2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Minimālo algu Latvijā nākamgad cels līdz 700 eiro ; Sodīti vainīgie, kas aizkavēja centrālo eksāmenu rezultātu paziņošanu ; un Ūdens krīze rada draudus ekonomikai 58 triljonu ASV dolāru apmērā

No nākamā gada 1.janvāra minimālā mēneša darba alga būs ne mazāka par 700 eiro, teikts Labklājības ministrijas saskaņošanai iesniegtajos Ministru kabineta noteikumu grozījumos. Pašreiz minimālā mēneša darba alga ir 620 eiro. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.-2021.gadā darba ņēmēju īpatsvars, kuri saņēma minimālo algu vai mazāk, bija robežās no 18,1% līdz 20,6% jeb aptuveni piektā daļa no visiem darba ņēmējiem, bet 2022.gadā minimālās algas saņēmēju īpatsvars ir bijis zemākais pēdējo piecu gadu laikā, samazinoties līdz 16%.

JKP jeb Jaunās konservatīvās partijas saraksta līderis Eiropas Parlamenta vēlēšanām būs bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Partijas līdzšinējais nosaukums bija "Konservatīvie", taču tagad tā ir mainījusi zīmolu - turpmāk tās nosaukums būs Jaunā konservatīvā partija. Jau ziņots, ka politiskais spēks, startējot kā "Konservatīvie", 2022.gadā nepārvarēja 5% barjeru, lai iekļūtu 14.Saeimā. Eiroparlamenta vēlēšanas gaidāmas 2024.gada jūnija sākumā.

Latvijā šogad astoņos mēnešos reģistrēti 9 tūkstoši 642 jaundzimušie, kas ir par 13,2% jeb tūkstoš 466 jaundzimušajiem mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati. Tajā pašā laikā šī gada astoņos mēnešos Latvijā reģistrēti 18 tūkstoši 315 mirušie, kas ir par 10,6% jeb 2177 mazāk nekā 2022.gada astoņos mēnešos. Diemžēl šogad mirušo skaits gandrīz divas reizes pārsniedz dzimušo skaitu. Arī laulību skaits samazinājies. 
Šogad astoņos mēnešos Latvijā reģistrētas 7 tūkstoši 938 laulības, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir par 7,5% jeb 644 laulībām mazāk. Šogad 1.septembrī Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,881 miljons.

Krievijas tā dēvētais privātais militārais uzņēmums Redut vervē algotņus, tai skaitā bijušos algotņu bandas Vagner kaujiniekus, secinājis britu militārais izlūkdienests. Saskaņā ar izlūkdienesta informāciju šo grupējumu kontrolē un finansē Krievijas Ģenerālštāba Galvenā izlūkošanas pārvalde. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā "Redut" ir iesaistīts kaujas operācijās Doneckas, Harkivas, Kijivas un Luhanskas apgabalos. Iespējams, ka bandā savervēti vairāk nekā 7 tūkstoši cilvēku. "Redut" ir viens no daudzajām algotņu bandām un tā dēvēto brīvprātīgo korpusiem, ko Krievijas Aizsardzības ministrija izmanto Krievijas regulārās armijas papildināšanai karam Ukrainā. Britu militārais izlūkdienests pieļauj, ka Krievijai izdevies iztikt bez jauniem mobilizācijas viļņiem, pateicoties personāla vervēšanai caur šādām "brīvprātīgo" vienībām.

Turpinoties Krievijas vispārējam iebrukumam un Ukrainas kaimiņvalstu noteiktajiem graudu eksporta ierobežojumiem, ļoti sarežģītā situācijā nonākusi daļa Ukrainas lauksaimnieku, kuri spiesti atdot izaudzēto produkciju par cenām, kas nesedz pat pašizmaksu. Šobrīd Ukrainā turpinās ražas novākšana. Patlaban novākti ap 54 miljoniem tonnu visdažādāko kultūraugu, bet uz laukiem ir vēl ap 20 miljoniem tonnu, pamatā kukurūza. Šā gada raža Ukrainā padevusies pat labāka, nekā sākotnēji gaidīts.  Tomēr priecīgi lauksaimnieki nav, jo daudzviet frontei tuvāk esošajos apgabalos graudu iepirkuma cenas noslīdējušas ļoti zemu dēļ problēmām, kas saistītas ar Krievijas uzbrukumiem un graudu eksportu. Zemās graudu iepirkumu cenas ietekmē arī lauksaimnieku spējas šoruden sasēt ziemājus. Lai arī šobrīd ir atļauta graudu izvešana caur Ukrainas kaimiņvalstīm tranzītā, šī  plūsma ir daudzkārt mazāka, nekā normāli varētu būt, dēļ ļoti ilgajām kravu pārbaudēm uz robežas. 

Turpinām ziņas

Par tehniskiem traucējumiem piekļuvei centralizēto eksāmenu rezultātiem divām Izglītības un zinātnes ministrijas  amatpersonām un vienai Valsts izglītības satura centra amatpersonai piemērots mēnešalgas samazinājums uz trim mēnešiem. Lēmumu par piemēroto disciplinārsodu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā. Kā vēstīts, pret ierēdņiem tika ierosināta disciplinārlieta par centralizēto eksāmenu rezultātu paziņošanas kavēšanu un attiecīgo centralizēto eksāmenu sertifikātu izsniegšanas savlaicīgu nenodrošināšanu, kā arī par to, ka tika pieļauta arī tādu pamatizglītības sertifikātu izsniegšana, kuri neatbilst Ministru kabineta noteikumos minētajām prasībām.

Pateicoties Aktīvo iedzīvotāju fonda projektam, biedrība “Lauku partnerība Sēlija” ir izstrādājusi jaunu logo un zīmolu! Jaunā logo un tēla izstrāde bija daļa no projekta, kas tika īstenots Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu 2023.-2025. gadam, Aktīvo iedzīvotāju fonda Latvijā projektā "Biedrības "Lauku partnerība Sēlija" darbības pilnveidošana un stiprināšana". Jaunā logo centrālais elements ir koks – stabils dzīvs simbols, kas simbolizē lauku dzīvesveidu un saistību ar dabu. Koka stumbrs pārstāv stabilitāti, mērķtiecību un pastāvību lauku attīstībā. Lapotne simbolizē auglību, izaugsmi un dzīvības enerģiju, kā arī atsaucas uz vides aizsardzību un ilgtspēju. Pieci koka pamata zari, kas izplūst no koka, simbolizē piecus novadus, kas tagad ir apvienoti vienā Jēkabpils novadā, kas uzsver vēlmi apvienot spēkus un daroties kopā – abiem Daugavas krastiem. 

Un vēl

Ūdens krīze rada draudus ekonomikai 58 triljonu ASV dolāru apmērā, kā arī apdraud pārtikas nodrošinājumu un ilgtspējību, secināts Pasaules Dabas fonda ziņojumā "Lētā ūdens augstās izmaksas". Pasaules pārtikas dienā publicētais ziņojums atklāj skarbu realitāti, proti, ūdens un saldūdens ekosistēmu ikgadējā ekonomiskā vērtība tiek lēsta 58 triljonu ASV dolāru apmērā, kas atbilst 60% no pasaules iekšzemes kopprodukta. Kopš 1970.gada pasaule ir zaudējusi vienu trešdaļu no mitrāju platībām, bet saldūdens savvaļas dzīvnieku populācijas ir samazinājušās vidēji par 83%. Šī postošā tendence ir veicinājusi to, ka arvien vairāk cilvēku saskaras ar ūdens un pārtikas trūkumu, jo upes un ezeri ir izžuvuši, piesārņojums ir palielinājies un pārtikas avoti, piemēram, saldūdens zvejniecība, ir samazinājušies. Arī Latvijā situācija nav labāka - tikai 35% no mūsu virszemes ūdeņiem ir labā ekoloģiskā stāvoklī, un Eiropas migrējošo zivju populācijas pēdējo 50 gadu laikā ir samazinājušās par 93%. Lai risinātu globālo ūdens krīzi, Pasaules dabas fonds aicina valdības, uzņēmumus un finanšu iestādes steidzami palielināt ieguldījumus ilgtspējīgā ūdens infrastruktūrā. Un apturēt saldūdens ekosistēmu izzušanu. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iegādāsies helikopterus; Aizkraukles slimnīca izsludinājusi konkursu uz valdes locekļu vietām; un Autovadītājus aicina braukt ar ziemas riepām.

Latvija aizsardzības spēju stiprināšanai iegādāsies četrus vieglās klases helikopterus MD-530F, mikroblogošanas vietnē "X" paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Bruņoti šie helikopteri spēj iznīcināt pretinieku tehniku tuvā distancē. Šobrīd tiek gaidīta informācija no ražotājiem par konkrētiem piegādes termiņiem un izmaksām. Iegādātie helikopteri palīdzēs īstenot gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē, nodrošinās gaisa atbalstu kaujas meklēšanas un glābšanas operācijām, kā arī veiks taktiskās izlūkošanas un transportēšanas operācijas.

"Stabilitātei" frakcija pieprasa ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa un satiksmes ministra Kaspara Briškena demisiju saistībā ar Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas. Likumprojekts par Kariņa un Briškena demisiju parlamentā iesniegts pamatojoties uz ilgstoši ieilgušo iespējamo risinājumu meklēšanu attiecībā par Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas, kurā oficiāli ir izsludināts karastāvoklis, kā arī nesamērīgi dārgo nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" organizētajā evakuācijas reisa Rīga-Telaviva-Rīga biļešu cenu, un Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta neefektīvo komunikāciju par iespējamajiem repatriācijas reisiem.

Latvijas sešas vadošās biomedicīnas pētniecības organizācijas dibinājušas inovatīvu pētniecības platformu "BioMedPharm" biomedicīnas pētījumu projektu īstenošanai. "BioMedPharm" konsorcija ideja radās pirms gada, kad tā dalībnieki kopīgi pieteicās Ekonomikas ministrijas Inovāciju fonda nozaru pētniecības programmas projektu konkursam. Pētniecības platformu mērķis ir uzlabot terapijas pieejamību, tādējādi samazinot mirstības un saslimstības rādītājus, kā arī veicināt sabiedrības vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanu. Savā darbībā platformas dalībnieki koncentrēsies uz zāļu, to transportformu un vakcīnu ražošanas tehnoloģiju izstrādi, zāļvielu pārprofilēšanu, jaunu zāļvielu atklāšanas un attīstības pētījumiem, kā arī uz jaunu biomarķieru identificēšanu un inovatīvas pieejas slimību profilaksē un ārstēšanā ieviešanu.

Ukraina vakar aicinājusi izslēgt Krieviju no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, brīdinot, ka pretējā gadījumā to gaida "lēna nāve". Organizācija  tika dibināta Aukstā kara laikā, nolūkā mazināt spriedzi starp komunistisko "ļaunuma impēriju" un Rietumiem, un tās uzdevums ir koordinēt dalībvalstu rīcību tādos jautājumos kā cilvēktiesības un ieroču kontrole. Ukraina atkārtoti pieprasījusi Krievijas izslēgšanu no starptautiskām organizācijām, tajā skaitā no G20, ANO Drošības padomes un visām lielākajām sporta federācijām. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācija nav spējīga darboties, jo Maskava bloķē visus svarīgākos lēmumos, kuros nepieciešama vienprātība.

Polijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums", taču lielāks prieks par balsojuma rezultātiem ir liberāli noskaņotajām opozīcijas partijām. Triju politisko spēku koalīcijai ir iespēja tikt pie vairākuma parlamenta apakšpalātā un izveidot nākamo valdību. Polijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi līdz šim valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums". Tomēr tai nav izdevies tikt pie vairākuma Sejmā, tādēļ lielākas izredzes veidot jauno valdību ir triju opozīcijas partiju koalīcijai. Iniciatīvu jaunās valdības veidošanā varētu uzņemties "Pilsoniskā koalīcija", kuras līderis ir bijušais Polijas premjers Donalds Tusks. Politologi spriež, ka "Likums un taisnīgums" tik viegli neatteiksies no varas.

Turpinām ziņas

Izsludināts atklāts konkurss diviem SIA “Aizkraukles slimnīca” valdes locekļu amatiem. Izvērtējot pretendentus, viens no diviem izvēlētajiem valdes locekļiem tiks izvirzīts valdes priekšsēdētāja amatam. Likums nosaka, ka valdes locekļus apstiprina pieciem gadiem, pēc šī perioda notiek vērtēšana, pēc kuras lemj — līgumu pagarināt vai nē. Līdzšinējo SIA “Aizkraukles slimnīca” valdes locekļu Dzintras Krišjānes un Lauras Kļučinas termiņš šajā amatā beigsies šī gada novembra otrajā pusē. Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš skaidroja, ka viņu darbs tiktu vērtēts un, ņemot vērā līdzšinējo sniegumu — līgums tiktu apstiprināts vēl pieciem gadiem. Taču abas valdes locekles vasarā informēja pašvaldību, ka darbu neturpinās.

Šonedēļ no pirmdienas līdz trešdienai uz Briseli ir devies biedrības “Sēlijas salas” pārstāvis Jānis Dzimtais, kur tiekas Eiropas minoritāšu pārstāvniecības projektu īstenotāji. Triju dienu laikā notiks arī pasaules juristu un advokātu forums, kurā varēs saņemt konsultācijas tiesību jomā. Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” turpina darbu Eiropas līmeņa projektā “Mūsu balsis”, kas atbalstīts Eiropas Savienības minoritāšu pārstāvniecības grantu programmā. Triju dienu laikā Sēlijas pierobežas iedzīvotāju un nepilsoņu interešu aizstāvībai būs iespēja tikties ar Eiropas Savienības lēmumu pieņēmējiem, apmeklēt Eiropas parlamentu un iegūt pieredzi no starptautiska līmeņa nevalstiskajām organizācijām. Bet 18. oktobrī Briselē norisināsies pasaules juristu forums, kurā pievienosies vizītes dalībnieki.

Un vēl

No šīs nedēļas uz valsts autoceļiem oficiāli sākusies ziemas uzturēšanas sezona, kuras laikā ceļu dienesti pastiprināti seko laika apstākļu ietekmei uz ceļu stāvokli, lai vajadzības gadījumā veiktu ceļu tīrīšanu no sniega un apstrādi pret apledojumu. Kā uzsver "Latvijas valsts ceļi", mainīgajos laika apstākļos, kas ir raksturīgi starpsezonai, no rītiem ceļi var apledot, tāpēc autovadītāji tiek aicināti neatlikt uz vēlāku laiku un jau tagad aprīkot savas automašīnas ar ziemas riepām. Valsts autoceļi ir sadalīti pēc uzturēšanas klasēm, un viena ceļa dažādiem posmiem var būt dažādas uzturēšanas klases. Klasi nosaka, balstoties uz satiksmes intensitāti - jo lielāka transportlīdzekļu intensitāte, jo attiecīgi augstāka uzturēšanas klase. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus uz valsts autoceļiem ziemas periodā, kā pretslīdes materiālu izmanto mitro sāli. Savukārt grants ceļus ziemā uztur ar piebraukta sniega kārtu, ko nepieciešamības gadījumā rievo. Savukārt bīstamās vietas - pagriezienus, uzkalnus - kaisa ar smilti. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina vakcinēties pret gripu un Covid-19; Jēkabpilī tiksies Zemgales tūrisma organizatori; un Likteņdārzs aicina uz tikšanos ar režisori Dzintru Vasku-Geku.

Mēneša laikā taps plāns izmaiņām attiecībā uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Klimata un enerģētikas ministrijas, Labklājības ministrijas un Ekonomikas ministrijas atbildības jomām. Kopā ar Valsts kanceleju ministrijas vienosies par to, kuras vides jomas sadaļas no VARAM nonāks Klimata un enerģētikas ministrijas atbildībā. Tāpat valdības plānā būs redzējums Labklājības ministrijas pārziņā esošās nodarbinātības jomas pāriešanai Ekonomikas ministrijas atbildībā. 

Pašlaik Latvijā ir pieejami ap 50 tūkstoši jaunāko "Pfizer-BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 omikrona variantu. Latvijai vēl plānots piegādāt ap 100 tūkstoši "Novavax" uzlaboto vakcīnu pret Covid-19, kas der arī pret jaunākiem vīrusa paveidiem. Veselības ministrija īpaši mudina riska grupu, tajā skaitā vecāka gada gājuma pacientus, arī šoruden vakcinēties pret Covid-19. Tāpat poliklīnikās un pie ģimenes ārstiem ir pieejamas vakcīnas pret gripu.

Saistībā ar vakar Briseles centrā notikušo teroraktu, terora aktu draudu līmenis Beļģijas galvaspilsētā Briselē paaugstināts līdz 4. līmenim. Latvijas valsts Ārlietu ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus, kas patlaban uzturas Briselē, būt ļoti piesardzīgiem, pēc iespējas izvairīties no nevajadzīgas pārvietošanās, publisku un sabiedrisku vietu apmeklēšanas, sekot varas iestāžu norādījumiem. Beļģijas iestādes valstī var īstenot drošības operācijas bez iepriekšēja brīdinājuma, tādēļ aicina ceļotājus būt vērīgiem, jo īpaši, apmeklējot masu pulcēšanās vietas, un ievērot Beļģijas iestāžu pārstāvju norādījumus. Beļģijas policija lūdz sabiedrību sociālajos tīklos publiski nekomentēt tās darbības. Latvijas Ārlietu ministrija aicina valstspiederīgos reģistrēties Beļģijas apziņošanas sistēmā BE-Alert. Ar šīs sistēmas palīdzību Beļģijas iestādes krīžu situācijās operatīvi izsūta informāciju visām personām par to, kā rīkoties, ja tās atrodas konkrētā krīzes skartā reģionā vai rajonā. Sistēmā var reģistrēties arī norādot Latvijas mobilā tālruņa numuru.

Beļģijas policija ziņo, ka šorīt nošāvusi vīrieti, kurš Briselē pirmdienas vakarā nošāva divus Zviedrijas pilsoņus un vēl vienu cilvēku ievainoja, ziņo vietējie mediji. Policisti atklāja uguni, nošaujot vīrieti kafejnīcā Briseles Šērbēkas rajonā. Kā paziņoja Beļģijas iekšlietu ministre Annelīsa Verlindena, nošautā persona, visticamāk, bija aizdomās turamais. Pie viņa atrastais automātiskais ierocis ir tas pats, kas tika izmantots pirmdienas uzbrukumā. Varas iestādes apstiprināja, ka aizdomās turētais ir 45 gadus vecs tunisietis, kurš 2019.gada novembrī Beļģijā bija iesniedzis patvēruma pieteikumu. Aizdomās turētais bija jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar cilvēku tirdzniecību, nelegālu uzturēšanos un valsts drošības apdraudēšanu.

Svētdien notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās opozīcija izcīnījusi vairākumu, liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti. Trīs opozīcijas saraksti - bijušā premjerministra Donalda Tuska vadītā "Pilsoniskā koalīcija", apvienība "Trešais ceļš" un kreisi centriskā partija "Jaunie kreisie" - kopā ieguvuši 53,7% balsu, kas opozīcijai dod vairākumu 460 vietu Seimā un iespēju veidot valdību. Vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums", par kuru nobalsojuši nedaudz vairāk par 35% vēlētāju, bet tās iespējamais koalīcijas partneris - galēji labējā partija "Konfederācija" saņēmusi aptuveni 7% balsu. Šoreiz bijusi rekordliela vēlētāju aktivitāte, kas sasniegusi teju 75%, tā bijusi augstākā kopš 1989.gada.

Turpinām ziņas

Veselības ministrs Hosams Abu Meri lūgs Veselības ministrijā atbildīgos par kapitālsabiedrību pārvaldību izvērtēt iespējas pārņemt Daugavpils reģionālo slimnīcu valsts pārvaldībā. Sākot reģionālās vizītes, veselības ministrs pirmdien viesojās Latgalē, kur apmeklēja Daugavpils reģionālo slimnīcu. Slimnīcā Abu Meri tikās ar Daugavpils valstspilsētas pārstāvjiem, visiem četriem slimnīcas padomes locekļiem un vienīgo slimnīcas operatīvās darbības vadītāju - valdes locekli Grigoriju Semjonovu. Tikšanās laikā tika pārrunāts aktuālais slimnīcas kritiskā finanšu stāvokļa jautājums un reģionālo slimnīcu pārvaldības problemātika kvalitatīvu veselības pakalpojumu nodrošināšanai Latvijas iedzīvotājiem.

Pirmās reģionālās vizītes noslēgumā ministrs iepazinās arī ar Jēkabpils Reģionālās slimnīcas renovēto Uzņemšanas nodaļu un dienas stacionāru, nesen izveidoto insulta vienību, kā arī apskatīja operāciju bloku. Pēc slimnīcas telpu apskates ar Jēkabpils Reģionālās slimnīca vadību un darbiniekiem Abu Meri diskutēja par aktualitātēm veselības aprūpes nozarē - mediķu tālākizglītību un personāla izaicinājumiem, īpaši reģionos, medikamentu pieejamību un efektivitāti, kā arī onkoloģijas digitalizācijas nozīmīgumu.

1.novembrī, Jēkabpilī, Krustpils pilī norisināsies ikgadējā Zemgales tūrisma konference "Zemgales tūrisma attīstības iespējas un veiksmīgākie tūrisma produkti". Konferences pirmajā daļā būs iespēja uzzināt informāciju par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta mārketinga aktivitātēm un jauno klāsteru programmu, Zemgales tūrisma asociācijas veiktās aptaujas "Zemgales tūrisma tendences 2023 gadā" rezultātiem, sociālo mediju stratēģes Annija Graustiņas prezentāciju "Digitālais ceļš uz panākumiem tūrisma mārketingā" un tūrisma eksperta Ērika Lingebērziņa prezentāciju par "Eksportspējīgie Zemgales tūrisma maršruti". Konferences otrajā daļā, pirmo reizi reģiona vēsturē Zemgales tūrisma asociācija sešās nominācijās pasniegs "Zemgales Tūrisma gada balvu".

Un vēl

Turpinot sarunu ciklu “Tikšanās ar personībām” Likteņdārzs ielūdz uz tikšanos ar fonda “Sibīrijas bērni” vadītāju, režisori Dzintru Geku Vasku. Sestdien 21.oktobrī Likteņdārza Saieta namā pēc vasaras pārtraukuma apmeklētāji atkal aicināti uz sarunu ciklu Saieta namā “Tikšanās ar personībām”. Diskusiju vadīs režisores mazdēls  Rasmuss Filips Geks.  Kopš sācies karš Ukrainā, Dzintra Geka - Vaska vairs nedodas uz Sibīriju. Viņa norāda, ka uz Sibīriju braukt pēdējos gados palicis arvien izaicinošāk, jo visur sekojusi čeka. Karš Ukrainā šo iespēju braukt nogriezis pilnībā. Pie tam, balsojot Rīgas domē par Uzvaras pieminekļa nogāšanu, Dzintra Geka-Vaska ir nokļuvusi Krievijas “melnajā sarakstā”, kas nozīmē, ka uz Sibīriju ceļš ir pilnībā slēgts. Režisore atzīmē, ka  tieši karš Ukrainā viņas filmas padarījis aktuālākas un pieprasītas, par tām interesējoties daudzas vēstniecības. 

Atstājiet komentāru