2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 19.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu ministrija atbalstīs pašvaldības; Latvija piedalās Frankfurtes grāmatu tirgū; un Dabas muzejs aicina uz ķirbjaugu izstādi.

Finanšu ministrija apņēmusies nākamā gada budžetā visām pašvaldībām nodrošināt izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu, palielināt aizņemšanās limitu, kā arī rasts risinājums procentu maksājumu pieauguma mazināšanai. Vakar notika finanšu ministra Arvila Ašeradena tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem, kurā tika diskutēts par Ministru kabineta un pašvadību savienības vienošanās un domstarpību protokola par 2024.gada budžetu un budžeta ietvaru 2024.-2026.gadam projektu. Finanšu ministrija piedāvā speciālu risinājumu ar papildu finansējuma piešķīrumu 19 pašvaldībām pēc vienotiem kritērijiem, ņemot vērā to iedzīvotāju skaita un struktūras izmaiņas un pieejamo finansējumu pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Vienlaikus ministrija aicina arī pašvaldības efektivizēt procesus un pārskatīt izdevumus.

Premjerministre Evika Siliņa uzdevusi atbildīgajām institūcijām pārbaudīt valsts kritiskās infrastruktūras gatavību iespējamiem riskiem, tā reaģējot uz nesen konstatētajiem bojājumiem Somijas un Igaunijas gāzesvadā "Balticconnector". Preses konferencē trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču Siliņa sacīja, ka attiecībā uz gāzesvadu "Balticconnector" svarīgi esot neizplatīt baumas un sagaidīt Somijas un Igaunijas veiktās izmeklēšanas rezultātus.  Savukārt attiecībā uz Latvijas kritisko infrastruktūru Siliņa pauda, ka ir aicinājusi atbildīgās institūcijas "veikt īpašas pārbaudes" kritiskajai infrastruktūrai gan jūrā, gan sauszemē, lai apzinātu riskus, cik gatavi mēs esam. 

Augstas inflācijas apstākļos un būtiski pieaugot dzīves dārdzībai, kas pārsniedz algu pieaugumu, iedzīvotāji Latvijā izvēlas ņemt mājokļa aizdevumus uz iespējami garāku laika periodu. Šogad uz termiņu no 25 līdz 30 gadiem hipotekārais kredīts izsniegts 46% no jauna slēgto kredītlīgumu, kas ir par 12% vairāk nekā 2020. gadā, liecina AS "Kredītinformācijas Birojs" apkopotā informācija. Vecuma grupā no 18 līdz 30 gadu vecumam kredītlīgumi no 25 līdz 30 gadiem slēgti pat 57% gadījumu, kas ir pieaugums par 15% pēdējo trīs gadu laikā. Apkopotie kredītiestāžu dati liecina, ka aizņēmumi līdz 10 gadiem kļūst arvien nepopulārāki, taču līgumi ar termiņu 25 gadi jau sasniedz gandrīz pusi no visiem darījumiem.

Vairākas rietumvalstis mudinājušas savus pilsoņus izvairīties no ceļošanas uz Libānu, kā arī izmantot iespēju valsti pamest. Aicinājums saistīts ar drošības situāciju reģionā. Francija mudinājusi savas valsts pilsoņus izvairīties no ceļošanas uz Libānu, ņemot vērā situāciju reģionā, jo īpaši pie valsts dienvidu robežas ar Izraēlu. Līdzīgu brīdinājumu izplatīja arī Amerikas Savienotās Valstis (ASV), kas jau iepriekš mudināja amerikāņus, kas pašreiz atrodas Libānā, valsti pamest, kamēr vien ir iespēja izmantot starptautiskās ceļošanas iespējas. Arī Apvienotās Karalistes ārlietu ministrija britus mudināja atturēties no ceļojumiem uz Libānu. Savas valsts pilsoņus brīdinājušas arī vairākas citas Rietumu valstis, tajā skaitā Kanāda, Spānija, Vācija un Austrālija.
 
Brīdinājumu izplatījusi arī Latvijas Ārlietu ministrija. Sakarā ar pieaugošo drošības situācijas eskalāciju Tuvo Austrumu reģionā, kas atstāj negatīvu ietekmi arī uz drošības situāciju Libānā, cilvēki bez pamatotas vajadzības pašlaik mudināti neapmeklēt Libānu, jo īpaši valsts dienvidu reģionus. Kā ziņots, Libānas teroristu kaujinieku grupējums "Hezbollah", kas ir "Hamās" sabiedrotais, trešdien pēc sprādziena Gazas joslā aicināja savus atbalstītājus un sabiedrotos uz "dusmu dienu".

Pēc raķetes trieciena slimnīcai Gazas joslā otrdien Izraēla aicinājusi savus pilsoņus nekavējoties pamest Turciju, baidoties no atriebības uzbrukumiem, ziņu aģentūrai AFP trešdien apstiprināja konsulārā dienesta pārstāvis. Gazas joslā valdošais kaujinieku grupējums "Hamas" apgalvo, ka sprādzienu Al-Ahli slimnīcā izraisījis Izraēlas gaisa trieciens, bet Izraēla paziņojusi, ka slimnīcai trāpījusi palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete. Raķetes trāpījums Gazas slimnīcai ir izsauc protestus musulmaņu pasaulē. Arī Stambulā un Ankarā notikušas demonstrācijas pie Izraēlas diplomātiskajām pārstāvniecībām. Turcijas policija aizturējusi piecus protestētājus par mēģinājumu iekļūt Izraēlas konsulātā Stambulā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kurš ir dedzīgs palestīniešu atbalstītājs, apsūdzējis Izraēlu par "triecienu slimnīcai, kurā patvērušās sievietes, bērni un nevainīgi civiliedzīvotāji", un aicinājis pasauli apturēt traģēdiju Gazā.

Turpinām ziņas

Vācijas pilsētā Frankfurtē atklāts ikgadējais, jau 75. grāmatu gadatirgus. Īpašā viesa statusā tajā šogad ir Slovēnija. Pasākumu 17. oktobra vakarā atklāja federālā kultūras ministre Klaudija Rota, bet starp goda viesiem bija Slovēnijas prezidente Nataša Pirca Musara, citi šīs valsts pārstāvji, kā arī ar "Sātaniskajām vārsmām" pasaules slavu iemantojošais indiešu–britu rakstnieks Salmans Rušdi. Frankfurtes grāmatu tirgū ar nacionālo stendu piedalās arī Latvija. Uz Frankfurti šogad devās ne tikai izdevēji, bet arī rakstnieki Laura Vinogradova, Andris Kalnozols, Jānis Joņevs, Signe Viška un Madara Gruntmane. Latvija šī gada tirgū ir pārstāvēta desmit pasākumos.

Satversmes tiesa vakar atzina, ka normas, kas aizliedz karavīram būt par politiskās partijas biedru, atbilst Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 102.pantam. Vērtējot apstrīdētās normas, Satversmes tiesa secināja, ka tajās noteiktais aizliegums profesionālā dienesta karavīram būt par politiskās partijas biedru ir vērsts uz to, lai Nacionālie bruņotie spēki, kuru sastāvā ietilpst karavīri, būtu politiski neitrāli. Aizliegums būt par politiskās partijas biedru nodrošina to, ka karavīrs nav politiskās partijas biedrs un līdz ar to neiesaistās politiskās varas iegūšanā un īstenošanā, neietekmē politiskos lēmumus, kā arī netiek izmantots politiskās partijas mērķu sasniegšanai. Satversmes tiesa atzina, ka NBS politiskā neitralitāte veicina valsts aizsardzības funkcijas efektīvu izpildi un tādā veidā tiek nodrošināta demokrātiskas valsts iekārtas un sabiedrības drošības aizsardzība.

Un vēl

No 25. līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā notiks gadskārtējā rudens ražas izstāde "Ķirbjaugi un paprika 2023", kas tapusi sadarbībā ar Artūra Sildes dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts". Izstādes rīkotāji sola plašu ķirbju šķirņu klāstu – gan iecienītas un gadu gaitā jau pārbaudītas, gan jaunas rudens lielogu šķirnes. To vidū būs gan ēdamie, gan dekoratīvie ķirbji, gan arī dažādi citi ķirbjaugi – kabači, cukīni, patisoni, arbūzi, melotrijas jeb peļu arbūzi, tladiantas jeb sarkanie gurķi un momordikas jeb balzāmbumbieri. Īpaša vieta izstādē atvēlēta krāšņajai un bagātīgajai šī gada piparu ražai – būs gan saldā paprika, gan aso piparu šķirnes.

Izstāde, kā ierasts, aicinās pievērst uzmanību ne tikai ķirbjaugu un piparu krāsai, formai, izmēram un garšas niansēm, bet arī bioloģiskajai vērtībai. Gan ķirbji, gan pipari ir svarīgs vitamīnu un dzelzs avots. Izstādes laikā speciālisti konsultēs par ķirbjaugu un piparu audzēšanu, kā arī to lietošanu uzturā un veselības veicināšanā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rail Baltica turpina projekta attīstību; Dailes teātrim jauns finansētājs; un iedzīvotājus aicina pie apģērba nēsāt atstarojošus elementus.

Baltijas valstu kopuzņēmums AS "RB Rail" parakstījis jaunu finansēšanas līgumu ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūru 928 miljonu eiro apmērā. Kompānijā norāda, ka tādējādi, lai nodrošinātu nākamos Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenošanas posmus, finansējums kopā ar triju Baltijas valstu nacionālo līdzfinansējumu pārsniegs 1,1 miljardu eiro. Ar finansējumu, kas pieejams no līdzšinējiem finansēšanas līgumiem un kopā ar vakar apstiprināto summu, tiks nodrošināts finansējums būvniecības darbiem, kas aptver aptuveni 130 kilometrus no "Rail Baltica" pamattrases.

Valsts policija Zemgales reģionā aizdomās par 1 miljona eiro izkrāpšanu no Eiropas Savienības fondiem lauku attīstībai aizturējusi četras personas. Policija sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru šonedēļ veica procesuālās darbības vairākās vietās Zemgales reģionā, aizturot četras personas un veicot vairākas kratīšanas. Kriminālprocesā tiek izmeklētas aizdomas, ka ar kāda ES fonda finansējuma saņēmējiem saistīti būvuzņēmumi norādījuši nepatiesas būvniecības izmaksas, tādējādi nepamatoti iegūstot savā rīcībā ES fondu līdzekļus. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, tāpēc policija no plašākiem komentāriem šobrīd atturas.

Latvija un Ukraina vakar parakstīja digitālo memorandu, kas paredz apņemšanos kopīgi attīstīt sadarbību digitalizācijas, elektronisko sakaru, platjoslas interneta infrastruktūras, kā arī citu inovāciju jomā. Puses arī vienojušās stiprināt mobilo sakaru tīklu Ukrainā un uzlabot tā kvalitāti. Valstis arī apņēmušās sadarboties, lai Ukrainā atjaunotu karā iznīcināto komunikācijas infrastruktūru. Latvijas elektronisko sakaru speciālisti šajā sadarbībā saskata iespēju iegūt nozīmīgus partnerus ar izcilām digitālajām prasmēm. Parakstītais memorands nozīmē tālāka rīcības plāna izstrādi un praktisku sadarbību.

Vācijas galvaspilsētā vakar ar Molotova kokteiļiem apmētāta sinagoga. Aizvadītajā diennaktī citviet Berlīnē izcēlušās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kuri pauda atbalstu palestīniešiem. Uzbrukums notika Berlīnes centra rajonā. Ebreju kopienas paziņojumā teikts, ka nezināma persona no ielas pret sinagogu meta divus Molotova kokteiļus. Turpat blakus sinagogai atrodas arī ebreju bērnudārzs, vidusskola un kopienas centrs, bet tie incidentā nav bojāti. Eiropas Savienības līderus satrauc arvien pieaugošs antisemītisku incidentu skaits bloka valstīs.

Izraēla un Ēģipte piekritušas ielaist humāno palīdzību Gazas joslā. Savukārt Rietumvalstis sniegs papildu finanšu atbalstu Gazas joslas civiliedzīvotājiem. ASV prezidents Džo Baidens informē, ka panākta sākotnējā vienošanās par 20 kravas automašīnu došanos no Ēģiptes uz Gazu. Tehnisku problēmu dēļ piegādes varētu sākties no 20.oktobra, bet kopumā uz palestīniešu teritoriju dosies apmēram 150 kravas auto. Arī Ēģiptes prezidenta pārstāvis apstiprināja, ka ar Baidenu panākta vienošanās par humānās palīdzības piegādi Gazas joslai, bet nekonkretizēja laiku. Savukārt Izraēlas premjera biroja paziņojumā teikts, ka tā nekavēs humānās palīdzības kravu piegādi no Ēģiptes, ja tajās būs tikai pārtika, ūdens un medikamenti civiliedzīvotājiem Gazas joslas dienvidos.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, 26.oktobrī, biznesa brokastīs un seminārā Zemgales reģiona uzņēmējus un valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekus iepazīstinās ar iespējām izmantot augstas veiktspējas skaitļošanas iekārtu jeb superdatoru ikdienas darbā. Biznesa brokastīs uzņēmēji varēs uzzināt, kā superdators ļauj salīdzinoši īsā laikā risināt sarežģītus skaitļošanas uzdevumus. Eiropas Digitālā inovācijas centra pārstāvji stāstīs arī par piedāvāto atbalstu finansējuma piesaistīšanai digitalizācijas projektiem. Pasākums notiks Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. Semināri un brokastis ar uzņēmējiem par augstas veiktspējas skaitļošanas iekārtām iecerēti visos Latvijas reģionos.

Par Dailes teātra patronu ir kļuvusi "Rietumu banka". Vakar teātrī tika parakstīts sadarbības līgums starp "Rietumu banku" un Dailes teātri, paredzot, ka ik gadu ar bankas finansējumu teātra vērienīgāko jauniestudējumu budžets tiks papildināts par 100 tūkstoši eiro. Savukārt, lai piesaistītu darbam Dailes teātrī augstākās raudzes profesionāļus no Eiropas, kā arī atbalstītu Dailes teātra esošo un potenciālo darbinieku apmācības Latvijā un ārvalstīs, teātris ir uzsācis sadarbību ar bankas dibināto labdarības fondu "Nākotnes atbalsta fonds", kas ik gadu šim nolūkam teātrim ziedos vēl 100 tūkstoši eiro. Pateicoties papildu finanšu atbalstam, Dailes teātris arī nākotnē turpinās sadarboties ar starptautisku projektu radošajām komandām. Iestudējumu skaitu sezonā tas gan nemainīs, bet būs iespēja radīt ko vērienīgāku.

Un vēl

Šorīt Talsu un Jēkabpils apkārtnē apledojums vietām apgrūtināja braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informē "Latvijas valsts ceļi". Apgrūtināti braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem autoceļiem bija pa Daugavpils šoseju no Pļaviņām līdz Nīcgalei un pa Rēzeknes šoseju no Jēkabpils līdz Varakļāniem. Pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana bija Talsu apkārtnē. Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 14 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Rudenī, kad satumst agrāk un tumšais laiks aizņem diennakts lielāko daļu, iedzīvotājus aicina rūpēties par savu un līdzcilvēku drošību un redzamību tumsā. Vienkāršākais veids, kā likt autovadītājiem un citiem satiksmes dalībniekiem sevi pamanīt, ir redzamā vietā pielikt atstarotāju. Autovadītāji vispirms ierauga atstarotāju, pašu gājēju tikai pēc tam. Vislabākais līdzeklis tumsā ir atstarojošā veste, bet izmantot var arī lukturīti, piemēram, iebūvētu mobilajā telefonā. Lietot atstarojošos elementus stingri iesaka gājējiem, taču obligāta prasība tā ir elektroskrejriteņu, velosipēdu un citu mikromobilitātes rīku vadītājiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidenta iecere par bargākiem sodiem noziegumos pret valsti ar vienbalsīgu atbalstu sāk virzību Saeimā; Atbalsta ieceri kompensēt energoresursu izmaksas mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni; un Sāks izstrādāt dabas parka "Cirīša ezers" aizsardzības plānu.

Lai pastiprinātu kriminālatbildību par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību, palīdzību ārvalstij šādā darbībā, kā arī spiegošanu, Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā. Likumdošanas iniciatīvu iesniedzis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Lai bargāki sodi stātos spēkā, Saeimā grozījumi jāskata vēl divos lasījumos. Pirmajā lasījumā Saeima grozījumus Krimināllikumā atbalstīja vienbalsīgi. Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem plānots palielināt minimālos sodus, izslēgt brīvības atņemšanai alternatīvos sodus un palielināt maksimālo brīvības atņemšanas sodu. 

Saeima šodien noraidīja parlamenta opozīcijas deputātu priekšlikumu par Latvijas nepievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijai. Kā ziņots, jau pirms divām nedēļām Saeima lēma turpmāk nevirzīt pilsoņu kolektīvo iniciatīvu par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai. Toreiz parlamenta atbildīgā Ārlietu komisija aicināja atbalstīt nepilnu 13 tūkstošu Latvijas pilsoņu iniciatīvu. Nu opozīcijas deputāti mēģināja šo iniciatīvu virzīt atkārtoti, pamatojoties gan uz iedzīvotāju iesniegumu, gan Ārlietu komisijas aicinājumu. Taču tas neizdevās.

Slimnīcu vadītāju maksātās algas darbiniekiem jau sen ir lielākas par nākamgad mediķiem paredzēto atalgojuma palielinājumu. Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs  norāda, ka konkurence darba tirgū ir nežēlīga, jo trūkst gan māsu, gan ārstu, un, lai piesaistītu darbiniekus slimnīcas mēģina tiem maksāt vairāk. Atalgojums gan netiek maksāts no valsts piešķirtā finansējuma. Tas tiek darīts, iekasējot līdzekļus no pacientiem par maksas pakalpojumiem. Ar no maksas pakalpojumiem iegūto finanšu daudzumu daļēji mēģinām kompensēt to iztrūkumu, kas nepieciešams darbiniekiem, skaidro Kalējs. Viņš atzīmē, ka mediķu atalgojuma pieaugums no nākamā gada 1.janvāra kopumā neko nozarē nemainīs, varbūt tikai stabilizēs. Turklāt šāds pielikums ir nekonkurētspējīgs, un to atzinusi arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība. Vienlaikus Kalējs piekrīt, ka pieaugums ir vismaz kāda pozitīva tendence.

ASV izlūkdienesti uzskata, ka Izraēlas armija nav veikusi triecienu slimnīcai Gazas joslā, bet gan raķete tika izšauta no Gazas joslas un nokrita netālu no slimnīcas, nevis trāpīja tai, turklāt bojāgājušo skaits ir daži desmiti, nevis "Hamās" kontrolēto iestāžu minētie daudzi simti, ziņo izdevums "Newsweek". Augsta ranga ASV Gaisa spēku virsnieks žurnālam sacīja, ka ne ASV, ne Izraēlas izlūkdienesti nezina precīzu bojāgājušo skaitu sprādzienā pie slimnīcas, taču uzskata, ka upuru skaits ir ne vairāk kā daži desmiti. "Newsweek" avots uzsver, ka arī dažu desmitu cilvēku bojā eja ir traģēdija, bet tas ir vēl viens gadījums, kad "Hamās" masveidīgi pārspīlē un klaji melo. Pie tāda paša secinājuma nonākuši arī kādas Eiropas valsts izlūkdienestā, vēsta ziņu aģentūra AFP. 

Amerikas Savienoto Valstu Dienvidkarolīnas štatā dārzkopis izaudzējis pasaulē asāko piparu. Tā asums Skovila skalā novērtēts ar 2,69 miljoniem vienību, un sasniegums iekļauts Ginesa rekordu grāmatā. Jaunās pipara šķirnes tēvs Eds Karijs to radīja, sakrustojot paša pirms desmit gadiem izaudzēto iepriekšējo rekordistu "Carolina Reaper" un kāda drauga atsūtītu "nežēlīgi asu" piparu. Rezultāts bijis ne pārāk glīts dārzenis, kurš vienlaikus izrādījās neticami stiprs. Šķirnei dots nosaukums "Pepper X", un līdz šim vienu tā pāksti spējuši apēst tikai pieci cilvēki. Eds pastāstīja, ka pēc pipara ēšanas trīs stundas jutis karstumu, pēc tam viņam kļuvis slikti un sāpējis viss ķermenis. Piparu varēs izmantot kā garšvielu dažādos produktos.

Turpinām ziņas

Atbalstīts  Energoapgādes likuma projekts, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni. Likumprojekta mērķis ir mazināt negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju labklājību, kas saistīti ar strauju energoresursu cenu kāpumu apkures sezonā. Aptuvenais mājsaimniecību īpatsvars, kas varētu kvalificēties atbalstam, ir ap 40-50% mājsaimniecību Latvijā. Atbalstu nav plānots piemērot pastāvīgi visā apkures sezonā, bet piešķirt situācijās, kad tiks konstatētas energoresursu cenas ārkārtējas pieaugums biržā. Turpmāk mājsaimniecības, kuras kvalificējas atbalstam, identificēs īpaša sistēma. Tā vienuviet apkopos Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datu bāzēs pieejamo informāciju. 

Lai pasažieri neciestu tāpēc, ka valsts iepirkumos uzvarējušie autopārvadātāji šoferu trūkuma dēļ nespēj izpildīt reisus, ir jāpanāk šoferu atgriešanās nozarē, un tam var palīdzēt valsts līgumos ar pārvadātājiem paredzētais minimālais šoferu atalgojums. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens atzīst, ka atceltie reģionālo autobusu reisi ir ļoti sāpīga problēma. Bet pašlaik arī Autotransporta direkcijai, kura slēdz līgumus ar autopārvadātājiem, pārāk labi nesokas ar līgumu izmaiņām un reisu pārdali, lai novērstu problēmas. Briškens gan norādīja, ka viņš kā ministrs nevar direkcijas vietā lemt par līgumu izmaiņām, bet sagaida no direkcijas vadības rīcību. Lai risinātu problēmas tuvākajā laikā, ministra ieskatā, rīkojot nākamos iepirkumus par pārvadājumiem, līgumos būtu jānosaka stingrākas prasības un minimālās šoferu algas. Pašlaik minimālo prasību nav, un, pēc ministra teiktā, negodprātīgie komersanti ieinteresēti savas izmaksas samazināt uz šoferu labklājības un pasažieru rēķina, jo šoferi spiesti strādāt ilgas stundas par mazu algu. Ministrs uzskata, ka ir jārisina šoferu algu problēmas, lai dabūtu šoferus atpakaļ nozarē.

Un vēl

Preiļu novada Kultūras centrā 13.novembrī notiks īpaši aizsargājamās dabas un "Natura 2000" teritorijas, dabas parka "Cirīša ezers" dabas aizsardzības plāna izstrādes uzsākšanas sanāksme. Plānu izstrādā Daugavpils Universitāte. Izteikt viedokli un sniegt priekšlikumus par turpmāko dabas lieguma attīstības vīziju var, piedaloties sanāksmē vai rakstiski līdz 20.novembrim. Dabas aizsardzības plāna izstrāde tiek veikta Daugavpils Universitātes īstenotā Latvijas vides aizsardzības fonda projektā "Dabas parka "Cirīša ezers" dabas aizsardzības plāna aktualizēšana".

Atstājiet komentāru