2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents rosinās grozījumus Augstskolu likumā; Latvijā ražotus olu, zivju un gaļas produktus uzceno vairāk nekā ievestu pārtiku; un Latvijas skolās norisināsies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas zmēģinājuma pētījums.


Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šomēnes rosinās grozījumus Augstskolu likumā, grozījumi attiecas uz Eiropas Savienības valodu piemērošanu profesoriem, asociētajiem profesoriem un docentiem, kuriem būs ļauts sešus gadus strādāt bez latviešu valodas zināšanām, kuru laikā valoda būs jāapgūst. Rinkēvičs norāda, ka priekšlikums tiek izstrādāts sadarbībā ar Valsts konkurētspējas komisiju, kurā, pēc prezidenta paustā, daudz ir diskutēts par to, kas būtu darāmie darbi, lai veicinātu zinātnes un augstskolu konkurētspēju.

''Jaunajai vienotībai'' pēc ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa demisijas pagaidām nav izraudzīta nākamā ministra kandidatūra. Pēc Jaunās Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Edmunda Jurēvica sacītā, šobrīd ir pāragri minēt konkrētus kandidātus, vienlaikus Jurēvics norāda, ka pašlaik parlaments ir sesiju pārtraukumā un tuvākā sēde ir plānota nākamceturtdien, 11.aprīlī, taču Kariņa demisija stājas spēkā dienu iepriekš. Jurēvics pauda, ka līdz nākamās nedēļas trešdienai, 10.aprīlim, jābūt skaidrībai par iespējamo nākamo ārlietu ministru. Politiķa ieskatā, nākamajam ārlietu ministram esošajā ģeopolitiskajā situācijā ir jābūt ar skaidru pieredzi un izpratni par galvenajiem izaicinājumiem. Ministram jāspēj pārstāvēt valsti starptautiski, lai pastiprinātu sankcijas pret Krieviju un turpinātu sniegt atbalstu Ukrainai. 

Latvija ar 2,4 miljoniem eiro plāno iesaistīties desmit sociālās infrastruktūras objektu rekonstrukcijā Čerņihivas apgabalā, izriet no Ārlietu ministrijas sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko vakar konceptuāli atbalstīja valdībā. Čerņihivas apgabala administrācijas pārstāvji Ārlietu ministrijai ir snieguši informāciju par potenciālajiem rekonstrukcijas objektiem 2024.gadā un tie ir Čerņihivas apgabala asinsdonoru centrs, Čerņihivas apgabala bērnu slimnīcas jaundzimušo operāciju bloks, Novobikovskas vidusskola, Pediatrijas centrs, Čerņihivas politehniskās universitātes ēka nr.2 un Čerņihivas politehniskās universitātes korpuss nr.4, Reģionālā bērnu poliklīnika, Ripkovas centrālā slimnīca, Rusovu bibliotēka un Reģionālais tiesībsarga birojs. Ministrijā atzīmē, ka rekonstrukcijai pieejamo objektu saraksts ir indikatīvs un tas var mainīties, ņemot vērā aktuālo situāciju. 

Igaunijā 110 gadu vecumā n mirusi valstī vecākā iedzīvotāja Otilija Armilde Tinnuri, vēsta portāls "Rus.Postimees". Tinnuri dzimusi 1914.gada 3.februārī. Viņas ģimene, kurā auga vēl astoņi bērni, dzīvoja Siberi ciemā netālu no Kundas, Rietumviru apriņķī. Kad meitene bija dažus mēnešus veca, sākās Pirmais pasaules karš. 1952.gadā viņa pārcēlās uz Rakveri. Visu mūžu viņa strādāja tirdzniecības aprīkojuma fabrikā par koka izstrādājumu slīpētāju. Sievietei ir divi dēli, pieci mazbērni un 11 mazmazbērni, kuru vidū ir trīnītes. Jaunākais Tinnuri mazmazbērns piedzima 2023.gada nogalē. 110. dzimšanas dienā pirms diviem mēnešiem viņa saņēma apsveikumu no Igaunijas prezidenta Alara Karisa. Tuvinieki informēja, ka viņa mirusi 1.aprīlī mierīgi savā gultā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atzinis, ka Izraēlas Bruņotie spēki veica triecienu Gazas joslā, kurā tika nogalināti septiņi humānās palīdzības organizācijas pārstāvji, nosaucot triecienu par traģisku incidentu, kurā cietuši nevainīgi cilvēki. Trieciens notika dažas stundas pēc tam, kad organizācija "World Central Kitchen" Gazas joslas ziemeļos bija nogādājusi jaunu palīdzības kravu. Nogalināti seši palīdzības misijas darbinieki ārzemnieki un viņu šoferis palestīnietis. Septiņu nogalināto vidū ir Austrālijas, Polijas un Lielbritānijas pilsoņi, kā arī ASV un Kanādas dubultpilsonis. Organizācija uzsver, ka tā ir traģēdija, jo humānās palīdzības misiju darbinieki un civilisti nekad nedrīkst būt mērķis. Organizācija, kuras galvenā mītne atrodas ASV, uz laiku apturējusi palīdzības operācijas šajā reģionā.

Turpinām ziņas

Latvijā ražotām olu, zivju un gaļas produktu precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, kā arī mazumtirgotāju sadarbības līgumos ar piegādātājiem konstatētas nepilnības, secināts Konkurences padomes veiktajā olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgus izpētes noslēdzošajā sadaļā. Konkurences padome tirgus uzraudzībā konstatēja, ka Latvijā ražotai doktordesai, svaigam cālim un svaigām zivīm mazumtirdzniecības posmā tiek piemērots vidēji augstāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām līdzvērtīgām precēm. Piemēram, Latvijā ražotā doktordesa vidēji tika cenota par 16% dārgāk nekā ārpus Latvijas ražotā doktordesa. Konkurences padome aicina iepircējus, tajā skaitā arī mazumtirgotājus, neizmantot savu iepirkuma varu ļaunprātīgi, būt vērīgiem un nepārkāpt Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā noteikto godīgo tirdzniecības praksi pret saviem piegādātājiem.

Valdība apstiprināja Satiksmes ministrijas sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Ceļu satiksmes drošības direkcijas pakalpojumu cenrādī pilngadīgām personām ieviest maksu par teorijas eksāmenu velosipēda vadītāja tiesību iegūšanai, kā arī noteikt maksu par velosipēda vadītāja apliecību.  Velosipēda vadītāja apliecība maksās 6,84 eiro ar pievienotās vērtības nodokli, savukārt teorētiskā eksāmena kārtošana velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai maksās 7,74 eiro ar PVN. Atbrīvojums no maksas par teorētisko eksāmenu un velosipēda vadītāja apliecību turpmāk būs tikai nepilngadīgām personām.

Un vēl

Līdz 29.aprīlim Latvijas skolās norisināsies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas izmēģinājuma pētījums. Tajā vērtē un starptautiski salīdzina piecpadsmitgadīgu skolēnu sniegumu trijās galvenajās kompetencēs - lasīšanā, matemātikā un dabaszinātnēs. Pārbaudē apmēram puse visu testa uzdevumu būs dabaszinātņu, bet pārējie - lasīšanas, matemātikas un mācīšanās digitālajā vidē uzdevumi. Izmēģinājuma pētījumā Latvijā uzrunāti piedalīties ap 2 tūkstoši piecpadsmitgadīgo skolēnu no teju 60 skolām. Izmēģinājuma pētījumu Latvijas skolās īstenos Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes Izglītības pētniecības institūta pētnieki. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Bažās neapgūt ES finansējumu būtiski paātrina sporta akadēmijas reorganizāciju; Jēkabpilī no aprīļa nedaudz paaugstinājusies maksa par apkuri; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?


Lai novērstu riskus neapgūt Atveseļošanas un noturības mehānisma grantus, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas reorganizāciju noslēgs jau 1.jūlijā, nevis 2026.gada 1.janvārī, kā iecerēts līdz šim, tā vakar nolēma valdība. Rīkojumu par sporta akadēmijas reorganizāciju, to integrējot Rīgas Stradiņa universitātē, valdība pieņēma 2022.gada decembrī. Izglītības un zinātnes ministrija apgalvo, ka akadēmijas vadība nav pildījusi plānā paredzētus uzdevumus, piemēram, nav parakstījusi reorganizācijas rīkojuma paredzēto sadarbības līgumu starp Izglītības un Veselības ministriju, Rīgas Stradiņa universitāti un sporta akadēmiju par akadēmijas integrāciju universitātes struktūrā. Izglītības ministrija vērš uzmanību uz identificētiem būtiskiem riskiem Atveseļošanas un noturības mehānisma granta pieteikumu finansējumu saņemšanai, jo netiek īstenoti reorganizācijas plānā paredzētie pasākumi. Tāpēc mainīti reorganizācijas termiņi.

Pašvaldībām pirmajā ceturksnī pārskaitīti iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 447,8 miljonu eiro apmērā, kas ir par nepilniem 33 miljoniem vairāk nekā bija plānots. Prognozētie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetos 2024.gadā ir 1,98 miljardi eiro. Kārtējais naudas līdzekļu pārskaitījums pašvaldību budžetos ir plānots šodien, 3.aprīlī, kad Valsts kase pārskaitīs līdzekļus 22,7 miljonu eiro apmērā, jeb 15% no aprīlim prognozētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Vienlaikus Valsts ieņēmumu dienests no šā gada marta ir sācis pieņemt iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas.

Kārtējā palīdzības krava otrdien nosūtīta uz Ukrainu. Šai palīdzības kravai Latvijas iedzīvotāji ziedoja Ziemassvētku gaidīšanas laikā, saziedots tika pietiekami, lai darba pilnas rokas būtu vairākus mēnešus, un nu uz Ukrainu dosies brīvprātīgo izgatavotas gultas. Akcijā "Zvaigzne austrumos" iedzīvotāji ziedoja līdzekļus gultu izgatavošanai. Tās ražo šeit, Latvijā. Līdz ar daudzajām gultām, kuras nonāks skolās, baznīcās un palīdzības centros, nosūtīta arī pārtika.

Baltkrievija sākusi armijas manevrus pie Ukrainas, Lietuvas un Polijas robežām, paziņojusi Baltkrievijas Aizsardzības ministrija. Manevri Gomeļas un Grodņas apgabalos turpināsies trīs dienas, un to mērķis ir sagatavot virsniekus un teritoriālās aizsardzības vienības attiecīgo apgabalu aizstāvībai, savā lietotnes "Telegram" kanālā norādījusi ministrija. Armijas personālsastāvs apgūst arī procedūras, kas jāievēro karastāvokļa izsludināšanas gadījumā. Manevri notiek Baltkrievijas armijas raķešu karaspēka un artilērijas komandiera uzraudzībā. Tajā pašā laikā Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļa izteicās par nepieciešamību gatavoties iespējamam uzbrukumam Lietuvai un Polijai. Lukašenko izteicās arī par tā dēvētā Suvalku koridora neaizsargātību. Suvalku koridors, kur robežojas Lietuva ar Poliju, atdala Krievijas valdījumā esošo Kēnigsbergas un Baltkrievijas teritoriju.

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" pasažieru pārvadājumu uzņēmums "LTG Link", kas nodrošina satiksmi arī starp Viļņu un Rīgu, vilcienos ievieš satelīta interneta pakalpojumu "Starlink", kas nodrošinās stabilu interneta savienojumu visa brauciena laikā. "LTG Link" paziņojusi, ka "Starlink" interneta pakalpojumi jau ir pieejami trīs vilcienos un rudenī ar to tiks aprīkoti vēl četri vilcieni, kas kursē populārākajos maršrutos starp Viļņu un Rīgu un Viļņu un Klaipēdu. Savukārt citos vilcienos Lietuvas kompānija plāno uzlabot 5G interneta savienojumu.

Turpinām ziņas

Aprīlī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies sešiem komersantiem, bet trīs komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifs bija samazinājies, palielināsies. No aprīļa tarifs nedaudz paaugstinās arī SIA “Jēkabpils siltums”. No 12.februāra tas bija noteikts 60,33 eiro par megavatstundu. Savukārt no 1. aprīļa tas ir 60,79 eiro par megavatstundu. Šāds tarifs ir spēkā Jēkabpilī, kā arī Jēkabpils novada Kūku un Spuņģēnu ciemos. Sarunā ar Radio1.lv SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Raits Sirmovičs sacīja, ka uzņēmumam tarifs, atbilstoši tirgus situācijai, mainās katru mēnesi. Tā paaugstināšanos par 46 centiem ietekmējusi gan kurināmā cena, gan cena par kādu pārdota uzņēmuma saražotā elektroenerģija. Ja elektrības cena bijusi zemāka, ieņēmumu iegūts mazāk, līdz ar to tas ietekmējot tarifu.

Lieldienu svētku priekšvakarā, 28. martā svinīgi atklāja SIA “Jēkabpils siltums” jauno biomasas katlu māju Jēkabpilī, Tvaika ielā 4a. Jau ziņots, ka katlumāja nodota ekspluatācijā jau novembrī, bet objektu svinīgi atklāja pirms Lieldienām. Projekta izmaksas bija vairāk nekā astoņi miljoni eiro, no kuriem 61 procents ir SIA “Jēkabpils siltums” līdzfinansējums. Lai īstenotu projektu, SIA “Jēkabpils siltums” ar Valsts kasi noslēdza aizdevuma līgumu uz 30 gadiem.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā bieži gaidāms lietus, svētdienas pēcpusdienā un nākamās nedēļas pirmajās dienās gaisa temperatūra var sasniegt +20 grādus, prognozē sinoptiķi. Naktī uz ceturtdienu mitēsies snigšana un arī vējš kļūs lēnāks, gaisa temperatūra no rīta pazemināsies līdz 0..-6 grādiem. Autoceļi daudzviet būs sniegoti un slideni. Ceturtdien starp mākoņiem uzspīdēs saule un nav gaidāmi ievērojami nokrišņi. Pūšot lēnam vējam, gaiss iesils līdz +1..+7 grādiem.

Piektdien visu Latviju, sākot no rietumiem, šķērsos nokrišņi, galvenokārt gaidāms lietus. Naktī Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0..-3 grādiem, maksimālā temperatūra dienā būs +3..+8 grādi, vietām Kurzemē un Zemgalē - līdz +10 grādiem. Jauni lietus mākoņi pār valsti virzīsies sestdien, gaisa temperatūra kļūs par kādu grādu augstāka. Savukārt svētdien, iespējams, būs maz nokrišņu un termometra stabiņš vietām pakāpsies līdz +20 grādiem.

Arī nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra var sasniegt +20 grādus, pēc tam kļūs vēsāks. Brīžiem gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes. Nokrišņu dēļ tuvākajās dienās upēs strauji paaugstināsies ūdens līmenis, vietām iespējama zemāko vietu applūšana, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizsardzības resors aicina uzņēmējus piedalīties iepirkumos Latvijas austrumu robežas stiprināšanai; Rīt Aknīstē ieradīsies mobilais mamogrāfs; un Putnu dienās rīkos pārgājienus, spēļu vakaru un citas aktivitātes.


Aizsardzības resors aicina Latvijas uzņēmējus piedalīties iepirkumos un tirgus izpētē Latvijas austrumu robežas militārajai stiprināšanai. Komersanti ir aicināti iesniegt savus piedāvājumus par dažādu materiāltehnisko līdzekļu piegādes iespējām - valsts grasās iepirkt hesco grozus, 20 pēdu konteinerus, prettanku ežus, dzeloņstieples un nožogojuma mietus, betona blokus, "pūķa zobu" konstrukcijas un dzelzsbetona ceļu blokus. Piedāvājumi jāiesniedz līdz 14.aprīlim. Jau ziņots, ka šī gada martā Ministru kabinets apstiprināja austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu, paredzot, ka tuvāko piecu gadu laikā robežas stiprināšanas pasākumiem tiks atvēlēti 303 miljoni eiro.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā samazinājās par 34% un bija 55,51 eiro par megavatstundu. Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenu samazinājumu veicināja par 8% mazāks pieprasījums "Nord Pool" reģionā, ko ietekmēja garākas svētku brīvdienas un laika apstākļi, kas bija siltāki par normu. Baltijas valstīs vēja izstrāde kāpa par 88%, kā arī saules un hidroelektrostacijās saražotais elektroenerģijas apmērs bija par 28% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Tajā pašā laikā enerģijas plūsmas uz Baltiju saruka par 47%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs. Līdz 2029.gadam patēriņa pieaugums sagaidāms mērens, ko stimulēs elektromobilitāte jeb elektroenerģijas izmantošana transportā, elektroenerģijas izmantošana apkurē, kā arī vispārējs labklājības pieaugums. Pētījumā analizētas iespējamās patēriņa tendences piecos segmentos - rūpniecībā, sabiedriskākajā un komerciālajā sektorā, mājsaimniecībās, transportā un enerģētikā.

Savākti 10 tūkstoši parakstu iniciatīvai, kas paredz atteikties no pensiju aplikšanas ar iedzīvotāju ienākumu nodokli. Saeimas atbildīgajā komisijā skaidro, ka par šo jautājumu domāts jau sen, bet ietekme uz budžetu bijusi pārāk liela. Šajā reizē, iespējams, būs cits risinājums, lai nodokļu slogu pensionāriem samazinātu. Šobrīd likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem ir 6 tūkstoši eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī.

Neskatoties uz rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas caur Poliju joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze. Pētījumā noskaidrots, ka oficiālais kokmateriālu eksports no Kazahstānas uz Poliju pērn pieckāršojies no 14 miljoniem eiro līdz nepilniem 68 miljoniem eiro. Kopumā caur Poliju no trešajām valstīm Eiropas Savienības tirgū nonākuši kokmateriāli vairāk nekā 120 miljonu eiro vērtībā. Baltkrievijas kokmateriāli tiek sūtīti "caur Kazahstānu", un patiesībā no Baltkrievijas tie tiek ievesti ar viltotiem dokumentiem, par ko liecina pētījuma autoru analizētie dokumenti. 

Nīderlandes pilsētā Hāgā turpinās mēģinājumi izveidot īpašu tribunālu, lai sauktu pie kriminālatbildības tos, kuri apsūdzēti Krievijas pastrādātajos kara noziegumos Ukrainā. Konferencē "Taisnīguma atjaunošana Ukrainai" pulcējās pārstāvji no 55 valstīm, to skaitā arī no Ukrainas. Ukrainas zaudējumu reģistrs ir oficiāli uzsācis darbu. Līdz ar to iedzīvotāji un citi ieinteresētie turpmāk varēs tajā pieteikt Krievijas iebrukuma dēļ radītos zaudējumus savam īpašumam vai arī lūgt kompensāciju par radinieka nāvi, ievainojumiem, seksuālo vardarbību un citiem kaitējumiem. Par reģistra darba uzsākšanu otrdien oficiāli tika paziņots starptautiskajā konferencē, kas notiek Hāgā.

Turpinām ziņas

Noteikti ierobežojumi naftas vadu aizsardzībai Jēkabpils novada Rites pagastā. SIA “Latvian Transit” informē, ka Jēkabpils novada pašvaldības teritoriju Rites pagastā šķērso uzņēmumam piederošie maģistrālie naftas un naftas produktu vadi, kuriem, saskaņā ar Aizsargjoslu likumu ir noteikta drošības aizsargjosla - minimālais platums – 25 metri no cauruļvada ass. Ir virkne darbību, kas noteiktas ar likumu, ko šajā aizsargjoslas teritorijā teritorijā aizliegts darīt. Par to plašāk lasiet portālā Radio1.lv.  SIA “Latvian Transit” atgādina, ka kopš 2022. gada beigām maģistrālais naftas produktu cauruļvads “Polocka - Ventspils” ir iztukšots un piepildīts ar inertās gāzes jeb slāpekļa maisījumu. SIA “Latvian Transit” turpina uzturēt maģistrālo cauruļvadu drošā stāvokļa režīmā, kura laikā tiek saglabāta maģistrālā cauruļvada darbspēja, nodrošināta ekoloģiskā, rūpnieciskā un ugunsdrošība.

Rīt, 4.aprīlī mobilais mamogrāfs dosies uz Aknīsti. SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” valsts apmaksātā programmā veic mobilā mamogrāfa izmeklējumus. Mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. Valsts apmaksātās krūšu vēža skrīningprogrammā  ar  Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstulēm -  izmeklējums ir BEZMAKSAS. Savukārt diagnostiskais izmeklējums ar ārsta nosūtījumu maksā trīs eiro. Izmeklējumus veic ar iepriekšējo pierakstu.  Tālrunis pierakstam 65422419. Mobilais mamogrāfs Aknīstē ceturtdien atradīsies pie Veselības un sociālās aprūpes centra. 

Un vēl

Sagaidot gājputnus, arī šogad Dabas aizsardzības pārvalde piedalīsies Putnu dienās. No 4. līdz 7.aprīlim Dabas aizsardzības pārvalde mudina līdzdarboties 12 dažādos pasākumos. Tos vadīs ornitologi un dabas eksperti, palīdzot ikvienam interesentam gūt pirmās iemaņas vai papildināt esošās zināšanas putnu sugu atpazīšanā un putnu pasaules izzināšanā. Par putnu dienu pasākumiem plašāka informācija Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā. Jau ziņots, ka Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928.gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija. Ar laiku pasākumi notika visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai.

Atstājiet komentāru