2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00 
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno pagarināt NBS karavīru dalību NATO misijā Irākā; Kāpēc Jēkabpilī tik krasi pieaugs apkures tarifi? Un Kāda ir šī gada aveņu raža?

Latvija plāno pagarināt Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību NATO misijā Irākā līdz 2026.gada 1.novembrim. Vispirms par atbalstu dalības laika pagarināšanai šonedēļ lems valdība, bet galavārds būs jāsaka Saeimai. 2018. gada jūlijā pēc NATO samita Briselē tika pieņemts lēmums sākt apmācības misiju Irākā, izveidojot NATO misiju. NBS piedalās misijā kopš 2020.gada novembra. Šobrīd NBS misijā piedalās 3 karavīru sastāvā, kuri pilda pienākumus misijas štābā Bagdādē.

Lai atvieglotu vēlēšanu zīmju skaitīšanas procesu, pārejot uz biļetenu elektronisku skenēšanu, Centrālā vēlēšanu komisija jau līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā plāno ieviest jaunu vēlēšanu biļetenu. CVK vadītāja Kristīne Saulīte norāda, ka līdz šim patiku vai nepatiku pret konkrētu kandidātu vēlētājs varēja izrādīt, biļetenā vai nu piešķirot plus zīmi vai arī izsvītrojot kandidāta vārdu, tagad, pārejot uz biļetenu skenēšanu, būtu skaidri parādītas "par" un "pret" vietas, kas jāiekrāso. Saulīte atzīmēja, ka tādā veidā skenētājs labāk atpazītu vēlētāja izdarīto izvēli.

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus noteikumos par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos, ļaujot makšķerniekiem pašpatēriņam paturēt vairāk zivju. Turpmāk lomā varēs paturēt konkrētu daudzumu šādu sugu zivis: līdakas, tāpat kā līdz šim, piecas, bet tagad tikai viena no tām drīkstēs būt garāka par 75 centimetriem; vimbas varēs iegūt vairāk, septiņas, iepriekš varēja piecas; zandartus, tāpat kā līdz šim, piecus, bet tagad tikai viens no tiem varēs būt garāks par 75 centimetriem; zušus varēs iegūt mazāk, paturot tikai vienu zvejā visos publiskos iekšējos ūdeņos.

Pēc vairāku nedēļu ilgas pauzes Izraēla un "Hamās" beidzot atsākuši pamiera sarunas. Tās notiek ar vairāku starpnieku – ASV, Ēģiptes un Kataras palīdzību. Pagaidām aizritējusi sākotnējā tikšanās, bet šonedēļ sarunās piedalīsies plašāka delegācija. Sarunas bija iestrēgušas, jo "Hamās" pieprasa karu izbeigt, kamēr Izraēla uzstāj, ka vispirms jāatbrīvo vairāk nekā simt aizvien gūstā esošo ķīlnieku.

Kijivai gaidot Rietumu sabiedroto solīto reaktīvo iznīcinātāj F-16 nonākšanu Ukrainā, Krievijas armija mēģina izpostīt lidlaukus, kur šīs kaujas lidmašīnas varētu bāzēties. Lai Ukraina spētu efektīvi aizsargāties pret iebrucēju bumbu uzbrukumiem, tai nepieciešamas spējas iznīcināt Krievijas militārās aviācijas lidmašīnas, kas tās nomet. Šo mērķu sasniegšanai Ukrainas aizstāvjiem ir nepieciešami iznīcinātāji F-16. Krievijas armijai zinot, ka iznīcinātāji F-16 drīzumā varētu nonākt Ukrainā, tās gaisa spēki vairojuši uzbrukumus tiem netālu no frontes līnijas esošajiem lidlaukiem, kur nākotnē varētu bāzēties Ukrainas Rietumu sabiedroto piegādātās kaujas lidmašīnas.

Turpinām ziņas

Zemu siltumenerģijas tarifu Jēkabpiī šovasar varēja noteikt, jo uzņēmumam bijuši neparedzēti ienākumi, strauju siltuma tarifu kāpumu, kas gaidāms gada beigās, videouzrunā pašvaldības profilā sociālajā tīklā Facebook, skaidro SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Raits Sirmovičs. Viņš skaidro, ka enerģētiskās krīzes rezultātā uzņēmumam bijuši "neparedzēt ienākumi no svārstībām enerģētikas tirgū". Regulators, vērtējot tarifu, ņēmis vērā šos ienākumus, tāpēc tarifs noteikts zems. Sirmovičs apgalvo, ka uzņēmums sniedz pakalpojumus atbilstoši patiesajām cenām. Savukārt plānotais tarifu kāpums esot saistīts gan ar Kūku pagasta un Spuņģēnu ciema katlumāju pārņemšanu, gan nepieciešamību nodrošināt pakalpojumu citās vietās, kur līdz šim tas nav darīts.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums, liecina "Jēkabpils siltuma" regulatoram iesniegtais tarifu projekts. Uzņēmums ar 1.decembri iecerējis siltumenerģijas gala tarifu palielināt no 58,56 līdz 97,01 eiro par megavatstundu jeb par 65,66%.

Madonas novadā vairākās ielās atjauno ceļus ar dubulto virsmas apstrādi. Rūpniecības ielai, posmā no Rīgas ielas līdz Blaumaņa ielai, Ērgļos, ar grants segumu jau veikta dubultā virsmas apstrāde, atjaunojot ielu 600 metru garumā. Darbus paredzēts sākt arī Lubānā, Dzelzceļa ielā un Meža ielā, kurās dubultā virsmas apstrāde kopā tiks veikta 1,13 km garumā, Barkavā - Svaru ielā un Dzirnavu ielā, atjaunojot posmu 1,43 km garumā. Tāpat paredzēti seguma atjaunošanas būvdarbi Dambja ielā, Ļaudonā, -  300 metru garumā, Skolas ielā, Mētrienā, - 360 metru garumā un Lazdu ielā, Barkavā, - 280 metru garumā. 

Un vēl

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Viņš pauž, ka uz lauka avenāji cietuši ziemas salā un gājuši bojā daudzviet Latvijā. Tāpat avenes ietekmējuši arī dažādie un mainīgie laikapstākļi pavasarī un vasaras sākumā, kad atsevišķās vietās nācies saskarties ar sausumu."Tas nozīmē, ka šogad uz lauka audzēto aveņu būs mazāk. Labāka aveņu raža padevusies augļkopjiem, kuri ogas audzē tuneļos, jo tie ļauj vieglāk kontrolēt augšanas apstākļus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksperts Rinkēviča pirmo gadu Valsts prezidenta amatā vērtē ar pozitīvu atzīmi; Aicina skatītājus piedalīties pasaules karpu čempionāta atklāšanā; un Kādas sēnes aug Seces apkārtnē?

Kādreizējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pirmais gads Valsts prezidenta amatā vērtējams ar pozitīvu atzīmi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Juris Rozenvalds. Viņaprāt, salīdzinot ar iepriekšējo Valsts prezidentu Egilu Levitu, Rinkēviča priekšrocība ir spēja normālā veidā sarunāties ar cilvēkiem. Pēc politologa paustā, ne mazāk svarīgi ir tas, ka Rinkēvičs saprot, cik bīstama var būt sabiedrības sašķeltība, ko diemžēl apzinās ne visi, proti, kurināt sašķeltību ir bezatbildīgi un var nest problēmas, tāpēc ir jāmeklē veidi, kā panākt izlīdzinājumu sabiedrībā. Politologs uzteica arī Valsts prezidenta spēju saprast problēmas un meklēt kompromisus. 

Lai arī inflācija Latvijā joprojām saglabājas ļoti zema un zemākais punkts šajā ciklā ir jau aiz muguras, no jūnija inflācija Latvijā atkal sāk pakāpeniski augt. Pašlaik un arī tuvāko mēnešu laikā līderpozīcijās varētu izvirzīties pakalpojumu cenu pieaugums. Gan eirozonā, gan Latvijā šī gada pirmajā pusē salīdzinoši noturīgs bijis tieši pakalpojumu cenu kāpums, vērtē ekonomisti. Jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pakalpojumu cenas Latvijā pieauga par 5,9%, savukārt salīdzinājumā ar maiju pakalpojumu cenas Latvijā pieauga par 1,2%.

Nacionālajai apvienībai iesniedzot pieteikumu tiesā, būs apturēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmuma par pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma atmaksu darbība. KNAB nesen pieņēmis divus lēmumus attiecībā uz Nacionālo apvienību, proti, tai uzdots valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 tūkstoši 673 eiro apmērā un vienlaikus partijai uz gadu apturēts budžeta finansējums. Iespējamā pārsūdzība apturēs KNAB pieņemtā lēmuma par pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma atmaksas darbību. Taču pārsūdzība neietekmēs finansējuma apturēšanu šai partijai.

Pirmdien Krievijas raķešu uzbrukumā Ukrainai nogalināti vismaz 20 cilvēki un vairāk nekā 50 ievainoti. Kijivā vairākos galvaspilsētas rajonos nogāzušās raķešu atlūzas, paziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko. Kijivā uzbrukumā gājuši bojā astoņi cilvēki, bet vēl 25 cietuši. Krievija izšāvusi raķetes arī uz citām Ukrainas pilsētām, nodarot postījumus.

Itālijā atdzīvojies arī Stromboli vulkāns, kas atrodas uz nelielas saliņas netālu no Sicīlijas. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā izvirdums sakās Eiropas augstākajā un aktīvākajā vulkānā Etna pašā Sicīlijas salā. Izvirduma dēļ Lipāru salu mērs aizliedzis kāpšanu tūristu iecienītajā Stromboli vulkānā, kā arī naktī tuvoties salas pludmalēm. Salās dubultots ugunsdzēsēju skaits un tiek veikta nepārtraukta uzraudzība. Izplatītajos videomateriālos redzams, ka vulkāns bija dūmu apņemts, bet lava no atveres 700 metrus virs jūras līmeņa ieplūda Vidusjūrā.

Turpinām ziņas

Latvijā pirmo reizi no šodienas, 9. Jūlija līdz sestdienai,13. jūlijam Baļotes ezerā notiks Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā 2024 sievietēm un jauniešiem U22 grupā, pulcējot ap 200 dalībnieku no 12 valstīm. Sacensības būs iespēja vērot arī skatītājiem. Šodien pulksten sešos vakarā Zīlānu brīvdabas estrādē "Mārdadzis" notiks sacensību atklāšana. 10. jūlijā plkst. 12.30 Baļotes ezerā – sacensību sākums katrai komandai izlozētā sektorā. 13. jūlijā plkst. 12.30 – sacensību noslēgums.

Jau ziņots, ka saistībā ar čempionātu, ar rīkojumu tiek noteikts, ka laika posmā no 3. līdz 13. Jūlijam ir pārtraukta licenču tirdzniecība un ezers slēgts makšķerēšanai. Tāpat Baļotes ezerā laika posmā no šodienas līdz sestdienai aizliegta jebkāda veida darbība ūdenstilpnē tajā skaitā peldēšanās. 

Latvijas Pašvaldību savienība ar atklātu vēstuli ir vērsusies Eiropas prokuratūrā un Eiropas institūcijās, aicinot uz aktīvāku rīcību, izvērtējot iespēju izbeigt kriminālprocesus, kas Latvijā sākti saistībā ar pašvaldību īstenotajiem Eiropas Savienības fondu projektiem uzņēmējdarbības veicināšanai. Latvijā plašu uzmanību ir piesaistījušas Eiropas prokuratūras rosinātās izmeklēšanas par iespējamiem nodarījumiem Valmieras, Valkas un Līvānu pašvaldībās. Pašvaldību savienība pauž, ka personām, uzņēmumiem un pašvaldībām ir tiesības uz reputācijas aizsardzību. Tāpēc rosina atjaunot uzticēšanos pašvaldībām Latvijā un kritiski izvērtēt sākto kriminālprocesu sekas, nepieļaujot jaunas, tiesiski nepamatotas tiesu prakses, īpaši par gadījumiem, kuros nav pazīmes, kas liecinātu par personīga labuma gūšanu vai mākslīgu būvniecības izmaksu sadārdzināšanu.

Un vēl

Vasaras sēņu izstādē Aizkraukles novada Seces pagasta ekociematā "Omrači" bija skatāmas aptuveni 70 sēņu sugas. Latvijas Mikologu biedrības organizētajā vasaras sēņu izstādē interesenti varēja aplūkot Seces apkārtnē ievāktās sēnes un uzdot jautājumus mikologiem. Lai gan Seces apkārtnes meži šoreiz bija sausi un sēņu nebija pārmērīgi daudz, mikologiem izdevās savākt un izstādei sagatavot aptuveni 70 sēņu paraugu, tajā skaitā arī vairākus gļotsēņu un ķērpju sugu paraugus. Izstādē bija skatāmas gan  gailenes, baravikas un bērzlapes, gan mazāk pazīstamas ēdamās sēnes, piemēram, oranžā makstsēne, gan arī citas sugas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Bezdarbs Latvijā jūnija beigās samazinājies līdz 5,1%; Lauku kopienām trūkst valsts atbalsta; un Latviju olimpiskajās spēlēs Parīzē pārstāvēs 29 sportisti.

Vašingtonā, ASV, no šodienas līdz ceturtdienai, 11.jūlijam, norisināsies NATO samits, uz kuru dosies arī Latvijas delegācija Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vadībā. NATO samita laikā 32 dalībvalstu līderu uzmanības centrā būs jautājumi, kas saistīti ar NATO atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu un ilgtermiņa atbalstu Ukrainai.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad jūnija beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā maija beigās. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis joprojām bija Rīgas reģionā - 3,9%, bet augstākais saglabājās Latgales reģionā - 10,6%. Vienlaikus Zemgalē un Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis jūnijā nemainījās un mēneša beigās bija attiecīgi 4,8 un 4,9%, bet Vidzemē tas bija 5,1%  no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Valstī kopumā trūkst vairāk nekā tūkstoš policistu, un tieši Valsts policijā arvien saglabājas lielākais personāla trūkums iekšlietu dienestos. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Ministrs norādīja, ka liels ir arī to cilvēkus skaits, kas aizplūst no dienesta Valsts policijā. Piemēram, pagājušajā gadā Valsts policiju pameta par 200 vairāk darbinieku, nekā tika uzņemti dienestā. Līdz ar to, veidojot nākamā gada valsts budžetu, Kozlovskis ceru uz papildu finansējumu, lai celtu iekšlietu dienestu darbinieku atalgojumu.

Lietuvas Aizsardzības ministrija un Finanšu ministrija izstrādā jaunu lietotni, ar kuras palīdzību jau vasaras beigās cilvēki brīvprātīgi varēs ziedot valsts aizsardzības sistēmai. Lietotnes izstrāde tiek veikta no iekšējiem resursiem, un tā nebūšot dārga. Ziedošana jau tagad esot iespējama juridiskām personām, un Lietuva strādā pie tā, kā to ātrāk padarīt pieejamu plašākai sabiedrībai. 

Visā pasaulē plaši pazīstama Francijas pavārmāksla, kurai pastiprināta uzmanība patlaban pievērsta arī gaidāmo Parīzes olimpisko spēļu dēļ. Ēdiena gatavošanas tradīcijas šeit glabā arī pirms gandrīz 300 gadiem izveidota konditoreja . Konditorejas īpašnieks Džonatans Dolfi stāsta, katas dibinātājs  Nikolā Štorers bija Luija XIV konditors, kas pēc vairākiem gadiem Versaļā -1730. gadā nolēma atvērt savu veikalu, kur šodien joprojām atrodas konditoreja. Te var iegādāties pēc viņa receptes gatavoto slaveno ruma kūku.

Turpinām ziņas

Lauku kopienām trūkst valsts atbalsta, uz to norādījuši dažādu biedrību pārstāvji reģionos. Praktiski vienīgais, uz ko lauku kopienas var cerēt finansējuma piesaistes jomā, ir vietējās pašvaldības un ar to līdzdalību iedibinātas biedrības. Realizēt kādu lielāku atbalsta fondu programmu mazās lauku kopienas nevar savas mazās kapacitātes dēļ, konkurējot ar lielajām biedrībām reģionu centros un pilsētās. Īpaši tas aktualizējies pēc novadu reformas. Šo problēmu īpaši akcentē Sēlijas lauku kopienas.

"Sēlijas salas" ir tā organizācija, kas apvieno lauku kopienas Sēlijā, lai darītu tās spēcīgākas un, tieši pateicoties kopienām, kuru skaits šajā novadā jau ir pāri par 40, Sēlija atplaukst. Valsts līmeņa atbalsta kopienām laukos tikpat kā nav. Arī pašvaldību līmenī mazai kopienai neiespējami konkurēt ar lielāku. Piemēram, ja pašvaldība aicina internetā balsot par projektiem, lai atbalstu piešķirtu tiem, kuri saņems visvairāk balsu, tad lauku kopienai ir neiespējami ar balsojumu pārsist Jēkabpili, kur iedzīvotāju ir 10-20 reižu vairāk.

Biedrībasir vērsušās ministrijās, aicinot veidot multifondu pieejamību no Eiropas Savienības finansējuma, kad tiek apvienoti dažādi fondi. Piemēram, šobrīd kopienas tiek atbalstītas tikai no Lauku fonda, bet ir iespēja, ka tās tiktu atbalstītas arī no Eiropas Savienības Reģionālā fonda vai vēl kāda cita. Pagaidām ideja iestrēgusi varas gaiteņos, tāpēc kopienas mēģina darboties ar esošajiem resursiem, kas nereti ir tikai pašu aktīvais cilvēks laukos, bet arī šis resurss ar laiku bez atbalsta var tikt izsmelts.

Un vēl

Latvijas delegāciju Parīzes Olimpiskajās spēlēs veidos 29 sportisti. Tā būs mazākā delegācija vasaras spēlēs kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Latvijas atlēti Parīzē startēs 14 disciplīnās – 3x3 basketbolā, vieglatlētikā, pludmales volejbolā, tenisā, riteņbraukšanā šosejā, kalnu riteņbraukšanā (MTB), BMX un BMX frīstailā, svarcelšanā, šaušanā, jātnieku sportā, modernajā pieccīņā, peldēšanā un daiļlēkšanā. Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26. jūlija līdz 11. augustam.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils slimnīca finanšu situācijas uzlabošanai vērsusies pēc palīdzības ministrijā; Zāļu tirgotāji protestē pret ministrijas noteikto medikamentu cenu reform; un Šovakar tiks atklāts pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā Baļotes ezerā.

Daugavpils reģionālā slimnīca finanšu situācijas uzlabošanai vērsusies pēc palīdzības Veselības ministrijā. Daugavpils pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste informē, ka finansiālajās grūtībās nonākušajā slimnīcā līdz ar valdes maiņu sākts aktīvs darbs pie izdevumu pārskatīšanas. Valsts atbalsts tiek lūgts, lai izietu no sarežģītās finanšu situācijas. 

Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" līdz jūlija beigām ir apņēmies nodrošināt atlikušo septiņu jauno elektrovilcienu piegādi. Uzņēmumā atzīmē, ka ražošana notiek atbilstoši plānam, papildinot, ka Latvijā "Škoda Vagonka" tuvojas piecu jaunu vilcienu montāžas pabeigšanai.Jau ziņots, ka uzņēmums Pasažieru vilciens no "Škoda Vagonka" līdz šim ir saņēmis 25 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Latvijā šogad pirmajā pusgadā no Krievijas importēja 214 tūkstoši 800 tonnu graudaugu produktu, kas ir par 2,7% vairāk nekā 2023.gada pirmajā pusgadā.  VID apkopotā informācija liecina, ka no Krievijas caur Latviju tranzītā pirmajā pusgadā pārvadātas 994 tūkstoši 726 tonnas graudaugu produktu, kas ir par 39,3% vairāk nekā pērn šajā periodā.

Ukrainas galvaspilsētā Kijivā šodien ir izsludināta sēru diena pēc Krievijas raķešu triecieniem pirmdien, kad Kijivā tika nogalināti vairāk nekā 30 cilvēki un vairāk nekā 100 ievainoti. Sevišķi lielu Ukrainas un visas pasaules sašutumu izraisīja trieciens "Ohmatdit" bērnu slimnīcai, kur nogalināti divi cilvēki un vairāk nekā 30 ievainoti. 

Gruzijas ceļš uz iestāšanos Eiropas Savienībā šobrīd ir apturēts, pasākumā Tbilisi paziņojis Eiropas Savienības vēstnieks Gruzijā. Tam pamatā ir Gruzijas valdības lēmums tikai dažus mēnešus pēc kandidātvalsts statusa iegūšanas virzīt "ārvalstu ietekmes" likumu, saskaņā ar kuru nevalstiskās organizācijas un medijus, kas saņem finansējumu vai grantus no ārvalstu institūcijām, varētu pasludināt par "ārvalstu aģentiem" un apgrūtināt to darbību.

Turpinām ziņas

Veselības ministrijas  izstrādātais jaunais zāļu uzcenojuma modelis ir izpelnījies ievērojamu kritiku no farmācijas nozares. Aptieku biedrībā norāda uz risku, ka daudzas aptiekas mazāk apdzīvotās vietās kļūs nerentablas, un tā rezultātā tiks pieņemti lēmumi, kas negatīvi ietekmēs iedzīvotājus. Veselības ministrijas plāns ir samazināt kompensējamo medikamentu cenas par 15–20%. Tas attiektos uz dārgajiem medikamentiem, līdzīgi kā tas ir Lietuvā un Igaunijā, jo pašlaik tieši Latvijā pacientam ir visnedraudzīgākā sistēma. Tikmēr Aptieku biedrības ieskatā, tirgojot zāles lētāk, aptiekas reģionos kļūšot nerentablas. 

Sestdien, 13. jūlijā, Daugavpils cietoksnī būs iespēja apskatīt cietokšņa garnizona un Francijas Lielās armijas nometnes un iejusties 19. gadsimta sākuma atmosfērā. Starptautiskajam vēsturiskās rekonstrukcijas festivālam "Dinaburga 1812" ir reģistrējušies vairāk nekā 200 dalībnieku – rekonstrukcijas klubu pārstāvji no piecām Eiropas valstīm: Latvijas, Čehijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas. Festivāls “Dinaburga 1812” ir veltīts notikumiem, kad 1812. gada jūlijā brašais Dinaburgas cietokšņa garnizons atvairīja Napoleona armijas uzbrukumu. Pasākuma laikā rekonstrukcijas klubi rādīs savu militāro stāju, vēsturisko tērpu un ieroču mulāžas Nikolaja vārtu atvēršanas ceremonijā, svinīgā parādē un cietokšņa aizstāvēšanas kaujas rekonstrukcijā.

Un vēl

Šodien Baļotes ezerā Jēkabpils novadā sāksies Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā. Šovakarpulksten sešos vakarā, Zīlānu brīvdabas estrādē "Mārdadzis" notiks sacensību atklāšana. Līdz 13.jūlijam Latvijā pirmo reizi notiks Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā sievietēm un jauniešiem U22 grupā. Plānots, ka tas pulcēs ap 200 dalībnieku no 12 valstīm.. Sacensības būs iespēja vērot arī skatītājiem. Jau ziņots, ka līdz sacensību noslēgumam Baļotes ezers ir slēgts makšķerēšanai no krasta un laivām. Nedrīkst arī peldēties.

Atstājiet komentāru