2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 10.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 10.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagoģijas studiju budžeta vietu palielināšana varētu izmaksāt 1,2 miljonus eiro; Pašvaldību civilās aizsardzības komisijām būs jāiepazīstina sabiedrība ar riska novērtējumu apdraudējumiem; un Jēkabpilī būs iespēja veikt mobilā mamogrāfa izmeklējumus.

Valsts budžeta finansēto studiju vietu dubultošana pedagoģijas bakalaura un maģistra studiju programmās varētu izmaksāt 1,2 miljonus eiro, lēš Izglītības un zinātnes ministrija. Pirmdien ministrija nāca klajā ar solījumu palielināt valsts budžeta finansētās studiju vietas četrās Latvijas augstskolās, kas gatavo skolotājus, pirmajā studiju kursā. Šobrīd pilna laika klātienes pedagoģijas studijām ir pieejamas kopumā  tūkstoš 697 budžeta vietas, bet nepilna laika studijām - 758. Nosacījums neattieksies uz pirmsskolas pedagogiem, jo pašlaik nav novērots šo pedagogu trūkums.

Valdība vakar slēgtā sēdē nolēma pazemināt amatā Valsts kancelejas direktoram Jāni Citskovski saistībā ar pārkāpumiem bijušā premjera Krišjāņa Kariņa speciālo avioreisu lietā. Par to pēc valdības sēdes paziņoja premjere Evika Siliņa. Citskovskim piedāvāts Valsts kancelejas Saimnieciskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja amats.

Turpinot atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, vakar ceļā pavadīta Latvijas ziedojumu krava Ukrainas slimnīcām. Savukārt, lai atbalstītu pirmdien sagrauto bērnu slimnīcu Kijivā, Veselības ministrija organizē kravu ar zālēm, kas nepieciešamas tūlīt. Atbalstīt slimnīcu varam mēs katrs, jo portālā "Ziedot.lv" sākta ziedojumu kampaņa. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vizītē Varšavā ticies ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, un abi līderi parakstījuši vienošanos par valstu sadarbību aizsardzībā. Zelenskis pateicās Polijai par to, ka dokumentā ietvertas arī "īpašas vienošanās". Vienošanās arī paredz izstrādāt mehānismu Polijas virzienā izšauto krievu raķešu un lidrobotu notriekšanai Ukrainas gaisa telpā. Polija arī varētu apsvērt iespēju nodot Kijivai iznīcinātājus "MiG-29", ja NATO valstis tos aizstātu ar citiem.

Indijas premjerministrs Narendra Modi un Krievijas diktators Vladimirs Putins vienojušies atlaist mājās Indijas pilsoņus, kuri karo Krievijas pusē Ukrainā. Indijas raidorganizācija NDTV ziņoja, ka Indija gatavojas atgriezt mājās savus pilsoņus, kas iesaistīti karā Ukrainā. Saskaņā ar NDTV sniegto informāciju lēmums par viņu atlaišanu tika pieņemts Putina un Modi tikšanās laikā Maskavā. NDTV ziņoja, ka desmit indieši jau ir atgriezušies mājās un arī pārējie tiks atbrīvoti no dienesta.

Turpinām ziņas

Pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijām būs jārīko pasākumi, lai iepazīstinātu sabiedrību ar riska novērtējumu attiecībā uz konkrētajai teritorijai piekritīgajiem apdraudējumiem. Valdības atbalstītās izmaiņas arī paredz - ja valstī izsludināts izņēmuma stāvoklis vai pasludināts karš, komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās tikai komisijas priekšsēdētājs un vismaz divi komisijas locekļi.

Ministru kabinets vakar piešķīra 10 miljonus eiro valsts budžeta finansējuma projekta "Liepāja – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027. gadā" programmas īstenošanai. Līdztekus valsts finansējumam programmas norisēm plānots piesaistīt vēl 12,5 miljonus eiro no Eiropas Savienības fondiem un citiem ārējiem finanšu avotiem, ieņēmumiem no saimnieciskās darbības, partneriem un atbalstītājiem. Iecerēts, ka kopumā projekta "Liepāja – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027. gadā" programmu veidos vairāk nekā 500 dažādu notikumu.

Un vēl

Jēkabpilī sestdien, 13. jūlijā aicina sievietes veikt mamogrāfijas izmeklējumu.Mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. Sestdien mobilais mamogrāfs atradīsies pie Jēkabpils sporta centra no pulksten deviņiem rītā līdz diviem dienā. Tālrunis uzziņām: 65422419.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība apstiprina apjomīgo klimata un enerģētikas plānu; Jēkabpils novada pašvaldība atbalsta 30 NVO projektus; un Šī gada peldsezonā ūdens paņēmis jau 27 cilvēku dzīvības.

Par spīti vairākiem iebildumiem Ministru kabinets apstiprināja atjaunoto Nacionālo enerģētikas un klimata plānu. Tajā aprakstīti tie darbi, kas Latvijai jāpaveic, lai līdz 2030. gadam sasniegtu Eiropas Savienības uzstādītos klimata mērķus. Pretējā gadījumā par to var nākties maksāt. Plānā ietverti ap 250 pasākumiem, kas vērsti uz enerģētiku, ēku energoefektivitāti, transporta sektoru, lauksaimniecību un zemes sektoru.

Centrālā vēlēšanu komisija vēstulē atvainojusies koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Ventspils domes deputātam un bijušajam mēram Aivaram Lembergam  par liegumu 2021.gada pašvaldību vēlēšanās nobalsot, atrodoties apcietinājumā. Iepriekš Augstākā tiesa apliecināja, ka tā ir atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību par apgabaltiesas spriedumu, ar kuru CVK rīcība, nenodrošinot Lembergam balsošanas iespējas konkrētajos apstākļos, atzīta par prettiesisku, līdz ar to šis spriedums stājās spēkā.

Pirmajā kārtā projektiem, kas sekmēs atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģētikā būs pieejami 2,3 miljoni eiro. Ar šiem līdzekļiem plānots veicināt vēsturisko kūdras ieguves vietu sanāciju, iegūstot datus par vēsturiskajām kūdras ieguves vietām, to stāvokli un iespējamajiem šo vietu rekultivācijas veidiem. Tāpat plānots apzināt kūdras sadedzināšanas iekārtu izmantošanu Latvijas pašvaldību katlumājās.  Kopumā pēdējā vispārējā kūdras resursu inventarizācija veikta vairāk nekā pirms 40 gadiem - 1962.gadā un 1980.gadā.  

ASV piešķirs Polijai divu miljardu dolāru aizdevumu, lai tā iegādātos iznīcinātājus F-35, pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" un tankus "Abrams". "Polija ir uzticams ASV sabiedrotais, un šī vienošanās vēl vairāk stiprinās NATO austrumu flangu. 

Krievija izdevusi pavēli arestēt Jūliju Navaļnaju. Viņa ir Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnaja atraitne. Aleksejs šogad februārī nomira Krievijas cietumā. Jūlija Navaļnaja ir apsūdzēta par dalību "ekstrēmistiskā organizācijā", un viņu vēlas apcietināt uz diviem mēnešiem. Pēc vīra nāves Navaļnaja solīja turpināt cietumā nogalinātā vīra cīņu pret Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība atbalstīs 30 novada nevalstisko organizāciju iesniegtos projektus, kopumā piešķirot vairāk nekā 28 tūkstošus eiro. Viens tūkstotis eiro piešķirts 23 biedrībām. Citas organizācijas ieguvušas pašvaldības piešķirto finansējumu mazākā apmērā. Plašāk uzzināt, kuras biedrības saņēmušas pašvaldības finansējumu var tīmekļa vietnē jekabpils.lv.

Nacionālo parku dabas centru infrastruktūras pilnveidei piešķirs 8,14 miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Atbalstu plānots sniegt četriem dabas un vides izglītības centriem, sasniedzot vismaz 201 tūkstoti apmeklētāju projektu pēcuzraudzības pirmajā gadā. Tiks veikti ieguldījumi infrastruktūras attīstībā, nodrošinot dabas centrus ar mūsdienīgu saturu un metodēm, reprezentējot konkrētā dabas parka vērtības.

Un vēl

Šī gada peldsezonā ūdens paņēmis jau 27 cilvēku dzīvības.  Glābēji atzīst – bērnu atstāt ūdenī bez uzraudzības nedrīkst ne mirkli, vecāku paviršība un neuzmanība ir biežākie bērnu noslīkšanas iemesli. VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Sandra Vējiņa uzsver, ka bērni slīkst klusējot. Viņiem zemapziņā ir šī sajūta, ka viņi ir izdarījuši ko sliktu. Līdz ar to viņi nesauc palīgā. Peldēšanas riņķi, aproces vai peldmatrači arī tiek vērtētas vien kā rotaļlietas, vienīgais drošības garants ir veste. 

Radio1 ziņas pulkste 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Ēnu ekonomika autoservisu sektorā sasniedz gandrīz 200 miljonus eiro gadā; VID aicina uzmanīties no krāpnieciskiem epastiem; un Kāds laiks gaidāms tuvākajās dienās?

Ēnu ekonomika autoservisu sektorā sasniedz gandrīz 200 miljonus eiro gadā, ziņo Auto asociācijas pārstāvji, atsaucoties uz asociācijas veikto pētījumu. Asociācijā norāda, ka 2022.gadā valsts budžets autoservisu sektorā ir zaudējis 135 miljonus eiro kā pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumus un 58 miljonus eiro kā iedzīvotāju ienākumu nodokļa un sociālās apdrošināšanas iemaksu ieņēmumus. Salīdzinot ar 2020.gada pētījuma rezultātiem, ēnu ekonomika autoservisu sektorā kāpusi par 25%. Asociācijas ieskatā risinājums ir brīvprātīgas sertificēšanas sistēmas ieviešana autoservisiem, tādējādi valstī ieviestu un izstrādātu vienotus nozares standartus.

Iekšējās drošības birojs jūnija nogalē Rietumzemgales prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trim Latgales reģiona Valsts robežsardzes amatpersonām par datu nelikumīgu izplatīšanu un apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu. Pret Valsts robežsardzes amatpersonām rosināts sākt kriminālvajāšanu par tādu datu nelikumīgu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, kā arī par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai par līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju.

Ārlietu ministrija rīt pulksten 18.30 aicina pievienoties skrējienam "Kopā skrienam - kopā drošībai", apliecinot NATO un dalībvalstu vienotību. Interesenti aicināti reģistrēties dalībai skrējienā, aizpildot pieteikšanās anketu, kas pieejama Ārlietu ministrijas  tīmekļvietnē. Skrējiena maršrutam izvēlēta Ārlietu ministrijas pilsētvidē izveidotā lidmašīnas kontūra, kas ir publiski pieejama arī lietotnē "Strava". Vakara izskaņā ikviens ir aicināts pievienoties NBS rīkotajai zaļumballei Esplanādē par godu Latvijas armijas 105.gadadienai.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicinājis alianses dalībvalstis aktīvāk atbalstīt Ukrainu, kas aizstāvas pret Krievijas agresiju. Viņš NATO samitā uzsvēra, ka šī kara iznākums noteiks globālo drošības sistēmu uz gadu desmitiem, piebilstot, ka lielākās izmaksas un lielākais risks būtu Krievijas uzvara Ukrainā, ko nedrīkst pieļaut. Stoltenvergs norādīja, ka uzvara karā mudinātu Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kā arī citus diktatorus Irānā, Ziemeļkorejā un Ķīnā uz tālāku agresiju. Vienlaikus viņš pauda atbalstu jaunu valstu, tajā skaitā Ukrainas, uzņemšanai NATO.

Dānija ieviesīs pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem ar nolūku tuvināt valsti mērķim līdz 2045.gadam panākt oglekļa neitralitāti. No 2030.gada metāna emisija, ko rada liellopu un cūku vēdera pūšanās un gāzes, tiks aplikta ar 300 kronas jeb 40 eiro lielu nodokli par tonnu CO2 ekvivalenta. Plānots, ka nodoklis 2035.gadā pieaugs līdz 750 kronām par tonnu.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests aicina iedzīvotājus uzmanīties no krāpnieku īsziņām un e-pastiem, kas rakstīti it kā VID vārdā. Drošs komunikācijas kanāls ir Elektroniskās deklarēšanas sistēma. VID iedzīvotājiem nekad nesūta īsziņas. Savukārt e-pastā iedzīvotāji saņem tikai paziņojumus par informāciju, kas pieejama EDS, turklāt šajā paziņojumā ir saite uz EDS. Krāpnieku mērķis, visticamāk, ir iegūt cilvēku bankas konta piekļuves datus, tāpēc VID aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem.

Mainīgā laikapstākļu situācija atšķirīgu ainu rāda arī dažādu reģionu kartupeļu laukos, taču lielākoties līdz šim laiks bijis ar pienācīgu mitruma daudzumu, kas savukārt ļauj cerēt uz labām gan ēdamo, gan sēklas kartupeļu ražām. Zemnieku saeima norāda, ka pašlaik stādījumos intensīvi barojas lapgraužu kāpuri un arī sagaidāma lakstu puves izplatība, tāpēc zemnieku vienīgās raizes ir par sarūkošo augu aizsardzības līdzekļu klāstu. Jau sāk iezīmēties arī jauno ēdamo kartupeļu cenu kritums, jo kartupeļi labi aug gan Latvijā, gan pie importētājiem kaimiņos.

Un vēl

Lielākajā Latvijas daļā laiks līdz nedēļas beigām saglabāsies tveicīgs, brīžiem gaidāmi arī pērkona negaisi, liecina prognozes. Maksimālā temperatūra būs pārsvarā 24...29 grādi, ceturtdien un sestdien daudzviet valsts centrālajā un austrumu daļā līdz 30...32 grādiem, savukārt vietām Kurzemē šajās dienās nebūs siltāks par 21...23 grādiem. Ceturtdien lietus un negaiss gaidāms Kurzemē, vēlā pēcpusdienā un vakarā arī Zemgalē un Vidzemes rietumos, kur negaisi vietām būs stipri, atnesot ļoti intensīvu lietu, kas var izraisīt īslaicīgus plūdus. Arī nedēļas nogalē brīžiem uznāks negaisi, kas lokāli var nest gan stipru vēju, gan krusu. Siltas būs arī nedēļas otrās puses naktis, minimālajai temperatūrai noslīdot līdz 14...20 grādiem. Līdzīgi laikapstākļi, visticamāk, saglabāsies arī nākamās nedēļas pirmajā pusē.


Atstājiet komentāru