2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 16.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 16.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB nekonstatē aplokšņu algu maksāšanu "Vienotībā" un noziedzīgas darbības saistībā ar "SOAAR" sistēmas izmantošanu; Baļotes ezerā noslēdzies pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nav guvis apstiprinājumu aplokšņu algu maksāšanai partijas "Vienotība" birojā, kā arī iespējamām nelikumībām saistībā ar uzņēmuma "SOAAR" veidoto vēlēšanu sistēmu izmantošanu, tomēr konstatējis nebūtiskus pārkāpumus, par ko piemērots administratīvais sods. Darījumi saistīti ar reklāmas bukletu izgatavošanu, transporta pakalpojumiem un degvielas iegādēm. Par šiem pārkāpumiem KNAB partiju apvienībai piemērojis kopumā 700 eiro naudas sodu.

Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļā jūnija beigās izdevusi Eiropas apcietinājuma lēmumu pret bijušo Eiropas Parlamenta deputātu no Latvijas Andreju Mamikinu, kurš apsūdzēts par agresorvalsts veikto kara noziegumu Ukrainā slavināšanu un attaisnošanu. Lēmums nosūtīts Valsts policijai Starptautiskās sadarbības pārvaldei ievietošanai starptautiskās sadarbības informācijas sistēmās. Ņemot vērā, ka Mamikins nav sasniedzams, viņa krimināllieta patlaban ir apturēta.

Latvijas delegācijas karognesēji 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā būs 3x3 basketbolists Nauris Miezis un pludmales volejboliste Tīna Laura Graudiņa. Latviju Parīzes olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 29 sportisti 14 disciplīnās. Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, uz kuru priekšvēlēšanas runas laikā tika šauts, "New Yourk Post" atklāj, ko darījis šāviena brīdi. Tramps sacīja, ka būtu nogalināts, ja vien liktenīgajā mirklī nebūtu pagriezis galvu pa labi, lai paskatītos uz ekrānu, kurā redzams viņa runas teksts.  Jau ziņots, ka Tramps sestdien tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā, un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.

Ekstrēmi laikapstākļi, piemēram, plūdi un sausums, šogad ietekmējuši tējas ražu vairākās Āzijas valstīs, tādējādi cēlušās arī cenas. Un pašlaik tieši Ķīna, Indija un Šrilanka ir lielākās tējas ražotājvalstis pasaulē, kas veidojot vairāk nekā pusi no visām tējas piegādēm. Kopš šī gada sākuma viena kilograma tējas cena pieaugusi par vairāk nekā 47%, bet gada griezumā tējas cena ir pieaugusi par aptuveni 22%. Karstuma viļņi un plūdi ir ļoti negatīvi ietekmējuši Indijas tējas ražošanu. Rezultātā tiek lēsts, ka vidējā tējas cena varētu pieaugt pat par piektdaļu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā, Baļotes ezerā no 9.-13.jūlijam nosirsinājās 4.Pasaules Čempionāts karpu makšķerēšanā sievietēm un 1.Pasaules Čempionāts karpu makšķerēšanā jauniešiem U22. Latvijai izcīnītas 5 medaļas. Komandu vērtējumā karpu makšķerēšanā sievietēm: 1. vieta  Latvijai. Pāru vērtējumā Latvijas komandas - Loreta Birzule un Inga Pīlādze - ierindojās 2.vietā, bet Darja Ramza un Linda Laskovska- 3.vietā. Trešās vietas ieguvējām komandu vērtējumā pieder arī lielākās zivs rekords -, karpa 18,570 kg. Savukārt jauniešiem komandu vērtējumā Latvija izcīnīja trešo vietu. Bet pāru vērtējumos jauniešiem Latvijas komandai - Ričards Milašs un Artjoms Ņečepurenko – izcīnīta pirmā vieta. 

Jēkabpilī notika praktiskās mācības, kurās tika uzlabota dabasgāzes sadales sistēmas operatora "GASO" Jēkabpils iecirkņa un citu pilsētas operatīvo dienestu sadarbība. Kompānijas pārstāve Jana Rubinčika informē, ka saskaņā ar mācību plānu – rakšanas darbu laikā uz ceļa braucamās daļas Celtnieku ielā, Jēkabpilī, ir bojāts zemā spiediena gāzesvads, ir izcēlies ugunsgrēks, un ir cietušie. Jēkabpils iecirkņa avārijas brigādes darbinieki avārijas likvidēšanā piesaistīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Valsts policiju. Rubinčika norāda, ka mācības ir nepieciešamas, lai dažādu operatīvo dienestu darbinieki būtu gatavi jebkurai ārkārtas situācijai un spētu operatīvi sadarboties.

Un vēl

Šonedēļ, otrdien gandrīz visā valsts teritorijā gaiss iesils līdz +25…+30 grādiem, bet nedēļas pašā izskaņā Latviju varētu sasniegt plaša nokrišņu zona. Jaunās darba nedēļas sākumā Latvijā būs jūtama anticiklona ietekme - laiks būs mierīgs un lielākoties sauss. Otrdien gandrīz visā valsts teritorijā gaiss iesils līdz +25…+30 grādiem. Nakts uz trešdienu būs īpaši silta, jo minimālā gaisa temperatūra visā valstī būs +18…+21 grādu robežās, kas nozīmē, ka daļā teritorijas gaidāma tropiskā nakts, norāda sinoptiķi. Vienlaikus trešdien nakts otrajā pusē Latviju no rietumiem sasniegs nokrišņu zona, kas nesīs lietu visā valsts teritorijā. Trešdiena pa dienu gaiss iesils līdz +20…+26 grādiem. 

Nedēļas otrajā pusē laika apstākļi būtiski nemanīsies, mākoņi vien daždien atnesīs nelielu lietu, bet gaisa temperatūra joprojām dienas laikā lielākajā valsts daļā saglabāsies virs +20 grādiem. Nedēļas pašā izskaņā Latviju varētu sasniegt plaša nokrišņu zona, prognozē sinoptiķi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn palielinājušās pārtikas cenas mazumtirdzniecībā; Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors un viņa vietniece pieteikušies pieejai valsts noslēpumam; un No šodienas slēgta kase Krustpils kultūras centrā.

Pērn palielinājušās pārtikas cenas mazumtirdzniecībā, tāpēc Konkurences padome pētīja olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgu. Vērtējot paveikto, Saeimas Tautsaimniecības komisija aicinājusi meklēt risinājumus, kā palielināt vietējā ražojuma preču īpatsvaru pārtikas preču veikalos. Tāpat valdība aicināta sagatavot koncepciju moderna digitāla pārtikas cenu grozu salīdzināšanas rīka ieviešanai, lai veiktu regulāru pārtikas preču cenu izmaiņu monitorēšanu un analīzi. Pagājušajā nedēļā Ekonomikas ministrija valdībā iesniedza informatīvo ziņojumu par turpmāk darāmajiem darbiem.  Savukārt priekšlikumi un secinājumi, lai palielinātu vietējā ražojuma preču īpatsvaru veikalos, tai jāiesniedz valdībā līdz  20. novembrim.

Latvijas Pensionāru federācija pieprasa apturēt jauno zāļu cenu reformu līdz brīdim, kamēr tā tiks pienācīgi izanalizēta un izdiskutēta starp iesaistītajām pusēm – gan farmācijas nozares darbiniekiem, gan zāļu lietotājiem un aptieku klientiem. Biedrības pārstāvji uztraucas, ka reformas ietekmē aptiekas reģionos kļūs nepieejamākas. Pensionāru federācija aicina pārskatīt pievienotās vērtības nodokļa likmi zālēm. Pensionāru biedrības ieskatā, jaunā reforma nav izdiskutēta pilnvērtīgi. Pieņemot šādu reformu, kompensējamo medikamentu cenas palielināsies, dārgie medikamenti, kas nepieciešami sirds un asinsvadu, kā arī onkoloģijas slimniekiem, var kļūt nepieejami Latvijā. Taču visvairāk biedrības pārstāvji ir satraukti par to, reģionos un mazajās pilsētās tiks slēgtas aptiekas.

Iekšējās drošības birojs šogad pirmajā pusgadā rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu 24 kriminālprocesos par 41 personas izdarītajiem noziegumiem. Teju puse no pirmajā pusgadā kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem ir par iekšlietu dienestos un pašvaldības policijā nodarbināto dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību. Salīdzinājumā ar 2023.gada pirmo pusgadu, pieaugusi iedzīvotāju gatavība ziņot par amatpersonu iespējami veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem - pārskata periodā IDB saņemti un izskatīti gandrīz 600 iesniegumi.

Vizītē Tuvajos Austrumos ieradies nesen amatā apstiprinātais Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Lemijs. Viņš ticies ar Izraēlas un palestīniešu pašpārvaldes pirmajām personām. Vakar tiekoties ar Izraēlas prezidentu Ichaku Hercogu, Lemijs atkārtoti aicinājis vienoties par pamieru ieilgušajā Izraēlas un teroristu grupējuma "Hamās" konfliktā. Tikmēr Izraēla turpina veikt aktīvus uzbrukumus Gazas joslā.

Ukrainas iedzīvotāju skaits līdz 2100. gadam, iespējams, samazināsies līdz 15 miljoniem cilvēku. Saskaņā ar ANO datiem 2024. gada 1. janvārī Ukrainas iedzīvotāju skaits bija 37 miljoni 441 tūkstotis cilvēku. Līdz 2026. gadam Ukrainas iedzīvotāju skaits pieaugs un sasniegs 39,7 miljonus, bet pēc tam šo cilvēku skaits valstī sāks katru gadu samazināties, prognozēja ANO.  Tādējādi 2100. gadā iedzīvotāju skaits var samazināties līdz 15,3 miljoniem cilvēku. Ukrainas Demogrāfijas institūta direktora vietnieks Oleksandrs Gladuns gan medijam "Ukrainska Pravda" norādīja, ka šāda ANO prognoze ir ļoti pesimistiska. Eksperts skaidroja, ka pastāv vairākas demogrāfisko prognožu kategorijas – optimistiskās, reālistiskās un pesimistiskās. Saskaņā ar citām prognozēm Ukrainā neesot sagaidāms tik liels iedzīvotāju skaita samazinājums.

Turpinām ziņas

30.jūnijā beidzās termiņš, kurā pašvaldību izpilddirektoriem un viņu vietniekiem bija jāpiesakās atļaujai darbam ar valsts noslēpumu.  Tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību preses konferencē Radio1.lv jautāja, vai pieejai valsts noslēpumam pieteicies arī pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers un viņa vietniece Anita Moskovska. Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis sacīja, ka abas amatpersonas ir pieteikušās atļaujai darbam ar valsts noslēpumu. To, vai valsts pašvaldību pārstāvjiem var uzticēties, tuvāko mēnešu laikā vērtēs Valsts drošības dienests. Raivis Ragainis piebilda, ja izrādīsies, ka kādai no amatpersonām netiks dota pieeja darbam ar valsts noslēpumu, amats būs jāatstāj. 

SIA "Līvānu siltums" ir iesniedzis siltumenerģijas apgādes sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja noteikto tarifu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. Paredzēts, ka Līvānos siltumenerģijas gala tarifs būs par 19,17 procentiem mazāks, sasniedzot 61,60 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Tarifa izmaiņas pret spēkā esošo tarifu ir saistītas ar kurināmās šķeldas izmaksu samazinājumu. Siltumenerģijas ražošanas tarifs samazināsies par 22,19 procentiem no 56,51 līdz 43,97 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Plānots, ka tarifs stāsies spēkā šā gada 1. septembrī.

Un vēl

Jēkabpils novada Kultūras pārvalde informē, ka no šodienas, 16. jūlija līdz 1. augustam Krustpils Kultūras centra kase būs slēgta. Šajā laika posmā biļetes varēs iegādāties Jēkabpils Tautas nama kasē.

Šovasar Viesītes pilsētas svētki "Vienoti draugu rakstos" norisināsies no 1. līdz 3. augustam. Tie tiks aizvadīti, godinot draugus un draudzību. Svētku laikā norisināsies Viesītē vēl nebijusi akcija "Mans labākais draugs...". Ikviens var piedalīties akcijā, uzrakstot nelielu aprakstu par savu unikālo, sirsnīgo un iedvesmojošo draugu. Aprakstu līdz 29. jūlijam var iesūtīt uz e-pasta adresi vkpils@inbox.lv ar norādi: akcijai "Mans labais draugs..." vai rakstu formātā, nogādājot to pilsētas bibliotēkā vai Viesītes kultūras centrā "Sēlija". Svētku organizatori lūdz iedzīvotājus rakstīt par draugiem, kuri ir līdzās vai arī ir saistīti ar Viesīti, jo 3. augustā, svētku noslēguma pasākumā, draugi – gan aprakstu varoņi, gan to autori – tiks godināti.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Saistībā ar speciālo avioreisu lietu amatā pazeminātais Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis pametīs darbu šajā iestādē; Ogres novada pašvaldība iecerējusi atpirkt no Liepiņa senlatviešu koka pili Lielvārdē; un Publiskajai apspriešanai ir nodota Jēkabpils novada teritorijas plānojuma pirmā redakcija

Saistībā ar speciālo avioreisu lietu amatā pazeminātais Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis pametīs darbu šajā iestādē. Viņš pagājušajā nedēļā vērsās ar iesniegumu pie premjeres saistībā ar savu pazemināšanu un lūdza pārcelt viņu tādā amatā, kas ir atbilstošs pieredzei, zināšanām un praksei, bet, ja tas nav iespējams, tad prasīja izbeigt ar viņu darba tiesiskās attiecības. Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone aģentūrai LETA apstiprināja, ka šāds iesniegums saņemts un darba attiecības ar Citskovski tiks izbeigtas.

No šodienas Latvijā ir liegts iebraukt ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem caur Latvijas–Baltkrievijas un Latvijas–Krievijas robežšķērsošanas vietām. Šāds aizliegums ir iekļauts Eiropas Savienības 8. sankciju pakotnē pret Baltkrieviju. Minētais iebraukšanas aizliegums neattieksies uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, tajā skaitā delegāciju, vēstniecību un misiju izmantošanai, tiem pārvietojoties.

AS "Latvijas valsts meži" mēneša laikā veikusi 60% no Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra uzdotajiem atmežošanas darbiem militārajā poligonā "Sēlija". Latvijas valsts meži atzīmē, ka  darbu savlaicīgu izpildi sekmē labvēlīgie laika apstākļi un ražošanas procesu efektīva vadīšana. Uzņēmums darbus plāno pabeigt līgumā paredzētajā termiņā - līdz 2025.gadam.

44% ukraiņu frontes aizmugurē uzskata, ka ir pienācis laiks sākt oficiālas miera sarunas starp Ukrainu un Krieviju, bet 35% ir pārliecināti, ka to vēl nevajadzētu darīt, liecina jūnijā veikta aptauja. Tajā pašā laikā absolūtais vairākums respondentu nepiekrīt Krievijas diktatora Vladimira Putina nosacījumiem miera sarunu sākšanai. Proti, 83% respondentu nepiekrīt Ukrainas karaspēka izvešanai no Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabaliem. 84% aptaujāto iestājas pret šo apgabalu atdošanu agresoram. 77% ukraiņu nepiekrīt arī tam, ka būtu jāatceļ visas Rietumu sankcijas pret Krieviju.

ANO eksperti prognozē, ka iedzīvotāju skaits pasaulē maksimumu – 10,3 miljardus – sasniegs šā gadsimta 80. gadu vidū. Pieaugumu galvenokārt nodrošinās nabadzīgās attīstības valstis, kas vēl vairāk palielinās migrāciju. Vairāk nekā pusē valstu, tai skaitā Ķīnā, Itālijā, Dienvidkorejā un arī Latvijā vienai sievietei dzimušo bērnu vidējais skaits ir mazāks par 2,1, kas nepieciešams iedzīvotāju dabiskai atražošanai. 63 zemēs, arī Vācijā, Japānā un Krievijā jau sasniegts cilvēku skaita maksimums, un trīsdesmit gadu laikā tas samazināsies par 14%. Brazīlijā, Irānā, Turcijā, Vjetnamā maksimumu sasniegs tuvākajās desmitgadēs, bet Indijā, Indonēzijā, Nigērijā, Pakistānā un ASV – gadsimta otrajā pusē. Tikmēr Angolā, Centrālāfrikā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Nigērā un Somālijā kopējais iedzīvotāju skaits dubultosies, un tieši no šīm zemēm nākotnē gaidāma lielākā migrantu plūsma.

Turpinām ziņas

Ogres novada pašvaldība ir iecerējusi atpirkt no īpašnieka Agra Liepiņa viņa veidoto senlatviešu koka pili Uldevene Lielvārdē.  Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis informē, ka šomēnes plānotas sarunas ar Liepiņu par šī tūrisma objekta iegādi. Žurnāls "Ievas stāsti" iepriekš vēstīja, ka pils izveidotājs un saimnieks Liepiņš nolēmis, ka šī ir pēdējā pils sezona un to ziemā plānots nojaukt. Jau ziņots, ka Lielvārdes senlatviešu koka pils ir 10.-13.gs. pils ideālrekonstrukcija, kurai par pamatu ņemti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām. 

Būvdarbu laikā mainot Līvbērzes dievnama jumtu, strādnieki atklājuši senus sienu gleznojumus. Vēlāk zem jumta apseguma atrasti trīs nozīmīgi mākslas artefakti - Līvenu dzimtas koka ģerbonis, zārka rotājumu fragments un plāksne ar aprakstu par Martu Filīpīni fon Lasī. Pēc objekta apsekošanas Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes eksperti norāda, ka  atradums ir patiesi vērtīgs un drīzumā tiks sākts padziļināts izpētes darbs un seno priekšmetu restaurācija.

Un vēl

Publiskajai apspriešanai ir nodota Jēkabpils novada teritorijas plānojuma pirmā redakcija. Apspriešanas termiņš ir noteikts no 22. jūlija līdz 18. augustam. Jauna teritorijas plānojuma izstrāde bija nepieciešama, lai nodrošinātu, ka visa novada teritorija tiek pārvaldīta pēc vienādiem principiem un vienotiem teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem. Viens no galvenajiem jaunā plānojuma uzdevumiem bija aktualizēt, integrēt un salāgot spēkā esošos teritorijas plānojumus, kuri bija izstrādāti iepriekšējām, līdz 2021. gada 1. jūlijam pastāvošajām administratīvajām teritorijām. Plānotas arī sešas publiskās apspriešanas sanāksmes – Zīlānos, Jēkabpilī, Aknīstē, Viesītē, Salā un Zasā. Tāpat 30. jūlijā sanāksmi varēs vērot tiešsaistē.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: "Fitch" apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī; Preiļos samazināsies apkures tariffs; un Aicina ziņot par vasaras fenoloģiskajiem novērojumiem

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī, saglabājot pozitīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases publiskotā informācija. "Fitch" starp būtiskākajiem faktoriem, kas uztur Latvijas kredītreitingu pašreizējā līmenī, min zemu valsts parāda un parāda apkalpošanas izmaksu līmeni salīdzinājumā ar līdzīga kredītreitinga valstu rādītājiem, uzticamu politikas veidošanu, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā un eirozonā, kā arī mērenu privātā sektora parāda līmeni. Tajā pašā laikā Latvijas mazā ekonomika, iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju, kas ir zemāks nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, kārtējo maksājumu konta deficīts un neto ārējā parāda rādītāji, kas ir augstāki nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, joprojām ierobežo kredītreitinga turpmāko izaugsmi.

Pārtikas produktus un barību no Krievijas šogad pirmajā pusgadā Latvijā ieveda 67 uzņēmumi, savukārt no Baltkrievijas pārtikas produktus un barību importēja 36 uzņēmumi. Robežkontroles punktos pārtikas un barības sūtījumiem no Krievijas kā galamērķis minēti 63 Latvijas uzņēmumi, bet sūtījumiem no Baltkrievijas - 39 Latvijas uzņēmumi. Salīdzinot ar 2022.gadu kopumā, šogad uzņēmumu skaits, kas veduši pārtiku un barību no Baltkrievijas samazinājies par 36%, bet no Krievijas - par 55%, norāda dienestā.

Latvijā mājokļa kredīta ikmēneša maksājums ir mazākais Baltijas valstīs. Bankā “Citadele”, atsaucoties uz apkopotajiem datiem, norāda, ka šogad vidējais ikmēneša mājokļa kredīta maksājums Latvijā ir 519 eiro, Lietuvā - 688 eiro, bet Igaunijā - 1015 eiro. Vienlaikus Igaunijā ir arī krietni lielāka vidējā mājokļa kredītam izsniegtā summa - 156 tūkstoši 400 eiro, kamēr Lietuvā mājokļa iegādei pirmajā pusgadā vidēji piešķirti 116 tūkstoši 200 eiro, bet Latvijā - 80 tūkstoši 300 eiro. Visās Baltijas valstīs visbiežāk hipotekārais kredīts piešķirts iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem, veidojot nedaudz vairāk kā 40% no kopējā darījumu skaita. 

ASV prezidenta amata kandiāts Donalds Tramps par vēlēšanu partneri kandidēšanai uz viceprezidenta amatu izraudzījies senatoru Džeimsu Deividu Vensu. Kāda augsta ranga Eiropas Savienības amatpersona izdevumam "Politico" anonīmi norādījusi, ka Vensa kandidatūra ir katastrofa Ukrainai un līdz ar to arī Eiropas Savienībai, kas ir atbalstījusi Ukrainu. Tieši Vensam iepriekš bija būtiska loma svarīgā Ukrainas palīdzības likumprojekta kavēšanā ASV Kongresā. Venss arī uzskata, ka Eiropa ir pārāk atkarīga no ASV militāro investīciju jomā, kas gan ir pārmetums Eiropai, ko piesauc ne viens vien republikānis. Venss, kas nāk no strādnieku reģiona un kaismīgi aizstāv melnā darba darītājus, tāpat asāk varētu vērsties pret Ķīnu, kas arī varētu radīt galvassāpes Briselei.

Igaunijas prezidents Alars Kariss šodien uzdeva veidot valdību Reformu partijas politiķim Kristenam Mihalam, kurš demisionējušajā valdībā ir klimata ministrs. Tiekoties ar Mihalu, Kariss novēlēja premjerministra amata kandidātam veiksmi. Jau ziņots, ka Igaunijas prezidents pirmdien pieņēma līdzšinējās premjerministres Kajas Kallasas demisiju. Kallasa iesniedza atlūgumu, jo ir izraudzīta par Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja amata kandidāti. Līdz ar Kallasu demisionējusi arī viņas vadītā valdība.

Turpinām ziņas

Preiļos plānots par nepilniem 8% samazināt tarifu par siltumu, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".SIA "Preiļu saimnieks " Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzis siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniedzēja noteikto tarifu. Paredzēts, ka nemainoties tirdzniecības tarifam un dabasgāzes akcīzes nodokļa komponentei, siltumenerģijas gala tarifs samazināsies par 7,75%, sasniedzot 64,62 eiro bez PVN. Paredzēts, ka tarifs stāsies spēkā 15.augustā.

Šodien Rotko muzejā Daugavpilī notiek tur šovasar rezidējošo mākslinieku publiskās prezentācijas. Eiropas Savienības finansētā projekta "Eiropas kultūra: Visi dažādi - visi vienlīdzīgi" īstenošanas gaitā Rotko muzejā vienlaikus rezidē astoņi mākslinieki no Čehijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas. Nedēļas garumā Rotko muzejā norisinās starptautiska mākslinieku rezidence. Tā paredz astoņu starptautisku mākslinieku radošo darbu un komunikāciju par vienlīdzību dzīvē, sabiedrībā un darba vidē. Esot vienotiem daudzveidībā, glezniecības valodā tiek pausta nostāja un sajūtas par realitāti, kur māksla ir gan izteiksme, gan instruments.

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina iedzīvotājus ziņot par vasaras fenoloģiskajiem novērojumiem. Pienācis vasaras vidus un līdz ar to arī vasarai raksturīgās fenoloģiskās parādības, piemēram, sila viršu ziedēšana, zilgano kazeņu un meža aveņu nogatavošanās, parasto apšubeku parādīšanās. Par katru parādību centrs sagatavojis vizuālu materiālu ar svarīgāko informāciju, kas palīdzēs to veiksmīgi atpazīt. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina ziņot par vasaras fenoloģiskajiem novērojumiem, izmantojot katrai parādībai paredzētās saites, kas pieejamas mājaslapā meteo.lv.

Atstājiet komentāru