2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltijas valstu pārvades sistēmas operatori no BRELL loka atvienosies februārī; Aizkraukles novada pašvaldībai piešķirs 4,4 miljonus eiro par skolu tīkla sakārtošanu; un Līdz sestdienai notiks sabiedroto spēku iznīcinātāju zemie treniņlidojumi Kurzemē, Vidzemē un Latgalē.

Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatori - Latvijas "Augstsprieguma tīkls", Igaunijas "Elering" un Lietuvas "Litgrid" - nosūtījuši paziņojumu Krievijas un Baltkrievijas pārvades sistēmu operatoriem par BRELL līguma nepagarināšanu un atvienošanos februārī. Atbilstoši otrdien Baltijas pārvades sistēmas operatoru Rīgā parakstītajam paziņojumam, BRELL līgums zaudēs spēku 2025.gada 7.februārī. Attiecīgi 2025.gada 8.februārī Baltijas operatori atslēgs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas energosistēmas no IPS/UPS tīkla un veiks Baltijas energosistēmas izolēta darba testu. Pēc testa pabeigšanas 2025.gada 9.februārī Baltijas valstu energosistēma plāno sinhroni pieslēgties kontinentālās Eiropas energosistēmai.

Latvijas Ārstu biedrība un ar riska grupu jauniešiem strādājošais "Open radošais centrs" aicina Latvijā dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, jo uzskata, ka tas varētu pavērt lielākas iespējas prevencijas pasākumiem pret narkotiku lietošanu. Organizāciju izplatītajā paziņojumā pausts, ka šādi Latvija sekotu to valstu piemēram, kas ir pievienojušās Apvienoto Nāciju Organizācijas un ANO Narkotiku un noziedzības biroja aicinājumam spert šādu soli.  Mediķi norāda, ka statistika ir biedējoša un ir pēdējais brīdis rīkoties,  vēršot uzmanību, ka ar katru gadu arvien jaunāki cilvēki lieto narkotikas un mirst no narkotiku pārdozēšanas. Tāpat pēdējos gados esot parādījusies tendence, ka arvien vairāk sievietes lieto narkotikas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas izsaukums un citi maksas pakalpojumi paliks dārgāki, paredz Veselības ministrijas sagatavotās izmaiņas iestādes cenrādī, kas otrdien apstiprinātas valdībā. Plānots, ka ātrās palīdzības izsaukums pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu, maksās par 6,59 eiro dārgāk, proti, 91,52 eiro. Izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās palīdzības sniegšanai sadārdzināsies par 7,25 eiro jeb līdz 198,93 eiro. Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru pēc viņa paša pieprasījuma, ja tam nav medicīnisku kontrindikāciju, maksās 92,67 eiro, kas ir par 5,39 eiro vairāk nekā līdz šim. Paredzētas arī citas izmaiņas, kas stāsies spēkā 1.oktobrī.

Par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju uz vēl vienu pilnvaru termiņu otrdien ar ļoti pārliecinošu balsu vairākumu ievēlēta Roberta Metsola, kas pārstāv konservatīvo Eiropas Tautas partiju. Metsola, kas pārstāv Maltas Nacionālistu partiju, kura darbojas lielākajā Eiroparlamenta frakcijā, šo amatu ieņems nākamos divarpus gadus.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņojis, ka Krievijai vajadzētu būt pārstāvētai otrajā Ukrainas miera samitā. Krievija un Ukraina nav iesaistījušās tiešās miera sarunās, kopš abu valstu delegāciju sarunas cieta neveiksmi pirmajās nedēļās pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada pašvaldībai valsts piešķirs Atveseļošanas fonda finansējumu 4,4 miljonu eiro apmērā par vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu. Atbilstoši valdības martā nolemtajam, pašvaldības, kas gada sākumā būs pieņēmušas lēmumu par skolu tīkla sakārtošanu, var saņemt Atveseļošanas fonda finansējumu kopumā 7 miljoni 338 tūkstoši 739 eiro apmērā. Lēmumus par ārpus novada pašvaldības administratīvā centra esošas vidusskolas reorganizēšanu ir pieņēmušas un Izglītības un zinātnes ministrijā iesniegušas četras novada pašvaldības - Aizkraukles, Tukuma, Valmieras un Dienvidkurzemes novada pašvaldības.

Turpmāk pamatojoties uz skolu savstarpējo vienošanos, pašvaldības valsts izmaksāto mērķdotāciju varēs sadalīt arī pamatskolas posmā, vakar nolēma valdība. Mērķdotāciju šādi varēs dalīt, balstoties uz izglītības iestāžu savstarpējo vienošanos par ne vairāk kā divu mācību priekšmetu vai to daļu īstenošanu vispārējās pamatizglītības programmā 4.-9.klašu posmā. Apstiprinātie grozījumi ļaus skolām nodrošināt to mācību priekšmetu apguvi, kur dažādu iemeslu dēļ nav iespējams rast atbilstošo pedagogu, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija. Piemēram, izglītības iestādes varēs "padalīties" ar citas svešvalodas skolotāju ar tām skolām, kurās kā vienīgo otro svešvalodu šobrīd māca krievu valodu.

Un vēl

No otrdienas līdz 20. jūlijam diennakts gaišajā un tumšajā laikā plānoti sabiedroto spēku iznīcinātāju zemie treniņlidojumi Kurzemes, Vidzemes un Latgales reģionos. Gaisa spēki aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret lidojumiem, jo tie stiprina Latvijas aizsardzības spējas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteiks vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu pašvaldībās, Pļaviņās samazināsies maksa par apkuri, un Jasmuiža aicina uz flokšu svētkiem.

Valdība atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz noteikt vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu pašvaldībās. Likumā ir noteikti atsevišķi sociālie pakalpojumi, kuriem jau šobrīd ir jābūt pieejamiem ikvienā Latvijas pašvaldībā, ja ne tās pašas pašvaldības teritorijā, tad citas pašvaldības teritorijā, pērkot pakalpojumu no sociālā pakalpojumu sniedzēja. Tomēr ministrija vērš uzmanību, ka praksē tikai aprūpes mājās un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojums ir nodrošināts visās Latvijas pašvaldībās. 

Patlaban, piemēram, krīzes centra pakalpojums netiek nodrošināts Gulbenes un Varakļānu novadu pašvaldībās, bet patversmes vai naktspatversmes pakalpojums nav desmit pašvaldībās - tajā skaitā arī Aizkraukles, Līvānu, Preiļu un Varakļānu novada. Turpretī atelpas brīža pakalpojums nav 13 pašvaldībās - tajā skaitā arī Augšdaugavas, Jēkabpils, faLīvānu novada, Saldus novada, Valkas novada, Valmieras novada Varakļānu novada.

Pirmajā dienā pamatstudijām kādā no desmit Latvijas augstskolām saņemti vairāk kā 3 tūkstoši pieteikumi, liecina informācija vienotajā uzņemšanas portālā. No tiem līdz otrdienas vakaram tika apstiprināti 970 jeb 31,92% pieteikumu. Visvairāk studētgribētāju pieteikušies studijām kādā no Latvijas Universitātes programmām. Otra populārākā augstskola pēc pirmās pieteikumu iesniegšanas dienas ir Rīgas Tehniskā universitāte, kam seko Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte. Populārākās studiju programmas ir  "Pirmsskolas skolotājs", "Tiesību zinātne", "Datorzinātnes", "Ārstniecība", "Sākumizglītības skolotājs", "Psiholoģija" un "Komunikācijas zinātne".

Latvijas un Krievijas robežas purvainajā posmā Ludzas novadā SIA "Nordes būve" sāk uzstādīt peldošos balstus, kas nepieciešami, lai purvainajā apvidū būtu iespējams uzstādīt žogu. Būvnieki informē, ka pirms balstu uzstādīšanas tika izrakti pagaidu transportēšanas kanāli, kuros tos ievietos un pārvietos līdz montāžas vietai. Paralēli peldošo balstu uzstādīšanai turpinās arī stabu un žoga sekciju montāža.

Starptautiskais Valūtas fonds saglabājis nemainītu globālās izaugsmes prognozi 2024.gadam, lai gan samazināja prognozes ASV un Japānai, vienlaikus brīdinot par inflācijas risku un saspīlējumu tirdzniecībā. Pēc Fonda aplēsēm, pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,2%.  2025.gadā Fonds prognozē pasaules ekonomikas izaugsmi 3,3% apmērā jeb par 0,1 procentpunktu vairāk, nekā tika lēsts aprīlī. Starptautiskais Valūtas fonds arī brīdina, ka inflācijas riski ir palielinājušies, jo pakalpojumu cenas kavē inflācijas samazināšanos. Tas palielina iespēju, ka procentlikmes ilgāk saglabāsies paaugstinātas, "ņemot vērā pieaugošo saspīlējumu tirdzniecībā un lielāku nenoteiktību politikā".

Lietuvas Seims vakar deva savu uzticību Ingrīdai Šimonītei, kas līdz šim jau bija Lietuvas premjerministre. Viņu Lietuvas prezidents Gitans Nausēda atkārtoti izvirzījis premjerministres amatam. Nausēdu piektdien iecēla prezidenta amatā uz otru termiņu. Tāpēc līdz tam esošā valdība savas pilnvaras nolika. Vakar Lietuvas prezidents premjerministra amatam atkal izvirzīja Šimonīti. Kad Šimonīte kļūs par premjerministri, viņai ar prezidentu būs jāvienojas par jauno valdību.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda otrdien iecēla brigādes ģenerāli Raimundu Vaikšnoru par nākamo Bruņoto spēku komadieri, paziņoja prezidenta birojs. Vakšnors jaunajā amatā stāsies 24.jūlijā. Jau ziņots, ka 20.jūnijā Vaikšnora iecelšanu par Bruņoto spēku komandieri atbalstīja Seims. Bruņoto spēku komandiera amatā Vaikšnors nomainīs ģenerāli Valdemāru Rupši, kura pilnvaru termiņš beigsies 23.jūlijā.

Turpinām ziņas

No 1.septembra par 8% samazināsies SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas pakalpojumu tarifs, liecina informācija Aizkraukles novada pašvaldības mājaslapā. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir apstiprinājusi jaunu "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas pakalpojumu tarifu. Līdz  31.oktobrim maksa par siltumenerģijas ražošanu samazināsies no 58,52 uz 53,60 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt no 1.novembra jaunais tarifs būs 47,13 eiro par megavatstundu, bez pievienotās vērtības nodokļa.

Valdība otrdien atbalstīja vairāk kā 4 tūkstoši eiro piešķiršanu Madonas novada pašvaldībai pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas uzturēšanai. Kalpaka dzimtas piemiņvieta "Liepsalas" izveidotas 1997.gadā. Līdzfinansējuma piešķiršana Madonas novada pašvaldībai nepieciešama, lai nodrošinātu Kalpaka piemiņas saglabāšanu un veicinātu jaunatnes militāri patriotisko audzināšanu.

Un vēl

Raiņa muzejs "Jasmuiža" un biedrība "Sabiedriskais centrs Aizkalne" 28.jūlijā aicina uz Flokšu dārza svētkiem Jasmuižas parkā, Preiļu novada Aizkalnē. Popularizējot flokšu audzēšanas tradīcijas, to audzētāja un selekcionāre Tatjana Kočāne no Balvu novada iepazīstinās ar flokšu šķirnēm, dalīsies pieredzē par to stādīšanu, audzēšanu un kopšanu. Savukārt ar koncertu Jasmuižas parka viesus iepriecinās mūziķis un radio balss Kaspars Markševics. Dārza svētku apmeklētāji varēs piedalīties meistardarbnīcās. Mākslinieces un amatnieces Anitas Puncules vadībā būs iespēja darināt dzīvo ziedu rokassprādzes, savukārt dzejniece Rasma Zariņa vadīs dzejas darbnīcu. Pasākumā parkā darbosies Preiļu pludmales kafejnīca "Pampūkas".

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība rekordgarā sēdē apstiprina jauno zāļu uzcenojumu modeli,  VARAM ministre apmeklē Augšdaugavas novadu,  un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Valdība otrdien apstiprināja jauno zāļu uzcenojuma modeli, kuram vajadzētu samazināt recepšu zāļu cenas, vienlaikus vienojoties mazliet atlikt tā ieviešanu, lai dotu laiku nozarei sagatavoties izmaiņām. Valdības sēde ar vienu pārtraukumu otrdien ilga vairāk nekā 11 stundas, kas ir līdz šim garākā šī Ministru kabineta sēde. Valdība lēma par vairākiem desmitiem jautājumu, aptuveni divas stundas veltot jautājumam par zāļu uzcenojuma modeli. Valdība vienojās, ka tas varētu stāties spēkā nākamā gada 1.janvārī. 

Par vienu no Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas vietniekiem otrajā vēlēšanu kārtā pārvēlēts pašreizējais Eiroparlamenta viceprezidents Roberts Zīle. Viņš līdz šim ir vienīgais Baltijas valstu deputāts, kurš ievēlēts atbildīgajā amatā. Zīle uzsver, ka ir gandarīts un pateicīgs par EP deputātu atkārtoti doto uzticību un tādējādi arī vērtējumu par iepriekš paveikto.

Šomēnes Valsts kase atjaunojusi sešu mēnešu krājobligāciju piedāvājumu. Tas darīts, ņemot vērā iedzīvotāju pieprasījumu pēc drošiem īstermiņa ieguldījumu veidiem ar konkurētspējīgu ienesīgumu. Šīs krājobligācijas ikviens var iegādāties bez ierobežojumiem un valsts garantē šos ieguldījumus. Krājobligācijas var iegādāties tiešsaistē gluži kā interneta veikalā vietnē "krajobligacijas.lv". Krājobligācijas ikviens var iegādāties bez ierobežojumiem, minimālā iegādes summa ir 50 eiro, bet maksimālā nav noteikta.

Vācijas valdība plāno padarīt stingrāku Aviācijas drošības likumu, lai ierobežotu protestus lidostās. Vienlaikus arī pēc Eiropas futbola čempionāta plānots saglabāt daļēju kontroli uz ārējām Šengenas zonas robežām. Iekšlietu ministres Nensija Fēzeres piedāvātais likumprojekts padara tīšu neatļautu ielaušanos uz skrejceļiem par sodāmu likumpārkāpumu, ja tas pasliktina civilās gaisa satiksmes drošību. Klimata aktīvistiem un citiem protestētājiem par šādām darbībām varēs draudēt pat vairāku gadus ilgs cietumsods.

Krievijas agresijas apstākļos daudzi Ukrainas uzņēmumi izstrādā jaunu, mūsdienīgu militāro tehniku, un radītas arī attālināti vadāmas kāpurķēžu mašīnas, ko var dēvēt par virszemes droniem. Liela to priekšrocība ir būtiski zemāka cena, salīdzinot ar Rietumvalstīs ražotiem analogiem. Ar uzlādētu akumulatoru mašīna spēj veikt 30 kilometru lielu distanci, bet vadīšanai nepieciešams stabils interneta pieslēgums. Inženieri šo tehniku salīdzina ar "Lego" konstruktoru, jo atsevišķus blokus pēc karavīru lūguma iespējams ātri nomanīt. Automatizācija un jaunās tehnoloģijas ir viens no veidiem, kā kompensēt lielākos Krievijai pieejamos resursus, tāpēc valstī izstrādā desmitiem šādu tehnisku iekārtu.

Turpinām ziņas

Šodien viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa apmeklē Augšdaugavas novadu, kur tiekas ar pašvalddības vadību, deputātiem, apvienību vadītājiem un speciālistiem, lai pārrunātu novada aktuālākos jautājumus. Bērziņa apmeklē arī vairākus objektus, kas tiek attīstīti, izmantojot Eiropas Savienības un Norvēģijas finanšu instrumenta finansējumu - industriālo parku "Augšdaugava", Višķu pagasta degradēto rūpniecisko teritoriju, kur tiek veidota publiskā infrastruktūra, kā arī Višķu profesionālās vidusskolas mazuta glabātuvi, kuras radītā piesārņojuma sekas šobrīd ir novērstas.

Šodien Madonā atklāja Pasaules kausa sezonu rollerslēpošanā. No 17.līdz 21.jūlijam "Smeceres sila" trasē un Madonas ielās norisināsies šīs sezonas pirmais Pasaules kausa posms rollerslēpošanā. Šī būs jau devītā reize, kad Madona uzņems Pasaules kausa dalībniekus. Sportisti sacentīsies četrās disciplīnās - brīvajā stilā ar individuālo startu, komandu sprintā klasikā, 200 metru supersprintā un masu startā brīvajā stilā. Otrais posms no 14. līdz 18.augustam norisināsies  Ščučinskā, Kazahstānā, bet trešais, kas būs arī pasaules čempionāts no 12. līdz 15.septembrim noslēgsies Itālijā.

Un vēl

Nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā mazliet pazemināsies un brīžiem gaidāms lietus, liecina prognozes.  Ceturtdien maksimālā temperatūra būs 22...26 grādi, daudzviet piekrastē 19...21 grāds, vietām valsts centrālajā un austrumu daļā gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Arī piektdien un brīvdienās sauli vietām palaikam nomainīs lietus un negaisa mākoņi, bet lielākoties laiks būs saulains. Naktīs temperatūra pazemināsies līdz 10...16 grādiem, bet pēcpusdienās 20...26 grādi.

Nākamās nedēļas sākumā temperatūra atkal mazliet paaugstināsies, kļūs karstāks, taču joprojām ik dienas kaut daļu Latvijas skars lietus un negaisa mākoņi.

Atstājiet komentāru