2024.gada 24. septembris

Agris, Agrita

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 23.septebrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 23.septebrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrija pieprasa papildus finanses slimnīcām; Jēkabpilieši aicināti piepildīt autobusu ar ziedojumiem Ukrainai; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Veselības ministrija rosina Finanšu ministriju no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam, lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm. Ministrija lūdz piešķirt līdzekļus, jo tai nav papildu resursu, lai veiktu norēķinus par šīm saistībām.

Valsts policija svētdien nolēma iepriekš aizturētajiem ar difteriju saslimušo bērnu vecākiem piemērot drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā vietā un aizliegumu izbraukt no valsts. Saistībā ar notikušo turpinās izmeklēšana pēc Krimināllikumā noteiktā par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Jau ziņots, ka policija sestdien aizturēja vecākus par divu ar difteriju saslimušu bērnu izņemšanu no Bērnu slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti slimnīcā. Tāpat arī vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju pagājušajā nedēļā mira četrus gadus vecs zēns. Viņš nebija vakcinēts pret difteriju.

Centrālā vēlēšanu komisija uzskata, ka jaunās vēlēšanu zīmes jāizmanto jau pašvaldību vēlēšanās, kas notiks nākamā gada jūnijā. Tikmēr politiskā partija Jaunā Vienotība pret to iebilst, jo uzskata, ka nepieciešams laiks komunikācijai ar sabiedrību. Partija rosina tās ieviest no 2026.gada Saeimas vēlēšanām. Jau vēstīts, ka jaunā parauga biļetenos pie kandidāta vārda varēs izdarīt jebkādu atzīmi zaļajā laukumiņā, ja kandidāts vēlētājam īpaši simpatizē, vai arī sarkanajā laukumiņā, ja vēlētājam šis kandidāts nepatīk. 

Divus mēnešus pēc parlamenta ārkārtas vēlēšanām Francijā izveidota jauna valdība, kas ir labējāka nekā iepriekšējā, un kreisi noskaņotie protestētāji to kritizē kā neatbilstošu jūlijā notikušo vēlēšanu rezultātiem. Francijas prezidents Emanuels Makrons sestdienas vakarā paziņoja jaunās valdības sastāvu Mišela Barnjē no konservatīvās Republikāņu partijas vadībā. Barnjē pirmais nozīmīgākais uzdevums būs iesniegt 2025.gada valsts budžeta plānu. 

Sestdien Minhenē sāksās 16 dienas ilgais ikgadējais alus festivāls "Oktoberfest". Šoreiz pasākums notiek īpaši pastiprinātos drošības apstākļos, ņemot vērā pēdējā laikā notikušos uzbrukumus, kuros kā ieroči tika izmantoti naži. Apmeklētājiem ir jārēķinās ar garākām rindām, jo pirmo reizi pasākuma vēsturē apmeklētāju pārbaudei tiek izmantoti metāla detektori. Apmeklētājiem tiks aizliegts ienest nažus, stikla pudeles, kā arī mugursomas. Kopumā pasākuma norises vietā, kas ir norobežota, atrodas apmēram 600 policistu un 2 tūkstoši apsargu, kā arī 54 novērošanas kameras. Prognozēts, ka pasākumu apmeklēs ap sešiem miljoniem viesu. "Oktoberfest" Minhenē turpināsies līdz 6. oktobrim.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība šoruden plāno uz Ukrainas sadraudzības pilsētu Mirgorodu nogādāt autobusu un aicina iesaistīties iedzīvotājus atbalsta sniegšanā un piepildīt autobusu, ziedojot dažādas preces.  Tiekoties ar vietējo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem augusta preses konferencē domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, ka autobusu uz Ukrainu pavadīs pašvaldības amatpersonas un speciālisti, lai smeltos pieredzi civilajā aizsardzībā kara apstākļos. Portālā radio1.lv publicētajā informācijā ir ziedojumam noderīgo preču saraksts, kā arī kontakti, kur tās nogādāt. Ziedojumus pašvaldība aicina sagādāt līdz trešdienai 25.septembrim.

Ceturtdien, 26.septembrī, Galēnu kultūras namā notiks pasākums "Tuvāk tautai", kas būs gan Preiļu novada domes izbraukuma sēde, gan diskusija ar vietējiem iedzīvotājiem. Plānots, ka no pulksten 10 būs iespēja klātienē vērot Preiļu novada domes sēdi. Savukārt pēc tam notiks deputātu ekskursija pa Galēnu ciema nozīmīgākajiem objektiem. Pasākuma noslēgumā pulksten trijos, notiks klātienes diskusija. Iedzīvotājiem būs iespēja uzdot sev svarīgus jautājumus Preiļu novada domes deputātiem.

Un vēl

Šonedēļ gaidāmi mainīgi laikapstākļi, laiks kļūs vēsāks un lietaināks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sākot ar pirmdienu, pakāpeniski pastiprināsies ciklona ietekme un, lai gan nedēļas sākumā vēl saglabāsies sauss laiks, nedēļas vidū ir gaidāms lietus un spēcīgāks vējš. Otrdien debesis skaidrosies un uzspīdēs saule, nokrišņi nav gaidāmi. Diena gaidāma patīkami silta, termometra stabiņš pakāpsies līdz +20…+23 grādu atzīmei. Nedēļas vidū, pastiprinoties ciklona ietekmei, laikapstākļi mainīsies - naktī uz trešdienu Latviju šķēršos nokrišņu zona no rietumiem, atnesot lietu, kas turpināsies arī dienā un ir gaidāms lielākajā valsts teritorijas daļā. Vējš pakāpeniski kļūs arvien stiprāks, brāzmās sasniedzot līdz 15 metriem sekundē. Gaisa temperatūra naktīs būs +11…+16 grādi, dienā +17…+20 grādi.

Patlaban prognozes liecina, ka nedēļas nogalē laiks kļūs rudenīgs - biežāk līs, saglabāsies brāzmains vējš, kā arī gaisa temperatūra pakāpeniski kļūs zemāka, naktīs vietām zāles virskārtā var veidoties salna.
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieļauj pašvaldību reformas pārvērtēšanu un novadu atdalīšanos; Preiļos notiks sabiedriskā apspriešana par putnu fermas būvniecību; un Jēkabpilī šodien norisināsies donoru diena.


Veselības ministrija rosina palielināt individuālo zāļu un medicīnisko ierīču pieejamo kompensāciju vienam pacientam gada periodā līdz 30 tūkstoši eiro. Pašreiz Ministru kabineta noteikumi paredz, ka Nacionālais veselības dienests individuālās kompensācijas gadījumos kompensē zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus, nepārsniedzot 14 tūkstoši  228 eiro vienam pacientam 12 mēnešu periodā.

 Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu pārvērtēšana ir nepieciešama, un tās rezultātā var notikt arī novadu dalīšanās. Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa intervijā aģentūrai LETA norāda, ka gads ministres amatā ir bijis ļoti intensīvs. Reģionālās attīstības jomā izstrādāti un virzīti pieņemšanai grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Viņa uzsver, ka Varakļāni pie Madonas novada ir veiksmīgi pievienoti, karte nav mainījusies, kas  arī bijis uzstādījums. Tajā pašā laikā saprotams, ka 2026.gadā pārvērtēšana ir vajadzīga, jo ir iespējama vieta dažiem jauniem novadiem, bet ne sasteigti. Piemēram, pašlaik ļoti tuvu atsevišķu novadu kritērijiem ir Babīte un Mārupe, kas patlaban ir viens novads. 

Autoceļu ikdienas uzturēšanas uzņēmums "Latvijas autoceļu uzturētājs" izsludinājis konkursu uz Zemgales reģiona vadītāja amatu, liecina uzņēmuma publiskotā informācija. Atalgojums šim amatam paredzēts no 3 tūkstoši 500 līdz 4 tūkstoši 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Pieteikties amatam iespējams līdz 29.septembrim. Kandidātiem prasīta augstākā izglītība inženierzinātnēs vai komerczinātnēs, vismaz piecu gadu atbilstoša profesionālā un vismaz četru gadu vadības pieredze, spēja plānot un organizēt struktūrvienības darbību atbilstoši noteiktajiem mērķiem, zināšanas par veicamo darbu tehnoloģiju un organizāciju un citas prasības.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs, kuras laikā vēlas iepazīstināt ar Ukrainas "uzvaras plānu". Ukrainas prezidenta pirmā pieturvieta ASV bija nelielā Skrentonas pilsēta Pensilvānijas štatā. Zelenskis tur apmeklēja munīcijas rūpnīcu, kur tiek ražoti Ukrainas armijai nepieciešamie 155 milimetru artilērijas lādiņi. Zelenskis no Pensilvānijas devās uz Ņujorku, kurš viņš piedalīsies ANO Ģenerālajā asamblejā. Nedēļas otrajā pusē Ukrainas prezidents atsevišķi tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu, viceprezidenti Kamalu Harisu, kura ir arī Demokrātiskās partijas kandidāte novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, un bijušo prezidentu, Republikāņu partijas kandidātu vēlēšanās Donaldu Trampu, lai viņus iepazīstinātu ar Ukrainas turpmāko stratēģiju karā ar Krieviju. Līdz šim Zelenskis nav atklājis savas stratēģijas detaļas, bet Baidens būs pirmais ārvalstu līderis, kas tiks iepazīstināts ar Kijivas plānu.

Lielbritānijā no zooloģiskā dārza izbēdzis pasaulē lielākais grauzējs - kapibara. Zooloģiskais dārzs atrodas Telfordas pilsētā Anglijas rietumos. Kapibara vārdā Cinnamon, kas latviski nozīmē Kanēlis, izbēga piektdien, bet dzīvnieka pazušana tika konstatēta dienu vēlāk, kad kapibara tika pamanīta uz apgabala ceļa. Dzīvnieka meklēšanā iesaistīja dronu. Izrādījās, ka dzīvnieks ir apmeties netālu no zooloģiskā dārza, kādā meža ieskautā pļavā. Neskatoties uz centieniem dzīvnieku noķert, Kanēlis izrādījies viltīgāks un paslēpās biezoknī. Zooloģiskā dārza darbinieki turpina meklēt Kanēli, ir pieņemts lēmums izlikt slazdus, lai ātrāk noķertu bēgli un nogādātu drošībā.

Turpinām ziņas
 
Šopēcpusdien notiks sabiedriskās apspriedes sapulce par SIA "Preiļu putni" plāniem izbūvēt jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksu pie Preiļu robežas. Darbība paredzēta Preiļu pagastā, nekustamajā īpašumā "Rietumi". Darbības vieta robežojas ar Preiļu robežu un atrodas uz dienvidrietumiem no pilsētas centra. Sabiedriskā apspriešana par ieceri norisinās līdz 6.oktobrim. Sabiedriskās apspriešanas sanāksmes notiks šodien pulksten 17 Preiļu kultūras namā. Sanāksmei varēs pieslēgties arī tiešsaistē. 

Latgales kultūrtelpai piederīgie autori aicināti pieteikties konkursam "Latgolys prozys skaitejumi 2024" jeb "Latgales prozas lasījumi 2024". Kā apgalvo rīkotāji, konkurss, kas izsludināts jau piekto gadu, ir veicinājis jaunu rakstnieku parādīšanos latgaliskās literatūras telpā, tāpēc to var izmantot kā platformu arī debijas darbu publicēšanai. Darbi tiks vērtēti, uzsvaru liekot nevis uz teksta valodu, bet literārā teksta kvalitāti un piederību Latgales kultūrtelpai. Konkursam līdz šim nepublicētus darbus aicina sūtīt līdz 20.oktobrim uz e-pastu "literatura@voluda.lv" ar norādi "Latgolys prozys skaitejumi 2024" jeb "Latgales prozas lasījumi 2024”.

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs šonedēļ dosies 14 izbraukumos pie donoriem. Patlaban tiek gaidīti visu asinsgrupu donori, bet īpaši A- asinsgrupas donori. Šodien asinsdonorus gaidīs Jēkabpils stadiona telpās, Brīvības iela 289, līdz pulksten vieniem dienā. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai.
 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: VID sāks izsūtīt vēstules tiem, kuru deklarētie ienākumi nesakrīt ar bankas kontā esošajiem; Atbilstoši kritērijiem skolu tīkls sakārtots astoņās pašvaldībās; un latvijas pasts izsolē pārdod īpašumus.


Šonedēļ Valsts ieņēmumu dienests sāks izsūtīt vēstules tiem adresātiem, kam pēc dienesta rīcībā esošās informācijas nesakrīt ieņēmumi bankas kontā un VID deklarētie ienākumi. Vēstules saņems tie cilvēki, kam ir būtiska neatbilstība – vismaz 20 tūkstoši eiro starp bankas konta apgrozījumu un tiem ienākumiem, kas deklarēti dienestā.  Šādu cilvēku ir vismaz 70 tūkstoši. Šī ir jauna metode, ar kuras palīdzību VID grib iekustināt sabiedrību, lai cilvēki maksātu nodokļus.

Starptautiski nozīmīgs izziņas avots par latviešu folkloru ir tikko klajā nākusī bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās". Tā izdota angļu valodā, un tās 300 lappusēs apkopotas svarīgākās atziņas, ko autore guvusi, daudzu gadu garumā pētot latviešu tautasdziesmas. Grāmatu viņa velta savam dzīvesbiedram Imantam Freibergam pateicībā par viņa neizsīkstošo atbalstu visos dzīves un darba ceļos. Jau ziņots, ka pirms 10 gadiem savā 80. jubilejā datorzinātņu profesors Imants Freibergs izdeva dainu izlasi "Laima, mūža licējiņa", ko veltīja dzīvesbiedrei Vairai Vīķei-Freibergai. Šogad savukārt nākusi klajā viņas velte vīram 90. jubilejā. 

Zinātnieku naktī šogad savas durvis sabiedrībai vērs 35 zinātniskās institūcijas, universitātes un inovāciju centri. Apmeklētāji varēs piedalīties eksperimentos, meistarklasēs, laboratoriju ekskursijās, zinātnes šovos, viktorīnās un citos pasākumos gan Rīgā, gan citviet Latvijā. Šī gada vadmotīvs "Satiec savu zinātnieku!" uzsver zinātnieku kā gidu lomu un apmeklētāji varēs arī satikt pētniekus, lai iepazītu viņu ikdienas darbu. Zinātnieku nakts pasākumi šogad norisināsies 27. septembrī.

Vācijas kanclera Olafa Šolca pārstāvētā Sociāldemokrātiskā partija ieguvusi visvairāk balsu svētdien notikušajās vietējā parlamenta vēlēšanās Brandenburgas federālajā zemē valsts austrumos. Vēlēšanās piedalījās 73% balsstiesīgo brandenburgiešu, un tik liela vēlētāju aktivitāte nebija pieredzēta kopš Vācijas atkalapvienošanās 1990. gadā. Visticamāk, ka Brandenburgas nākamo valdību veidos sociāldemokrāti un kristīgie demokrāti, kam kopā būs neliels balsu vairākums 88 deputātu lielajā parlamentā.

Arheoloģiskos izrakumos Polijas ziemeļos atrasts rets un unikāls artefakts – vairāk nekā 2 tūkstoši 300 gadus sena ķeltu bronzas ķivere, ziņo specializētais portāls "Live Science". Tas, ka ķelti dzīvojuši mūsdienu Polijas teritorijā, nav jaunums, taču pirmoreiz liecības par viņiem atrastas tik tālu uz ziemeļiem – Lisagoras arheoloģisko izrakumu vieta atrodas 105 kilometru attālumā no Varšavas. Izrakumos atrasta bronzas ķivere, kurai sākotnēji bijusi ādas vai auduma odere, ķeltiem raksturīgajā "berru" stilā – ar konisku smaili un raksturīgu pakauša daļu, kāda zināma no citiem atradumiem. Visbiežāk šādas galvassegas norādīja uz augstdzimušu izcelsmi.

Turpinām ziņas

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajiem kritērijiem skolu tīkls pašlaik ir sakārtots astoņās pašvaldībās.  Ja modeli ieviestu šogad, trūkstošo finansējumu savos budžetos nenāktos meklēt Alūksnes novadam, Ādažu novadam, Ķekavas novadam, Mārupes novadam, Olaines novadam, Salaspils novadam, Saulkrastu novadam un Valkas novadam. Pārējām pašvaldībām būtu jārod līdzfinansējums. Visvairāk nāktos piemaksāt Rīgai – 2,1 miljonu eiro. Vairāk par vienu miljonu eiro būtu jāpiemaksā arī Jēkabpils  un Preiļu novadam. Skaidrību par galīgo pašvaldību skaitu, kurām nāksies līdzfinansēt jauno modeli, ministrija sola pēc lēmumu pieņemšanas par modeļa ieviešanu.

Šogad izveidotajai Augšdaugavas novada pašvaldības policijai lielākoties jācīnās ar atkritumu apsaimniekošanas pārkāpumiem, liecina likumsargu atskaitē apkopotā informācija. Kopš marta Augšdaugavas novadā izveidota un strādā pašvaldības policija. Vasarā darbā pieņemti divi darbinieki, notikušas viņu apmācības. Pakāpeniski plānots palielināt pašvaldības policijas štatus līdz desmit cilvēkiem. Oktobrī tiks pieņemti darbā vēl trīs darbinieki, bet nākamgad līdz vasarai plānots pieņemt darbā vēl četrus.

Un vēl

"Latvijas pasts" publiskās izsolēs ar augšupejošu soli piedāvās 16 uzņēmējdarbībā neizmantotus un biznesa mērķiem neatbilstošus nekustamos īpašumus. Pastā norāda, ka īpašumi pieejami trīs Latvijas novados. Viens no izsolītajiem īpašumiem atrodas Aknīstē, Pasta ielā 4. Izsoles sākumcena ir vairāk nekā 11 tūkstoši eiro, bet solis – simts eiro. Šajās telpās līdz pat pagājušā gada oktobrim atradās pasta nodaļa. Savukārt vēl viens īpašums atrodas Salas ciemā, Susējas ielā 9A. Tas sastāv no ēkas un zemes. Izsoles sākumcena ir gandrīz 11 tūkstoši eiro. Izsolēm var pieteikties līdz 26. septembrim, bet izsoles noslēgsies 7. oktobrī.
 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā aizturēts bīstams noziedznieks; Jēkabpils novadā aicina pieteikt iedzīvotājus apbalvošanai valsts svētkos; un Kāds bijis septembra vidus sinoptiķu vērtējumā?


Šomēnes Latvijas policija sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem, Spānijas Nacionālo policiju, aizturējusi vienu no zināmākajiem Latvijas organizētās noziedzības līderiem un vairākus viņa organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus. Viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīga tīkla vadīšanu, kas ietver arī starptautisku narkotiku tirdzniecību un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Lai izvairītos no aizturēšanas, viņš ikdienā pārvietojās īpaši aprīkotā transportlīdzeklī kopā ar trim bruņotiem miesassargiem, tādējādi demonstrējot sev pieejamās augstas drošības iespējas. Kratīšanās kopumā konfiscēti vairāk nekā 110 tūkstoši eiro skaidras naudas, divi šaujamieroči, 95 munīcijas patronas, četras "airsoft" rokas granātas, divas bruņu vestes, 13 kilogrami marihuānas, viltoti personu apliecinoši dokumenti, četri transportlīdzekļi, kriptovalūtas maki, luksusa pulksteņi, kā arī pieņemti lēmumi par aresta uzlikšanu mantai - desmit nekustamajiem īpašumiem ar kopējo vērtību ap 500 tūkstoši eiro. Šī bija viena no prioritārajām Valsts policijas, kā arī "Eiropola" izmeklēšanām.

Saeimas koalīcijas deputāti Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amatam atkārtoti virza Innu Šteinbuku. Viņai oktobrī beidzas pirmais amata pilnvaru termiņš padomes priekšsēdētājas amatā. Kandidatūras Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amatam tālākai apstiprināšanai Saeimā bija jāizvirza līdz 20.septembrim. Padome strādā sešu locekļu sastāvā, no kuriem trīs izvirzīti pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra priekšlikuma, bet trīs - pēc vismaz desmit Saeimas deputātu priekšlikuma.

Valsts robežsardze pagājušajā gadā trīs iepirkumos iegādājusies pārnēsājamās pretdronu sistēmas, dronu noteikšanas sistēmas un psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīces, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija. Visi trīs iepirkumi ar nosaukumu "Pārnēsājamo pretdronu sistēmu, dronu noteikšanas sistēmu un augstas jaudas skaļruņa ierīču piegāde" noslēgti vasaras vidū un gada nogalē. Iepirkumu līgumcenas ir vairāk kā miljons eiro, 351 tūkstotis un gandrīz 150 tūkstoši eiro. Piegādātājs ir Lietuvā reģistrēts uzņēmums.  Valsts robežsardzē norāda, ka ar psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīcēm ir nodrošinātas struktūrvienības uz valsts austrumu robežas.

Ukrainas 95.atsevišķā Poļesjes desanta triecinbrigāde vēl vienā vietā pārrāvusi Krievijas robežu, šodien paziņoja Ukrainas Desanta trieciena spēki. Ukrainas armija izplatījusi videoierakstu, kurā redzams, kā ukraiņu karavīri veido caurejas krievu robežas inženiertehniskajos aizsprostojumos, kā arī pirmās kaujas pēc ieiešanas Krievijas teritorijā. Kur īsti robeža ir pārrauta, netiek ziņots.

Kāds zoodārzs Ķīnā atzinies, ka divas no aplūkojamajām "pandām" ir tikai nokrāsoti suņi, vēsta CNN. Pūkainie čau čau suņi, kas nokrāsoti tā, lai atgādinātu valsts nacionālo dzīvnieku – pandu –, ir redzami kādā Šanvejas zoodārza apmeklētāja uzņemtajā video. Šo viltību zoodārza vadība atzina pēc tam, kad cilvēki sāka šūmēties sociālajos tīklos. Uzzinot šo faktu, daudzi apmeklētāji pieprasījuši atpakaļ ieejas maksu par nepatiesu reklāmu.

Turpinām ziņas

Līdz 15.oktobrim ikviens ir aicināts pieteikt pretendentus pašvaldības apbalvojumiem “Jēkabpils novada Goda pilsonis”, “Goda raksts” un “Pateicības raksts”. Kandidātus šiem apbalvojumiem var izvirzīt, iesniedzot pieteikuma veidlapu Jēkabpils novada pašvaldībā, visās novada pagastu pārvaldēs vai sūtot elektroniski uz pašvaldības oficiālo e-pasta adresi pasts@jekabpils.lv , parakstītu ar drošu elektronisko parakstu. Kandidātus šiem apbalvojumiem var izvirzīt Jēkabpils novada domes deputāti, valsts un pašvaldības iestāžu vadītāji, nevalstisko organizācijas pārstāvji, juridiskas personas, kā arī fiziskas personas  ne mazāk kā 10 cilvēku grupa. Apbalvojumu pasniegšana notiks valsts svētku pasākumā 18. novembrī. 

Nākamās nedēļas nogalē, 4. oktobra vakarā Pļaviņu kultūras centrā notiks 11. Kamermūzikas dienas. To šī gada “odziņa” — mūziķu grupa “Melo-M” ar koncertprogrammu “Čellu brīnumskaņas Pļaviņās”. Vienu skaņdarbu koncertā kopā ar profesionālajiem mūziķiem spēlēs arī Jēkabpils, Lielvārdes, Madonas, Ogres mūzikas skolu čella klases audzēkņi, apgūstot Kārļa Auzāna sagatavoto aranžiju. Pļaviņu Mūzikas skolas direktore Dita Ārgule, intervijā laikrakstam Staburags, atzīst, ka tā viņiem būs teicama pieredze mūzikas apguvē un tālākajai izglītībai. Savukārt, domājot par ikgadējo Kamermūzikas dienu programmu, tai cenšas uzrunāt akadēmiskos mūziķus, kuru atskaņotā mūzika uztverama visiem klausītājiem. Koncerts apmeklētājiem ir bez maksas.

Un vēl

Septembra otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,8 grādi jeb 4,7 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Temperatūras novirze no normas atsevišķās novērojumu stacijās bija no 2,8 grādiem Kolkā līdz 6,1 grādam Alūksnē. Zemākā gaisa temperatūra bija +5,1 grāds 20.septembrī Madonā, savukārt maksimālā temperatūra bija +27,3 grādi 16.septembrī Liepājā. Septembra otrajā dekādē tika pārspēti 45 siltuma rekordi, turklāt 18.septembrī Daugavpilī ar +26,8 grādiem tika labots visas valsts rekords šim datumam. Vidējais nokrišņu daudzums bija 25 milimetri jeb 122% no normas.

Atstājiet komentāru