2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā līdz 2030.gadam plāno izbūvēt 2116 īres dzīvokļus kopumā 13 pašvaldībās ; Preiļos un Līvānos sākusies apkures sezona ;  un Latvijā aizvadīts siltākais septembris pēdējā simtgadē


Nodomu protokolu par Finanšu ministrijas un "Valsts nekustamie īpašumi" virzīto dzīvokļu privātās un publiskās partnerības programmu "Īres mājokļi Latvijas speciālistiem" trešdien parakstījušas 13 pašvaldības, kopumā apņemoties uzbūvēt vismaz 2 tūkstoši 116 zemas īres cenas mājokļus. Tajā skaitā sadarbībā ar privātiem partneriem Jēkabpils plāno būvēt no 130 līdz 150. Plānots, ka tuvākā gada laikā projektā iesaistītās vietvaras veiks izpēti, bet jau pēc gada pašvaldību domes varētu pieņemt lēmumus par mājokļu būvniecību. Mājokļus plānots uzbūvēt līdz 2029.-2030.gadam. Turklāt programma paredz, ka projekta beigās pašvaldības saņem īpašumā zemi ar izbūvētajiem mājokļiem.

Iedzīvotāju skaits pērn, 2023. gadā, samazinājās septiņās Eiropas Savienības dalībvalstīs, starp kurām vislielākais kritums bija Latvijā – par 0,6% jeb 11,1 tūkstoti, secināts Centrālās statistikas pārvaldes publicētajā informatīvajā apskatā "Demogrāfija". Polijā, Grieķijā, Ungārijā, Slovākijā, Bulgārijā un Itālijā iedzīvotāju skaita samazinājums 2023. gadā bija mazāks par 0,5%. Savukārt lielākais iedzīvotāju skaita pieaugums bija Maltā – par 3,9%, Luksemburgā – par 1,7%, Īrijā un Kiprā – katrā par 1,4%. Pēdējos gados iedzīvotāju skaits Latvijā galvenokārt samazinājās negatīva dabiskā pieauguma rezultātā, mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu.
 
Par ziedojuma kampaņā iegūtajiem līdzekļiem sociālais uzņēmums „Esi/ emocionālā, sociālā intelekta centrs” 125 klašu audzinātājiem dažādās Latvijas skolas nogādā speciāli veidotus grāmatu komplektus, kas attīsta un pilnveido skolēnu sociāli emocionālās prasmes un tādējādi palīdz novērst mobingu. Tāpat par kampaņā iegūtajiem līdzekļiem “Esi/ centrs” novadījis mācību kursu 15 klašu audzinātājiem, kur viņi apguva emocionālās inteliģences trenera prasmes un tehnikas, ko pielietot dažādās situācijās skolas vidē. Apmācībās piedalījās arī Jēkabpils 2.vidusskolas 10. klases audzinātāja Jeļena Graudiņa. Apmācītie treneri – pedagogi turpmāk vadīs nodarbības klasēm savās un citās mācību iestādēs. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Pēc Irānas raķešu uzbrukuma Izraēlai pieaugušas bažas par plaša konflikta izcelšanos Tuvo Austrumu reģionā, jo Izraēla un ASV solījušas atbildēt uz šo uzbrukumu, un tas varētu notikt jau tuvāko dienu laikā. Savukārt starptautiskā sabiedrība Irānas uzbrukumu nosoda un turpina aicināt puses uz pamieru. Ja Izraēlas atbildes triecieni tiks vērsti pret militāriem mērķiem, tad to vidū varētu būt raķešu palaišanas vietas, kā arī Irānas komandcentri. Savukārt ziņu vietne "Axios", atsaucoties uz Izraēlas amatpersonām, vēsta, ka Izraēla dažu dienu laikā atriebsies par Irānas raķešu uzbrukumu un šī atriebība varētu nozīmēt vēršanos pret naftas ieguves iekārtām Irānā. Šī ziņa jau izraisījusi naftas cenas kāpumu.

1. oktobrī bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters svinēja 100 gadu jubileju. Viņš ir pirmais ASV prezidents, kurš nodzīvojis tik garu mūžu. Kārters bija demokrātu politiķis, kurš ASV prezidenta amatā darbojās no 1977. līdz 1981. gadam. Pirms tam viņš bija zemesriekstu fermeris un sava dzimtā Džordžijas štata gubernators. Kārtera prezidentūra nebija pārāk sekmīga, jo 70. gadu beigās ASV mocījās ar energoresursu krīzi, augstu inflāciju un bezdarbu. Pēc aiziešanas no prezidenta amata Kārters pievērsās cilvēktiesību aizsardzības jautājumiem, nodibinot Kārtera centru. Par ieguldījumu demokrātijas un cilvēktiesību aizstāvēšanā, kā arī starptautisko konfliktu risināšanā 2002. gadā Kārters saņēma Nobela Miera prēmiju.

Turpinām ziņas

SIA "Preiļu saimnieks" informē, ka, no šodienas, 3.oktobra, tiks uzsākta pakāpeniska apkures pieslēgšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, kuras ir pieslēgtas Preiļu pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmai, līdz ar to uzsākot 2024./2025. gada apkures sezonu. Gadījumā, ja konkrētu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji ir pret apkures pieslēgšanu no šodienas, aicina mājas vecāko nosūtīt pakalpojumu sniedzējam uz psaimnieks@preili.lv oficiāli noformētu un parakstītu iesniegumu vai uz dzīvokļu īpašnieku kopības apstiprināta lēmuma pamata sagatavotu iesniegumu, lai apkures pieslēgšana konkrētai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai vēl netiktu nodrošināta augstāk minētajā datumā. Apkure šodien tiks pieslēgta arī izglītības iestādēm un juridiskajām personām Preiļu pilsētā.

SIA "Līvānu siltums" Līvānu novadā siltumapgādi pieslēgs dažu dienu laikā. Ņemot vērā vēsos un vējainos laikapstākļus, kā arī izvērtējot laika prognozes, kas liecina, ka arī turpmāk gaidāms vēss un mitrs laiks, Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors izdevis rīkojumu par apkures sezonas sākšanu Līvānu novadā. Apkure no otrdienas pakāpeniski tiek pieslēgta un dažu dienu laikā siltums būs nodrošināts gan daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, gan izglītības iestādēs un citās pašvaldības ēkās. Jau ziņots, ka apkures sezonu "Līvānu siltuma" klienti sāks ar zemāku tarifu. Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, tarifa samazinājums ir par 11,93%, sasniedzot 54,2 eiro par megavatstundu.

Un vēl

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,1 grāds, līdz ar to par trim grāda desmitdaļām pārspēts 2023.gadā sasniegtais siltākā septembra rekords. Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra  apkopotā informācija, iepriekšējais rekords bija +15,2 grādi 1934.gada septembrī. Dati par vidējo gaisa temperatūru Latvijā tiek apkopoti kopš 1924.gada. Pagājušajā mēnesī augstākā gaisa temperatūra bija +30,0 grādi 4.septembrī Bauskā, savukārt zemākā temperatūra - 1,3 grādi 30.septembra rītā Zosēnos. Visu mēnesi, izņemot septembra pēdējās divas dienas, gaisa temperatūra saglabājās virs normas, mēneša otrā dekāde bija pat 4,7 grādus siltāka nekā ierasts. Septembris kopumā bija 3,8 grādus siltāks par normu. 14 septembra dienās vismaz kādā novērojumu stacijā tika pārspēts attiecīgā datuma siltuma rekords, un visā mēnesī tika laboti 87 temperatūras rekordi.

Vidējais nokrišņu daudzums septembrī bija 51,9 milimetri jeb 85% no ilggadējā vidējā rādītāja. Visvairāk lija Ventspils novada Vičakos, kur reģistrēti 108,5 milimetri nokrišņu, savukārt Dagdā un Piedrujā pagājušajā mēnesī bija tikai 13 milimetri nokrišņu. Sausuma un mitruma rādītājs Kurzemē, Zemgalē un Rīgā bija normas robežās, bet daudzviet Vidzemē, Latgalē un Sēlijā laiks bija sauss, Dagdas un Gulbenes novērojumu stacijā fiksēts ekstremāls sausums. Stiprākās vēja brāzmas - 29,3 metri sekundē - reģistrētas negaisa laikā 27.septembra vakarā Liepājas ostā.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits deviņos mēnešos pieaudzis par 3,4% ;  Jēkabpilī atklās veloceliņu no Jēkabpils līdz Salai ; un Nedēļas nogalē aicina vērot un skaitīt putnus.


Latvijā šogad deviņos mēnešos reģistrēti kopumā 6 tūkstoši 948 jauni uzņēmumi, kas ir par 3,4% jeb 227 uzņēmumiem vairāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Tajā skaitā septembrī reģistrēti 779 jauni uzņēmumi, kas ir par 75 uzņēmumiem vairāk nekā šogad augustā un par 53 uzņēmumiem vairāk nekā pērnā gada septembrī. "Lursoft" dati rāda, ka no visiem jaunajiem uzņēmumiem 61% reģistrēts Rīgā, savukārt pārējos reģionos jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis līdzīgs. Izņēmums ir vien Latgale, kur septembrī jauno uzņēmumu bijis vismazāk - 54. 

Saeimas Juridiskā komisija atbalstījusi Tieslietu ministrijas piedāvāto seksuālās uzmākšanās definīciju, kuru lietos, nosakot administratīvo atbildību. Tieslietu ministrijas priekšlikums paredz, ka par seksuālu uzmākšanos, tas ir, seksuāla rakstura fizisku, mutvārdu vai rakstveida darbību, kas vērsta uz personas cieņas aizskaršanu un kas nostādījusi personu iebiedējošos, naidīgos, pazemojošos, degradējošos vai aizskarošos apstākļos, piemēros naudas sodu līdz 700 eiro.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas pilsētā Utenā notikušo traģisko avāriju autorallija sacensībās, iespējams, izraisījusi latviešu ekipāžas kļūda, laikus nepamanot līkumu un iebraucot skatītāju pūlī, norādījusi Lietuvas Automobiļu sporta federācija. Tomēr autosporta lietpratēji uzskata, ka negadījumu, kurā gāja bojā viens un cieta vairāki cilvēki, varēja novērst, ja būtu ievērotas papildu drošības prasības.  Lai arī negadījuma izmeklēšana turpinās un tiek skaidrotas detaļas par avārijas apstākļiem, līdz šim Lietuva nav komentējusi iespējamās kļūdas drošības prasību ievērošanā. 

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Izraēlā pasludināts par nevēlamu personu jeb "persona non grata", un viņam tiek liegta iebraukšana valstī, vakar pavēstīja Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs. Šādi soļi saistīti ar Gutērreša paziņojumu pēc Irānas pēdējā raķešu uzbrukuma Izraēlai.  Pēc Irānas uzbrukuma Izraēlai Gutērrešs pauda, ka nosoda konflikta paplašināšanos Tuvajos Austrumos ar eskalāciju pēc eskalācijas, kurai ir jābeidzas, jo nepieciešama uguns pārtraukšana. Izraēlas augstākais diplomats norādījis, ka Izraēla turpinās aizsargāt savus pilsoņus un aizstāvēt savu nacionālo cieņu ar vai bez Antoniu Gutērreša.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukrainā munīcijas ražošanas apjomi pieauguši 25 reizes. Kā Starptautiskajā militārās rūpniecības forumā pavēstīja Zelenskis, 2024.gada pirmajā pusgadā valstī tika saražots 25 reizes vairāk munīcijas artilērijai un mīnmetējiem nekā visā 2022.gadā. Kopējais dronu skaits, ko šobrīd Ukrainā var saražot gadā, ir četri miljoni, un jau ir noslēgti līgumi par vairāk nekā pusotra miljona ražošanu, norāda Zelenskis.

Turpinām ziņas

Šodien uz autoceļa Aizkraukle-Jēkabpils pie pārbūvētā Pelītes upes tilta atklās jauno gājēju un velobraucēju infrastruktūru no Salas ciema līdz Jēkabpilij. Gar reģionālo autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils ir izbūvēts asfaltēts, apgaismots gājēju un velobraucēju ceļš četru kilometru garumā, kas savienots ar attiecīgo infrastruktūru Salas ciemā un Jēkabpilī. Ceļa trase šķērso 19.gadsimta sākumā celto tiltu pār Pelītes upi, kas tagad ir pārbūvēts, saglabājot tilta vēsturiskās akmens velves. Būvdarbus veica "Ošukalns" par līgumcenu 1,575 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli, bet būvuzraudzību nodrošināja "Teede Insenerid". Projekta autors ir "Ceļuprojekts". Gājēju un veloceliņa būvniecība tika finansēta no valsts budžeta.

Nacionālās karjeras atbalsta konferences laikā pasniegtas trīs Karjeras atbalsta balvas par veikumu karjeras izglītības aktivitāšu īstenošanā. Balvu saņēma arī Madonas pilsētas vidusskolas pedagoģe, karjeras konsultante Kristīne Aizpurve par izstrādāto viktorīnu "Karjeras VIP", kas ir spēle 8.-12.klašu skolēniem. Ar viktorīnu jauniešus iepazīstina ar karjeras atbalsta jautājumiem viegli uztveramā veidā. Spēli var vadīt gan karjeras konsultants un klases audzinātājs, gan mācību priekšmeta skolotājs un paši skolēni.

Un vēl

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina brīvdienās, 5. un 6.oktobrī doties vērot gājputnu rudens migrāciju. Par novērotajiem gājputniem aicina ziņot dabas novērojumu portālā "dabasdati.lv", lai kopīgi ar citiem putnu vērotājiem piedalītos Eiropas putnu vērošanas dienās jeb "EuroBirdwatch 2024", tā sniedzot savu ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē. Latvija starptautiskajā gājputnu rudens migrācijas vērošanas pasākumā "EuroBirdwatch 2024"piedalās jau 15.reizi. Pērn 15 tūkstoši dalībnieku novērojuši 3,5 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā tūkstoš 20 dalībnieki ziņojuši par 83 tūkstoši 603 putniem. Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi pērnruden bijuši par ķīvītēm, mājas strazdiem un dzērvēm.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties : Līdz gadsimta beigām Latvijā prognozē krasta līnijas atkāpšanos par 47-72 metriem; Jēkabpils novadā apkuri kā pirmajiem nodrošina bērnudārziem ; un Latvijā veidos invazīvo sugu sarakstu.


Globālās sasilšanas dēļ kāpjot ūdens līmenim jūrā, līdz 2100.gadam Latvijā atkarībā no klimata pārmaiņu scenārija prognozēta krasta līnijas atkāpšanās vidēji par 47 līdz 72 metriem, teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra ziņojumā "Latvijas jūras krasta līnijas attālinātā monitoringa sistēma un novērtējums".  Prognozēts, ka vidējais jūras līmenis Latvijas teritorijā līdz 2100.gadam varētu kāpt par 32,6 centimetriem nelielu klimata pārmaiņu gadījumā un par 50,3 centimetriem būtisku pārmaiņu gadījumā. Visi klimata pārmaiņu modeļi norāda uz krasta līnijas atkāpšanos, atšķirīgs ir tikai prognozētais atkāpšanās apjoms. Dažādās Latvijas vietās paredzamas dažāda mēroga krasta izmaiņas, piemēram, pie būtiskām klimata pārmaiņām Saulkrastu un Mazirbes pusē prognozēta krasta līnijas atkāpšanās pat par 113 metriem, savukārt pie Klapkalnciema - par 40 metriem.

Lai stiprinātu Latvijas energoapgādes drošību un veicinātu efektīvāku pāreju uz tīru enerģiju, Saeima šodien pieņēma par steidzamu atzīto likumprojektu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā. Latvijas būtiskākie ieguvumi no dalības aģentūrā būs lielāka nacionālā drošība, tajā skaitā energoresursu nodrošinājums krīzes gadījumā, iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā un enerģētikas politikas interešu aizstāvēšanā. Uzaicinājumu pievienoties Starptautiskajai enerģētikas aģentūrai Latvija saņēma 2022. gada rudenī, un šobrīd ir viena no valstīm, kuras visātrāk izpildījusi priekšnosacījumus, lai iestātos aģentūrā.

Saeima šodien izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā nodeva jautājumu par frakcijas "Stabilitātei" deputātu Jefimija Klementjeva un Viktora Pučkas nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi. Gala vārds pēc komisijas izvērtējuma būs jāsaka Saeimai. Pieņemot lēmumu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi, šo pārbaudi valsts valodas satura centram  jāveic ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā un tā būs detalizēta pārbaude ar runas, rakstveida un klausīšanās uzdevumiem. Ja atklāsies, ka valodas prasmes ir nepietiekamas vai deputāts laikus neierodas uz pārbaudi, varēs lemt par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva. Šādu lēmumu gan var apstrīdēt tiesā. 

Ukrainas un Čehijas ieroču ražošanas uzņēmumi  vienojušies kopīgi ražot 155 milimetru kalibra šāviņus, vēsta izdevums "Militarny". Ražošanai būtu jāsākas 2025.gada sākumā. Puses jau parakstījušas atbilstošus dokumentus. Runa ir par standarta 155 milimetru šķembu fugasa šāviņiem, kā arī 155 milimetru šāviņiem ar darbības rādiusu 43 kilometri ar "Base Bleed" bloku un 155 milimetru šāviņiem ar darbības rādiusu 37 kilometri ar "Boat Tail" bloku, norāda izdevums. Tiek plānota arī citas artilērijas munīcijas un NATO standartiem atbilstošas tanku munīcijas ražošana.

Eiropas Savienība spērusi soli ceļā uz sankciju noteikšanu Krievijai par virkni nesenu Eiropā notikušu hibrīduzbrukumu un sabotāžas aktu. ES un NATO apsūdz Maskavu, ka tā stāv aiz vairākiem incidentiem, kuru mērķis bijis destabilizēt Rietumus. Vairāku ES valstu, arī Vācijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, varasiestādes ziņo, ka pēdējo mēnešu laikā atklājušas Maskavas organizētas sazvērestības vai incidentus, cita starpā arī ļaunprātīgas dedzināšanas uzbrukumus. Trešdien Briselē sanākušie 27 ES dalībvalstu vēstnieki apstiprināja jauna tiesiskā regulējuma izveidi, lai noteiktu vīzu aizliegumus un aktīvu iesaldēšanu personām, kas atbildīgas par šiem uzbrukumiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā sākta apkures sezona pašvaldībai piederošajos īpašumos, siltumenerģiju kā pirmajiem nodrošinot bērnudārziem. Ņemot vērā vēsos un vējainos laika apstākļus, novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers izdevis rīkojumu sākt apkures sezonu Jēkabpils novada pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību katlu mājās siltumenerģijas piegādes nodrošināšanai. Vispirms tiks nodrošināta siltumenerģijas piegāde visās pirmsskolas izglītības iestādēs, bet pēc tam - citās izglītības iestādēs.

Apkures sezonai gatava ir lielākā daļa siltumapgādes uzņēmumu. Šoruden maksa par siltumenerģiju atšķiras – visdārgākais tarifs ir četros Kurzemes ciemos Ventspils pusē, bet vislētāk maksa par siltumu būs Strenčos un Jēkabpilī - Kūku un Spuņģēnu ciemā. Šie ir septembra dati, ko ikviens var apskatīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā. Iepriekšējās sezonās daudzviet tarifi sasniedza rekordus un galvenais iemesls bija Krievijas iebrukums Ukrainā, kas izraisīja gāzes un elektroenerģijas cenu lēcienu. Piemēram, Jaunjelgava, kur iepriekšējā sezonā bija lielas problēmas un ļoti augsti tarifi, turklāt bija vairākas avārijas un janvārī daudzi palikuši bez siltuma, šogad radusi risinājumu. Beidzot jaunjelgaviešiem izdevies lauzt līgumu ar līdzšinējo privāto siltuma ražotāju un turpmāk to darīs pašvaldības uzņēmums "Aizkraukles siltums", kam gan nāksies strādāt vecajā katlumājā. 

Un vēl

Lai efektīvāk cīnītos pret invazīvajām sugām, Latvijā veidos invazīvo sugu sarakstu un noteiks tur iekļauto sugu apkarošanas pasākumus, to paredz Saeimā šodien trešajā – galīgajā – lasījumā apstiprinātie grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā. Grozījumi pieņemti, lai pašvaldības varētu savā teritorijā īstenot efektīvākus invazīvo sugu, tostarp Spānijas kailgliemeža un latvāņa, apkarošanas pasākumus. Cita starpā tie paredz izveidot Latvijas invazīvo sugu sarakstu un noteic Ministru kabinetam izstrādāt šo sugu izplatības ierobežošanas pasākumus.  Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu izplatību monitorēs Dabas aizsardzības pārvalde. 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Agrīnās brīdināšanas sistēmu Latvijā par 3,2 miljoniem eiro ieviesīs uzņēmums «Meditec» ; Salaspils novadā izveidota atkritumu šķirošanas rūpnīca ; un Latvijā būs novērojama komēta

Agrīnās brīdināšanas sistēmas jeb šūnu apraides tehnoloģijas Latvijā ieviesīs uzņēmums "Meditec ».  Sistēmas ieviešanai paredzētais kopējais finansējums ir 3,2 miljoni eiro - 2,7 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un aptuveni 500 tūkstoši eiro liels nacionālais finansējums. Latvijā tiks ieviestas šūnu apraides tehnoloģijas, kas apdraudējuma gadījumā ļautu tieši cilvēkiem, kas atrodas bīstamajā teritorijā, nosūtīt uz mobilajiem tālruņiem informāciju par draudiem un nepieciešamo rīcību.

No 7. līdz 11. oktobrim Latvijas skolās norisināsies ikgadējā karjeras nedēļa, kuras tematika šogad būs "Izglītība un karjera ikvienam". Daudzveidīgos un izzinošos pasākumos jaunieši kopā ar pedagogiem uzzinās vairāk par izaicinājumiem, ar kuriem katrs var saskarties izglītības un karjeras ceļa laikā, kā arī izzinās risinājumus to pārvarēšanai. Šogad karjeras nedēļā plānota arī pieaugušo iesaiste, aktualizējot pieaugušo izglītības iespējas un mūžizglītības nozīmi karjeras attīstībā. Pasākuma aktualitātēm var sekot līdzi Valsts izglītības attīstības aģentūr tīmekļa vietnē sadaļā Karjeras nedēļa 2024.

Bērniem vēzis ir reta saslimšana. Tomēr šī diagnoze ik gadu skar ap 70 Latvijas bērnu. Līdz šim zināšanas par jaunākajām ārstēšanas metodēm Latvijas bērnu onkologi uzzināja konferencēs, taču paši nepiedalījās pētniecībā. Šoruden Latvijas bērnu ārstēšanā ir atvērta jauna lappuse. Ar Šveices atbalstu Latvijas speciālisti bērnu onkoloģijā tiek uzņemti programmā, kas kopā ar Šveices un citiem pasaulē labākajiem bērnu ārstiem un zinātniekiem ļaus meklēt kopsakarības, labākās diagnostikas un ārstēšanas metodes. Šim projektam nākamo piecu gadu laikā paredzēti 9,3 miljoni eiro, lauvas tiesa – no Šveices. 

Lietuvas Seims šodien nolēma aizliegt noteiktu institūciju darbiniekiem un zemessardzes - Strēlnieku savienības - biedriem, kuriem ir pielaide slepenai informācijai, aizliegt apmeklēt Lietuvai nedraudzīgas valstis, tādas kā Krieviju un Baltkrieviju. Likums paredz, ka valdība noteiks, uz kurām valstīm ir aizliegts ceļot bez atļaujas, pamatojoties uz valsts drošības riskiem.

ASV un Izraēla pašlaik aktīvi apspriež soļus, ko spert, reaģējot uz Irānas uzbrukumiem Izraēlas teritorijai, un tie varētu ietvert triecienus Irānas objektiem Sīrijā un Jemenā, vēsta tīmekļa izdevums "Politico", atsaucoties uz Savienoto Valstu administrācijas pārstāvjiem. ASV prezidents Džo Baidens un viņa augstākā līmeņa padomnieki mudinājuši Izraēlu atturēties no tiešiem triecieniem Irānas kodoliekārtām, atbildot uz Teherānas raķešu uzbrukumu. Starp apsvērtajiem variantiem ir triecieni Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem vai tieši Irānas Islāma revolūcijas gvardiem Jemenā vai Sīrijā. ASV prezidenta palīgi teikuši, ka viņi atbalsta stratēģisku, bet ierobežotu atbildes triecienu.

Turpinām ziņas

Lai samazinātu atkritumu poligonos noglabāto atkritumu apjomu, Salaspils novadā izveidota vērienīga atkritumu šķirošanas rūpnīca. Tiesa, līdz Eiropā noteiktajiem mērķiem valstij kopumā vēl gana tāls ceļš ejams. Pagaidām lielākajā atkritumu poligonā Getliņos salīdzinoši lēni sarūk nešķiroto atkritumu apjoms. Nozares pārstāvji un vides eksperti mudina iedzīvotājus aktīvāk šķirot, kā arī noteikt stingrākas ražotāju atbildības sistēmas. 

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 10 mežacūkām. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī divām mežacūkām Madonas novada Liezēres pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts 1017 mežacūkām 33 novadu 156 pagastos un vienā pilsētas teritorijā.

Mazzalves pagastā iecerēts izveidot inovatīvu neformālās izglītības centru bērniem. Projekts tiks realizēts Mazzalves pamatskolas pirmsskolas izglītības grupu telpās, vienā no bērnudārza korpusiem, kas pašlaik stāv neizmantots. Projektā paredzēts izveidot četras tematiskas telpas jeb zonas, kurās bērni varēs apgūt dažādas prasmes. Viena no telpām būs veltīta sīkās motorikas attīstībai, kur bērni varēs pilnveidot precīzas kustības ar rokām un pirkstiem. Citā telpā bērniem būs iespēja neformālā vidē iepazīt Latvijas dabu, apskatot attēlus ar pļavas, meža un ūdens iemītniekiem. Īpaši interesants solās būt telpu griestu noformējums, kas būs veltīts kosmosa tēmai. Projekta mērķis ir rosināt bērnus uzdot jautājumus un caur tiem izzināt apkārtējo vidi. 

Un vēl

No 12. oktobra līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē būs labi redzama spožā Čučiņšanas–ATLAS komēta. Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros, sākot no pulksten 19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē.  Oktobra beigās komēta jau būs attālinājusies no Zemes un Saules, tās spožums samazināsies. Komētas sastāv no iežiem, putekļiem un ledus. Kad komēta tuvojas Saulei, ledus sāk kust un iztvaikot, ap komētas kodolu izveidojas putekļu un gāzu apvalks jeb koma. Rodas arī komētām raksturīgā aste.

Atstājiet komentāru