2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Preses konferencē informēs par akciju “Dzīvo vesels’; VARAM ministre šodien apmeklēs Aizkraukles novadu; un Aicina iesaistīties maskēšanās tīklu pīšanas akcijā.


Jēkabpils reģionālā slimnīca paziņo par pieteikšanās uzsākšanu labdarības akcijai "Dzīvo vesels", kas šogad norisināsies 9. novembrī, kuras laikā būs iespēja vērot operāciju reāllaikā. Akcija ir vērsta uz bezmaksas medicīniskās palīdzības sniegšanu sociāli mazaizsargātām sabiedrības grupām, ļaujot uzlabot viņu veselību un dzīves kvalitāti. Preses konference, kurā tiks sniegta detalizēta informācija par akcijas gaitu, noslēguma konferenci un piedāvātajām iespējām notiks šodien Jēkabpils slimnīcā. Akcija "Dzīvo vesels" arī šogad sniegs iespēju pensionāriem, invalīdiem un politiski represētām personām bez maksas saņemt medicīnisko palīdzību, divu dienu laikā nodrošinot līdz 90 konsultācijām un 8 mazinvazīvām ķirurģiskām manipulācijām vairāku vadošo speciālistu uzraudzībā. 

Šogad pirmo reizi, paplašinot labdarības iniciatīvu, akcijas noslēgumā tiks organizēta starptautiska zinātniski praktiskā medicīnas konference "Pleca locītavas artroskopija", kas koncentrēsies uz jaunākajiem sasniegumiem pleca locītavas ķirurģijā. Konferences ietvaros dalībniekiem būs iespēja klausīties vadošo pasaules ārstu lekcijas un reāllaikā vērot pleca artroskopijas operācijas no Jēkabpils reģionālās slimnīcas operāciju zāles ar tiešsaistes diskusijām, sniedzot iespēju ārvalstu ekspertiem dalīties pieredzē un apspriest aktuālākos jautājumus medicīnas praksē. 

Nākamajā gadā atalgojums iekšlietu dienestos strādājošiem varētu pieaugt vidēji par 10%, tā intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Tādā veidā notiks arī atalgojuma izlīdzināšana ar aizsardzības spēkiem, lai mazinātu algu nevienlīdzību dienestos. Iekšlietu ministrijā informē, ka policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietver jaunu piemaksu 300 eiro apmērā (bruto) par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, kā arī mēnešalgu pieaugumu vidēji par 10% 2025. gadā.

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, paredz Saeimā konceptuāli atbalstīts likumprojekts, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos. Starptautiskajā aviācijā ir pieaudzis to gadījumu skaits un smaguma pakāpe, kad traucējošie pasažieri apdraud gaisa kuģa. 2023. gadā Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic ziņojusi par 600 pasažieru veiktiem pārkāpumiem gaisa kuģos. Šobrīd protokolu ir ratificējušas 36 valstis. 

Ceturtdien Kijivā savā pirmajā oficiālajā vizītē ieradās NATO jaunais ģenerālsekretārs Marks Rite, solot alianses atbalstu Ukrainai. Rite paziņoja, ka viņam ir svarīgi apmeklēt Kijivu sava pilnvaru termiņa sākumā, lai visiem novērotājiem būtu pilnīgi skaidrs, ka NATO atbalsta Ukrainu. Runājot līdzās Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, Rite uzsvēra, ka Ukrainas"cīņa par brīvību atspoguļo NATO pamatprincipus un vērtības.

Vakar tika likts pamatakmens vienam no kontinentālajā Eiropā lielākajiem akumulatoru parka kompleksiem, ko Igaunijā, Kīsā, izbūvēs "Baltic Storage Platform". Tas ir svarīgs notikums, lai 2025. gadā īstenotu Baltijas valstu sinhronizāciju ar Eiropas tīklu.  Kopējo investīciju apjomu uzņēmums nolēmis neatklāt. Mērķis ir Harju apriņķī uzbūvēt divus akumulatoru parkus, kuru kopējā jauda būs 200 MW, bet kapacitāte sasniegs 400 MWh.

Turpinām ziņas

Šodien viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa dosies reģionālajā darba vizītē uz Aizkraukles novadu. Vizītes laikā ministre tiksies ar Aizkraukles novada domes priekšsēdētāju Leonu Līdumu, deputātiem un Attīstības nodaļas vadošajiem speciālistiem, lai pārrunātu novada attīstības jautājumus. Ministre uzklausīs arī vietējo uzņēmēju un iedzīvotāju viedokļus. Reģionālās vizītes laikā ministre Inga Bērziņa dosies uz Jaunjelgavu, lai piedalītos Aizkraukles novada Senioru samitā, kas veltīts senioru veselībai, drošībai un aktīvai līdzdalībai vietējā sabiedrībā. Vizītes noslēgumā plānota ministres Ingas Bērziņas tikšanās ar mežrūpniecības nozares uzņēmumu vadītājiem, kā arī Skrīveru dendroloģiskā parka un Skrīveru pārtikas kombināta apmeklējums.

Savukārt rīt ministre Inga Bērziņa piedalīsies 11.tajā Sēlijas kongresā, kas notiks vienlaicīgi ar IV Sēlijas nevalstisko organizāciju forumu.

 Rīt, 5.oktobrī Viesītes kultūras pilī tiek organizēts 11. Sēlijas kongress. Turpinot akadēmiķa Jāņa Stradiņa un citu Sēlijas entuziastu izloloto Sēlijas kongresu tradīciju, 11. Sēlijas kongresu organizē 5 biedrības: Sēlijas asociācija, Sēlijas Salas, Sēļu klubs, Stendera Biedrība un Ūdenszīmes. Šoruden, Sēlijas kongresa 25. gadskārtā pulcēsimies ar jauniem mērķiem, kuri izaudzēti iepriekšējo kongresu ideālos un runās par ideālo Sēliju. Veidos saskares punktus starp pagātnes mantojumu, tagadni un nākotni. Starp valsts politiku, pašvaldību iespējām un pilsoniskās sabiedrības dzīvīgumu. Starp kultūru, ekonomiku un valsts drošību. Pasākums tiks atklāts ar svinīgu Sēlijas karoga pacelšanu pie kultūras centra “Sēlija”. Plašāk par kongresa darba kārtību lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Labdarības biedrība "Tavi draugi" kopā ar domubiedriem aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties maskēšanās tīklu pīšanas darbnīcās Ukrainas armijas atbalstam. Maskēšanās tīkli tiek gatavoti pēc Ukrainas armijas daļu pieprasījumiem, lai no agresora paslēptu tehniku, munīciju, automašīnas un humāno preču kravas. Gatavie maskēšanās tīkli ar biedrības "Tavi draugi" brīvprātīgo un sadarbības partneru palīdzību tiks nogādāti Ukrainas aizstāvjiem. Katram uz Ukrainu nosūtītajam tīklam tiek dots vārds, un kopā ar tīkliem karavīri saņem arī citas kaujas laukā noderīgas lietas, pārtikas preces un bērnu zīmējumus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība piekrīt paaugstināt pašvaldībām Iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa ieņēmumu proporciju; Aizkraukles novadā bez maksas izvedīs lapas; un Viesītē norisināsies rudens gadatirgus.


Valdība piekrīt paaugstināt pašvaldībām Iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa ieņēmumu proporciju no 75% līdz 78%, samazinot valsts daļu no 25% līdz 22%. Pašvaldības gan prasīja atjaunot kādreizējo iedzīvotāju ienākumu nodokļa sadales proporciju: pašvaldībām - 80% un valstij - 20%. Papildus 2,5 miljoni eiro tiks piešķirti pierobežas novadiem - Alūksnei, Augšdaugavai, Balviem, Ludzai un Krāslavai, jo, šīm pašvaldībām dzīvojot blakus "dzelzs priekškaram", esot grūti veidot attīstību. Tāpat plānots nepiemērot pašvaldībām apkalpošanas maksu jauniem kredītiem. Piedāvāts arī palielināt pašvaldību finanšu izlīdzināšanas dotāciju par 14 miljoniem eiro.

Madonas un Varakļānu novadu bāriņtiesa atjaunojusi aizgādības tiesības ar difteriju slimo bērnu vecākiem. Septembra beigās bāriņtiesa vienpersoniski vecākiem pārtrauca aizgādības tiesības pēc tam, kad viņi patvaļīgi aizveda divus ar difteriju saslimušos bērnus no Bērnu slimnīcas. Valsts policija aizturēja vecākus, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā. Pēc aizgādības tiesību atjaunošanas nekādas prasības vecākiem bāriņtiesa nav izvirzījusi. Lēmums pieņemts bērnu labākajās interesēs, lai viņi varētu būt kopā ar vecākiem, jo tas ir ļoti būtiski bērnu attīstībai.

Lai efektīvāk cīnītos ar telefonkrāpniecību, uzņēmums "Latvijas mobilais telefons" iecerējis veidot datubāzi, kurā būtu visi Latvijas tālruņa numuri. Uzņēmums cer uz divu pārējo lielo operatoru "Bite" un "Tele2" iesaisti šajā projektā. Taču minētajos uzņēmumos LMT aicinājums radījis izbrīnu, jo pie tādas sistēmas darbs tajos norit jau aptuveni gadu. LMT piedāvātais risinājums ir visiem Latvijas mobilo sakaru operatoriem veidot kopīgu datubāzi. Tas atvieglotu informācijas apmaiņu gadījumos, kad kāds saņem zvanu no aizdomīga numura, kas jāpārbauda. LMT aicina pārējos mobilo sakaru operatorus pievienoties sistēmas izveidē. Uzņēmumā "Tele2" skaidro, ka šis aicinājums bijis pārsteidzošs, jo no LMT nav saņemti nekādi piedāvājumi par viņu iespējamo risinājumu, izņemot vakar publiskoto preses relīzi. Savukārt "Tele2" kopā ar "Biti" jau gadu strādājot pie šādas sistēmas ieviešanas un ir piedāvājuši arī LMT nākt kopā un sadarboties.

Eiroparlamentārietis Nils Ušakovs Eiropas Parlamentā ievēlēts par Delegācijas Eiropas Savienības un Armēnijas parlamentārās partnerības komitejas, ES un Azerbaidžānas parlamentārās sadarbības komitejas un ES un Gruzijas parlamentārās asociācijas komitejas priekšsēdētāju. Saskaņā ar birojā pausto, minētajai komitejai ir būtiska loma starpparlamentāro attiecību veicināšanā starp ES un Armēniju, Azerbaidžānu un Gruziju.

Lietuvas Seims pieņēmis likumu, kas pieprasa, lai kurjeri, pārvadātāji un citi darbinieki no ārvalstīm apkalpotu klientus lietuviešu valodā. Šādai kārtībai jāstājas spēkā no 2026. gada. Tiesa gan, būs arī izņēmumi, piemēram, ja ārzemnieks pastāvīgi neapkalpo klientus. Seims šādu likumu pieņēmis nedēļu pirms Lietuvas parlamenta vēlēšanām, kas notiks 13. oktobrī.Lietuvā rosinās ārzemniekus apgūt lietuviešu valodu. Likumprojekta virzītāju ieskatā izmaiņas veicinās ārzemniekus integrēties Lietuvas sabiedrībā un vismaz sarunvalodas līmenī apgūt lietuviešu valodu.

Turpinām ziņas

Aizkraukles pilsētas un pagasta apsaimniekotājs “Aizkraukles KUK” informē, ka sākot ar oktobri privātmāju īpašniekiem, kuriem jau ir noslēgts līgums par sadzīves atkritumu izvešanu, būs iespēja bez maksas saņemt vienu maisu savākto zaļo atkritumu uzkrāšanai savā īpašuma adresē. Pilsētas apsaimniekotājs pirmo reizi piedāvā šādu iespēju. Iepriekšējos gados lapu izvešana bija par maksu. Lapu savākšanai no teritorijas izmantotos maisus apsaimniekotājs saglabās un lietos arī turpmāk, viena maisa materiālā vērtība ir aptuveni 20 eiro. Maisu bez maksas izvedīs vienu reizi līdz rudens sezonas noslēgumam 1. decembrī. 

No oktobra daudzās pašvaldībās stājās spēkā jaunie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie siltuma tarifi. Ar zemāko siltuma tarifu Latvijas lielāko pilsētu vidū jauno apkures sezonu sāk Daugavpils. Te maksa par siltumu, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, būs par 26 procentiem zemāka, proti, 63 eiro par megavatstundu. Līvānos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja tarifu 54 eiro apmērā. Tikmēr Rēzekne apkures sezonu sāk ar 89 eiro augstu tarifu. Daugavpilī siltuma padeve, iestājoties vēsākam laikam, jau ir sākusies, pirmie pieslēgumi bērnudārziem vai dzīvojamajiem namiem notikuši jau septembra beigās. Taču būtībā katlumājas Daugavpilī strādā cauru gadu, nodrošinot patērētājus ar karstā ūdens padevi. "Daugavpils siltumtīkli" valdes loceklis Aleksandrs Karpenko informē, ka no oktobra Daugavpilī  ir apstiprināts tarifs 63,12 eiro par megavatstundu un tas ir zemākais tarifs Latvijas lielāko pilsētu vidū. 

Vēl labvēlīgākā situācijā šajā apkures sezonā jutas līvānieši, te apkures tarifs vēl zemāks nekā Daugavpilī un krietni mazāks nekā iepriekšējā sezonā. Bija 76,32 un no 1. oktobra – 54,24 eiro par megavatstundu. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija līvāniešiem izteikusi šādu priekšlikumu, jo koksnes, šķeldas un elektroenerģijas resursu cenas ir samazinājušās, salīdzinot ar pērno apkures sezonu. Taču tik liels samazinājums, kas nāk par labu patērētājiem, dara bažīgus pašus siltuma ražotājus, neslēpj "Līvānu siltumā", kas plāno tarifu pārskatīt, jo nav ņemtas vērā vairākas pozīcijas, piemēram, minimālās darba algas kāpums, tāpēc Līvānos gatavo jaunu plānu ar tarifu, kā bija iepriekš – līdz 76 eiro, tas vaŗetu būt nākamajā apkures sezonā.

Un vēl

Rīt  Viesītē norisināsies tradicionālais Rudens gadatirgus pie Viesītes kultūras centra un Zaļā tirgus teritorijā. Tirgošanās sāksies jau deviņos no rīta. 
Tirgū varēs iegādāties dažādu lauksaimniecības produkciju, mājražotāju produktus un amatnieku darinājumus, kā arī citas preces. Tirgosies gan vietējie, gan viesi no kaimiņnovadiem.

Radio1 ziņas puksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar gājienu no Saeimas līdz Ministru kabinetam plānots protestēt pret valdības ieceri samazināt otrā pensiju līmeņa iemaksas apmēru; Noslēgušās ceturtās mājas kafejnīcu dienas Latvijā; un Šonedēļ novērota reta dabas parādība.


Nāmnedēļ 8. oktobra vakarā ar gājienu no Saeimas līdz Ministru kabinetam plānots protestēt pret valdības ieceri samazināt otrā pensiju līmeņa iemaksas apmēru. Gājiena pieteicējs Jānis Svemps, kurš Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidēja no Jaunās konservatīvās partijas, uzsver, ka nav pieņemami, ka uz nākotnes pensiju rēķina tiek lāpīti caurumi valsts budžetā. Svemps uzskata, ka rezultātā samazināsies nākotnes pensijas, un tas noteikti neveicinās aplokšņu algu samazinājumu. Jau ziņots, ka valdība 19.septembrī atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Pedagogiem bāzes mēnešalgas principu varētu piemērot no 2026. gada, norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības  priekšsēdētāja Inga Vanaga. Bāzes mēnešalgas principu piemēro valsts un pašvaldību iestādēs nodarbinātājiem. Arodbiedrības priekšlikums apspriests Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Vanaga atzinīgi novērtēja, ka politikas veidotāji konceptuāli piekrituši piedāvātajam. Vēl nepieciešams aprēķināt fiskālo ietekmi un vienoties par to, kurš likums būtu jālabo. Jau ziņots, ka pedagogu algu pieaugumam nākamgad novirzīs 30 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka no 2025.gada 1.janvārapedagogu atalgojums pieaugs par 2,6%.

Emīla Dārziņa jauktais koris septembra beigās izcīnījis otro vietu Edvarda Grīga Starptautiskajā koru konkursā Bergenā, Norvēģijā. Koris piedalījās divās konkursa kategorijās un tā sniegums guva augstu starptautiskās žūrijas novērtējumu un atzinību. Jaukto koru kategorijā koris ieguva augsto otro vietu, punktu ziņā tikai nedaudz atpaliekot no uzvarētājiem – University of Santo Tomas Singers no Filipīnām. Papildu kora izcilajam sniegumam kora mākslinieciskais vadītājs Rihards Lapiņš saņēma speciālbalvu kā labākais diriģents. 

Lielbritānijas premjers Kīrs Stārmers šonedēļ apmeklēja Briseli. Tā bija pirmā britu valdības vadītāja vizīte Eiropas Savienības institūcijās kopš Lielbritānijas izstāšanās no bloka 2020. gada februārī. Karš Ukrainā rosinājis Eiropas Savienību un Lielbritāniju uzlabot attiecības, kas tika pamatīgi iedragātas ilgas un sāpīgas šķiršanās laikā. Tomēr tagad priekšā ir jauns izaicinājums: jaunatnes mobilitātes vienošanās, ko britu opozīcija var pasniegt kā mēģinājumu atteikties no breksita. Pirms Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām Leiboristu partijas līderis Kīrs Stārmers vairākkārt solīja, ka viņš nemēģinās tā vai citādi atgriezt Lielbritāniju Eiropas Savienības sastāvā. Stārmers pats atzina, ka viņa dzīves laikā nekas tāds, visticamāk, nenotiks. Taču abpusēja ciešāka sadarbība ir vēlama.

Valstīm būtu jāapsver digitālo ierīču, piemēram, viedtālruņu, regulēšana, līdzīgi kā tabakas izstrādājumu gadījumā, lai cīnītos ar sociālo mediju pieaugošo negatīvo ietekmi uz jauniešu garīgo veselību. Tā uzskata Pasaules Veselības organizācijas vadošā eksperte Nataša Azopardi-Muskata. Viņa atgādināja, ka tādi pasākumi kā vecuma ierobežojumi, kontrolētas cenas un pat aizlieguma zonas darbojas tabakas regulēšanas jomā, tāpēc tos varētu ņemt par piemēru, kā ierobežot viedierīču lietošanas kaitīgumu. Muskata intervijā izdevumam "Politico" sacīja, ka, iespējams, būtu jādomā par to, kur ir lietderīgi lietot digitālās ierīces, un varbūt ir pienācis laiks sākt domāt arī par vietām, kur nevajadzētu lietot noteiktas digitālās ierīces.

Turpinām ziņas

Noslēgušās ceturtās mājas kafejnīcu dienas Latvijā un apkopota apmeklētāju statistika arī Sēlijā. Lielākais viesu skaits šogad uzņemts kafejnīcās Neretā, Šēderē un Pilskalnes pagastā pie Neretas. Akcija Sēlijā tika rīkota jau ceturto gadu un šogad viesi uzņemti 27 kafejnīcās. Kopumā divu dienu laikā Sēlijā apkalpoti 3 tūkstoši 700 viesu, kas ir līdz šim lielākais sasniegtais apmeklētāju skaits četru gadu laikā. Lielāko viesu skaitu šogad uzņēma Neretas mājas kafejnīca “Pie bagātās kundzes”, kurā ieradās ap 400 viesu. Pilskalnes pagastā pie Neretas kafejnīcā “Irmelins”, ko rīkoja Pilkalnes muižā, sestdienā galdiņu rezervēja 50, taču ieradās ap 150 viesu. Medumu vienas dienas kafejnīcā “MedumMedus” viesojušies ap 150 viesu, Rubenes pagasta “Pagalma svētkos Rubeņos” ap 90 viesu, bet Dvietes pagasta “Sarmas-1” kafejnīcā 219 viesi. Divu dienu laikā “Mikado Ilūkste” apkalpojuši 200 ciemiņu, Sunākstes “Kurzemes smeķis Sēlijā” paēdinājis 147 izsalkušos, savukārt “Klajumu ķēķis” Kaplavas pagastā abās dienās apkalpojis 67 ēdājus.

“Latvijas dzelzceļš” ziņo, ka saistībā ar plānotiem dzelzceļa remontdarbiem autotransporta kustībai tiks slēgta dzelzceļa pārbrauktuve posmā Krustpils- Kūkas Jēkabpils novada Zīlānos. Pie vietējā autoceļa - Jaunāmuiža-Ratītes-Mežāre. Dzelzceļa pārbrauktuve būs slēgta 21. un 22. oktobrī. 

Un vēl

 Šonedēļ, otrdien, Latvijas austrumos cilvēki ievēroja faktu, ka no debesīm līst netīrs jeb dubļains lietus. Kā jau tādos gadījumos bieži notiek, sarosījās sazvērestības teoriju piekritēji, kuri šajā faktā saskatīja ļauno spēku ietekmi un darbības. Tikmēr Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis savā sociālās vietnes Facebook profilā skaidro šo dabas parādību, norādot, ka otrdien daudzviet Latvijas austrumos lijis netīrs lietus, kas uz virsmām atstājis nelielu dubļu kārtiņu. Tas noticis tāpēc, ka sausā laika un vēja dēļ Baltiju bija sasnieguši putekļu mākoņi, kuru izcelsme ir Kaspijas un Melnās jūras reģioni. Bricis atzīmē, ka nekādu bīstamību tas nerada, lietus pamazām attīrijis gaisu. Viņš skaidro, ka putekļi lielākoties pārvietojas mākoņu augstumā un uz zemes nolīst kopā ar lietu. Pie zemes nav fiksēta paaugstināta putekļu koncentrācija. Bricis uzsver, ka šādi dubļu lieti novēroti arī agrāk taču tik biezs putekļu slānis, kāds šajā reizē palicis uz virsmām, tiešām esot rets notikums.

Atstājiet komentāru