2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta ieceri iesaldēt atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu vadībai; Aizkrauklē pulcēsies matemātikas skolotāji; un Aicina uz tikšanos ar fotoizstādes “Vasaras atskaņas” autoru.


Lai uz laiku iesaldētu atalgojumu valsts un pašvaldību uzņēmumu valdēs un padomēs, vakar  Saeima konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos Valsts prezidenta rosinātos grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Ar grozījumiem iecerēts uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu, nosakot, ka tas nākamajos divos gados – no 2025. gada 1. janvāra līdz 2026. gada 31. decembrim –  nedrīkst pārsniegt šā gada 31. augustā noteikto apmēru. Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl otrajā – galīgajā – lasījumā. Tas notiks Saeimas sēdē 7. novembrī.

Valdība ceturtdien atbalstīja arī Satiksmes ministrijas sagatavoto likumprojektu, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra palielināt lielāko daļu autoceļu lietošanas nodevas likmju. Satiksmes ministrija skaidro, ka salīdzinoši lielāks likmju palielinājums ir lielāku izmešu spēkratiem un vinjetēm īsāka laika periodam, savukārt ekoloģiskākajiem kravas automobiļiem gada likme ir plānota mazāka nekā patlaban. Grozījumu mērķis ir aicināt vairāk izmantot automobiļus ar vidi saudzējošākiem dzinējiem, kā arī vinjetes iegādāties visam gadam.  Tāpat ir paredzēts jauns likmes periods - deviņi mēneši, kura mērķis ir mazināt administratīvo slogu ražas novākšanas laikā. Grozījumi paredz arī jaunu deleģējumu Valsts robežsardzei veikt nodevas kontroli uz valsts robežas.

Pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības ierosinājuma sociālie partneri un Veselības ministrija, kopīgi nolēma aicināt Ministru kabinetu iekļaut valsts budžeta 2025. gadam projektā Veselības ministrijas pieprasītos papildu 153,27 miljonus eiro, lai nepieļautu valsts veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes pasliktināšanos. Mediķu arodbiedrība atzīmē, ka no vienas puses, gan Eiropas Komisija, gan Ekonomiski spēcīgās Eiropas valstis ir vērsušas uzmanību uz to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits strauji sarūk, turklāt novēršamā mirstība ilgstoši ir augsta. To veicina apstāklis, ka valdības finansējums veselības aprūpei ir zems un kā daļa no iekšzemes kopprodukta – stagnējošs. No otras puses, valdība pagaidām neplāno minētos trūkumus novērst. Gluži otrādi – kā daļa no iekšzemes kopprodukta valdības finansējums veselības aprūpei samazināsies. Mediķu arodbiedrība ceļ trauksmi un pieprasa piešķirt nepieciešamo finansējumu veselības aprūpei. 

Viļņas centrā vakar vīrietis, kuram draudēja izlikšana no dzīvokļa, atklājis uguni un ievainojis divus policistus, informē Lietuvas galvaspilsētas policija. Pēc policijas pārstāvja teiktā, policisti ieradušies, lai izliktu vīrieti no dzīvokļa. Ievainotie ir policists un policiste. Policists ievainots krūtīs, bet policiste - kājā. Abi nogādāti slimnīcā. Pēc apšaudes šāvējs iebarikādējies dzīvoklī, taču ieradusies policijas specvienība un viņu aizturējusi. Lietuvas TV3 informē, ka apšaudē gājis bojā advokāts Leonīds Pčelincevs. Tiesu izpildītājs, kas bijis kopā ar viņu, nav cietis.

Nobela prēmija literatūrā piešķirta dienvidkorejiešu rakstniecei Hanai Kanai par viņas intensīvo poētisko prozu, kas konfrontē vēsturiskās traumas un atklāj cilvēka dzīves trauslumu. Savā daiļradē Kana sastopas ar vēsturiskām traumām un neredzamiem likumsakarību kopumiem. Katrā no saviem darbiem autore atklāj cilvēka dzīves trauslumu. 2016. gadā Kana kļuva par pirmo dienvidkorejiešu rakstnieci, kura par romānu "Veģetāriete" saņēmusi prestižo Bukera starptautisko balvu.

Turpinām ziņas

Lai atzīmētu Latvijas Matemātikas skolotāju apvienības 30 gadu jubileju un vienotu teju 150 Latvijas matemātikas skolotājus klātienes darba sesijās, šodien un rīt Aizkraukles novada vidusskolā norisināsies konference “Vērtības matemātikas mācīšanā”. Konferenci atklās izglītības un Zinātnes ministre  Anda Čakša un Saulkrastu novada vidusskolas matemātikas skolotāja, Matemātikas skolotāju apvienības  prezidente  Aleksandra Ivanova. Konferences vadmotīvs ir izglītības kvalitāte un caurviju prasmju loma kā matemātikas mācīšanas vērtību pamats šodien. Konferencē skolotāji atskatīsies uz paveikto pēdējos 30 gados un mūsdienu metodikas aktualitātēm, kā arī strādās darbnīcās, daloties pieredzē un gūs jaunas atziņas savam darbam. Ciešā sadarbībā ar Valsts Izglītības satura centru skolotāji diskutēs arī par valsts pārbaudes darbu uzdevumiem.

Līvānu novada pašvaldība, ieguldot 345 tūkstoši 613 eiro, labiekārtos Rudzātu parka teritoriju. Pašvaldība iecerējusi veidot parka ainavisko daļu un aktīvās atpūtas zonas. Ieplānota koku izciršana un bīstamo koku zaru apzāģēšana, dekoratīvo krūmu un daudzgadīgo puķu apstādījumu veidošana, zāliena ierīkošana brīvajās teritorijās , paredzot augsnes kārtas rekultivāciju vai tās uzbēršanu. Notiks arī upes krasta nogāzes un applūstošās teritorijas piebēršana un planēšana, maksimāli saglabājot esošo parka reljefu. Tāpat parkā taps piemiņas vieta, ugunskura un atpūtas vietas, skatu laukumiņš, gājēju celiņi, autostāvvieta. Teritorijas labiekārtojumā paredzēta mazo arhitektūras formu un labiekārtojuma elementu izvietošana - karogu masti, velosipēdu novietnes statīvs, atpūtas soliņi. Parkā tiks ierīkots apgaismojums.

Un vēl

Jēkabpils novada Galvenajā bibliotēkā skatāma, bijušā jēkabpilieša, Ilgoņa Lapiņa fotoizstāde “Vasaras atskaņas”. Tikšanās ar fotoizstādes “Vasaras atskaņas” autoru Ilgoni Lapiņu notiks 16.oktobrī pulksten četros pēcpusdienā bibliotēkā.  Izstādē  skatāmas fotogrāfijas, ar iemūžinātam, paša rokām audzētām rozēm un dabas skatiem. Koka darbi ir Ilgoņa sirds lieta, tādēļ rāmīši izstādei tapuši paša rokām. Ilgonis bērnības un skolas laikā dzīvoja Zīlānos. Aizraušanās ar fotografēšanu sākās skolas laikā,  tāpēc apmeklēja fotopulciņu. 1970. gadā absolvēja Jēkabpils 3.vidusskolu un pārcēlās uz Rīgu, tur studēja un strādāja, pašlaik dzīvo Meņģelē, Ogres novadā.  
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Izglītības eksperti aicina stiprināt skolu vadības komandas un nenostādīt skolotājus upura lomā; Jēkabpils novada ezeri papildināti ar zivju krājumiem; un Rīt norisināsies diktāts latgaliešu rakstu valodā.

Lai veicinātu izglītības kvalitāti, nepieciešams stiprināt skolu vadības komandas, vienlaikus skolotājus nevajadzētu nostādīt upura lomā, pauda eksperti vakar notikušajā diskusijā par Valsts kontroles revīzijas rezultātiem. Diskusijas dalībnieki bija pārliecināti - lai izglītības iestādes vadība varētu sekot līdzi un nodrošināt personalizētu profesionālo pilnveidi skolotājiem, nepieciešams stiprināt skolas vadību komandas. Diskusijā tāpat izskanēja ierosinājums nošķirt pedagoga izglītību no kvalifikācijas, ieviešot līdzīgu modeli kā rezidentūra topošajiem ārstiem. Tiesības strādāt par pilnvērtīgu pedagogu varētu saņemt pēc tam, kad pēc izglītības iegūšanas pāris gadus nostrādātu cita skolotāja virsvadībā. Diskusijas dalībnieki tāpat uzskata, ka jāveicina skolotāja profesijas prestižs, nevis jāstiprina skolotāja kā upura tēls.

Katoļu priestera Pāvela Zeiļa advokāta Kārļa Zundes biznesa partneris advokāts Uldis Lapiņš, iespējams, mēģinājis ietekmēt cietušo, informē žurnāls "Ir". Tas raksta, ka policija sākusi divus kriminālprocesus par mēģinājumiem ietekmēt cietušo, lai tas mainītu savas liecības. Tagad abi kriminālprocesi par liecinieka ietekmēšanu atrodas tiesvedībā, apsūdzēti trīs cilvēki, bet prokuratūra plašākus komentārus nesniedz.  Jau ziņots, ka Zeiļa apsūdzēts par cilvēku tirdzniecību un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā personu grupā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. 

Pēdējos gados būtiski pieaudzis uzturēšanās atļauju un darba vīzu izsniegšanas skaits, taču arvien trūkst atbalsta latviešu valodas apmācībām. Turklāt daudzi integrācijas pasākumi Latvijā balstīti uz projektiem, kas nozīmē arī pārrāvumus valodas kursu pieejamībā. Savukārt uzņēmēji aicina kopumā vienkāršot integrācijas pakalpojumu sistēmu, kas veicinātu trešo valstu pilsoņu iesaisti arī darba tirgū. Pusotra gada laikā uzturēšanās atļauju skaits ir pieaudzis par 54%, un patlaban derīgas atļaujas ir ap 130 tūkstošiem ārvalstu pilsoņu Latvijā, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati. Taču Latvijā joprojām novērojams neizmantots ārvalstnieku, īpaši trešo valstu pilsoņu, darbaspēka potenciāls, secinājis Sabiedrības integrācijas fonds, kas jau trešo gadu valsts budžeta prioritārajos virzienos ir lūdzis atsevišķu finansējumu tieši latviešu valodas pieejamības nodrošināšanai, bet līdz šim lūgums nav apmierināts.

Pirmdien Eiropā sāksies NATO ikgadējās kodolreaģēšanas mācības "Steadfast Noon", kuras vadīs Beļģija un Nīderlande. Mācības ilgs aptuveni divas nedēļas, un tajās piedalīsies 2 tūkstoši karavīru un 60 lidmašīnas no 13 valstīm. Mācības aptvers astoņas militārās bāzes. "Steadfast Noon" notiek katru gadu aptuveni vienā un tajā pašā laikā jau vairāk nekā desmit gadus. Tajās netiek izmantoti kaujas ieroči, bet tiek izmantoti bumbvedēji un iznīcinātāji, kas spēj nest kodolgalviņas. Lielākā daļa manevru notiks Ziemeļjūrā aptuveni 900 kilometrus no Krievijas, un Maskava ir informēta par mācībām.

Lai prezentētu savu uzvaras plānu Eiropas valstu līderiem, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis devies Eiropas tūrē. Vizītei ir saspringts grafiks – divās dienās paredzēts apceļot četras valstis. Vakar no rīta viņš aizvadīja tikšanos Londonā, bet vakarpusē jau atradās Parīzē, kur tikās ar Francijas prezidentu. Londonā Zelenskis tikās ar britu premjeru Kīru Stārmeru un arī NATO ģenerālsekretāru Marku Ruti. Šodien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis dosies uz Romu, kur tiksies ar pāvestu Francisku un vakarpusē uz Berlīni, kur paredzēta tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Zelenskis vizītēs cenšas panākt papildu militāro un finansiālo atbalstu no Eiropas sabiedrotajiem pirms nākammēnes gaidāmajām ASV vēlēšanām. Tāpat viņš arī nav atmetis cerības sagaidīt sabiedroto atļauju tālās darbības ieroču izmantošanai triecieniem Krievijas teritorijā.

Turpinām ziņas

Šogad Zivju fonda izsludināto projektu konkursā par zivju resursu pavairošanu ūdenstilpnēs Jēkabpils novada pašvaldība startēja ar vairākiem projektiem. Saņemot atbalstu šoruden zivju krājumi ir papildināti Radžu ūsdenskrātuvē, kā arī Laukezera, Baļotes, marinzejas, Viesītes, Zuju un Vecmuižas ezeros.  Šo projektu īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 21 tūkstotis 260 eiro. Oktobra sākumā trijos projektos iekļautajās ūdenstilpēs ielaisti 61 tūkstotis 650 vienvasaras zandartu mazuļi, kuru piegādi un ielaišanu ūdenstilpēs veica Ērika Rāvas zemnieku saimniecība no Kurzemes puses.  

Pagarināts termiņš defibrilatoru ieviešanai publiskajās ēkās – plānots, ka šīs dzīvību glābjošās ierīces atradīsies vietās, kur apgrozās daudz cilvēku. Tagad paredzēts, ka defibrilatoriem būs jābūt izglītības iestādēs no nākamā mācību gada sākuma. Sirds apstāšanās pazīmju gadījumā defibrilators jāizmanto pirmajās minūtēs dzīvības glābšanai, līdz ierodas profesionālā palīdzība. Ieviešanas termiņi pagarināti, jo paredzētajā laikā tos nevarētu paspēt iegādāties. Nebija arī skaidrs, cik un kuram tie jāiegādājas. Viena aparāta izmaksas mērāmas no 2 līdz 2 ar pusi tūkstoši eiro. Latvijā patlaban defibrilatori ir vairākos lielākajos veikalu tīklos, lidostā un citās vietās. No 2026. gada defibrilatoriem būs obligāti jābūt publiskās vietās ar vairāk nekā tūkstoš 500 cilvēkiem. Savukārt no nākamā gada 1. septembra defibrilatoriem jābūt izglītības iestādēs.

Un vēl

Svinot Valsts valodas dienu, rīt, 12.oktobrī notiks astotais diktāts latgaliešu rakstu valodā, kurā būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas un prasmes šajā valodā. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 ēterā latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" sestdienas vakarā pulksten 18.20, kā arī video formātā būs skatāms Sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" un latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv". Šī gada diktātā aktieris, mūziķis un pasākumu vadītājs Kristaps Rasims lasīs fragmentu no latgaliešu pasakas par lapsu un rubeni. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvijas Onkoloģijas centrs" Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika tiks modernizēta, Leģendārais rokmūziķis Ainars Virga vadīs ģitāristu meistarklasi Madonā; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?


Latvijā pagājušajā nedēļā fiksēti 10 saslimšanas gadījumi ar gripu, tie ir šoruden pirmie. Šī slimība konstatēta Rīgā un Liepājā.  Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka monitoringā piedalās tikai noteiktas slimnīcas, ģimenes ārstu prakses vietas un ambulatorās iestādes. Tas nozīmē, ka patiesais gripas slimnieku skaits varētu būt lielāks.  Tiesa, kopumā saslimstība ar gripu Latvijā ir zema. Nākamnedēļ Latvijā sāksies aktīvāka vakcinācija pret gripu un Covid-19.

Lai turpinātu attīstīt onkoloģisko pacientu ārstniecības procesus atbilstoši mūsdienu medicīnas jaunākajiem atklājumiem un starptautiskajām vadlīnijām, kas paredz individualizētu pieeju katra pacienta ārstēšanā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika tiks modernizēta, izveidojot divas atsevišķas klīnikas: Hematoloģijas klīniku un Solīdo audzēju medikamentozās terapijas klīniku.  Jaunā struktūra ļaus labāk pārvaldīt pacientu plūsmu un nodrošināt specializētu multidisciplināru ārstēšanu, kas atbilst pašreizējām starptautiskajām vadlīnijām un praksēm.  Plānots, ka klīnikas jaunajā veidolā darbu sāks šī gada nogalē. 

Satiksmes ministrija rosinās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa", turpmāk tos attiecinot arī uz mikromobilitātes rīku, tajā skaitā velosipēdu īpašniekiem. Grozījumi paredz noteikt prasības attiecībā uz elektroskrejriteņu, velosipēdu, arī velorikšu atzīšanu par ilgstoši atstātu uz autoceļa, kā arī, lai precizētu amatpersonu atbildību un stāvvietu darbības.  Stājoties spēkā šī minētajām prasībām, satiksmes ministrija aicina reģistrēt velosipēdus, jo, ja velosipēdu atzīs par ilgstoši atstātu uz ceļa, to pārvietos uz speciālo stāvvietu.

Jau ziņots, ka šogad 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka, ka elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta, un pie to konstrukcijas jābūt pielīmētai valsts reģistrācijas uzlīmei. Vienlaikus velosipēdu reģistrācija noteikta kā brīvprātīga.

Jau pēc dažiem gadiem Latvijā varētu sākties lielu kravu pārvadājumi ar bezpilota lidaparātiem. Tas varētu samazināt pārvadājumu izmaksas, paātrināt piegāžu laiku un uzlabot loģistikas efektivitāti. Lai to īstenotu, pašlaik notiek sagatavošanās, lai nākamgad varētu veikt pirmos testa lidojumus maršrutā Palanga–Liepāja–Palanga. "Latvijas Gaisa satiksme" kopā ar Lietuvas kolēģiem gatavojas testa lidojumiem. Liepājas lidosta un Latvijas gaisa telpa esot gatava šādu lidaparātu uzņemšanai. Testa lidojumiem paredzēts izmantot drona modeli, kura spārnu vēziens ir aptuveni 13 metri, garums –12 metri, augstums – 3 metri, maksimālā pacelšanās masa – 1,7 tonnas, un tie spēj pārvadāt līdz 460 kilogramus smagu kravu. 

Eiropas Savienība atliks jaunās automatizētās robežkontroles sistēmas ieviešanu trešo valstu pilsoņiem, jo dažas bloka valstis tam vēl nav gatavas. Tā dēvēto ieceļošanas/izceļošanas sistēmu, ar kuru tiks atcelti spiedogi pasēs, bija plānots ieviest no 10. novembra. Taču šis datums vairs nav aktuāls, jo Francija, Vācija un Nīderlande nav gatavas jaunās sistēmas ieviešanai. Saskaņā ar jauno sistēmu no ieceļotājiem tiks vākta informācija un biometriskie dati, tai skaitā sejas attēli un pirkstu nospiedumi.

Pasaulē liela uzmanība bija veltīta viesuļvētrai Miltons, kas šķērsoja ASV Floridas štatu, bet spēcīga vētra "Kirks" vakar lietusgāzes atnesa arī Francijas ziemeļu daļā un Beļģijā. Daudzviet no krastiem izgājušas upes un sākušies plūdi.  Vētra sākotnēji radīja problēmas Spānijā, bet vēlāk varasiestādes izsludināja sarkano brīdinājumu Francijas departamentā Sēnā un Marnā. Ūdens līmenis iedzīvotāju mājokļos pārsniedza metru un tika pārtraukta elektrības padeve. Beļģijā līdzīgas problēmas radās Semuā upes ielejā, jo apkaimē nokrišņu daudzums pārsniedza 70 litrus uz kvadrātmetru. 

Turpinām ziņas

Šodien ceļā dosies Aizkraukles novada pašvaldības un iedzīvotāju sarūpētā ziedojumu krava Ukrainas armijai. Pirms ceļa pie novada domes ēkas gaidāma novada domes priekšsēdētāja Leona Līduma uzruna. Pašvaldības ziedotās divas automašīnas Ukrainā nogādās biedrība "SOS palīdzība Ukrainas armijai", bet pie autobusa stūres sēdīsies Jaunjelgavas kultūras centra direktore Sandra Smona. Autobuss ir piepildīts ar ziedojumiem Ukrainas karavīriem. Visi spēkrati tiks nodoti Ukrainas 80.desanta triecienbrigādes rīcībā.

Leģendārais rokmūziķis un grupas “Līvi” līderis Ainars Virga pēc 26 gadu pārtraukuma nolēmis atgriezties “Ģitāristu sesijā”, kurā vadīs arī savu “hard rock” un “jamsession” meistarklasi. Tradīcijām bagātais pasākums kopš 1998. gada Madonā pulcē labākos ģitārspēles un citu instrumentu meistarus, kuri savu pieredzi nodod sesijas dalībniekiem un ir tiešā kontaktā mēģinājumos un uz skatuves. Blakus elektroģitāras nodarbībām, četru dienu laikā – no 22. līdz 25. oktobrim – pieredzi gūs vokālisti, akustiskās ģitāras, elektroģitāras, basģitāristas, bungu, kokles spēlētāji. Šogad klāt nāks arī mazā, simpātiskā un Latvijā iecienītā ukulele, kuru mācīs Tenis Dimants.  Plašāku informāciju par “Ģitāristu sesiju”, kas notiks no 22. līdz 25. oktobrim Madonā un koncertiem Madonas kultūras centrā var atrast Facebook lapā - Ģitaristu sesija!

Un vēl

Brīvdienās  nokrišņu būs mazāk, laiks kļūs saulaināks, pierims arī vējš, bet gaisa temperatūra turpinās pazemināties, liecina sinoptiķu prognozes. Sestdien vietām Kurzemē un Vidzemes ziemeļos gaidāms īslaicīgs lietus. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu, dienvidrietumu vējš. Diennakts tumšajās stundās gaiss atdzisīs līdz +2…+11°, bet dienā termometra stabiņš pakāpsies līdz +11…+13° atzīmei. Svētdienas nakts un dienas pirmā puse aizritēs ar sausu laiku, bet jau pēcpusdienā no dienvidrietumiem mums pietuvosies jauna nokrišņu zona, kas atnesīs lietu. Nakts būs mazliet dzestrāka, termometra stabiņam atkal pietuvojoties 0° atzīmei. Dienā gaiss iesils līdz +10…+12°. 

Atstājiet komentāru