2024.gada 16. oktobris

Daiga, Dinija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 16.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 16.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība piešķir atbalstu Ukrainai 1,7 miljonu eiro apmērā; Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits astoņos mēnešos sarucis par 13,4%; un Latvijas uzņēmums radījis pasaulē pirmo horizontālo vēja tuneli, kurā var uzzināt vētras spēku.


Ministru kabinets  vakar piešķīra 1,7 miljonus eiro pasākumiem visaptverošam Ukrainas atbalstam un rekonstrukcijai no iepriekš valsts budžetā šogad minētajam mērķim rezervētā finansējuma. Ņemot vērā ziemas tuvošanos un enerģētikas infrastruktūras zaudējumus krīzes apstākļos, Ministru kabinets ir atbalstījis pasākumus Ukrainas enerģētikas sektora, kā arī Ukrainas sabiedrības noturības stiprināšanai ziemas mēnešos. Ārlietu ministrija atgādina, ka Latvija jau kopš 2022. gada rudens atbalsta Ukrainas, it īpaši Černihivas apgabala rekonstrukciju, iesaistoties sociālās infrastruktūras atjaunošanā, tādējādi uzlabojot Ukrainas iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Uz Latvijas-Krievijas robežas izbūvēti aptuveni 80% jeb 222 no 283 kilometriem paredzētā žoga, informē "Valsts nekustamie īpašumi". Aptuveni pusi atlikušā žoga plānots pabeigt šogad, bet pārējo žogu grūti piekļūstamās zonās – līdz nākamā gada oktobra beigām. Tuvāko divu mēnešu laikā Neustamie īpašumi pakāpeniski pieņems šogad plānotos darbus posmos pie Latvijas-Krievijas robežas.  Par darbu veikšanu noslēgti 16 līgumi ar 6 būvuzņēmējiem. Kopumā līdz nākamā gada oktobra beigām paredzēts izbūvēt pontonus plānotajā 24 kilometru garumā.

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2024. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim, neatkarīgo ekspertu darba grupa nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2025. gada pavasarī, ir izvirzījusi trīs notikumus un četrus autorus – Andri Eglīti, Ingu Melderi, Luīzi Nežberti un Elzu Sīli. Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā. Balva tiek pasniegta reizi divos gados. 

No ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas Kenedija kosmosa centra Floridā veiksmīgi startējusi kompānijas "SpaceX" raķete "Falcon Heavy" ar kosmosa zondi "Clipper". Tās galvenais mērķis būs noskaidrot, vai uz Jupitera pavadoņa Eiropas ir organiskai dzīvībai piemēroti apstākļi. Ceļš uz lielākās planētas sistēmu ilgs apmēram 5,5 gadus, bet pēc tam kosmosa kuģis 49 reizes apriņķos Eiropu, uz kuras zem ledus garozas ir dziļš sālsūdens okeāns. Misijas mērķis nav meklēt dzīvības pazīmes, bet ar zinātniskām ierīcēm noskaidrot, vai uz debess ķermeņa ir dzīvības uzturēšanai nepieciešami apstākļi un elementi. Nokļūt dziļajā okeānā nav iespējams, taču ūdens dažkārt tiek izmests kosmosā, kur iespējama tā analīze. Vienlaikus tiks kartēta un izpētīta visa pavadoņa virsma. 

Turpinām ziņas

Latvijā šogad astoņos mēnešos reģistrēti 8 tūkstoši 600 jaundzimušo, kas ir par 13,4% jeb tūkstoš 332 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā. Šogad astoņos mēnešos Latvijā reģistrēti 17 tūkstoši 573 mirušie, kas ir par 5,2% jeb 963 mazāk nekā 2023.gada astoņos mēnešos. Tādējādi šogad astoņos mēnešos reģistrēto mirušo skaits par 8 tūkstoši 973 pārsniedza dzimušo skaitu. Šī gada astoņos mēnešos s Latvijā reģistrētas 7 tūkstoši 226 laulības, kas salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu ir par 7,4% jeb 574 laulībām mazāk. Šogad 1.septembrī Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,859 miljoni.

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par skolēnu brīvlaika struktūras maiņu, tajā skaitā atsakoties no trim brīviem mēnešiem vasarā. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Pjotrs Kurtukovs. Viņš raksta, ka nav saprotams, kāpēc ir tik garš vasaras br’vlaiks un norāda, ka vecāki šajā laikā nezina, kur atstāt bērnus, jo vairums darba devēju ļaujot iet tikai divas līdz trīs nedēļas garā atvaļinājumā vienā piegājienā. Tāpat bērni vasarā nesamērīgi daudz laika pavada viedierīcēs. Tikmēr semestru laikā noteiktie brīvlaiki esot par īsu, lai ar ģimeni kaut kur aizbrauktu vai citādi saplānotu pilnvērtīgu atpūtu un kopā būšanu ģimenē. Viņš ir pārliecināts, ka pusotru mēnesi ilgs vasaras brīvlaiks būtu pilnīgi pietiekams. Savukārt rudens, ziemas un pavasara brīvlaiki būtu jāpagarina līdz divām nedēļām.

Un vēl

Kāds ir spēcīgākais vējš ko esat piedzīvojuši? Tagad ir iespēja droši un jautri izbaudīt otrās pakāpes vētru, kas ātrumā sasniedz aptuveni 160 kilometrus stundā jeb aptuveni 44 metrus sekundē. To var izdarīt vētras tunelī “Uzvari vētru”, kas ir radīts Latvijā un jau darbojas izklaides parkā Dānijā. Aptuveni 85% no tā detaļām ir arī izgatavotas Latvijā. Kompānijas “Beat the storm” dibinātājs Ingus Augstkalns atzīmē, ka uzņēmums radījis pasaulē pirmo horizontālo vēja tuneli cilvēkam. Par šāda tuneļa iegādi un atvēršanu apmeklētājiem esot interese arī Latvijā.
 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamā gada budžets tiks iesniegts EK ar 2,999% deficītu; Jēkabpils slimnīcā šodien sveiks jaunos speciālistus; un Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centrā skatāma foto izstāde “Meži un dabas vērtības”


Nākamā gada valsts budžets tiks iesniegts Eiropas Komisijā ar gandrīz 3% deficītu. Finanšu ministrs Arvils skaidro, ka, ņemot vērā nopietnos izaicinājumus drošības jomā, tika pieņemts lēmums veidot ļoti nospriegotu budžetu, un Eiropas Komisija par to ir informēta. Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības ekonomiskās pārvaldības mehānisms noteic, ka plānotais vai reālais valdības deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta. Fiskālās disciplīnas padome ir norādījusi, ka Latvijas valdība ir izstrādājusi ekonomiski pamatotu 2025.gada budžeta projektu, tomēr pastāv virkne risku, kas var apdraudēt fiskālos rādītājus vidējā termiņā, jo Latvija, tāpat kā vairākas citas ES dalībvalstis, šobrīd piedzīvo "post-krīzes sindromu", un ekonomikas izaugsme ir daudz lēnāka, nekā gaidīts. 

Pašvaldību policijas varēs pašas lemt par dalību ceļu satiksmes kontrolē atbilstoši pieejamiem resursiem. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uzklausījusi un atbalstījusi Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas priekšlikumu izmaiņām Ceļu satiksmes likumā, nosakot pašvaldības policijai tiesības lemt par dalību ceļu satiksmes kontrolē atbilstoši pieejamiem resursiem. Līdz ar to turpmāk pašvaldības policijai atbilstoši Ceļu satiksmes likumam būs tiesības kontrolēt ceļu satiksmi.

Kopš Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā, kiberincidentu apjoms Latvijā ir palielinājies par 40%, bet uzbrukumi valsts iestādēm un kritiskajai infrastruktūrai ir četrkāršojušies. Latvijā kiberdrošības apdraudējuma līmenis noteikts kā augsts kopš 2022.gada janvāra. Daļa uzbrukumu ir politiski motivēti un ir kā reakcija uz politiskiem lēmumiem vai darbībām, kas saistītas ar atbalsta sniegšanu Ukrainai. Šī gada otrajā ceturksnī ielaušanās mēģinājumu skaits ir sasniedzis augstākos rādītājus pēdējo divu gadu laikā, bet kopš gada sākuma tas ir palielinājies par 56%. Vienlaikus "Cert.lv" pārstāvji norāda, ka līdz šim, lai arī piedzīvota intensīva kiberuzbrucēju uzmanība, izdevies veiksmīgi pretstāvēt šiem uzbrukumiem.

Krievija līdz 2030. gadam varētu uzkrāt pietiekami daudz spēku, lai īstenotu tiešu uzbrukumu NATO. Par to brīdinājuši Vācijas drošības dienestu vadītāji, norādot, ka Krievijas spiegošanas un sabotāžas operācijas Vācijā pastiprinās. Izlūkdienestu šefi ar nožēlu secināja, ka liela daļa Vācijas sabiedrības joprojām neapzinās Krievijas radīto draudu nopietnību.

Ungārija vēlas palielināt Krievijas gāzes piegādes un draud pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Ja tās mēģinās aizliegt Ungārijai pirkt Krievijas naftu un gāzi, Ungārija bloķēs sankciju pagarināšanu pret Krieviju. Lielākā daļa ES valstu ir atteikušās no Krievijas gāzes vai ir samazinājušas tās patēriņu. Joprojām ļoti atkarīgas no Krievijas gāzes ir Ungārija, Slovākija un Austrija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā šodien norisināsies svinīgs pasākums, kurā godinās jaunos speciālistus, kopumā 12 rezidentus un 18 absolventus – jaunos ārstus. Tajā skaitā pēc ilgāka laika slimnīcā ir arī jaunais speciālists – biomedicīnas laborants, kā arī neatliekamās medicīnas ārsta palīgs. Šāda tradīcija – sveikt jaunos speciālistus Jēkabpils slimnīcā bija arī agrāk pirms Covid pandēmijas. Tās laikā šādi pasākumi nenotika un tagad tradīcija ir atjaunota. Jaunos speciālistus sveiks slimnīcas vadība, galvenā ārste, galvenā ārsta vietnieks un arodbiedrības pārstāvji. 

Jēkabpils novada pašvaldības Vides un dabas resursu nodaļa ziņo, ka augustā un septembrī  ir uzsākti 4 administratīvie procesi par zvejas noteikumu pārkāpumiem, 40 administratīvie procesi par makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu pārkāpumiem. Tāpat arī  pārbaužu laikā izņemti vairāki nelegālie bezsaimnieka zvejas un makšķerēšanas rīki- tīkli, murdi un peldošās ūdas. Septembra beigās uzstādīti divi soliņi pie Ildzenieku ezera un malkas novietnes Laukezera un Marinzejas ezera publiskajās peldvietās.

Un vēl

Līdz oktobra beigām Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centra mazajā zālē apskatāma Dabas aizsardzības pārvaldes ceļojošā fotogrāfiju izstāde “Meži un dabas vērtības”. Foto izstāde ir kā stāsts par Latvijas mežu daudzveidību, tajā atspoguļojot Latvijā sastopamos un Eiropas Savienībā aizsargājamos meža biotopus un tajos esošās dabas vērtības, kas iekļautas Natura 2000 tīklā. Izstādē apskatāmi arī Bērnu un jauniešu centra pulciņa “Radošie” zīmējumi, kuros attēlots 2024. gada putns – mazais zīriņš. 
 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas visa Latvijā samazināts braukšanas ātrums; Sadegot sporta auto, autosportista gaitām punktu pieliek sportists, Jēkabpils uzņēmējs Ivars Joelis; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Pielāgojoties mainīgajiem ziemas laikapstākļiem, no šodienas visā valsts ceļu tīklā maksimālais atļautais braukšanas ātrums samazināts uz 90 kilometriem stundā. Izņēmums ir tikai Vidzemes šosejas posms, kur ļoti labos braukšanas apstākļos maksimālais braukšanas ātrums būs 100 km/h arī ziemas sezonā. Tāpat latvijas valsts ceļi atgādina, ka, iestājoties rudenīgiem laikapstākļiem, autovadītāji aicināti ņemt vērā, ka rītos un vakaros kļūst tumšāks, kā arī redzamību var pasliktināt nokrišņi un migla. Lietus un kritušo lapu dēļ ceļi var kļūt slideni, rudens vēja brāzmu laikā uz ceļiem var būt lūzuši koki vai zari. 

Sertifikāta atņemšana mediķiem būtu ļoti bargs sods, tāpēc Latvijas Ārstu biedrība domā par sodu gradāciju. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē izskatīja nevakcinēšanās problemātiku, kas atkal lielu aktualitāti ieguvusi pēc tam, kad septembra vidū pēc saslimšanas ar difteriju mira četrus gadus vecs zēns, kuru vecāki bija izvēlējušies pret dažādām slimībām nevakcinēt. Šī gadījuma kontekstā plašu uzmanību piesaistīja Āgenskalna klīnikā strādājošais Edgars Mednis, uzbrūkot kolēģiem ar pārmetumiem par bērna "noārstēšanu". Gan Bērnu slimnīca, gan Latvijas pediatru asociācija bija vērsušās ārstu biedrībā, aicinot vērtēt, vai nesen resertificētais pediatrs Mednis ir pārkāpis ārstu ētikas kodeksu. Ētikas komisija iesniegumus ir izvērtējusi, bet savu lēmumu neatklāj. Šobrīd biedrībā tiekot strādāts pie grozījumiem resertifikācijas kārtībā. Līdz gada beigām paredzēts pabeigt izmaiņu izstrādi, kas paredzēšot arī efektīvāku sertifikācijas pārskatīšanu pārkāpumu gadījumos.

Par graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" līdzīpašnieku kļūs Vācijas graudaugu produktu ražotājs "H. & J. Brüggen KG", ar meitasuzņēmuma starpniecību iegādājoties 50% "Rīgas dzirnavnieka" akciju. Darījumam vēl nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Kompānijas pārstāvji darījuma summu neatklāj. Darījums attiecas uz tikai auzu graudu pārstrādi, kamēr miltu un miltu produktu ražošanu, kā arī "Rīgas dzirnavnieka" zīmolus "Herkuless" un "Saimniece" turpinās attīstīt "Dobeles dzirnavnieks". 

Turpinām ziņas

Ar Radio1 otrdienas vakarā sazinājās aculiecinieki, kas ziņoja, ka autoceļa Veckalsnava-Sauleskalns posmā ar atklātu liesmu deg transporta līdzeklis, bloķējot satiksmi. Sākotnēji šķitis, ka deg smagā kravas automašīna, tā dēvētā fūra, bet tad noskaidrojies, ka deg autobuss, kurā braukuši sportisti. Notikuma vietā strādāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, ātrās palīdzības brigāde, kā arī policija. Noskaidrojām, ka šajā negadījumā sadega autosportista, Jēkabpils uzņēmēja Ivara Joeļa autobuss, kas bija aprīkots kā māja uz riteņiem un šeit atradās arī viņa sporta automašīna Super Car un sporta inventārs. Par negadījumu plašāk stāsta Ivars Joelis.

AUDIO

Meklējot degošajā automašīnā ugunsdzēšamos apparatus, Ivars Joelis ir guvis roku apdegumus un saindējās ar dūmiem, tāpēc šo nakti viņš pavadījis slimnīcā. Kā aizdegšanās iemeslu viņš min īssavienojumu, kas varētu būt radies ledusskapim. Viņš piebilst, ka ņemot vērā, ka nodega viss saistībā ar autosportu – sporta automašīna, inventārs viņš nolēmis pielikt punktu autosportista gaitām. Šo sezonu, Latvijas – Lietuvas rallijkrosā, braucot Super Car klasē viņš izcīnījis čempiona titulu un ieguvis sezonas kausu. Plašāk lasiet un foto un video no negadījuma skatieties portālā radio1.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka otrdien pulksten 19.31 ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Madonas novada Mārcienas pagastu, kur dega autobuss 25 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks. Pulksten  22.21 ugunsgrēks likvidēts.

Un vēl

Visu atlikušo nedēļu laiks Latvijā būs lielākoties saulains, liecina prognozes. Valdošie būs dienvidu, dienvidaustrumu vēji, kas Kurzemē būs brāzmaini, piekrastē brīžiem 10–15 metri sekundē. Pēcpusdienās gaisa temperatūra sasniegs 10...15 grādus, bet naktīs 1...6 grādi, piekrastē vietām līdz 8 grādiem, bet tuvākajās divās naktīs – ceturtdienas un piektdienas rītā vietām Vidzemē un Latgalē tā noslīdēs līdz -2 grādiem. Salna zāles augstumā vietām gaidāma arī brīvdienās.

Jaunās nedēļas sākumā pastiprināsies dienvidrietumu vējš. Pirmdiena vēl paies bez nokrišņiem, bet otrdien un trešdien brīžiem līs. Līdz ar to naktīs kļūs siltāks, bet dienās temperatūra būtiski nemainīsies. Ilgtermiņa prognozes joprojām rāda, ka relatīvi silts laiks saglabāsies līdz oktobra beigām un pirmais sniegs šomēnes nav gaidāms.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru