2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 24.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 24.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizrādot pakalpojumu plānotājiem, sola domāt par lielāku atbalstu veselības nozarei; Augšdaugavas novada nelegālo imigrantu lietā atklāj personu aplaupīšanas, draudus un pusaudžu iesaisti; un leģendu naktī aicina uz Kokneses pilsdrupām.


Būs jādomā, kā rast lielāku finansējumu veselības nozarei, vakar Rīgas pilī pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa. Viņa akcentēja, ka Veselības ministrija šo otrdien vērsās valdībā ar aicinājumu pārdalīt budžeta līdzekļus neatliekamajai medicīnai, slimnīcu pakalpojumiem un neapmaksātajām kvotām. Valdība pārdalīja vairāk nekā septiņus miljonus eiro, tāpēc premjere cer, ka daļu no šīs problēmas Ministru kabineta lēmums atrisinās. Vienlaikus viņa piebilda, ka slimnīcām savi pakalpojumi ir jāplāno. 

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" pauž gatavību finansiāli iesaistīties Zviedrijas uzņēmumam "Telia" piederošās tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" kapitāldaļu izpirkšanā, trešdien diskusijā "Ko gaidīt no izmaiņām interneta sakaru tirgū, potenciāli mainoties "Tet" īpašniekiem?" sacīja centra valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols. Viņš norādīja, ka centrs ir gatavs piedāvāt nozīmīgu proporciju no nepieciešamā finansējuma, kā arī to, ka "uzņēmumam ir brīvie resursi, ko labprāt investētu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē". Šobrīd nav runa par ļoti padziļināti izstrādātiem scenārijiem, taču sarunas joprojām ir stratēģiskā līmenī, akcentēja Ozols.

Rēzeknes novadā septembra sākumā nokritušo Krievijas dronu "Shahed" turpmāk izmantos dažādiem nolūkiem, tajā skaitā arī kā uzskates materiālu aizsardzības resorā. Plašāk Nacionālie bruņotie spēki nekomentē, kādiem tieši nolūkiem drona daļas izmantos. Kā ziņots, 7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Kopš 7.septembra incidenta, aizsardzības nozare ir veikusi konkrētus uzlabojumus visos Latvijas gaisa telpas uzraudzības līmeņos, kā arī izstrādājusi mehānismu ātrākai un precīzākai sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu apziņošanai līdzīgās apdraudējuma situācijās. 

Tūkstošiem mākslinieku, tajā skaitā grupas ABBA mūziķis Bjērns Ulveuss, Holivudas aktrise Džuljana Mūra un Nobela prēmijas laureāts Kadzuo Isiguro, parakstījuši paziņojumu, kurā brīdina par mākslīgā intelekta draudiem radošajām industrijām. Aptuveni 11 tūkstoši 500 mūzikas, literatūras, ekrāna un skatuves zvaigžņu līdz otrdienai bija pievienojušas savus vārdus šim paziņojumam, jo pieaug bažas, ka tehnoloģiju uzņēmumi izmanto esošos radošos darbus, lai apmācītu mākslīgā intelekta modeļus bez to oriģinālo autoru atļaujas. Paziņojumu parakstījuši arī grupas "Radiohead" dziedātājs Toms Jorks, rakstnieks Džeimss Patersons un aktieris Kevins Beikons. Bažas pārņēmušas arī citas radošās nozares

Tikmēr Zviedrijas pilsētā Malmē noticis pasaulē pirmais simfoniskā orķestra un čellista-robota koncerts. Tomēr projekta autors uzsvēra, ka viņa mērķis nav aizstāt mūziķus cilvēkus ar mehānismiem, bet meklēt jaunas formas un veidus radošajam procesam. Komponists Jakobs Mulrads sākotnēji spēlējās ar ideju radīt tehniski progresīvu skaņdarbu, ko cilvēks nespēj atskaņot, bet beigās radās lēna un vienkārša melodija, kas labi parāda robota spēles izteiksmīgumu. Robota rokām ir cita anatomiska struktūra nekā cilvēkam, cilvēka ķermenim un cilvēka rokām, kas, protams, liek paskatīties uz čellu savādāk. Pēkšņi ir daudz veidu, kā spēlēt čellu, par ko iepriekš nedomāja cilvēka un anatomijas priekšnoteikumu dēļ, norāda komponists.

Turpinām ziņas

Turpinot pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar vasarā Augšdaugavas novadā aizturēto nelegālo imigrantu grupu, atklāts, ka to pārvietotāji izmantojuši fizisku spēku, viņiem draudējuši un viņus aplaupījuši, turklāt noziegumā iesaistīti arī pusaudži. Šogad jūlija beigās Valsts robežsardzes sāka kriminālprocesu par 27 nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas teritorijā. Personas aizturēja Augšdaugavas novadā. Tāpat ziņots, ka šogad līdz 9.oktobrim par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā sākti 72 kriminālprocesi pret 44 personām.

Neviens no līdz šim Latgalē atrastajiem iespējamiem nelegālajiem imigrantiem nav gājis bojā vardarbīgā nāvē. Laikā no 2023.gada 8.oktobra līdz šī gada 24.maijam Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas pierobežas joslā ir atradušas astoņu iespējamo imigrantu mirstīgās atliekas - sešus vīriešus un divas sievietes, kuri mēģinājuši šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Saistībā ar visiem gadījumiem sākti kriminālprocesi par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Iespējams, piecas no mirušajām personām ir ieceļojušas no Indijas, viena persona no Tuvajiem Austrumiem, viena no Afganistānas, bet vienas personas valstiskā piederība nav zināma. Piecos gadījumos personu mirstīgās atliekas atrastas Krāslavas novadā, divos gadījumos Augšdaugavas novadā un vienā - Ludzas novadā. Nevienā gadījumā bojāgājušajiem nav konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes.

Un vēl

Sestdien, 26. oktobrī no pulksten 19. līdz 22.  Kokneses viduslaiku pilsdrupās norisināsies “Leģendu nakts” pasākums ‒ gaismas uzvedums “Vēstules no kosmosa”. Pilsdrupu teritorija tērpsies spožu gaismu un starmešu plīvurā ‒ trīs stundu laikā ikvienam būs iespēja apmeklēt pilsdrupas un baudīt multimediālu gaismas uzvedumu “Vēstules no kosmosa”. Gaismas uzvedums iekļausies Latvijas Piļu un Muižu asociācijas organizētajā akcijā “Leģendu nakts 2024”. Notikuma mērķis ir uz vienu vakaru ļaut apmeklētājiem pilis un muižas ieraudzīt neierastā veidā – caur dažādām norisēm izzināt vēsturi un iepazīt kultūras mantojumu. Šī gada tēma – vēstules. “Leģendu nakts” pasākumi Latvijā norisināsies jau 13. reizi. Pasākumā ieeja bezmaksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā piegādāta atjaunotā vakcīna pret Covid-19; Kādu sociālo pakalpojumu grozu piedāvā Jēkabpils novadā? Un Tapusi izrāde par laupīšanu Jēkabpils spēļu zālē. 


Šonedēļ Latvijā piegādāta atjaunotā "Pfizer-BioNTech" vakcīna pret Covid-19, kura piemērota 2024./2025. gada sezonas cirkulējošajiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem. Vakcīna piemērota vakcinācijai gan pieaugušajiem, gan bērniem no 6 mēnešu vecuma. Ārstniecības iestādes var veikt vakcīnu pasūtījumu, lai nākamnedēļ tās būtu pieejamas iedzīvotājiem. Mediķi aicina iedzīvotājus izmantot iespēju savlaicīgi vakcinēties gan pret Covid-19, gan gripu. Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. 

Pagājušajā nedēļā gripas izplatība Latvijā joprojām bijusi zema un arī saslimstība ar Covid-19 ir nedaudz samazinājusies, tomēr slimība arvien prasa upurus. Gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa ietvaros pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 18 klīniskie gripas gadījumi, kas ir vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, kad tika fiksēti tikai divi gadījumi. Gripas gadījumi reģistrēti Daugavpilī, Liepājā, Jūrmalā un Rīgā, taču kopumā gripas intensitāte Latvijā pagaidām ir zema un atbilst starpsezonu līmenim. 

Pagājušajā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 72 Covid-19 gadījumi, kas ir par 12 gadījumiem jeb 14,3% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Ar Covid-19 infekciju stacionēti 77 jauni pacienti, kamēr pirms nedēļas tādu bija 64. Kopumā pagājušajā nedēļā slimnīcās ārstējušies 136 pacienti ar Covid-19 infekciju, no tiem ar pamata diagnozi Covid-19 bijuši 49. Smagā stāvoklī stacionāros nav bijis neviens pacients. Iepriekšējā nedēļā reģistrēti septiņi nāves gadījumi Covid-19 pacientiem. 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti ir neapmierināti ar Izglītības un zinātnes ministrijas paļaušanos uz izdevniecībām mācību grāmatu nodrošināšanā. Izdevniecībām ir lielāka interese pārdot mācību materiālus tajos priekšmetos, kuru apguvei jāatvēl lielāks stundu skaits. Turpretim materiālu sagatavošana mācību priekšmetos ar mazāku stundu skaitu, piemēram, mūzikā izdevniecībām rada lielas izmaksas. Tās arī saskaras ar izaicinājumiem autoru piesaistē. Komisijā tika uzsvērts, ka nevar paļauties tikai uz izdevniecību izdoto, jo valsts ir atbildīga par izglītību. Deputāti atzina, ka sistēmā vajadzīgas pārmaiņas un valstij būtu jāveic pasūtījums izdevniecībām. Izglītības un zinātnes ministrijā norāda, ka tā apzinās problēmu, taču pagaidām nav gatava iesaistīties mācību grāmatu izdošanā.

Nākamā gada Eiropas Savienības budžetam galvenā uzmanība jāpievērš cilvēku dzīves uzlabošanai, bloka konkurētspējas stiprināšanai un pašreizējo problēmu risināšanai. Eiropas Parlamenta deputāti  ierosina kopējo budžetu palielināt līdz gandrīz 201 miljardam eiro, kas būtu par 1,24 miljardiem eiro vairāk nekā Eiropas Komisijas priekšlikumā. Eiroparlaments vēlas palielināt finansējumu programmām, kas ir svarīgas, lai risinātu veselības problēmas, palīdzētu jauniešiem, atbalstītu lauksaimniecību, sekmētu rīcību klimata jomā, pārvaldītu migrācijas un drošības vajadzības un stiprinātu ES atbalstu kaimiņreģioniem, kuri piedzīvo ģeopolitiskas un humanitāras krīzes. 

Turcijā uzbrukumā aviācijas un aizsardzības uzņēmumam "Turkish Aerospace Industries" (TUSAS) pie Ankaras nogalināti trīs cilvēki un vairāki ievainoti, paziņojušas Turcijas amatpersonas. Vismaz divi no uzbrucējiem ir miruši, paziņoja Turcijas iekšlietu ministrs Ali Jerlikaja. Viņš sacīja, ka 14 cilvēki ir ievainoti. Pēc Iekšlietu ministrijas teiktā, uzbrucēji bijuši divi – viens vīrietis un viena sieviete, kas tikuši neitralizēti. Pēc uzbrukuma uzsākta izmeklēšana.TUSAS ir viens no galvenajiem Turcijas aviācijas un kosmosa nozares dalībniekiem, kas ražo lidaparātus gan civilām, gan militārām vajadzībām, kā arī dronus, ko izmanto gan Turcijas armija, gan sabiedrotie citviet pasaulē. NATO ģenerālsekretārs Marks Rute sociālajā vietnē "X" paudis alianses atbalstu Turcijai un nosodījis terorismu.

Turpinām ziņas

Lai noteiktu vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu, kas visām pašvaldībām neatkarīgi no to lieluma un cilvēku skaita jānodrošina saviem iedzīvotājiem, Saeima septembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Plānots noteikt, ka pašvaldībām būs pienākums nodrošināt šādus sociālos pakalpojumus:  aprūpi mājās,     krīzes centra un  grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu, ilgstošu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju, patversmes vai naktspatversmes, dienas aprūpes centra,  atelpas brīža, specializētās darbnīcas, ģimenes asistenta un  sociālās rehabilitācijas pakalpojumu.

Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Aivars Vanags sacīja, ka sociālo pakalpojumu grozs Jēkabpils novadā tiek nodrošināts jau patlaban, lai gan obligāti tas stāsies spēkā no 2026. gada, atsevišķas pozīcijas no 2028.gada. Vanags sacīja, ka no no desmit pakalpojumiem, kas pašvaldībai būs jānodrošina, Jēkabpils novadā jau nodrošina deviņus. Viens, kurš nav nodrošināts, ir sociālās rehabilitācijas pakalpojums bērniem ar uzvedības un atkarības problēmām, kas sasnieguši 16 gadu vecumu. Vairāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

5. novembrī Dirty Deal Teatro notiks pirmizrāde muzikālajam iestudējumam “Alfas”. Mūzikas teātra izrāde “Alfas” ir veidota, iedvesmojoties no notikumiem Jēkabpilī 2011. gada janvārī, kad četri policisti un viena civilpersona veica bruņotu laupīšanu spēļu zālē, kam sekoja bēgšana un apšaude aizturēšanas brīdī Daugavmalā. Tās sekas bija traģiskas – dienesta pienākumus pildot un mēģinot aizturēt laupītājus, gāja bojā policists. Šie vairāk nekā 10 gadus senie notikumi varētu šķist tāla pagātne, taču joprojām iespējams uzdot šos jautājumus – kā mēs kā sabiedrība saprotam vārdus “izlēmība”, “spēks”, “vīrišķība” un “varonība”? Izrādes radošo komandu veido režisors Valters Sīlis, libreta autors Jānis Balodis, komponists Edgars Raginskis, mākslinieks Uģis Bērziņš, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, koncertmeistare Līga Paegle, skaņu režisors Kārlis Tone, bundzinieks Ernests Mediņš, kā arī aktieri Aleksandrs Bricis, Artis Drozdovs, Mārtiņš Gūtmanis, Emīls Kivlenieks un Armands Siliņš.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Taupības dēļ maznodrošinātajiem vairs neizsniegs pārtikas pakas; Pašvaldības nav gatavas veicināt azartspēļu biznesa attīstību savās teritorijās; un Tumšajā laikā mudina neaizmirst lietot atstarotājus


ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša došanās uz BRICS samitu Krievijā neliecina neko labu par ANO politiku, vakar preses konferencē žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Samitu apmeklēs arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Valsts prezidents uzsvēra, ka gan Erdogans, gan Turcija regulāri spēlējusi zināmu lomu gan saistībā ar Melnās jūras graudu piegādēm, gan tā ir bijusi platforma, kur tikušās Krievijas un Ukrainas amatpersonas, lai, piemēram, sarunātos par graudu tranzītu. Rinkēvičs klāstīja, ka Turcija lielā mērā turpina strādāt ar Krieviju un Ukrainu, un tas nekādā veidā neietekmē Turcijas kā NATO dalībvalsts saistības un politiku. Valsts prezidenta ieskatā BRICS samits parāda NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīm, ka to darbā kaut kas ir uzlabojams, lai starptautiskā sabiedrība noturētu vienotības izjūtu un politiku attiecībā uz Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" paziņo par sadarbības lidojumu vienošanās sākšanu ar Kanādas nacionālo aviokompāniju "Air Canada" no šīs nedēļas. Šī vienošanās dod iespēju abām lidsabiedrībām nodrošināt pasažieriem plašākas ceļošanas iespējas ne tikai starp Baltijas valstīm un Kanādu, bet arī citos maršrutos.

Taupības dēļ cilvēki ar maznodrošinātā statusu no nākamā gada vairs nesaņems pārtikas pakas, kuras būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzes situācijās nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem. Turklāt, mainot pārtikas atbalsta apmēru, cilvēki ar trūcīgās personas statusu saņems vienu pārtikas preču komplektu ceturksnī līdzšinējo divu komplektu vietā. Šobrīd pieejamais Eiropas sociālā fonda plus programmas finansējuma atlikums ir 18, 1 miljons eiro, un atbilstoši ministrijas aplēsēm, ar to pietiks līdz nākamā gada jūnijam.

Nepilnas divas nedēļas līdz ASV prezidenta vēlēšanām abu kandidātu – demokrātes Kamalas Harisas un republikāņa Donalda Trampa – izredzes uzvarēt joprojām tiek vērtētas kā ļoti līdzīgas. Ne mazums bažu no eiropiešiem izskanējis, kādu iespaidu radītu Trampa otrā prezidentūra, taču vairāk gan runāts tiek par jautājumiem, kas skar aizsardzību un palīdzību Ukrainai. Taču Eiropas Savienības amatpersonas bažījas arī par to, kā Trampa uzvara ietekmētu valstu bloka ekonomiku. Amatpersonām joprojām labā atmiņā palikusi iepriekšējā Donalda Trampa prezidentūra, tajā skaitā viņa politika uzsākt jaunus tirdzniecības karus.  Aģentūra "Bloomberg" vēstīja, ka vairāki Eiropas centrālie baņķieri ir nobažījušies, ka Trampa uzvara varētu sarežģīt mēģinājumus savaldīt inflāciju, vienlaikus nesagraujot ekonomiku. Bažas no sekām, ko Eiropas ekonomikai nestu Trampa uzvara, šoreiz ir lielākas tādēļ, ka iepriekšējās republikāņa prezidentūras laikā ES bija spēcīgāka.

Ungārijas speciālisti izstrādājuši algoritmu, kas ļauj lielam skaitam bezpilota lidaparātu pārvietoties un darboties autonomi. Iedvesma projektam gūta no faunas pārstāvju kolektīvās kustības un rīcības. Lielas dronu grupas, kas darbojās pēc konkrētas programmas, nav jaunums un tiek izmantotas, piemēram, gaismas šovos un aero-fotografēšanai. Ungārijas speciālisti izvēlējās citu ceļu, un 10 gadu laikā izstrādāja algoritmu, kas ļauj lidaparātiem patstāvīgi veikt konkrētu maršrutu vai pildīt uzdevumu. Patlaban realitātē šādi sadarboties spēj 100 droni, bet simulācijas sistēmā - līdz pat 5 tūkstošiem dronu, kas aprīkoti ar nelieliem datoriem. Tie spēj izvairīties no sadursmēm un darboties kolektīvi. 

Turpinām ziņas

Pašvaldības nav gatavas veicināt azartspēļu biznesa attīstību savās teritorijās, tā secināts Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes oktobra sēdē, kur tika uzklausīti Latvijas Spēļu biznesa asociācijas pārstāvju prezentāciju. Asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks aicināja pašvaldību pārstāvjus rast samērīgu risinājumu azartspēļu regulējumā. Zemgales politiķi pieņēma zināšanai asociācijas pārstāvju prezentāciju. Esot secināts, ka šāda veida uzņēmumu atrašanās pašvaldību teritorijā arvien rada lielus zaudējumus un kaitējumu pašvaldībām un to iedzīvotājiem, jo ne vienmēr iedzīvotāji iesaistīšanos azartspēlēs uztver kā izklaidi.

Griķi visā Latvijā ir nokulti, un to raža šogad ir ļoti laba. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas konsultants Andris Skudra norāda, ka griķu kulšanai šogad bija ļoti labvēlīgi laikapstākļi, jo pagājušajā nedēļā naktī bija salnas, kā arī sauss un saulains laiks, kas ļāva griķiem sasniegt optimālo briedumu, stublājiem paliekot sausiem un lapiņām nosalstot. Griķus saimniecībās galvenokārt kūla pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā, bet tagad kulšanas darbi ir noslēgušies. Griķu raža šogad bijusi ļoti laba - vietām nokulta pusotra tonna un labākos laukos pat divas tonnas griķu no hektāra, kas ir būtiski vairāk nekā pagājušajā gadā.

Un vēl

Arvien agrāk vakaros kļūst tumšs, un arvien vēlāk no rītiem parādās gaisma. Gada tumšajā periodā mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem vajadzētu atcerēties par atstarotājiem – tas nav dārgi, tas nav sarežģīti, bet var glābt dzīvības. Tādēļ gājējiem tumšajā laikā ir īpaši jāpadomā par savu drošību. Ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. Atstarojošus elementus vai lukturīšus būtu vēlams lietot arī pilsētās dzīvojošajiem.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Ārvalstu investoru padome Latvijā rosina samazināt virsstundu apmaksu;  VUGD struktūrvienībās grūtības nodrošināt minimālo amatpersonu skaitu dežūrmaiņā; un 


Ārvalstu investoru padome Latvijā šodien Cilvēkkapitāla attīstības padomes sēdē rosināja samazināt piemaksu par virsstundu darbu visās tautsaimniecības nozarēs. Padomes ieskatā piemaksas būtu jānosaka 50% apmērā, nevis dubultu, kā tas ir šobrīd, bet, ja nozarē ir noslēgts darba koplīgums jeb ģenerālvienošanās, tad par virsstundu darbu piemaksa būtu līdz 20%. Vienlaikus Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji apgalvo, ka Latvija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropā, kurā virsstundas jāapmaksā 100% apmērā.

Eiropas Savienības statistikas pārvalde "Eurostat" prognozē, ka Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, no 2022. līdz 2070.gadam sarūkot par trešdaļu jeb līdz 1,3 miljoniem. Galvenokārt demogrāfisko situāciju raksturo dzimstības samazināšanās un mūža ilguma palielināšanās. Ziņojumā secināts, ka pašlaik Latvijas demogrāfiskajai situācijai raksturīgs negatīvs iedzīvotāju dabiskais pieaugums. Tāpat novērojama vidējā mūža ilguma palielināšanās, kas veicina sabiedrības novecošanos un demogrāfiskās slodzes palielināšanos.

Veselībpratības monitoringa darbā 10.klases skolēni un profesionālās izglītības iestāžu 1.kursa audzēkņi labākas zināšanas uzrādījuši jautājumos par garīgo veselību, bet sliktākas - par rīcību ekstremālās situācijās, traumatismu un pirmās palīdzības sniegšanu, liecina Valsts izglītības satura centrā apkopotā informācija. Satura blokā "Garīgā veselība" jaunieši ieguva vidēji 83,4%, turpretim "Izdzīvošana ekstremālās situācijās, traumatisms, drošība un pirmā palīdzība" - 66,6%. Monitoringa darba rezultātus plānots izmantot veselības veicināšanas un veselībpratības politikas veidošanā un ieviešanā, kā arī lemjot par pilnveidojumiem izglītības saturā.

Rostokā, Vācijā atklāts Baltijas jūras Jūras spēku taktiskais komandcentrs, kas koordinēs sabiedroto jūras spēku darbības Baltijas jūrā. Ņemot vērā Krievijas hibrīdā kara aktivitātes un šī brīža ģeopolitisko situāciju, NATO dalībvalstīm kolektīvi ir jāveicina jūras aizsardzības spējas tieši Baltijas jūras reģionā, kurā ir nozīmīgi reģiona kuģu ceļu un kritiski svarīgu infrastruktūras savienojumu tīkli. Izveidotā komandcentra galvenā funkcija ir sniegt atbalstu gan miera, gan kara laikā Baltijas jūrā esošo spēku koordinēšanā. No nākamā gada Latvija plāno pastāvīgai dalībai komandcentrā nosūtīt divus pārstāvjus.

Igaunija neplāno slēgt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli mauzoleju, paziņojis Tervas pašvaldības padomes priekšsēdētājs un Igaunijas parlamenta deputāts Maido Rūsmans. Latvijā pēc plašām diskusijām nolemts demontēt de Tolli pieminekli Rīgā, taču mauzoleju Jegevestes ciemā, kas atrodas Valgas apriņķa Tervas pagastā, slēgt nav plānots. Mauzolejā līdzās Barklaja de Tolli atrodas arī viņa sievas mirstīgās atliekas. Lai gan de Tolli nomira pirms vairāk nekā 200 gadiem, viņa mauzolejs joprojām ir iecienīts tūristu apskates objekts. Rasmusens Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR teica, ka demontēto pieminekli no Rīgas varētu pārvietot uz Igauniju.

Turpinām ziņas

Personāla trūkuma dēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta struktūrvienībās ir grūtības nodrošināt minimālo amatpersonu skaitu dežūrmaiņā, līdz ar to veidojas arī virsstundas. Jo lielāks vakanto vietu skaits, jo vairāk nākas plānot trūkstošo nodarbināto aizvietošanu ar esošajiem nodarbinātajiem, līdz ar ko neizbēgami veidojas virsstundas. Šobrīd vakanto vietu īpatsvars reģionos ir atšķirīgs - Rīgas reģionā tie ir 15% jeb 118 vakanti amatpersonu amati. Attiecīgi Kurzemes reģionā - 7,3% jeb 32 amati, Latgales reģionā - 4,4% jeb 24 amati, Zemgales reģionā 12,5% jeb 58 amati, Vidzemes reģionā - 9,5% jeb 48 amati, Vienotajā kontaktu centru pārvaldē 32,1% jeb 60 amati, savukārt pārējās struktūrvienībās 13% jeb 13 amati.

Pagājušajā nedēļā notikuši robežas stiprināšanai plānoto šķēršļu testi, kuru laikā praktiski tika veikta to izturības un efektivitātes pārbaude, vēstīts Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv. Testu laikā ar Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošo "T-55" tanku tika praktiski pārbaudīti vairāku uzņēmumu veidoti pūķu zobi un tanku eži. Testa rezultāti apstiprināja iegādāto bloku kvalitāti un atbilstību izvirzītajām prasībām. Visi "lego" tipa betona bloki izpildīja savu pamatprasību - netika cauršauti.

Un vēl

Ceļu satiksmes drošības direkcijas Jēkabpils tehniskās apskates stacijā 4.novembrī vieglo transportlīdzekļu kontroles līnijā tiks sākti rekonstrukcijas darbi. Tādējādi no 4.novembra Jēkabpilī visu kategoriju transportlīdzekļiem tehniskās apskates pakalpojumi tiks nodrošināti kravas transportlīdzekļu kontroles līnijā. Līdz ar to darbs tehniskās apskates stacijā noritēs lēnāk. CSDD aicina Jēkabpils tehniskās apskates stacijas klientus, kuriem tuvojas tehniskās apskates beigu termiņš, izvērtēt iespēju veikt tehnisko apskati līdz 4.novembrim.

Atstājiet komentāru