2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 25.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 25.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: VID turpina izsūtīt vēstules iedzīvotājiem; Trešajās valstīs reģistrēti auto būs jādeklarē izmantošanai ceļu satiksmē Latvijā; un Šodien pēdējo dienu var pieteikt lapu izvešanu bez maksas Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē.


Līdz šim pēc Valsts ieņēmumu dienesta izsūtītajām vēstulēm personām ar būtiskām neatbilstībām starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem aptuveni 3 tūkstoši cilvēku no jauna iesnieguši gada ienākumu deklarāciju. Savukārt aptuveni 1000 cilvēku ir precizējuši iepriekš iesniegtās gada ienākumu deklarācijas. Kopš septembra beigām VID ir izsūtījis aptuveni 43 tūkstoši vēstuļu, un to sūtīšana turpināsies līdz gada beigām. VID vadība skaidro, ka tādēļ kopsavilkumu un secinājumus par šo vēstuļu efektu vēl ir pāragri izdarīt, pirmie secinājumi varētu būt gada beigās vai nākamā gada sākumā. 

Jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās būs jauna izskata vēlēšanu biļeteni, iecirkņi vēlēšanu nedēļā iepriekšējā balsošanā strādās piecas dienas, bet vēlēšanu dienā tie būs atvērti no pulksten 8. Savukārt vēlētāji ārvalstīs pasta balsošanai varēs pieteikties tikai portālā latvija.lv, kā tas bija jau Eiroparlamenta vēlēšanās šovasar. Likuma izmaiņas paredz, ka pašvaldību domes vēlēšanas varēs izsludināt daudz ātrāk – līdz šim tas bija jādara ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms vēlēšanu dienas, bet turpmāk – 150 dienas, kas ir aptuveni 5 mēneši.  Līdz šim vēlēšanu zīmēs pretī kandidāta vārdam, uzvārdam bija rombiņš, kurā varēja izdarīt atzīmi plus vai mīnus vai atstāt biļetenu negrozītu. Jaunajās vēlēšanu zīmēs pretī kandidāta vārdam un uzvārdam būs divas ailītes "par" un "pret", turklāt tās būs iekrāsotas attiecīgi zaļā un sarkanā krāsā. Ja kādu kandidātu vēlētājs īpaši atbalsta, jāizdara atzīme "par" ailītē, bet, ja kādu neatbalsta, – jāatzīmē "pret" ailīte. Vēlēšanu aploksnē varēs ielikt arī negrozītu biļetenu.

Priekšvēlēšanu periodā apmaksātos aģitācijas materiālos turpmāk būs skaidri un nepārprotami jānorāda mākslīgā intelekta radīts saturs, tā  nolēma Saeima. Mākslīgi radīts saturs jānorāda, sodi – no 700 līdz 7 tūkstoši 100 eiro. Priekšvēlēšanu aģitācijā vai aģitācijas materiālā būs jānorāda, ja mākslīgā intelekta sistēmas radījušas personas atveidojumu vai realitātei neatbilstošu notikumu – attēlu, audio vai video saturu. Šis nosacījums neatkarīgi no aģitācijas vides attieksies uz visiem apmaksātiem aģitāciju saturošiem materiāliem, bet ne uz tekstu rediģēšanu un veidošanu. Šo likuma prasību uzraudzīs KNAB. 

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita dalībnieki vakar apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā aicina palielināt atbalstu Ukrainai. Samita dalībnieki pieņēma kopīgu paziņojumu, kurā pausta apņēmība sniegt Ukrainai nepieciešamo politisko, finansiālo, militāro un diplomātisko palīdzību, lai tiktu atjaunota tās suverenitāte un teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās, kas ietver arī Krimu. Samits Rīgā šajās dienās Ukrainas atbalstam pulcējis parlamentāriešus no aptuveni 50 pasaules valstīm.

Norvēģijas valdība vēlas noteikt 15 gadu vecuma ierobežojumu sociālo mediju lietošanai, lai aizsargātu bērnus no kaitīga satura un "lielajiem tehnoloģiju gigantiem". Pašlaik Norvēģijas Personas datu aizsardzības likums noteic, ka personai, lai piekristu personas datu vākšanai un apstrādei sociālajos tīklos, jābūt vismaz 13 gadus vecai. Valdība vēlas mainīt šo likumu. Neraugoties uz pašreizējo 13 gadu vecuma ierobežojumu, saskaņā ar Norvēģijas Mediju pārvaldes datiem 53% deviņgadīgo, 58% desmitgadīgo un 72% vienpadsmit gadus veco bērnu izmanto sociālos tīklus. Tāpēc nākamais solis būs virzīt uz priekšu risinājumu lietotāju vecuma pārbaudei.  Nepilngadīgo aizsardzība tiešsaistē ir viena no galvenajām ES digitālās darba kārtības prioritātēm nākamajiem gadiem. 

Turpinām ziņas

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā, kas paredz deklarēt trešajās valstīs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā. Tādējādi šos autovadītājus varēs arī sodīt par šeit izdarītajiem pārkāpumiem. Trešajā valstī reģistrētu automobiļu izmantošana ceļu satiksmē Eiropas Savienībā ir būtiski pieaugusi pēc Krievijas izvērstās agresijas Ukrainā. Jādeklarē auto, tiklīdz iebrauc Latvijā. Par auto nedeklarēšanu varēs piemērot sodu no 55 līdz 140 eiro.

Nesaņemot atbilstošu finansējumu, var nākties domāt par kādas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļas slēgšanu, tā Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē informēja pilsonības pārvaldes priekšniece Maira Roze. Iepazīstinot deputātus ar pārvaldes 2025. gada budžetu, Roze informēja, ka komunālie maksājumi augot iespaidīgi, piemēram, dubultojas īres maksa, kas attiecīgi nozīmē, ka pieaug risks, ka nākotnē var nākties domāt par kādas nodaļas slēgšanu. 2025. gada Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes budžets plānots vairāk kā 30 miljoni eiro.

Un vēl

Vēl tikai šodien Jēkabpils novada iedzīvotāji var pieteikt kritušo lapu izvešanu bez maksas. Lapu izvešana tiks organizēta Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē. Iedzīvotjiem, kuri vēlas, lai bez maksas izved no viņu īpašuma kritušās koku lapas un citus bioloģiski noārdāmos dārza un parka atkritumus jāpiesakās pie SIA “Jēkabpils pakalpojumi” jēkabpiliešiem vai pie pagastu pārvaldniekiem Aknīstē un Viesītē. Bioloģisko atkritumu izvešana norisināsies no 28. oktobra līdz 15. novembrim. Bezmaksas lapu izvešana vienā adresē tiks veikta tikai vienu reizi. No īpašuma tiks savākti atkritumi līdz 2 m3 jeb līdz diviem “Big  bag” maisiem. Ja iedzīvotājs pieteiksies lapu izvešanai pēc 25. oktobra, tad šis pakalpojums būs maksas.

Jau ziņots, ka maisos drīkst mest tikai augus, puķes, zāli, koku lapas un sīkus zarus. Stingri aizliegts mest citus atkritumus - plastmasas pudeles, stikla taru, šīferi, akmeņus, būvgružus, makulatūru un tam līdzīgus atkritumus. Maisa novietošanai jāizraugās ērti pieejama vieta, kur nav traucēta atkritumu savākšanas automašīnas piekļuve. Maisus vēlams nenovietot zem elektrību vadiem un kokiem.
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Daudzdzīvokļu ēku siltināšanai Latgalē un Zemgalē izlietoti vien 5–6% pieejamā finansējuma; Izdota grāmata par Krustpils un Jēkabpils ebrejiem; un Nacionālajā botāniskajā dārzā rīkos pasākumu "Spoku nakts takas"


Daudzdzīvokļu ēku siltināšanai Latgalē un Zemgalē izlietoti vien 5–6% pieejamā finansējuma, jo iedzīvotājiem grūti savstarpēji vienoties un izskan arī pārmetumi par lielu birokrātiju. Pēdējo divu gadu laikā Latvijā kopumā šiem mērķiem izmantoti 57 miljoni eiro. Ekonomikas ministrija pašlaik strādā pie jauniem noteikumiem naudas saņemšanai ēku energoefektivitātes uzlabošanai. Paredzēts, ka, sākot no šī gada beigām, būs pieejami 170 miljoni eiro, kā arī būs vienkāršotākas prasības.

Pašlaik Latvijā aptuveni 30% ar HIV inficētie pacienti nav informēti par savu savu slimību, un tikai puse iesaistās ārstēšanā. Veselības ministrija vakar ar nevalstiskajām organizācijām apsprieda stratēģijas HIV, seksuāli transmisīvo slimību, B un C hepatīta izplatības mazināšanai, testēšanas veicināšanai, kā arī veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai. Veselības ministrija turpinās vērtēt iespējas paplašināt testēšanas apjomu. Plānots veicināt ģimenes ārstu un arī māsu iesaisti hronisko pacientu aprūpē un precizēt recepšu izrakstīšanas nosacījumus. Tāpat HIV infekcijas ārstēšanā būtiska loma ir pacientu līdzestībai jeb sadarbībai ar ārstiem. 

Rīgas cirka arēnā rīt un parīt notiks "Sansusī" "mūziķu kautiņu zibensturnīrs".  Paredzēts, ka divu dienu pasākumā piedalīsies 16 dalībnieki, notiks 15 "kautiņi" un izslēgšanas spēles. Festivāla "Sansusī" idejas autors Armands Siliņš-Bergmanis skaidro, ka "mūziķu kautiņi" no bāru skatuvēm Susējā nonāca biedrības rīkotajos vakaros, tad divas sezonas notika turnīri, kas savu uzvarētāju atrada pēc pāris mēnešiem, un likumsakarīgi, ka šoreiz pasākums notiks divas dienas. Mūziķi kautiņi ir unikāls formāts, kas paplašina un papildina kamermuzicēšanas veidu.

Vismaz septiņas valstis - ASV, Vācija, Ungārija, Slovākija, Beļģija, Slovēnija un Spānija - nesteidzas aicināt Ukrainu pievienoties NATO, raksta izdevums "Politico". ASV vēstniece NATO Džuliana Smita intervijā izdevumam sacīja, ka alianse šobrīd nav gatava piedāvāt Ukrainai dalību NATO. Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinis, ka Vācija ir skeptiska attiecībā uz Ukrainas gatavību pievienoties NATO. Tajā pašā laikā "Politico" avoti uzsvēra, ka Berlīne un Vašingtona neizslēdz, ka Ukraina kādā brīdī varētu kļūt par alianses dalībvalsti. Dalība NATO ir viens no galvenajiem punktiem Zelenska "uzvaras plānā", ar kuru viņš Rietumu partnerus iepazīstināja pagājušajā nedēļā.

Venecuēlas demokrātisko spēku vadītāja Marija Korina Mačado un opozīcijas kandidāts jūlijā notikušajās prezidenta vēlēšanās Edmundo Gonsaless saņems šāgada Saharova balvu par domas brīvību. Saharova balva Mačado un Gonsalesam piešķirta par abu drosmīgo cīņu, lai atjaunotu brīvību un demokrātiju Venecuēlā, sacīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola. Viņa norādīja, ka Eiropas Parlaments atbalsta Mačado, Gonsalesa un visas Venecuēlas tautas cīņu par demokrātisku valsts nākotni. Saharova balvas par domas brīvību pasniegšanas ceremonija notiks 18. decembrī Strasbūrā Eiropas Parlamenta plenārsesijas laikā.

Turpinām ziņas

Rīt,  26.oktobrī no pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā pie Jēkabpils sporta centra būs pieejami mamogrāfa izmeklējumi - valsts apmaksātā krūšu vēža skrīningprogrammā ar  Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstulēm -  izmeklējums BEZMAKSAS. Tāpat arī tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi ar ārsta nosūtījumu. Veic arī izmeklējumus ar iepriekšējo pierakstu! Tālrunis pierakstam 65422419. SIA “Daugavpils reģionālās slimnīcas” mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. 

Nākamnedēļ,  29. oktobrī Jēkabpils pilsētas bibliotēkā (Andreja Pormaļa ielā 11) visi interesenti aicināti uz Māra Goldmaņa grāmatas «Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi» atvēršanu. Grāmatas vēstījums ir par Krustpils un Jēkabpils ebreju likteņiem un viņu lomu abu vēsturisko pilsētu dzīvē dažādos laika posmos. Tā balstās uz vēstures avotu studijām, līdz ar Latvijas Valsts vēstures arhīva un Izraēlas arhīvu materiāliem, plaši izmantoti arī dažādos laikos izdotie laikraksti un dzīvesstāsti. Stāstījumu papildina attēli – fotogrāfijas no Jēkabpils Vēstures muzeja krājuma, Izraēlas Centrālā cionistu arhīva, Centrālā ebreju vēstures arhīva, memoriāla «Yad Vashem» arhīva, Latvijas un Igau¬nijas ebreju asociācijas arhīva Šefajimā, Izraēlas Nacionālās bibliotēkas Jeruzalemē un vairāku ģimeņu privātajiem krājumiem. Pielikumā iekļauti daži Latvijas Valsts vēstures arhīva un Jēkabpils zonālā valsts arhīva fondu materiāli.

Un vēl

Sestdien un svētdien biedrība "Mellene" Nacionālajā botāniskajā dārzā rīkos pasākumu "Spoku nakts takas". Pasākumā būs iespējams izstaigāt trīs dažādu līmeņu takas. Jaunākajiem apmeklētājiem būs piemērota "Maigi spocīgā pastaigu taka", "Baiļu alejā" paredzēts vidējas intensitātes piedzīvojums, kas apvienos izklaidi ar izzinošām aktivitātēm par bailēm jeb fobijām. Savukārt "Melnā taka" taps kā izaicinājums drosmīgajiem, kur viņu emocionālo noturību attiecībās ar bailēm pārbaudīs spoku aģentūra "Jampadracis BB" ar biedējošajiem pārsteigumiem. Šī taka būs paredzēta apmeklētājiem no septiņu gadu vecuma. Abu vakaru programmā ieplānots arī Gaismas šovs ar divu viesmākslinieku priekšnesumiem katru stundu, astoņi radošo aktivitāšu punkti, kuros apmeklētāji varēs krāt zīmogus un piedalīties izlozē, Baiso našķu tirdziņš, spocīgo tēju laboratorija. Pasākumā būs ēdināšanas laukums, kā arī fotostūrītis.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku; Dunaviete svin simts gadu jubileju; un Kad Latvijā gaidāms pirmais sniegs?


Svētdien, 27. oktobrī 4 no rīta pulkstenis būs jāpagriež stundu atpakaļ. Viedierīcēs šis process notiks automātiski un par griešanu manuāli nebūs jāuztraucas. Tas arī nozīmēs, ka naktī no sestdienas uz svētdienu varēs gulēt stundu ilgāk. Ņemot vērā, ka Eiropas Savienībā vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, šobrīd joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība - vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Līdz ar to arī nākamgad, 2025.gada 31.martā, atkal notiks pāreja uz vasaras laiku, kas būs spēkā līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālais vēstures muzejs rīt vērs sabiedrībai Rīgas pils vārtus Daugavas gātes pusē, piedāvājot apskatīt Rīgas pils restaurētās telpas un apmeklēt rudens pasākumu programmu “Atkalsatikšanās Rīgas pilī”. 16. gadsimtā uzceltās Rīgas pils vecākā daļa ir atguvusi virkni senāko un skaistāko telpu: velvju pagrabus, remteri (ēdamtelpu), kapelu, Svina torni piecu stāvu augstumā, galeriju, bēniņus un citas, kas tagad skatāmas vairākus gadsimtus neredzētā veidolā. Līdz muzeja ekspozīciju un izstāžu iekārtošanai tās iespējams izstaigāt gan individuāli, gan grupās. 

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu, intervijā TV3 sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure. Viņa skaidroja, ka formula pēc kuras aprēķina piešķiramo gripas vakcīnu daudzumu ir balstīta situācijā pirms trīs gadiem, kad pēc pirmā iepirkuma absolūti nepietika vakcīnu. Viņa savā praksē lūgusi piešķirt noteiktu skaitu vakcīnu. Tomēr pēc Slimību profilakses un kontroles centra aprēķiniem viņa var saņemt 130% no tā vakcīnu apjoma, kas tika izlietotas pērn. Savukārt pērn piešķiramo vakcīnu daudzums tika aprēķināts pret 2022.gadu, kad pēc pirmā pasūtījuma vakcīnas beidzās uzreiz. Līdz ar to gadiem ejot vakcīnu deficīts nemazināsies. Turklāt patlaban vakcīnas ir nepietiekošā daudzumā tieši mērķa grupām, kam to apmaksā valsts. Īpaši slikta situācija ir attiecībā uz vecuma grupu pēc 60 gadiem, kur vajadzīgas vakcīnas ar paaugstinātu devu.

Krievijai nav izdevies gūt BRICS valstu atbalstu Ukrainas jautājumā. Tā pēc Kazaņā notikušā samita secina amerikāņu "Kara izpētes institūta" analītiķi. Sanāksmes noslēguma deklarācijā karš Ukrainā minēts tikai reizi un uzsvērta nepieciešamība rīkoties saskaņā ar ANO likumiem. Kazaņas samitā piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš uzrunā aicināja uz taisnīgu mieru – tādu, kas atbilst starptautiskajām normām, par kādu iestājas arī Ukraina. Samita laikā notikusi arī Krievijas diktatora Vladimira Putina un Gutērreša divpusēja tikšanās – pirmā divu gadu laikā. Neskatoties uz to, ka Krievijā notiekošajā BRICS samitā piedalījās galvenokārt Kremlim draudzīgas valstis, samita pieņemtajā deklarācijā, kas piemin arī karu Ukrainā, atbalsojas Kijivas nostāja. Tajā teikts, ka valstīm jāievēro ANO statūti un teritoriālā nedalāmība. Tas liecina, ka Krievijai nav izdevies eksportēt savu versiju par notiekošo Ukrainā un ka BRICS valstis kopumā atbalsta ANO statūtus.

Tūristiem, kuri vēlēsies apmeklēt Parīzes Dievmātes katedrāli, turpmāk, iespējams, nāksies šķirties no pieciem eiro. Francijas kultūras ministre Rašida Dati intervijā laikrakstam Le Figaro paudusi viedokli, ka ieejas maksu katedrālē varētu ieviest jau no 8. decembra, kad tā tiks atvērta publikai pēc gadiem ilgušās restaurācijas. Pirms katedrāle tika sapostīta 2019. gadā notikušajā ugunsgrēkā, ieeja tajā bija bez maksas visiem. Nauda, ko iegūs no simboliskās visu tūristu maksas par Dievmātes katedrāles apmeklējumu, tiks novirzīta īpašam plānam Francijas reliģiskā mantojuma saglabāšanai. 

Turpinām ziņas

Šonedēļ Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks veselības un sociālo pakalpojumu jautājumos Aivars Vanags sumināja novadnieci Idu Baltmani 100 gadu jubilejā! Sveicēju loku kuplināja Rubenes pagasta pārvaldes vadītāja Intra Kurme un Jēkabpils novada sociālā darbiniece Inita Petenko. Jubilārei teju viss mūžs aizvadīts Dunavas pagastā, bet tagad - dzīve pie radiņiem Rubenes pagastā. Vēlam jubilārei stipru veselību, iesoļojot otrajā gadu simtenī!

Dzīvniekmīļus Augšdaugavas novada Demenes pagastā satraukusi ziņa internetā par lāču turēšanas apstākļiem plēsīgo dzīvnieku zooloģiskajā dārzā "Raptors Park". Atsaucoties uz sūdzībām, turp devās Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Pārkāpumi netika fiksēti, taču norādīts, ka  pusaugu lāčiem turpmāk būs nepieciešams teju desmit reizes lielāks voljērs. Internetā izplatītā video zoodārza "Raptors Park" apmeklētāji pauduši sašutumu par divu lāču uzturēšanas apstākļiem voljērā. Tam sekoja lērums komentāru, ka dzīvniekiem nav kur kustēties un valda antisanitārija. Dabas aizsardzības pārvaldē skaidro, ka lāči arī savvaļā nedzīvo sterilos apstākļos. Viņiem īstenībā ūdens patīk. Arī dabā viņiem ir raksturīgi peldēties dubļu vannās, vārtīties visādās ne pārāk smaržīgās substancēs. Ģimenes uzņēmumā "Raptors Park" ir aptuveni vēl 200 citu plēsīgo dzīvnieku – putni, vilki, lūši un citi. Dzīvnieku labturību pārvalda pieci ģimenes locekļi.

Un vēl

Brīvdienās Latvijā saglabāsies silts, taču būs vairāk mākoņu, liecina prognozes. Vietām iespējams arī pavisam neliels lietus, taču lielākajā valsts daļā turpmākās dienas paies bez nokrišņiem. Pūtīs lēni līdz mēreni dienvidu un rietumu vēji. Sestdienas nakts būs dzestra, gaiss atdzisīs līdz 1...6 grādiem, bet svētdienas nakts atkal būs siltāka. Pēcpusdienās maksimālā temperatūra 10...15 grādu robežās. 

Novembra sākumā Latvijā laiks kļūs vēsāks un vietām gaidāms sezonas pirmais sniegs, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Atbilstoši šai prognozei līdz 1.novembrim saglabāsies rudenīgi silts gaiss, temperatūra nereti pakāpsies virs +10 grādiem. No sestdienas, 2.novembra, laiks kļūs vēsāks un bez lietus gaidāma arī krusa un sniegs. Aukstajam gaisam plūstot pāri siltajai jūrai, vietām iespējami stipri nokrišņi un pērkona negaiss. Parasti pirmais sniegs Latvijā uzsnieg oktobrī, pērn jau 8.oktobra rītā vietām valstī bija neliela sniega kārtiņa. Savukārt 2012.gada oktobra beigās Cēsu apkaimē sniega dziļums sasniedza 35 centimetrus, 2003.gadā Rīgā - 39 centimetrus.

Atstājiet komentāru