2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kādi mēdz būt kaķu prieki?

Kādi mēdz būt kaķu prieki?

 „Pavasaris ik gadu liek vislielāko uzmanību veltīt tiem tūkstošiem kaķu, kuriem nav savu māju un kuri mīt šķūnīšos, pagrabos, kāpņu telpās vai vienkārši uz ielas. Tiek lēsts, ka Rīgā vien ir ap 200 000 šādu kaķu. Tiklīdz saules stari pakāpeniski kļūst siltāki, viņiem sākas kāzu laiks, kura rezultāts ir mazi kaķu bērni – nevienam nevajadzīgi un nolemti bojāejai vai grūtajai bezpajumtes dzīvei”, vēsta patversme „Dzīvnieku draugs”.

Par visderīgāko klaiņojošo dzīvnieku kontroles metodi pasaules praksē jau sen atzīta programma „noķer – sterilizē - atlaid”. Ar tās palīdzību mazina ielu kaķu koloniju paplašināšanos, jo nerodas aizvien jauni kaķēni. Sterilizēti kaķi nekaujas, neņaud un neiezīmē teritoriju, to urīns neož. Mazinās arī infekciju risks, jo smagi slimos kaķus humāni eitanazē.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu patversme „Dzīvnieku draugs” un tās brīvprātīgo komanda 2012.gadā sterilizēja 244 kaķus (198 kaķenes un 46 runči) un četrus suņus (divas kuces un divi suņu puikas). Lielākā daļa sterilizēto kaķu ir bezpajumtes dzīvnieki no ielas kaķu kolonijām Rīgā, Jūrmalā, Aizkrauklē, Olainē, Ogrē un Ropažos. Tika sterilizēti arī vairāki desmiti mazturīgu iedzīvotāju minči.

Pateicoties šim darbam, novērsta vairāku tūkstošu nevienam nevajadzīgu kaķēnu nākšana pasaulē. Vienai kaķenei gadā var piedzimt 18 kaķēnu, un kopā ar saviem pēcnācējiem vairākos gados nekontrolēti var laist pasaulē vairākus desmitus tūkstošu bezpajumtes radinieku.

Svarīgi ir sterilizēt/kastrēt ne tikai bepajumtes kaķus, bet arī saimnieku aprūpētos.
 

Atstājiet komentāru