2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Pasta ielā atver logus uz pagātni un nākotni

Pasta ielā atver logus uz pagātni un nākotni

Kopš piektdienas Pasta iela Jēkabpilī kļuvusi daudz krāsaināka un pievilcīgāka, jo vairāku neapdzīvoto māju līdz šim tik drūmajās, ar dēļiem aiznaglotajās logu ailēs atvērti pavisam citi logi.
 
Par to parūpējusies Jēkabpils Kultūras pārvalde un mākslnieki, atdodot katrai mājai tās vēsurisko elpu un sniedzot ieskatu nākamībā, kāda tā varētu būt. Portāls Radio1.lv jau stāstīja, ka Radošās darbības nedēļas „radi!2013” laikā Kultūras pārvalde īstenoja  projektu „Atveram logus”.
 
Vietējie mākslinieki akrila krāsās radīja 16 gleznas, kas tagad katram garāmgājējam aplūkojamas, dodoties ikdienas gaitās, skolēniem - uz skolu un atpakaļ. 
 
Iepriekš gan tika iepazīta katras ēkas vēsture. Atverot pirmos logus Pasta ielā 91, Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs atcerējās, ka šajā mājā reiz atradies gan skaistumkopšanas salons, gan kafejnīca un spēļu zāle. Māja vairākkārt izdemolēta un no kādreizējās sakoptības palikušas vien sarkanās ķieģeļu sienas. Tagad mājas logos skatāmas Jāņa Urtāna, Mētras Štelmaheres, Vēsmas Lukstiņas un Viesītes Mūzikas un mākslas skolas skolotājas Ingas Bartkevičas kopā ar skolniecēm Eniju Ārāju, Lieni Kļaviņu, Eivu Kristu Dronku, Eviju Kovrigo, Kati Katrīnu Jaškovu un Diānu Beļausku veidotās gleznas.
 
Gleznas Pasta ielas 83.mājai veidoja biedrības „Melnā muša” biedri Gita Cankale un Inga Kovoļevska. Ēka celta 1900.gadā un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Kā stāsta Gita Cankale, mājai mēģināts dot citu auru, cerībā, ka nākotnē zudīs drūmās atmiņas, kas saistītas ar šeit ne tik sen notikušo slepkavību. Tā kā mājā dzīvojuši čigāni, aizkari izvēlēti košās krāsās, bet aizlidojošie putni it kā aiznes visu slikto, kas varētu būt saistīts ar mājas vēsturi. 
 
Ēka Pasta ielā 79 celta 1912.gadā. Tajā dzīvojuši cilvēki, kuri Otrā pasaules kara laikā aizbraukuši uz Ameriku. Viena no gleznu autorēm - Ruta Štelmahere stāsta, ka gleznas veidotas tā, lai atspoguļotu gan mājas iemītnieku dzīvi pirms kara, gan arī to sasaistītu ar to dzīvi, kas aizbraucējiem turpinājās aiz okeāna, vienmēr prātā paturot savas mājas. Un tepat līdzās - arī mūsdienas, kur kāds mēģina par šīs mājas iedzīvotājiem pastāstīt grāmatā. Gleznas šai mājai radīja studijas „Slieksnis” biedri Ruta Štelmahere, Dina Lukstiņa, Solvita Cīrule, Gaida Rešetņikova un Ina Gelecka.
 
Pasta iela 54.ēka arī vairs neizskatās neapdzīvota, jo tās logos atkal ir aizkari, istabas puķes, pa logiem raugās suns un kaķis. Gleznu autori - pašvaldības Arhitektūras un plānošanas nodaļas darbinieki Sanda Mālniece, Laura Krastiņa, Oskars Elksnis, Zane Lapinska un Mārīte Breimane stāsta, ka vēlējušies logiem gleznās radīt krāšņus ietvarus, kādi raksturīgi logiem vecticībnieku mājās un ir daudzviet redzami Jēkabpilī. 
 
Pasākumā bija klāt ne tikai paši mākslinieki, bet arī paprāvs pulciņš Pasta ielas iedzīvotāju, kuri atzina, ka iela tagad izskatās krāšņāka. 
 
Pēc pasākuma visus gaidīja karsta zupa Jēkabpils tautas nama kamīnzāles pagalmā. 
 
Projektu atbalstīja SIA „Jēkabpils PMK”, SIA „Ošukalns” un SIA „Ošukalns celtniecība”, kas izgatavoja planšetes apgleznošanai.
 
Māra Grīnberga
 
 
{phocagallery view=category|categoryid=60|imagecategoriessize=small}

Atstājiet komentāru