2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Pie Jēkabpils Agrobiznesa koledžas garāmgājējus iepriecina Mazais vijolnieks

Pie Jēkabpils Agrobiznesa koledžas garāmgājējus iepriecina Mazais vijolnieks

Kopš sestdienas Jēkabpilī kļuvis par vienu vides objektu un piemiņas zīmi vairāk, jo sestdien pusdienlaikā Pasta ielā līdzās Jēkabpils Agrobiznesa koledžai tika svinīgi atklāta komponistam Jāzepam Vītolam veltītā Mazā vijolnieka skulptūra, bet jau dienu iepriekš pie koledžas ēkas tika atklāta arī piemiņas plāksne, kas vēsta, ka šajā ēkā pirmos četrus savas dzīves gadus - no 1863.līdz 1867.gadam - dzīvojis komponists Jāzeps Vītols.
 
Komponista dzīve tālākajos gados ar Jēkabpili nesaistās, tomēr atmiņas liecina, ka Jēkabpili un Krustpili viņš diezgan bieži esot pieminējis, un no tās reizes, kad ģimene pārvācās uz Jelgavu, viņam sevišķi prātā palikusi Krustpils stacija. Jāzepa Vītola ģimene mitinājās  Pasta ielā 1 (pašreizējā Agrobiznesa koledža, tolaik tā bija Apriņķa skola (1820.g.), kurā skolotāja darbu pildīja J.Vītola tēvs). Komponists savās atmiņās rakstījis: „Prasīju mātei, no kurienes man tāds vārds. Tanīs laikos, kad māte mani gaidījusi, Jēkabpilī parādījies mazs puika, bieži tas esot ar savu vijoli ieradies mātes durvju priekšā un skaisti spēlējis. Mātei tādā mērā iepaticies šis mazais puika, ka nolēmusi savu nākamo dēlu saukt par Jāzepu (kā mazo vijolnieku) un viņam būšot jāspēlē vijole”.
 
Jāatgādina, ka šogad Jāzepam Vītolam aprit 150, dzimšanas diena.
 
Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs sacīja, ka šī turpmāk būs zīmīga vieta, kas vienmēr atgādinās par izcilām ar mūziku saistītām personībām, jo tieši pretī skulptūrai atrodas māja, kurā kādreiz dzīvojis izcilais latviešu ērģelnieks Pēteris Sīpolnieks.
 

Skulptūru – sēdoša zēna, kas spēlē vijoli, figūru izgatavoja viens no Latvijā vadošajiem tēlniekiem, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše, kurš bija klāt arī atklāšanas brīdī un atzina, ka ar Jēkabpilī izveidojusies laba sadarbība.  Skulptūra atlieta bronzā un tās augstums ir aptuveni 80 centimetru. Skulptūra izmaksāja 8148 latus.

 

Pie skulptūras tika nolikti ziedi, bet kultūras darbiniece Aina Laiviniece aicināja visus  bijušos Konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmija) audzēkņus kopīgi nofotografēties pie skulptūras. 

 

Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru