2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Baznīcā aplūkojama Māra Subača darbu izstāde

Baznīcā aplūkojama Māra Subača darbu izstāde

No 11.jūnija Jēkabpils Sv. Miķeļa evaņģēliski luteriskajā baznīcā ir skatāma mākslinieka Māra Subača darbu izstāde „Veci un jauni zīmējumi". Māris Subačs teic, ka zīmējis jau no 2.klasītes, bet vēlāk kā profesionālam māksliniekam (Subačs beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas un Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu) radies jautājums, kā uzzīmēt Dievu, kas viņam liekas „kaut kas smaržai līdzīgs vai gaismai, ko burtiski uzzīmēt nevar".
 
 
Laika gaitā Subača darbos ienāca cilvēciņš, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās kā bērna rokas vilkts. - Cilvēciņš man radās mājās, kad es mēģināju zīmēt ikonas un nekā nevarēju uzķert šo ikonu stilu, kas man patiktu. Kādu reizi, liekot svecītes, konstatēju, ka parādās tāds simbols, kur Dievs ir balta lapa, bet visriņķī ir cilvēciņi, un uz tās notiek kaut kāda pasaules dzīve. Šis cilvēciņš var nebūt reālistiski izstrādāts, viņš var būt diezgan shematisks. Tā šis stils piedzima un pielipa,- skaidro mākslinieks.
 
 
Subačam raksturīgi, ka vai ikkatru savu darbu viņš papildina ar vārdos ietērptu filozofisku domu, dažkārt tikai vienā vārdā ietērptu, kurā atklājas paša autora dzīves uztvere un jēgas meklējumi, šaubas un atklāsmes par to, kas ir svarīgākās vērtības cilvēka dzīvē. Savos garīgajos meklējumos mākslinieks nonācis pie atziņas, ka dzīvē „tas, ko var izdarīt, ir stipri vairāk, nekā tas, ko nevar".
 
 
Māra Subača darbu izstāde baznīcā apskatāma katru dienu, izņemot svētdienas, no plkst. 12.00 līdz 17.00. Baznīca būtu pateicīga par ziedojumiem. Patlaban tie ir ļoti nepieciešami, jo ir uzsākts baznīcas ēkas remonts.
 
V.Priekule,
Jēkabpils Kultūras pārvaldes
projektu koordinatore
 
 

Atstājiet komentāru