2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Svētdien Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus un festivāls “Lustes Jēkabpilī”

Svētdien Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus un festivāls “Lustes Jēkabpilī”

Svētdien, 27.septembrī Krustpils saliņā no pulksten 10.00 – 15.00 notiks divu skaistu tautas mākslu satikšanās: mūzikas festivāls „Lustes Jēkabpilī” satiksies ar Miķeļdienas tradīcijām. Notiks amatnieku gadatirgus, kurā varēs ne tikai pirkt un pārdot, bet arī apgūt tautas instrumentu izgatavošanas prasmes.

Miķeļdienas tirgus lustes norisināsies no pulksten 10.00-12.30, gadatirgū jau tradicionāli apmeklētājus aicinās lustēt koncertā no pulksten 10.00-11.45, norisināsies konkurss “Resnākais ķirbis” un būs Umurkumurs pulksten 11.45. Šogad īpaši padomāts par mazajiem tirgus apmeklētājiem un pasākumā darbosies “Mazā Miķelīša draugu sēta” no pulksten 11.00-14.00.


Pulksten 12.30 sāksies  festivāls “Lustes Jēkabpilī”. Pasākums ir bez ieejas maksas. Kā jau ierasts tajā koncertēs folkloras kopas gan no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Taču šogad saistībā ar koronavīrusa izplatību un noteiktajiem ierobežojumiem ārvalstu folkloras kopas koncertēs videoierakstos, jo Covid-19 dēļ to ierašanās klātienē patlaban nav iespējama.  

Šogad videoversijā festivālā “Lustes Jēkabpilī” viesosies ciemiņi no ārvalstīm – Ansamblis kapela „Rudomianka“ (Lietuva), ansamblis “KÕHUKESED” (Igaunija), kapela “Provincia” (Lietuva) un, iespējams, arī ansamblis no Polockas Baltkrievijā.

Latviju šogad Lustēs pārstāvēs kapelas “Digna” (Dignāja), “Spēlmaņi” (Nīgrande), “Laimas lauku kapela” (Krišjāņi), “Andrupenes kapela” (Andrupene) kā arī mūsu pašu “Kreicburgas ziķeri”, pasākumu krāšņāku padarīs tautas deju kolektīvi “Delveri”, “Delverēni”.

Lustes šogad svin jau 13 gadskārtu un idejiski viss paliek pa vecam – būs lustīgi, būs skanīgi, būs tautiski, lai arī šogad nedaudz neierasti, bet tas nebūt nemazina pasākuma mērogus, viesus un tradicionālo izskatu.

Festivāls „Lustes Jēkabpilī” jau sevi pierādījis kā nozīmīgs un muzikāli augstvērtīgs pasākums ne tikai Jēkabpilī un Latvijā, bet arī tuvējās kaimiņvalstīs. Visos ansambļos darbojas talantīgi, profesionāli un aizrautīgi mūziķi, kas ar vislielāko prieku aicina apmeklēt pasākumu un izlustēt no visas sirds, neaizmirstot ievērot noteiktās distances.

Šogad “LUSTES Jēkabpilī” notiek kā viens no pasākumiem Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā”.

Projekta kopējais finansējums ir 1 031 590,97 eiro, t.sk. Eiropas Savienības atbalsts 90% – 928 431,87 eiro. No šīs summas festivāla “Lustes Jēkabpilī” organizēšanai atvēlēta neliela daļa. Par piešķirtajiem līdzekļiem pasākumam iegādāti arī 60 āra saliekamie soli, ko izmanto arī citos pasākumos, tāpat arī trīs pārvietojamie reklāmas objekti un skaņas un gaismas tehnika.

Foto no Radio1.lv arhīva

Atstājiet komentāru