2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Krustpils pils apmeklētāju apkalpošanas centrs durvis vērs jaunajā tūrisma sezonā (FOTO)

Šodien Jēkabpils domes un Jēkabpils vēstures muzeja vadība, būvnieki un masu mediju pārstāvji apsekoja Krustpils pils atjaunošanas darbus.

Muzeja direktore Inese Berķe izrādīja apmeklētāju centru, kur būvdarbi jau paveikti, kā arī demonstrēja pacēlāju, kas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām palīdzēs nokļūt ēkas pirmajā stāvā. Drīzumā noslēgsies iepirkums centra cokolstāva ekspozīcijai un pirmā stāva mēbelēm. Inese Berķe prognozēja, ka centrs durvis vērs, sākoties jaunajai Tūrisma sezonai.
Tāpat arī tika apskatīta būvdarbu gaita Krustpils pils C korpusā, kur noslēgušies ārdarbi, bet aizkavējušies un nav sākušies iekšdarbi, konstatētā defekta dēļ. Vienā no ēkas sienām bija izveidojusies pamatīga plaisa, kas prasīja veikt papildus projektēšanu un ekspertīzi. Paredzams, ka jau tuvāko dienu laikā ekspertīze noslēgsies un iekšdarbi Krustpils pils C korpusā turpināsies.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps (Attīstībai/Par) atzīmēja, ka pareizs lēmums bijis apturēt ārsienas apstrādi ar apmetumu, jo izmantojot citu tehniku tā šobrīd izskatās daudz labāk nekā, ja būtu apmetums.

Darbi turpinās arī Krustpils pils lielajā zālē. Tie varētu būt pabeigti pavasarī. Aivars Kraps piebilda, ka šeit pirmais pasākums varētu notikt 4.maijā, godinot jēkabpiliešus.

Jau ziņots, ka Jēkabpils pašvaldība īsteno projektu Krustpils pils atjaunošanai un jaunu tūrisma objektu izveidei, ieguldot 1 735 681 eiro. Projekta “Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstīšana kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Jēkabpilī” mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūrvēsturisko mantojumu, piedāvājot jaunradītus pakalpojumus atjaunotā Krustpils pils C korpusā, bijušajā klētī, teritorijā pie bijušās smēdes un jaunuzceltajā Amatu mājā.

Projekta galvenās darbības ir Krustpils pils C korpusa un fasādes vienkāršota atjaunošana, bijušās klēts ēkas pārbūve par apmeklētāju apkalpošanas centru ar Tūrisma Informācijas centru, bijušās smēdes ēkas pārbūve, kā arī Amatu mājas jaunbūve muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta”.

Projektā plānota piecu jaunu pakalpojumu izveide. Pils C korpusā pirmajā stāvā tiks iekārtota ekspozīcija “Muižas virtuve”, otro stāvu paredzēts aprīkot izglītojošo programmu nodarbībām, bet cokolstāvā būs apmeklētāju centrs ar ekspozīciju par ceļošanas vēsturi Jēkabpilī. Paredzēta arī āra ekspozīcijas izveidošana pie bijušās smēdes ēkas par Krustpils pils saimniecisko dzīvi, kā arī Amatu mājas telpu iekārtošana nodarbībām un pasākumiem ar ekspozīciju par amatniecības tradīcijām Sēlijā.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 735 681 eiro apmērā, no kā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 938 716 eiro, valsts budžeta dotācija – 140 321 eiro, bet pašvaldības finansējums – 656 644 eiro.

Foto: Atis Caune-Zalāns

Atstājiet komentāru