2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Noslēdzoties bibliotēku nedēļai izveido instalāciju – “Sūdzību un dzīvības grāmata”(FOTO)

Jēkabpils Galvenā bibliotēka Bibliotēku nedēļu noslēdza ar radošu pasākumu – izveidotu vides instalāciju Jēkabpilī, Akmeņu ielā 1 – “Sūdzību un dzīvības grāmata”. Instalāciju veidoja mākslinieks Raimnods Vindulis.

Kā zināms lasītāji uz bibliotēku nāk ne tikai pēc labas grāmatas vai jaunākās informācijas, bet nereti arī, lai parunātos, tiktu uzklausīti un varētu izstāstīt savus priekus un bēdas.

“Lasītāji pie mums nereti nāk arī sūdzēties, izteikt savu sāpi vai pat dalās ar savām bailēm un bažām,” stāsta Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vecākā bibliotekāre Anta Klints. “Tā radās doma – izveidot šo instalāciju, kur cilvēki varētu izteikt savas sāpes, emocijas un sajūtas, kas viņus ir pārņēmušas šajā pandēmijas laikā.”

Mākslinieki, kuri iesaistījušies instalācijas izveidē, to sauc par audiovizuālu žēlošanās stāstu. Instalācijā ir vairāki objekti. Viens no tiem īpaši veidota truba, kurā ikviens aicināts izkliegt savu sāpi, tāpat savas žēlabas var izteikt arī rakstiski, pēc tam uzrakstīto iemest pastkastītē. Idejas autori apsver iespēju no saņemtajām zīmītēm izveidot vēl kādu atsevišķu instalāciju. Savukārt vienā no logiem visu nedēļas nogali bija iespēja skatīties un klausīties video, kurā māksliniece Aiva Birbele izsaka savas sūdzības. Video filmēja Krišjānis Pleiko, bet režiju veidoja Liena Šmukste.

Instalācijas veidotājs mākslinieks Raimonds Vindulis, tās atklāšanā sacīja, ka vienu no lielākajām interesēm izraisījusi grāmatu instalācija vecās, degradētās ēkas logu ailēs, jau to liekot, garāmgājēji interesējušies, kas te notiek?  

Mākslinieks skaidro, ka grāmatas ailēs tika saliktas gan tādēļ, lai radītu asociāciju ar bibliotēku, gan tādēļ, lai dotu nolietotiem izdevumiem otro dzīvi. Grāmatas vecās ēkas logu ailēs paliks ilgāk, kamēr nokalpos savu, lai šī ēka mazliet atdzīvojas, piebilst mākslinieks. 

Blakus bija izvietota vēl topoša instalācija, ko veido ēkas īpašnieks - mākslinieks Arnis Zarinka un kas būs veltīta režisoram Andrejam Tarkovskim.

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša pieļāva, ka pamesto ēku Akmeņu ielā 1 varētu arī turpmāk izmantot dažādām radošām izpausmēm. 

Atstājiet komentāru