2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Amatniecības centrs “Māzers”  iekļauts jaunā tematiskā tūrisma maršrutā "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!"

Amatniecības centrs “Māzers” iekļauts jaunā tematiskā tūrisma maršrutā "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!"

Sākoties vasarai, tapis jauns tūrisma piedāvājums “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” ar 3 tematiskajiem maršrutiem Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Tematiskajā maršrutā “Amatu prasmes un tradīcijas” iekļauts arī Vīpes amatniecības centrs “Māzers” un Atašienes podnieku darbnīca “Zaļbirzes”, informē Vīpes amatniecības centra ,,Māzers” pārstāvis Jānis Dzimtais.

Lai ceļotājam informācija par piedāvājumiem būtu pieejamāka un uzskatāmāka, tūrisma maršruta izstrādes ietvaros tapušas košas informatīvas brošūras, kas piedāvā trīs dažādus tematiskos maršrutus. Tie iepazīstina ar amatu prasmju, tradīciju, vēstures liecību un kultūras mantojuma vērtībām. 

Maršrutā “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti! Amatu prasmes un tradīcijas” būs iespēja ne tikai atklāt visdažādākās latviešu, lietuviešu un baltkrievu tradicionālās amatu prasmes un paaudžu paaudzēs krātās zināšanas, bet arī pagatavot nelielu, toties unikālu suvenīru. Ceļotāji aicināti iepazīt arī apskates objektu saimniekus un īpašniekus, kuri kopj un īsteno amatu  prasmju nodošanu nākamajām paaudzēm. Šajā maršrutā iekļauti arī divi Krustpils puses objekti – Vīpes amatniecības centrs “Māzers” un Inetas Dzirkales podnieku darbnīca “Zaļbirzes”.

Amatniecības centrs “Māzers” ceļotājiem piedāvā ne vien izstāžu un darbnīcu apskati, bet arī iespēju pašiem uzburt nelielu māla mākslas darbu. Viesi varēs iejusties Krustpils amatnieka lomā, piedaloties keramikas apgleznošanas un aušanas darbnīcā. Ikviens var izmēģināt lupatu deķa aušanu un apgleznot māla krūzīti kā apliecinājumu savam radošumam. Centrā iespējams aplūkot Krustpils novada tautastērpus un saņemt tuvākās apkārtnes amatnieku kontaktus.

Savukārt keramiķe Ineta Dzirkale Atašienes pagasta “Zaļbirzēs” apmeklētājiem piedāvā aplūkot izstādēm veidotos darbus, iegādāties krūzes, bļodas, šķīvjus, medus traukus, svečturus, svilpauniekus, vēja zvanus un suvenīrus. Interesentiem būs iespēja vērot un izmēģināt pašiem trauka darināšanu uz podnieka virpas vai pielietojot dažādus citus veidošanas paņēmienus.

Brošūras var saņemt Zemgales plānošanas reģiona tūrisma informācijas centros un punktos. Materiālu digitālās versijas iespējams lejupielādēt latviešu, lietuviešu, baltkrievu, krievu, angļu valodā ŠEIT.

Atstājiet komentāru