2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Krustpils pilī notiks ievadlekcija - “Darini pats savu Krustpils vīrieša tautastērpu”. Dalība, uzrādot Covid-19 sertifikātu

Krustpils pilī notiks ievadlekcija - “Darini pats savu Krustpils vīrieša tautastērpu”. Dalība, uzrādot Covid-19 sertifikātu

8. jūlijā plkst. 18:00 Jēkabpils Vēstures muzejā ar Dr. art. Ievas Pīgoznes lekciju aizsāksies projekts “Darini pats savu Krustpils vīrieša tautastērpu”, informē Jēkabpils Vēstures muzeja Muzejpedagoģe Līga Keiša.

Latviešu tautastērps ir unikāla sava laika liecība un latviskās identitātes simbols. Katra novada tērpi atšķiras ar darināšanas paņēmieniem un valkāšanas tradīcijām. Agrāk tautastērpa darināšanas prasmes mātes mācīja savām meitām, tādā veidā nodrošinot nemateriālās kultūras pārmantojamību. Savukārt, mūsdienās bieži vien nākas saskarties ar sabiedrības neizpratni un neziņu par pareizu tautastērpa valkāšanu un komplektēšanu.

No 2016. līdz 2018. gadam Jēkabpils Vēstures muzejā veiksmīgi tika realizēts projekts, kura ietvaros dalībnieces nokomplektēja Krustpils novada sievas tautastērpu. Turpinot ideju par kultūras mantojuma saglabāšanu, pārmantojamību un popularizēšanu aizsāksies jauns projekts “Darini pats savu Krustpils vīrieša tautastērpu”, kā ietvaros būs iespēja nokomplektēt pilnu Krustpils novada vīrieša tautastērpu. Tā kā tautastērpa darināšana ir ļoti komplicēts un laikietilpīgs uzdevums, tad projekts ir sadalīts vairākās kārtās. Pirmās kārtas ievaros 8. jūlijā plkst. 18:00 norisināsies Dr. art. I. Pīgoznes lekcija par vīrieša tautastērpa darināšanas un valkāšanas tradīcijām, kam sekos praktisko nodarbību cikls Krustpils vīrieša krekla un bikšu darināšanā.

Meistardarbnīcas notiek projekta Izglītojošs pasākumu cikls “Darini pats savu Krustpils vīrieša tautastērpu”, I kārta. Meistardarbnīca “Krustpils vīriešu tautastērpa krekla un bikšu darināšana.” ietvaros, kas tiek realizēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Ievērojot Ministru kabineta noteikumus, pasākums paredzēts vakcinētām un Covid-19 pārslimojošām personām (MK noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”). 

Vietu skaits ir ierobežots. Pieteikties lekcijai iespējams pa tel. 27008136. Dalības maksa 2 eiro.

Atstājiet komentāru