2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Pilnveidota Strūves ģeodēziskā loka punkta infrastruktūra Daborkalnā Sēlpilī

2021. gada jūnijā, īsi pirms vasaras Saulgriežiem, ekspluatācijā nodots objekts “Strūves ģeodēziskā loka punkta "Daborkalns" publiskās infrastruktūras un skatu torņa izbūve”, pašvaldības īpašumā “Jančuki”, Sēlpils pagastā, informē projekta vadītāja Salā Ligita Kadžule.

Līdz šim Sēlpilī Strūves ģeodēziskā loka punkts, kas ir valsts nozīmes industriālais piemineklis, netika izmantots tūrismam, jo nebija piekļuves. Realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) investīciju, projektu “Starptautiskā tūristu maršruta “Strūves ģeodēziskais loks” izveide” Nr. LLI-477” , STRUVE (saīsinātais nosaukums),  (angļu val. project “Creation of international tourist route " The Struve Geodetic Arc), Taborkalnā uzbūvēts tērauda konstrukcijas skatu tornis, gājēju celiņš, auto stāvlaukums un koka tiltiņš ar dekoratīvu koka nožogojumu. Uzstādīts piemiņas akmens uz Strūves ģeodēziskā loka Baltijas un Lietuvas daļu savienojuma punkta Dabors-kalns. Tūristu ērtībai izvietoti pieci koka soliņi un atkritumu urnas. Stāvlaukumā, pie iebraukšanas ceļa, uzbūvēta tualete ar vides pieejamību. Sadarbībā ar Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras, kā Strūves ģeodēziskā loka saglabāšanas un attīstības padomes vadošo iestādi Latvijā, Ģeodēzijas departamenta direktoru Ivaru Liepiņu, apkopota vēsturiskā informācija par Strūves ģeodēziskā  loka punktu Darbors-kalns. Zinātnisko sasniegumu vēsture publicēta  modernā un interaktīvā veidā uz  diviem informācijas stendiem un skatu tornī, lai vietējie iedzīvotāji un viesi varētu uzzināt, kas ir Strūves ģeodēziskais loks.

Lai piesaistītu apmeklētājus objektam, 2021. gadā tiks uzsākta kampaņa "Izpētiet Strūves ģeodēzisko loka vietas" un turpināsies pusgadu. No augusta apmeklētāji tiks aicināti doties uz Strūves punktiem 4 valstīs (Latvijā, Lietuvā, Somijā un Igaunijā), lai savāktu speciālos zīmogu nospiedumus un iegūtu īpašus Strūves suvenīrus. Latvijas un Lietuvas Strūves objektos viesus gaidīs projekta laikā apmācīti tūrisma speciālisti. Ilgtspējīga tūrisma un mārketinga apmācība palīdzēs iesaistīto pašvaldību tūrisma speciālistiem turpināt maršruta popularizēšanu un nākotnē iesaistīt citas valstis, kurās ir Strūves ģeodēziskā loka punkti.

Pilnveidotā Strūves ģeodēziskā loka punkta infrastruktūra Taborkalnā, Salas novadā, bet no 1. jūlija Jēkabpils novadā, sniedz pilnīgi jaunu pievienoto vērtību tūrisma attīstībai Latvijā. Kultūras mantojuma objekts būs pieejams un pievilcīgs iekļaušanai pārrobežu un starptautiskā tūrisma maršrutos.

Projekta vadošais projekta partneris: Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Projekta partneri: Salas novada pašvaldība, Anikščai reģionālā parka direkcija (Lietuva).

Projekta mērķis: Uzlabot Strūves ģeodēzisko loka punktu tūrisma infrastruktūru Latvijā un Lietuvā, lai kultūras mantojums būtu pieejams un pievilcīgs iekļaušanai pārrobežu un starptautiskā tūrisma maršrutos. Projekts tiek īstenots no 2020. gada 1. jūlija līdz 2022. gada 30. jūnijam.

Projekta kopējais budžets  ir EUR 850 509,70, ERAF finansējums EUR 722933,24.

Projektu līdzfinansē: Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014. - 2020. gadam.

www.latlit.eu; www.europa.eu

Par sniegto informāciju nav atbildīga Eiropas Savienība. Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Salas novada  pašvaldība, un tas nevar tikt uzskatīts  par Eiropas Savienības oficiālo viedokli.

Avots: salasnovads.lv
Foto: salasnovads.lv un aculiecinieka foto.

Komentāri (0-1/1)

  • Jānis
    04.07.2021 11:46
    Ekspluatācijā nodots īsi pirms Jāņiem. Biju tur 30. Jūnijā, bet priekšā aizlieguma zīme, ka torni izmantot aizliegts.

Atstājiet komentāru