2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Fotostāsts: Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notikusi otrā literārā saruna - “Rakstnieki – sabiedrības inteliģences veidotāji”

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā norisinājās Valsts kultūrkapitāla fonda finansiāli atbakstīta projekta ”Dzīve grāmatā, grāmata dzīve” otrā sarunu pēcpusdiena, kuras tēma bija  “Rakstnieki – sabiedrības inteliģences veidotāji”. Pasākumā varēja piedalīties ar Covid-19 sertifikātiem.

Jau ziņots, ka projektā norisināsies trīs sarunas par sabiedrībā neērtām tēmām un to atspoguļojumu literatūrā. Sarunas vada kultūržurnāliste Liega Piešiņa. Pirmajā sarunā pasākuma dalībniekiem bija iespēja tikties ar rakstnieci Daci Vīganti sarunā - “Vardarbība mūsu sabiedrībā un ģimenē”.

Otrā saruna bija ar dzejnieci, rakstnieci un dramaturģi Ingu Gaili. 

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vadītāja Zinaīda Rabša stāsta, ka viņas dzeja novērtēta ar Klāva Elsberga un Ojāra Vācieša prēmiju, Annas Dagdas fonda, Dzejas dienu balvu un ir saņēmusi  Latvijas Literatūras gada balvu. 

Rakstnieces darbi tulkoti angļu, bengāļu, igauņu, lietuviešu, zviedru un citās valodās. 

Viņa pārstāvējusi latviešu literatūru daudzviet pasaulē, tai skaitā ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā grāmatu festivālā.

Inga Gaile ir studējusi Latvijas Kultūras akadēmijā Literatūras teorijas, vēstures un kritikas kursā, beigusi Teātra un TV dramaturģijas kursu, studējusi režiju maģistratūras studiju programmā. Lasīt iemācījusies četru gadu vecumā. Ojārs Vācietis ir viens no svarīgākajiem viņas dzejniekiem

Uz jautājumu - Vai ir veiksmīga rakstniece, Inga Gaile, raustot plecus atbild, ka  grāmatas ir labi pirktas, piemēram, grāmatas “raudāt nedrīkst smieties” viņai pašai nemaz nav.

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā pašlaik viena no pieprasītākajām grāmatām ir Ingas Gailes jaunākais romāns “Rakstītāja”, kura centrā ir latviešu rakstniece un sieviešu tiesību aktīviste Ivande Kaija. 

Inga Gaile pati atzīst, ka ir feministe, jo viņai nav pieejami dubultie standarti. Kā personībai, viņai ļoti nepatīk kaut kādi kulti. 

«Man patīk rakstīt par lietām, par kurām agrāk nerunāja, un izcelt cilvēkus, kuri savā dzīvē, iespējams, neko nav sasnieguši, bet ir izdarījuši kaut ko labu,  drosmīgu, lai mēs citi, to lasot, spētu izvairīties no negatīvajām situācijām,” saka rakstniece.

Projektā kopumā norisināsies trīs literāras sarunas, kuru laikā pasākumu vadītāja, kultūras žurnāliste, Latvijas kultūras kanona popularizētāja Liega Piešiņa  diskutē ar autoriem  par sabiedrībā neērtām tēmām un to atspoguļojumu literārajos darbos. Pēdējā - trešā sarunā “Mēs paaudžu paaudzēm” - Liega Piešiņa sarunāsies ar Ingu Žoludi, rakstnieci, kas saņēmusi Eiropas Savienības Literatūras balvu. Inga Žolude raksta gan pieaugušajiem, gan arī izdevusi pirmo grāmatu bērniem “Pirmo reizi uz Zemes”. 

Gan pirmā, gan otrā saruna tika translēta Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Facebook kontā, kur interesenti tās var noklausīties. 

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru