2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Ar dziesmotu pastaigu Sāvienas pilskalnā grupa „Saucējas” noslēdz albuma “Dabā” prezentāciju

Ar dziesmotu pastaigu Sāvienas pilskalnā grupa „Saucējas” noslēdz albuma “Dabā” prezentāciju

Noslēdzot sava albuma “Dabā” iznākšanas svinības, piektdien, 6. augustā, Saucējas aicina uz jau trešo dziesmoto pastaigu – šoreiz Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā, tādējādi ieskandinot ne tikai pilskalna apkārtni, bet arī Ļaudonas pagasta svētkus.Pirms pastaigas grupas vadītāja Iveta Tāle teiks ievadvārdus par latviešu āra dziedāšanas tradīcijām, Sāvienas pilskalna akustiskās vides specifiku un pastaigai izvēlēto dziesmu repertuāru. Pilskalnā klausītāji varēs arī apskatīt jaunā ornitologa un fotogrāfa Miķeļa Zalāna dziedātājputnu foto izstādi.

“Sāvienas pilskalna apkaimē ir sastopama liela akustiskās vides daudzveidība, īpaši spilgtas un skanīgas atbalsis, tāpēc lielu daļu no albuma “Dabā” Saucējas ieskaņoja tieši tur,” stāsta Iveta Tāle. “Šajā dabiskajā akustikā aicināsim klausītājus priekšnesuma laikā pārvietoties, meklējot sev piemērotākās vietas mūzikas baudīšanai. Pastaigas ietvaros izskanēs visu Latvijas novadu pavasara un vasaras brīvā dabā dziedamās dziesmas, īpaši akcentējot sēļu dziesmoto mantojumu, ko papildinās arī tauru, āžragu un dūdu melodijas. Šī mūzika kopā ar putniem un citām dabas skaņām veidos skanisko ainavu Sāvienas pilskalnā un tuvējos pakalnos, mežos, kā arī Līnīša un Raudīša ezeru krastos.”

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja Anna Anita Amata atzīmē: “Priecājamies, ka Saucējas izvēlējās tieši Sāvienas pilskalnu kā dabas ierakstu un dziesmotās pastaigas vietu. Daudzi ļaudonieši un citu apkārtējo pagastu iedzīvotāji nekad nav bijuši pilskalnā un šis pasākums būs laba iespēja iepazīt šo brīnišķīgo un ainavisko vietu.”

Pastaiga sāksies plkst. 19.30, bet skatītāji pilskalnā tiek gaidīti jau no plkst. 18.00, lai apskatītu Miķeļa Zalāna dziedātājputnu foto izstādi, kā arī nesteidzīgi izstaigātu pilskalnu un iepazītu tuvākās apkārtnes bioloģisko un skanisko daudzveidību.

Sāvienas pilskalnam jau no 19. gadsimta uzmanību ir pievērsuši senatnes pētnieki, atzīmējot to kā vienu no reģiona izcilākajiem piemēriem tam, kā izskatās pilskalns ar cilvēku veidotām terasēm.

Pastaiga Sāvienas pilskalnā ir pēdējais no “Saucēju” izdevuma “Dabā” trīs prezentācijas pasākumiem. Pirmā pastaiga notika Krimuldas Kubeseles takā, bet otrā – Viesītes novada Vīnakalnā “Rudzīši”. Albumu “Dabā” izdeva Kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, tas ir pieejams www.lauska.lv un mūzikas veikalā UPE, kā arī Spotify un citās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Pasākumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ļaudonas pagasta pašvaldība.

Avots: saucejas.lv

Atstājiet komentāru