2024.gada 19. marts

Jāzeps

Alfons Žuks: Pedagogi bez sadarbībspējīga sertifikāta tiks atstādināti no darba dīkstāvē, par to nesaņemot atalgojumu

Alfons Žuks: Pedagogi bez sadarbībspējīga sertifikāta tiks atstādināti no darba dīkstāvē, par to nesaņemot atalgojumu

Jēkabpils domes vadībai, 8. Oktobrī tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē, plašāk tika informēts par situāciju izglītības jomā saistībā ar prasību, ka no 15.novembra skolās, bērnudārzos, izglītības un interešu izglītības iestādēs drīkstēs strādāt pedagogi un darbinieki tikai ar sadarbīgspējīgu sertifikātu, ko izsniedz, ja persona ir vakcinējusies vai pārslimojusi Covid-19.

“No 15.novembra visiem izglītības iestāžu darbiniekiem jābūt ar  sadarbībspējīgu sertifikātu, ja tāda nebūs, darbinieks tiks atstādināts no pienākumu veikšanas dīkstāvē un par dīkstāvi atalgojumu nesaņems. Saskaņā ar darba likumu mēs atlaist nevaram, bet atstādināt darbinieku dīkstāvē likums atļauj, ja tas nepilda prasības. Dīkstāve arī nedod tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu,” saka Jēkabpils novada mēra vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks (Apvienība Iedzīvotāji).

Viņš atzīst, ka ar pedagogu vakcināciju ir problēmas, ne visi vēlas to darīt un pašvaldībai būs jārisina kadru jautājums.

“Ceturtdien bija sanāksme, uzaicinājām divu bērnudārzu vadītājas, kur ir viszemākais vakcinācijas līmenis. Tie ir Jēkabpils bērnudārzi “Zvaigznīte” un “Auseklītis”, kur katrā iestādē nav vakcinējušies vairāk kā 20 darbinieki – vienā 25, otrā -23. Līdz ar to šīm iestādēm ir jādomā, kā tās strādās pēc 15.novembra, ja darbiniekiem nebūs sadarbīgspējīga sertifikāta. Bez sertifikāta visi tiks atstādināti no savu pienākumu veikšanas dīkstāvē un, kā jau minēju, par dīkstāvi alga netiks maksāta. Visu izglītības iestāžu vadītājiem, kurās ir darbinieki, kas atsakās vakcinēties, uzdots jau šobrīd likt sludinājumus par vakancēm un meklēt jaunus darbiniekus, kas var uzrādīt sadarbīgspējīgu sertifikātu. Ceru, ka šis solis daļai darbinieku liks izvērtēt savu nostāju un viņi tomēr izlems un pieteiksies vakcinācijai. Citas iespējas nav. Citos darbos izglītības iestādēs, piemēram, ja vakcinēties atsakās sētnieks vai auklīte, mēs šo jautājumu atrisināsim un domāju atrast jaunus darbiniekus viņu vietā, kas ir vakcinējušies, nebūs problēmas, problemātiski būs nodrošināt tās vakances, kur nepieciešama speciālā pedagoģiskā izglītība,” atzīst Alfons Žuks. 

Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs  Juris Līcis piebilda, ka tas ir aktuāls jautājums visā valstī un līdz 15.novembrim darba likumdošana šajos jautājumos tiks sakārtota.  Viņš prognozēja, ka bērnudārzā “Auseklītis” varētu būt vakantas divas pedagoģiskās vietas, bet bērnudārzā “Zvaigznīte” - četras, kur būs jāmeklē audzinātāji. 

“Tie ir pedagogi, kuri atsakās vakcināties, ir kategoriski pret un kuri tiks atstādināti no pienākumu veikšanas dīkstāvē, vai ar kuriem, visticamāk, tiks pārtrauktas darba attiecības. Būs jāmeklē aizvietotāji, jo, kā zināms, pirmsskolas izglītības iestādēs  darbs ir klātienē,” sacīja Juris Līcis. 

Viņš sacīja, ka šajā situācijā priecē, ka Jēkabpils novadā ir sešas izglītības iestādes, kurās ir 100% pedagogu un darbinieku vakcinācija. 

“Šeit gan labā, gan sliktā nozīmē izceļas pirmsskolas izglītības iestādes. Pilsētā 100% vakcinēti darbinieki ir bērnudārzos “Zvaniņš”, “Bērziņš” un “Kāpēcītis”, kā arī Salas pagasta bērnudārzā “Ābelīte”, un Viesītes bērnudārzā “Zīlīte”. Tāpat arī 100% vakcinējušies ir arī Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centra darbinieki,”sacīja Juris Līcis. 

Viņš norādīja, ka skatoties kopumā novada izglītības iestādes, tad gadījumos, ja atsakās vakcinēties kāds no mazo lauku skolu pedagogiem, tas būtiskas problēmas nesagādās, šai situācijai risinājums tiks rasts. 

“Smagāka situācija ir pilsētā un patlaban vissmagākā situācija ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, kur nav vakcinējušies 13 pedagogi. Līdz ar to tās ir apmēram desmit pedagoģiskās slodzes un tur būs zināmas problēmas viņus aizvietot. Tāpat arī pieci pedagogi nav vakcinējušies Jēkabpils 2.vidusskolā, četriem no tie ir mazas pedagoģiskās slodzes, šajā ziņā varbūt lielu problēmu nebūs, meklējot iespējas aizvietot. Jēkabpils 3.vidusskolā nav vakcinējušies septiņi pedagogi. Šajā mācību iestādē ar esošajiem resursiem neiztiks. Ja netiks mainīta likumdošanas norma, jo pedagogi, kas patlaban nav vakcinējušies viena daļa būtu gatavi maksāt par regulāru testu veikšanu, lai varētu strādāt, bet patlaban šādu jārtību spēkā esošas normas nepieļauj, tad būs problēmas ar pedagogu kadru nodrošinājumu. Arī Jēkabpils mākslas skolā ir trīs pedagogi, kas nav vakcinējušies, kas, visticamāk, pārtrauks darba attiecības. Arī Arvīda žilinska Jēkabpils mūzikas skolā ir trīs pedagogi, kuri nav vakcinējušies,” situāciju izklāstīja Juris Līcis. 

Viņš piebilda, ka lielākā problēma būs skolās nodrošināt matemātikas un latviešu valodas skolotājus, viena vakance ir arī sporta skolotājs. 

Alfons Žuks piebilda, ka mēs bieži sakām, ka “skolotājs ir inteliģences pārstāvis un viņam vajadzētu rādīt piemēru. Līča kungs pieminēja, ka lielākās problēmas būs nodrošināt matemātikas skolotājus. Kaut kā interesanti, ja trijās pilsētas skolās – Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, 2.vidusskolā un 3.vidusskolā visi trīs matemātikas skolotāji negrib vakcinēties, negribu teikt, ka sarunājuši, bet fakts ir interesants. Varbūt tieši skolotājiem vajadzētu rādīt piemēru un vakcinēties? Skolotāji uz ielas nemētājas. Nezinu, kā varēsim atrisināt problēmu” tā Alfons Žuks. 

Viņš izteica cerību, ka perspective zaudēt darbu, daļu pedagogu, kas līdz šim nav vakcinējušies, mudinās vakcinēties, jo viņi ne tikai zaudēs darbu, bet nevarēs apmeklēt tirdzniecības centrus, kultūras pasākumus, doties ceļojumos un darīt daudzas citas lietas, dzīve bez sadarbīgspējīga sertifikāta būs liels apgrūtinājums un tas varbūt motivēšot vakcinēties. 

Žuks uzsvēra, ka iestāžu vadītājiem uzdots vēlreiz runāt ar nevakcinētajiem pedagogiem, cenšoties motivēt mainīt viedokli un vakcinēties. “Jo šie darbinieki tiks atstādināti no pienākumu veikšanas, nesaņems algu un nevarēs arī pieteikties bezdarbniekos un saņemt pabalstu. Uz šīm amata vietām tiks izsludināta pieteikšanās. Ceram, ka daļa pārdomās, tāpat arī ceram, ka uz izsludinātajām vakancēm pieteiksies jauni darbiunieki ar sadarbīgspējīgiem sertifikātiem”, pauda Alfons Žuks. 

Viņš norāda, ka diemžēl  vakcinēties atsakās arī viens no izglītības iestādes vadītājiem, uzsverot, ka to darīt viņu neviens nepiespiedīšot, līdz ar to arī viņš nevar  motivēt savus darbiniekus vakcinēties, ja pats atsakās to darīt. 

Alfons Žuks norādīja, ka pašvaldība domā par jaunu pedagogu piesaisti, izglītības un sociālo jautājumu komitejas sēdē skatīts jautājums par jauno pedagogu atbalsta stipendijām no nākamā gada tieši jomās, kur ir pedagogu kadru trūkums. Studentiem, kuri nolēmuši studēt pedagoģiju un atriezties Jēkabpils novadā, tiks maksātas stipendijas un laika gaitā skolās ienāks jaunie pedagogi.

Attēlā: Alfons Žuks un Juris Līcis

Komentāri (0-10/10)

  • ....
    13.10.2021 23:45
    Samanta:
    Sveiki!
    Savus mazbērnus labprātāk uzticētu nevakcinētiem skolotājiem,tie ir skolotāji ar savu mugurkaulu,nevakcinētie varētu iet uz biržu,tīrīt ielas,jo no bērniem tādi jātur pa gabalu,briesmīgāki par pedofiliem,bez pašcieņas...
    Samanta, jūs kaut kā saņemieties un mēģiniet precīzi noformulēt savu domu!
  • Samanta
    13.10.2021 18:51
    Sveiki!
    Savus mazbērnus labprātāk uzticētu nevakcinētiem skolotājiem,tie ir skolotāji ar savu mugurkaulu,nevakcinētie varētu iet uz biržu,tīrīt ielas,jo no bērniem tādi jātur pa gabalu,briesmīgāki par pedofiliem,bez pašcieņas...
  • Mamna
    13.10.2021 01:28
    Pedagogi, kuri ciena bērnus ir vakcinējušies!
  • žukam
    12.10.2021 17:18
    Inga Vanaga
    No 11.10. nevakcinētajam nav jāiet dīkstāvē, viņu nevar atstādināt no darba nesaglabājot algu. Panācām, ka var būt rutīnas testi uz nedēļu, nevis 48h vai 72 h par pašu naudu ,kas jāveic attiecīgi 2 vai 3 reizes nedēļā.
  • no malas
    12.10.2021 12:13
    Ja učilkas ir tādas antivakseres tad protams ,lai vācās uz visām četrām debess pusēm. Ko tādas var iemācīt bērniem? Vai lai aplipinās ar covidu izslimo un ja izdzīvos tad varēs strādāt.
  • HeHe
    11.10.2021 19:12
    Ir , ko pārdomāt. ar tādu ietiepību ja ir pedagogs, lielākoties tur viņiem tas ir principa jautājums-tad lai labāk nemaz nestrādā.
  • Es zinu
    11.10.2021 18:36
    AINIS:
    žuks ir īsts žuks,pedagiem,lai izdzīvotu jāiet prom uz darba biržu,jo citādi žuks naudu nemaksās?Viņu jau neuztrauc,ka labākie pedagogi pametīs darbu un bērnus mācīs viduvēji pedagogi,kas vakcinējušies,jo nav spējīgi atrast citu darbu?!?Žuks izglītojies psrs,nu būtu labs komunismafašisma pielietotājs dzīvē,ka tik aizliegt,nesamaksāt?!
    Slima suņa murgi.
    Pats vispār saprati, ko uzrakstīji....
  • AINIS
    11.10.2021 18:31
    žuks ir īsts žuks,pedagiem,lai izdzīvotu jāiet prom uz darba biržu,jo citādi žuks naudu nemaksās?Viņu jau neuztrauc,ka labākie pedagogi pametīs darbu un bērnus mācīs viduvēji pedagogi,kas vakcinējušies,jo nav spējīgi atrast citu darbu?!?Žuks izglītojies psrs,nu būtu labs komunismafašisma pielietotājs dzīvē,ka tik aizliegt,nesamaksāt?!
  • Jēkabs
    11.10.2021 12:49
    Neko jau daudz vietā neatradīs. Būs jautri.
  • Nu jauki
    11.10.2021 11:30
    un skolnieki laik pa laiku klus par .... vardu pasi ierakstiet

Atstājiet komentāru