2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē – piektdien, 3.decembrī vienlaicīgi iedegs pilsētu galvenās Ziemassvētku egles (PRECIZĒTS)

Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē – piektdien, 3.decembrī vienlaicīgi iedegs pilsētu galvenās Ziemassvētku egles (PRECIZĒTS)

(Atbilstoši jaunākajai informācijai, precizēta ceturtā rindkopa)

Jau tradicionāli piektdienā pirms otrās Adventas Jēkabpilī tiks iedegta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Šajā dienā vienlaicīgi svētku egles iedegsies vēl divās Jēkabpils novada pilsētās – Viesītē un Aknīstē. 

Tiekoties ar vietējo masu mediju žurnālistiem Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks (Iedzīvotāji Attīstībai) sacīja, ka konkrēts egļu iedegšanas laiks netiks atklāts, lai novērstu daudzu cilvēku pulcēšanos vienlaikus, bet tas notiks kādā brīdī dienas otrajā pusē, kad iestāsies diennakts tumšais laiks.

Jēkabpilī galvenā egle atradīsies, kā ierasts, Vecpilsētas laukumā. Iecerēts, ka otrdien to nocirtīs Viesītes mežniecības mežos un atvedīs uz pilsētu, no otrdienas līdz piektdienai egle tiks rotāta un piektdien dienas otrajā pusē iedegta. Galvenais jeb centrālais svētku elements atradīsies Vecpilsētas laukumā, kurš pārtaps par "Ziemassvētku pilsētiņu". Dekorācijās tiks izmantoti izklaidējoši elementi, dekoratīvi sniegavīri, kamanas un citi gaismekļi, kas svētku noskaņu izstaro gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Savukārt galvenajai Jēkabpils pilsētas egle tērpsies košās, zelta tematikas dekorācijās – gan gaismas virtenēs, gan bumbās, gan pilsētai individualizētos elementos. Egles iedegšanas pasākumam būs arī muzikāls noformējums, mūzika skanēs ierakstā no pastiprinātājiem, kurus šogad iecerēts izvietot uz grāmatnīcas “Aisma” balkona. Vecpilsētas laukumā būs arī dažas teltis, kur tirgotāji varēs piedāvāt savus labumus tiem, kuri būs atnākuši vērot iedegto egli. Piektdien Vecpilsētas laukums būs daļēji slēgts transporta kustībai.

Pēc nedēļas, piektdien, 10.decembrī, Ziemassvētku rotā iemirdzēsies arī Kena parks, kur plānotas gaismu dekorācijas kokos, ap tiltiņu un Ziemassvētku brīnumā iemirdzēsies arī Kena parka estrāde.

Viesītē galvenā egle tiks iedegta pie Viesītes kultūras pils. Šeit no pils balkona muzicēs ielu mūziķe Evelīna Krama. Savukārt Aknīstē galveno egli iedegs laukumā pie pārvaldes ēkas. Arī šeit pie egles paredzēta dzīvā mūzika, uzstāsies mūziķis Kaspars Markševics.

Alfons Žuks piebilda, tā kā egles iedegšanas laiks nav atklāts, iedzīvotāji sadzirdot mūzikas skaņas, sapratīs, ka pilsētu laukumos kaut kas notiek, nāks un vēros iedegtās Ziemassvētku egles.

Jēkabpils novadā – Jēkabpilī, Viesītē, Aknīstē un pagastu centros šogad paredzēti gaismas dekori līdzīgi kā citus gadus. Arī pagastu centros tiks iedegtas Ziemassvētku egles. Jēkabpils novada domes pēdējā sēdē tika pieņemts lēmums par papildu līdzekļu – 9649 eiro piešķiršanu gaismas dekoru nomāšanai un izvietošanai Jēkabpilī, jo atbilstoši iepirkuma rezultātiem ar budžetā atvēlēto 31 000 eiro nepietika. Kā informēja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP), tad kopējās gaismas dekoru izvietošanas, egles sagādes un uzstādīšanas un novākšanas izmaksas šogad ir gandrīz 42 000 eiro bez PVN, ar PVN aptuveni 50 000 eiro. 

Jēkabpils ielas, laukumi un satiksmes apļi kā katru gadu tiks rotāti ar dažādiem gaismas dekoriem, kurus jau pakāpeniski sāk izvietot no pirmās Adventes. Šajā gadā Ziemassvētku un gadu mijas dekorācijas plānotas, iedvesmojoties no sniega, sniegputeņa tematikas – sniegpārslas, sniega gaišums un gaisīgums… Plānots pilsētvidē izvietot vienota koncepta dekoratīvos gaismekļus ielu balstos – sniegpārslas, dažādos to izpildījumos. Tāpat klasiski ar brīvi stāvošām dekorācijām svētku tematikā iemirdzēsies rotācijas apļu zaļās zonas.

Papildu ierastajiem gaismas rotājumiem, šogad iecerēts Ziemassvētku noskaņās izgaismot Jēkabpils tiltu, līdzīgi kā tas bija valsts svētkos, tikai ar citu akcentu. Šis apgaismojums iedegsies no 17.decembra un vakaros būs skatāms līdz Zvaigznes dienai – 6.janvārim.

Jēkabpils novada pašvaldība šogad Ziemassvētkos dāvās bezmaksas koncertus senioriem visu sešu apvienoto pašvaldību teritorijās un tie noritēs zaļajā režīmā, ieeja būs bez maksas, uzrādot sadarbīgspējīgu sertifikātu. Koncerti notiks – 15.decembrī – vienlaicīgi Zasā, Salā, Gārsenē, Lonē un Spuņģēnos, bet 26.decembrī – Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā.

Jēkabpils novada pašvaldība šogad nerīkos Ziemassvētku dekorējumu gaismas konkursus. Taču, kā norādīja Raivis Ragainis, pašvaldība aicina gan iedzīvotājus, gan uzņēmējus, gan pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības savus īpašumus dekorēt ar gaismas dekoriem, tā vairojot novada pilsētās un pagastos svētku noskaņojumu.  

Foto: No arhīva

Komentāri (0-1/1)

  • toms
    29.11.2021 07:01
    Žukovskis domā ka lauku bērni desmit kilometru attālumā dzirdēs kad ta to egli iedegs!

Atstājiet komentāru