2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Krustpils pilī skatāma starptautiska plakātu izstāde (FOTO)

No 5. līdz 20. janvārim Krustpils pils Marmora zālē skatāma ceļojošā V4 plakātu izstāde „Poszterra". Otrdien, 4. janvārī, piedaloties Ungārijas vēstniecības Latvijā kultūras atašejai Annamārijai Bāņai-Balāžs (Bányai-Balázs Annamária) Krustpils pilī tika atklāta Višegradas grupas valstu (Čehija, Slovākija, Polija un Ungārija) plakātu mākslinieku izstāde „Poszterra".

Trāpīgi, asi un kodolīgi pasniegta informācija, dekoratīvs un košs vizuālais risinājums, dažādi mākslinieciskie rokraksti – tas viss ir apskatāms Višegrādas grupas valstu - Ungārija, Polija, Slovākija un Čehija - mākslinieku plakātu izstādē, ko sagatavojusi Ungārijas mākslas akadēmija. Izstādē apskatāmi četru valstu divpadsmit grafiķu 56 plakāti. Darbu tematika pārstāv lielākās plakātu grupās – tie ir kultūras plakāti, plakāti ar politisku un sociālo problemātiku. 

Plakātu izstādē „Poszterra" pārstāvēti izcilākie Višegradas grupas valstu (Čehija, Slovākija, Polija un Ungārija) plakātu mākslinieki.

"Četras rindkopas par plakātu jeb gultas veļas kastes noslēpumi.

V4. Četras valstis, četras valodas, divpadsmit grafiķi. Bija laiki, kad viņi savā starpā sazinājās ar vārdnīcas palīdzību, reizēm mēģināja komunicēt krievu vai angļu valodā, bet drīz vien atklāja, ka viņiem ir  kopīga valoda -  plakāts. Viens attēls var izstāstīt to, ko grūti izskaidrot pat ar tūkstoš vārdiem. Ielikts punkts, sākta līnija, nepabeigts zīmējums uz salvetes, sejas maskas vai alus paliktņa... skices, uzmetumi, "vizuālā komunikācija". Mēs sapratām viens otru no pusvārda.

V4. Plakāta varenais spēks. Brno biennāle, Trnavas triennāle, Budapeštas Posterfest un, protams, vissenākā - Varšavas plakātu biennāle. Kaut kur aiz trejdeviņām jūrām reiz notika liela plakātu izstāde, kurā līdzās obligātajai angļu valodai par oficiālo kļuva poļu valoda, jo runā, ka tā ir plakāta dzimtā valoda. Nejauši par Ungārijas Plakātu asociācijas prezidentu tika ievēlēts polis Kristofs Duckis (Krzysztof Ducki), kurš saskaņā ar viņa paša vārdiem ir arī ungāru mākslinieks. (Vienprātīgāku balsojumu priekšvārda autors nevar atcerēties.)

V4. Pasaules tendence: plakāti izzūd, vismaz sabiedriskajās vietās, tie atkāpjas un nokļūst uz muzeju un galeriju sienām. Čehijā, Slovākijā, Polijā un Ungārijā plakāti vēl joprojām ir manāmi arī uz reklāmas stabiem. Lai gan tiek apgalvots, ka tagad ir mūsdienīgāki un daudz lētāki saziņas veidi, plakāts tomēr atrod savu vietu pilsētvidē un varbūt iemājo arī garāmgājēju sirdīs?

V4. Ja izvēlētos simts plakātu dizainerus, vēl kāds simts paliktu aiz strīpas. Šodien lēmējs ir kurators Kristofs Duckis. Rakstu šodien, jo, ja būtu jāizdara izvēle vakar vai rīt, viņš noteikti būtu zvanījis citiem un aicinājis citus, jo gandrīz katra V taisnstūra radītāja darbnīcas un pat guļamistabas durvis viņam ir vaļā. Nepārprotiet, plakātu glabāšanai nav labākas vietas par gultas veļas kasti. Tajā var ērti izvietot,  viegli pāršķirstīt un ilgstoši uzglabāt 70x100 izdrukas, un, protams, tās ir viegli atrodamas, kad paredzēta jauna izstāde, kā, piemēram, šī.

Ištvāns Oross (István Orosz)"

Foto: Krustpils pils/Facebook

Komentāri (0-1/1)

  • Kovids!
    08.01.2022 20:22
    Cilvēki, nevazājieties apkārt! Izstādes vajadzētu rīkot vasarā!

Atstājiet komentāru