2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Aigars Godiņš, Dainis Īvāns: Atklāts aicinājums par Sarkanās armijas lielgabala lietu

Aigars Godiņš, Dainis Īvāns: Atklāts aicinājums par Sarkanās armijas lielgabala lietu

Jēkabpils Latviešu biedrības atklāts aicinājums

Jēkabpils Latviešu biedrība kopš 2010.gada vairākkārtīgi aicinājusi Jēkabpils pilsētas pašvaldību demontēt padomju laikā uzstādīto un pret Krustpils kultūras namu vērsto Sarkanās armijas lielgabalu. Ierocis patvaļīgi un bez saskaņošanas ar leģitīmām Latvijas Republikas valsts iestādēm novietots uz tikpat nelikumīgi būvēta postamenta. Nevienam PSRS un tagadējās Krievijas pārstāvim gadu desmitiem nav interesējis, kas un vai vispār šajā vietā varētu būt apbedīts. “Pieminekļa” galvenais nolūks bijis slavināt padomju militārismu, kā arī  iebiedēt vietējos iedzīvotājus apstākļos, kad visā Latvijā pret komunistisko teroru vēl cīnījās nacionālie partizāni. Vēlāk tas kļuva par Latvijas tradīcijās neiederīgu, neatkarībai un demokrātijai naidīga kulta objektu. Tā galvenā detaļa - dievības godā celtais okupācijas armijas lielgabals - neatkarīgas un demokrātiskas valsts pilsētvidē uztverams kā tiešs Latvijas Satversmes apdraudējums. Sevišķi tagad, kad Krievijas revanšisti hibrīdkarā pret suverenām tautām izmanto gan atlikušos totalitārisma  pieminekļus, gan par padomju režīmu kritušo pīšļus.

Jēkabpils Latviešu biedrības biedrs, komunistiskajā genocīdā cietušās ģimenes pēctecis Gundars Kalve, novākdams nevienam nepiederošu un nekur nereģistrētu okupācijas simbolu saviem spēkiem un par saviem līdzekļiem,  rīkojies ne tikai emocionāli un patriotiski, bet arī likumīgi. Pret viņu ierosināto krimināllietu, kā arī atstādināšanu no zemessarga pienākumu pildīšanas uzskatām par politiski, nevis juridiski motivētu.

Jēkabpils Latviešu biedrība atbalsta Saeimā pirmajā lasījumā izskatīto likumprojektu par PSRS ieroču demonstrēšanas ierobežošanu publiskā telpā.  

Aicinām arī Jēkabpils novada  pašvaldību sadarbībā ar Latvijas valsts iestādēm ātrāk noskaidrot, vai brauktuves malā  izvietotajā  “padomju memoriālā” ir kāds apbedījums (par to neviens nav spējis sniegt nekādas ziņas)  un ja ir, tad pīšļus no brauktuves malas cienīgi pārabedīt piemērotākā vietā.


Jēkabpils Latviešu biedrības vārdā
Aigars Godiņš
Dainis Īvāns
2022. gada 8. februārī

Komentāri (0-6/6)

  • šamais
    10.02.2022 13:56
    Kalvem trīszvaigžņu ordeni!
  • Jautājums
    09.02.2022 18:27
    Štrunts ar šīm slavas dziesmām, bet kur ir lielgabals? Taa taču Kalvem nepiederēja, bet pievāca sev.
  • Domāju tā
    08.02.2022 22:10
    Es esmu cilvēks.
  • To: Domāju tā
    08.02.2022 21:19
    Tu neesi latvietis, ja tā runā. Nokaunies.
  • Domāju tā
    08.02.2022 20:06
    Es lielgabalu uztveru kā priekšmetu iz vēstures. Visā pasaulē ir pieminekļi, tēli, skulptūras, kuras ataino vēsturi. Kāda nu bija tā vēsture, tāda bija. Tas nenozīmē to, ka tagad visi, kam ienāks prātā šos priekšmetus nakts aizsegā paņems un nozags!!! Vēl piedevām kokus apskadēja! Cik darba un resursu policija neieguldīja izmeklēšanā! Vēl helikopters Daugavu skenēja. Bet te tikai skan, ka viss esot bijis pareizi! Nē, tas nebija izdarīts pareizi! Pareizi būtu bijis visu nokārtot civilizēti, sarunu ceļā! Šis bija vandālisms un zādzība!
  • Jou
    08.02.2022 15:54
    Pilnīgi piekrītu!!! Jo tie lielie bļāvēji, kuri saka ka viņu svētvietu izpostīja,lai padomā vai paši gribētu gulēt ceļa malā kā suņi aprakti... Sen jau varēja sakārtot memoriālu tur, kur apglabāti lielākā daļa sarkanarmiešu Jēkabpils teritorijā un uz turieni pārvietot ne tik to pušku, bet arī mirstīgās atliekas, ja tādas tur ir!!! Kāpēc vācieši var atbraukt un savus senčus godam apkopt, ja nepieciešams pārapbedīt, bez pretenzijām un "prāvu kačāšanas"...

Atstājiet komentāru