2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils novadā šodien pieminēs Komunistiskā genocīda upurus (PASĀKUMU SARAKSTS)

Jēkabpils novadā šodien pieminēs Komunistiskā genocīda upurus (PASĀKUMU SARAKSTS)

Tas notika tieši pirms 73 gadiem, kad Latvijā debesis bija tikpat zilas kā šodien un  zeme smaržoja pēc pavasara. Latviešu zemnieks gatavojās  apart savus laukus, iesēt sēklu zemē un izaudzēt maizi. Tas nenotika.

Pienāca 1949. gada 25. marts. Šis melnais datums mūsu valsts vēsturē paliks  kā nežēlīgs genocīds pret Latvijas  tautu.   Liela daļa labas un strādīgas  Latvijas tautas, vairāki desmiti tūkstoši nevainīgu cilvēku,  vardarbīgā un necilvēcīgā  veidā  tika sadzīti lopu vagonos un izvesti uz Sibīriju kā nodevēji. Sirmgalvji, sievietes, bērni, pat zīdaiņi,  izrādījās  bīstami un naidīgi valdošajam padomju okupācijas režīmam. Palika piesmieta un izpostīta zeme, mājas ar akliem un raudošiem logiem. Daudzi nomira  ceļā, citi palika Sibīrijas sniegos, bet tie, kuri izturēja, atgriezušies savās mājās, sastapa citus saimniekotājus.

Ir pagājuši 73 gadi, izaugusi jauna paaudze brīvā Latvijā. Taču noziegumam pret tautu nav un nevar būt noilguma. Mēs nedrīkstam savu atmiņu padarīt vienaldzīgu.

Varbūt tieši tagad un tieši šodien mums vēl jo vairāk jāiestājas par mūsu kopīgām vērtībām,  neskatoties uz to, kādas tautības un ticības cilvēki mēs esam. Jāspēj būt vienotiem savā pārliecība un ticībā, jo nav  lielākas vērtības uz šis pasaules kā MIERS, BRĪVĪBA, DROŠĪBA  un CILVĒKA DZĪVĪBA. 

Tieši tagad, kad asiņo Ukrainas tauta, kad tiek nogalināti nevainīgi cilvēki, kad šis pats naidīgais režīms “uzar”   Ukrainas zemi,  spridzinot to, mums vēl jo vairāk jābūt KOPĀ. Tieši tagad, 25. martā, represēto upuru piemiņas dienā, izkarot mūsu  Latvijas valsts karogus sēru zīmē, blakus lai plīvo Ukrainas valsts karogs kā apliecinājums viņu drosmei un beznosacījuma mīlestībai pret savu valsti, savu Dzimteni. Kā mūsu visu apliecinājums: KARAM NĒ!

25. martā Jēkabpilī  plkst. 11.00 skanēs zvani visos  Jēkabpils novada dievnamos un Jēkabpils pilsētā cilvēki ir aicināti uz dievkalpojumu un aizlūgumu Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. 
Plkst. 12.00 norisināsies piemiņas brīdis pie pieminekļa represiju upuriem.

Piemiņas brīžu norises vietas JĒKABPILS NOVADĀ

Aknīste 
Plkst. 10.00 Represēto piemiņas vietā aicinām uz sveču un ziedu nolikšanu.

Atašiene
Plkst. 15.00 Atašienes baznīcā norisināsies Svētā Mise.
Plkst. 16.00 Atašienes Tautas namā “Annas Sāta” aicinām uz dokumentālo filmu “Bīskaps Boļeslavs Sloskāns. Lūgšana krustā.”
Plkst. 17.00 pie piemiņas akmens represijās cietušajiem – svētbrīdis.

Elkšņi
Plkst. 11.00 pie piemiņas akmens notiks ziedu nolikšanas un svecīšu aizdegšana.

Gārsene
Plkst. 11.00 aicinām Represēto piemiņas vietā uz piemiņas brīdi.

Leimaņi
Plkst. 11.00 pie Leimaņu Tautas nama notiks ziedu nolikšana un svecīšu aizdedzināšana komunistiskā 
genocīda upuru piemiņai.

Rite
Plkst. 13.00 pie pieminekļa “Tiem, kas nepārnāca” - piemiņas brīdis.

Sēlpils
Plkst. 17.00  Daugavas stacijā norisināsies Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis.

Viesīte
Plkst. 11.00 piemiņās brīdis “To nevar aizmirst” un ziedu nolikšana Viesītē pie piemiņas akmens Komunistiskā genocīda upuriem.

Avots: Jēkabpils kultūras pārvalde/ Ieva Druveniece

Saistīta ziņa: Viesītē pieminēs Komunistiskā genocīda upurus

Komentāri (0-1/1)

  • dievturis Skolnieciņš
    25.03.2022 20:36
    Šodien ir 25. marts – Māras diena. Šī diena ir par godu nāves un dzīvības Dievietei Mārai. Nāves un dzīvības Dieviete Māra ir paši pazīstama latvju tautas dzīvesziņā (dievturībā). Viņa uztur līdzsvaru dabā. Līdzsvaru starp nāvi un dzīvību. Dieviete Māra izskatās kā jauna, slaida sieviete ar sniegbaltu ādu un melniem, kā naksnīgas debesis, matiem. Viņas acis ir melnas kā nakts tumsa. Viņas rokās ir ass sirpis. Viņa ir tērpta melnās, baltās vai arī tumši zilās drānās. Dievietei Mārai ir dažādas izpausmes un dažādas formas. Dievietei Mārai ir raksturīgas divas savstarpēji pretējas izpausmes: Māra – Veļu Māte un Māra – Zemes Māte. Māras – Veļu Mātes veidolā Dieviete Māra ir nāves nesēja un Veļu valstības valdniece. Māra – Veļu Māte ar savu aso sirpi pārgriež likteņa dzīparu. Kad tas notiek, cilvēks mirst. Un Māra – Veļu Māte pavada cilvēka dvēseli uz Veļu valstību. Kur cilvēka dvēsele sagaida jaunu pārdzimšanu. Savukārt, Māra – Zemes Māte ir dzīvības dāvātāja un cilvēces aizgādne. Māra – Zemes Māte ir līdzās cilvēkam, tam piedzimstot. Māras – Zemes Mātes veidolā Dieviete Māra sagaida cilvēka dvēseli šaisaulē. Tāds ir dvēseļu pārdzimšanas cikls. Nāve ir jaunas dzīvības sākums. Reinkarnācija nosaka pasaules kārtību. Mūsu senči zināja, kā nāve ir tikai starpposms starp veco dzīvi un jauno. Cilvēka mūžs ir ierobežots, tomēr dvēsele ir nemirstīga. Dieviete Māra pieskata mūs un vada mūs šajā dzīvē, tā arī nākamajās. Būsim pateicīgi Dievietei Mārai par viņas rūpēm un gādību. Priecīgu Māras Dienu!
    Ar Dievietes Māras atklāsmēm, dievturis Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Atstājiet komentāru