2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Agrobiznesa koledža uztura un klimata pārmaiņu mobilitātē Itālijā (FOTO)

Jēkabpils Agrobiznesa koledža Erasmus+ skolu apmaiņas projekta “Climate Justice” ietvaros, no 28.marta līdz 1.aprīlim īstenoja darbnīcas mobilitāti Palermo, Itālijā “Uzturs un klimata pārmaiņas”. Darbnīcā piedalījās 6 audzēkņi, 1 skolotāja, pirtālu Radio1.lv informēja projektu vadītāja Agrita Landzāne.

Darbnīcas laikā tika prezentētas iepriekš audzēkņu sagatavotās prezentācijas “Kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu”, “Latvijas uzturs un diēta” un “Ilgtspējīgākās diētas visā pasaulē”. Ar sagatavotajām prezentācijām audzēkņi iepazīstināja ar Latvijas tradicionālajiem  ēdieniem un dzērieniem, deva padomus kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu un iepazīstināja ar viņuprāt labākajām dietām no visas pasaules. 
Audzēkņiem tika organizēta apmācība vietnē “Scratch”, pēc kuras viņi pa internacionālajam komandām veidoja savu spēli par pārtikas šķirošanu vai ilgtspējīgu uzturu. 1.p kursa izglītojamie Annija Žubecka un Ņikita Petkus bija tajās komandās, kuras spēles atzina par labākajām. 
Audzēkņi devās uz vietējo tirgu, kur viņiem bija dots uzdevums nofotografēt viņuprāt ilgtspējīgus pārtikas produktus. No visu valstu izveidotajām kolāžām tika pagatavotas pusdienas.

Mobilitāte Itālijā bija ļoti piesātināta ar dažādiem kultūras pasākumiem. Tika apmeklētas ievērojamākās Palermo vēstures un tūrisma vietas. Tika noorganizēta ekskursija uz Korleonu.
Kopumā mobilitāte deva priekšstatu kam būtu jāpievērš lielāka uzmanība gatavojot ēdienu un dodoties iepirkties kāda būtu labākā diēta sev, lai dzīvot ilgāk un veselīgāk.
Audzēkņiem tā ir brīnišķīga iespēja iepazīt citu valsts kultūru, iemācīties ko jaunu par sev interesējošām tēmām un pats svarīgākais nodibināt kontaktus un gūt patīkamas atmiņas. 
 
Iespaidos dalās dalībnieki:
 
“Braucot uz Itāliju, ieguvu daudz emocijas un jaunu pieredzi. Arī iepazinu cilvēkus no vairākām valstīm, ieguvu iespaidu par klimatu un uztura ietekmi uz mums. Kopumā šī nedēļa bija prieka un piedzīvojuma pilna, pateicos projektam un tā vadītājiem par tādu iespēju apskatīt pasauli un iepazīt jaunus cilvēkus.” Artūrs Lasmanis
 
“Pieredze, ko nekad neaizmirsīšu un atcerēšos līdz mūža beigām, ja būtu iespēja, brauktu uz tādiem projektiem katru mēnesi. Ļoti daudz labu atmiņu un daudz notikumu, kas manā dzīvē notika pirmo reizi, kā arī, bija ļoti bēdīgi, ka bija jābrauc prom, un arī bēdīgi, ka nevarēšu pieņemt savās mājās kādu stundentu, kad mobilitāte notiks Latvijā. Iespaidi tādi, ka atceroties vien smaids līdz ausīm un priecīgs prāts.” Annija Oresta Faksa
 
“Esmu ļoti priecīga, ka man bija iespēja piedalīties šajā mobilitātē.  Tā bija pārsteidzoša un patiešām jautra nedēļa ar visiem.  Apguvu jaunas lietas un ieguvu jaunus draugus.  Šīs nedēļas laikā es uzzināju par katru valsti ļoti daudz jaunas informācijas.  Uzzināju arī jaunas lietas par diētām visā pasaulē un katras valsts diētu.  Visu nedēļu mēs viesojāmies dažādās vietās un kopā pavadījām ļoti labi laiku, izzinājām viņu  kultūru un nogaršojām jaunus ēdienus.” Annija Žubecka.
 
Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība.

Atstājiet komentāru