2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils novadā no eksāmeniem atbrīvoti 6,6 procenti absolventu, visbiežāk ārsta speciālista slēdziens saņemts no psihiatra

Jēkabpils novadā no eksāmeniem atbrīvoti 6,6 procenti absolventu, visbiežāk ārsta speciālista slēdziens saņemts no psihiatra

Saskaņā ar Valsts izglītības satura centra sniegto informāciju, vidusskolas centralizētos eksāmenus šogad Latvijā kārto vairāk nekā 14 tūkstoši 12. klašu skolēnu, aptuveni desmit procentu jeb vidēji katrs desmitais topošais absolvents no eksāmeniem vai kāda no tiem ir atbrīvots. Iemesli tam pamatā saistīti ar veselības stāvokli, kas liedz kārtot eksāmenus. Radio1.lv tiekoties preses konferencē ar Jēkabpils novada vadību jautāja, kāda situācija ir Jēkabpils novada skolās.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks (Apvienība “Iedzīvotāji”) sacīja, ka Jēkabpils novada skolās arī ir skolēni, kas atbrīvoti no eksāmenu kārtošanas, taču šis skaitlis salīdzīnoši neesot liels. Viņš informēja, ka Jēkabpils novada 16 izglītības iestādes kopā 9.klasēs mācās 452 skolēni, bet 12.klasēs - 218 skolēni. No tiem no valsts eksāmeniem kopumā atbrīvoti – 38 devīto klašu skolēni jeb 8,4% un 5  divpadsmito klašu skolēni jeb 2,2%. Tas nozīmē, ka no kopējā absolventu skaita gan devītajās, gan 12.klasēs – 670 audzēkņiem no eksāmeniem Jēkabpils novadā atbrīvoti 43 jeb 6,6% audzēkņu. Visvairāk kopumā no eksāmeniem atbrīvoto skolēnu ir Jēkabpils 2.vidusskolā – 10, kā arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijā un Jēkabpils 3.vidusskolā, katrā -7 un Krustpils pamatskolā – 5.

Jēkabpils novada skolās absolventu klasēs no eksāmeniem atbrīvoti -  Aknīstes vidusskolas 9. Klasē no eksāmeniem atbrīvots viens skolēns, 12.klasē viens, Ābeļu pamatskolā 9.klasē – divi, Atašienes vidusskolā 9.klasē – neviens, 12.klasē – viens, Dignājas pamatskolā – 9.klasē – 2, Krustpils pamatskolā 9.klasē -pieci, Mežāres pamatskolā – neviens, Rubeņu pamatskolā – 9.klasē – viens, Biržu pamatskolā – neviens, Salas vidusskolā – 9.klasē – 3, 12.klasē – neviens, Sūnu pamatskolā – 9.klasē – viens, Viesītes vidusskolā – 9.klasē – viens, 12.klasē – neviens, Vīpes pamatskolā – neviens, Zasas vidusskolā – 9.klasē – viens, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā – 9.klasē – 7, 12.klasē neviens, Jēkabpils 2.vidusskolā – 9.klasē – 7, 12.klasē -3, Jēkabpils 3.vidusskolā – 9.klasē – 7, 12.klasē – neviens. 

Saskaņā ar Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes sniegto informāciju, atbrīvojumus skolēni saņēmuši saskaņā ar ģimenes ārsta, psihiatra vai ārsta speciālista slēdzienu. Visbiežāk, kā speciālista slēdzienu atbrīvojumam no eksāmenu kārtošanas ir psihiatra slēdziens. Skolēni atbrīvoti dažādu veselības traucējumu dēļ, jo slimo ar – epilepsiju, tuberkolozi, psihiskās veselības traucējumiem, iegūta trauma – mugurkaula plīsums, pirmā tipa cukura diabēts, vidēji smagas depresijas epizode, vidēji smagas depresijas epizode ar somatisko sindromu, somatoforma- veģitatīvā disfunkcija, citi somatoformi traucējumi, specifiski mācīšanās iemaņu attīstības traucējumi, žultsvadu afrēzija, šķebināšana un vemšana

Jau ziņots, ka teju katrs desmitais skolēns šogad Latvijā bijis atbrīvots no matemātikas centralizētā eksāmena. Līdzīgi rādītāji arī pārējos centralizētajos eksāmenos. Šī tendence pievērsusi arī izglītības ministres Anitas Muižnieces ("Konservatīvie") uzmanību, un nu atbildīgās iestādes lūgtas izvērtēt atbrīvojumu pamatotību. Izglītības ministre norādīja, ka šis skaitlis ir satraucošs. 

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests brīdinājis, ka, piesakoties studijām augstskolās, eksāmenu nekārtošanai var būt sekas. Tāpat darba tirgū obligāta prasība ir apliecinājums par latviešu valodas prasmi.

Komentāri (0-1/1)

  • fg
    07.06.2022 11:26
    Krustpils pamatskolā 5 bērni kāpēc? ko dara skolotāji? ko dara direktor? Varbūt to vajadzētu izskatīt un direktori vēl apstiprina divām skolām.

Atstājiet komentāru