2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jaunsēlpilī uz ceļa smiltīs atrasts  mūsu ēras pirmā gadsimta šķēpa uzgalis

Jaunsēlpilī uz ceļa smiltīs atrasts mūsu ēras pirmā gadsimta šķēpa uzgalis

«Brīnumi notiek: pagājušajā nedēļā Jēkabpils novada Jaunsēlpilī uz ceļa smiltīs atrasts šķēpa uzgalis (attēlā), » tā savā sociālās vietnes Facebook profilā rakstīja Rasma Draška un publicēja atraduma foto. 

Viņa piebilst, ka visdrīzāk tas te atvests ar smilšu kravu ceļa būves vai remonta laikā. Par atradumu ziņots Jurim Tālivaldim Urtānam - latviešu vēsturniekam un arheologam, vēstures zinātņu doktoram, habilitētajam mākslas zinātņu doktoram. 

Juris Urtāns, aplūkojot atraduma foto, atbildējis: «Atrastais priekšmets ir stipri ķorodējies uzmavas šķēpa uzgalis. Spriežot pēc formas - m.ē. I g.t. sākums, vidus. Vairāk domātu, ka senlieta nāk no Latvijas austrumu daļas. Atradumam vieta muzejā, tāpēc, izejot no Jūsu iespējām, lieta nododama kādā valsts akreditētā muzejā (tādi ir visos novadu centros) vai Latvijas Vēstures muzejā Rīgā. Vēl iespēja senlietu nodot Nacionālajai Kultūras mantojuma pārvaldei vai tās reģionālajām nodaļām Rēzeknē, Cēsīs, Kuldīgā vai Rīgā, kuras tad nogādās uzgali muzejā."

Rasma Draška ierakstā Facebook norāda, ka atradums tiks nodots muzejā

Atstājiet komentāru