2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Krustpils pilī izstāde - veltījums māksliniekiem brāļiem Kalvēm (FOTO)

No 19. augusta līdz septembra beigām Krustpils pils izstāžu zālē skatāma izstāde, veltīta mūsu talantīgo novadnieku, mākslinieku Pētera un Kārļa Kalvju piemiņai, informē Jēkabpils Vēstures muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Aldiņa.

Brāļi Kalves, dzimuši Krustpils pagastā, auguši skaistā apvidū, izcili koptā tēva sētā. J. Jaunsudrabiņš atceras: “…Kaļvu tēva rūpīgi koptais dārzs ar dažādās krāsās krāsotajām bišu mājiņām - un saulainās puķu ejas istabas priekšā."

Abi dēli bijuši dažāda rakstura. Vecākajam - Kārlim (1877 - 1903) bija tēva daba. Straujš, ass, bet centīgs un nelokāms. Jaunākais - Pēteris (1881 -1913) vairāk līdzīgs mātei. Centīgs, bet kluss, pakļāvīgs, pat bijīgs. Kaļvu tēvs gan bijis turīgs, taču ne tik bagāts, lai varētu sūtīt savus dēlus augstās skolās. Tomēr viņš ļoti vēlējās, lai dēli gūtu izglītību, un sūtīja abus Jēkabpils pilsētas skolās. Vēlāk tēvs piekrīt arī dēla Kārļa nodomam doties uz Pēterburgu un iestāties Štiglica mākslas skolā. Pa vasaru, ieradies tēva mājās, vecākais brālis skolo jaunāko Pēteri, kam arī modusies interese par zīmēšanu un glezniecību. Abi gleznojuši apkaimē ainavu studijas. Kaimiņi zobojas un brīnās, ka Andrānu Kaļvu saimnieks ļauj abiem slaistīties apkārt un nodarboties ar niekiem, pat nozīmējot no dabas sašķobījušās ēciņas...

1898. g. Pēteris iestājas Blūma zīmēšanas skolā. Tēvam nu jāatbalsta abi dēli.  

Vasarās Kārlis mēdza doties uz dažādiem Krievijas apvidiem.  1901. g. vasarā viņš dzīvoja Valāmas salā Ladogas ezerā, kur pie mūkiem bija lēta iztika un varēja studēt gleznaino apkārtni. Nākamā gada pavasarī gleznotājs dodas uz Ukrainu, no kurienes pārved daudzas Ukrainas dabas studijas. Ziemu, dzīvodams Pēterburgā, viņš saslimst. 26 gadu vecumā mākslinieks dodas mūžībā. Kārļa Kalves atstātajā mantojumā ir gan klusie dīķi, gan Valāmas salas akmeņainie krasti, gan Ukrainas lauki.

Pēteris Kalve 1898. g. iestājas Blūma zīmēšanas skolā, no kuras 1902. g. izstājās un pēc Jaunsudrabiņa ziņām, vēlāk privāti mācījies pie gleznotāja V. Purvīša. 1904. g. vasarā Pēteris ar 12 eļļas gleznām piedalījās mākslas izstādē Koknesē. 1908. g. viņš ar saviem darbiem piedalās Jēkabpils lauksaimniecības izstādē. Kādu laiku P. Kalve dzīvo un mācās Berlīnē. Šajā 

posmā, protams, liela nozīme bija arī izstāžu un muzeju apmeklējumiem. Vajadzēja daudz un nemitīgi strādāt, lai eksistētu no savas mākslas. Tas iedragāja mākslinieka veselību. Slimības pieveikts, P. Kalve mirst 1913. gadā, 32 gada vecumā. Drīz vien pēc viņa nāves Latviešu mākslas veicināšanas biedrība sarīkoja P. Kalves darbu izstādi. 

Izstādē Krustpils pilī būs skatāmi mākslinieku darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Jēkabpils Vēstures muzeja krājumiem un privātkolekcijām. Izstādes atklāšana 19. augustā 17.00.

Atstājiet komentāru