2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils novadā joprojām nav skaidrs, cik jaunajā mācību gadā maksās skolēna pusdienu porcija

Jēkabpils novadā joprojām nav skaidrs, cik jaunajā mācību gadā maksās skolēna pusdienu porcija

Jēkabpils novadā, apstrīdētā iepirkuma dēļ, nepilnas divas nedēļas līdz jaunajam mācību gadam, joprojām nav skaidrs, cik izmaksās pusdienu porcija vienam skolēnam. Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un  izglītības jautājumos Alfons Žuks tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem, informēja, ka ir noticis iepirkums par skolēnu ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu, bet viens no pretendentiem ir pārsūdzējis ie¬pirkuma rezultātus, un Iepirkumu uzraudzības birojs joprojām nav pieņēmis lēmumu šajā jautājumā.  

Radio1.lv noskaidroja, ka otrdien, 16.augustā beidzās termiņš, kurā Iepirkumu uzraudzības birojam bija jāizskata sūdzība. Taču lēmums par konkursa rezultātiem netika pieņemts. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sacīja, ka pārvalde sagatavoja vēstuli birojam, kurā lūdza sūdzību izskatīt pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā, ka strauji tuvojas jaunais mācību gads. Šo vēstuli pašvaldība savā vārdā ir nosūtījusi lēmuma pieņēmējiem. Zināms, ka atbilde šajā jautājumā varētu tikt publicēta 22.augustā un, iespējams, 25.augusta Jēkabpils novada domes sēdē varētu tikt lemts, cik maksās skolēna pusdienu porcija.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis informē, ka no valsts ir noteikts, ka bērni no 1.-4. klasei obligāti jānodrošina ar bezmaksas ēdināšanu, nosakot cenu 2,15 eiro skolēnam par porciju. No šīs summas pusi apmaksā no valsts budžeta un pusi sedz pašvaldība. Sarunā ar “Ceturtdiena” Raivis Ragainis sacīja, ka nav zināms vai par šādu summu – 2,15 eiro par porciju, ēdināšanas uzņēmumi būs gatavi nodrošināt pusdienas, iespējams, cena būs augstāka un arī šo sadārdzinājumu 1.-4.klašu skolēniem nāksies segt pašvaldībai. Raivis Ragainis izteica cerību, ka līdz 25.augusta domes sēdei būs zināms, kāds ir ēdināšanas uzņēmēju piedāvājums, kāda ir viņu cena skolēnu pusdienu porcijai. Tad varēšot spriest, cik lielam skaitam klašu var nodrošināt bezmaksas ēdināšanu, vai tikai valsts noteiktajām 1.-4.klasēm vai lielākam klašu skaitam. Kamēr nav zināmi iepirkuma rezultāti, arī pašvaldība ir neziņā. Tāpat arī pagaidām nav zināms, cik lielā mērā novada dome varētu nodrošināt bērnudārza audzēkņu ēdināšanu un, cik būtu liels vecāku līdzmaksājums.

Tikmēr Jēkabpils novada domes deputāts Jānis Rašēvskis sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka opozīcijas uzskats ir, ka pašvaldībai jāatrod līdzekļi un jānodrošina skolēnu ēdināšana no 1.līdz 8. klasei ieskaitot. Savukārt par vidusskolu klasēm varētu diskutēt, varbūt šeit ēdināšanu nodrošināt ar vecāku līdzmaksājumu, kas nav slikti, jo ir gadījumi, kad pašvaldība samaksā par pusdienām, bet daudzi bērni neēd, tā vietā par vecāku doto kabatasnaudu nopērk sev dažādus našķus. Iespējams, vecāku līdzmaksājums daļā skolēnu mainītu šādu attieksmi. Tāpat arī bērnudārzos pašvaldība varētu nodrošināt 50% no pusdienu maksas, otra puse summas būtu vecāku līdzmaksājums.

Diemžēl, kamēr sūdzība nav izskatīta, nav arī zināmi konkursa rezultāti un pusdienu porcijas cena. 

“Ja ēdinātāju neizdosies noskaidrot laikus, skolās, kur ēdināšanu organizēja paši ar saviem virtuves darbiniekiem, to arī turpinās darīt. Prognozējam, ka porcijas cena varētu būt 2,50 eiro. Ja tas tā būs, varēsim bez maksas paēdināt 1. līdz 4. klasi un  segt 50% bērnudārzu audzēkņu ēdināšanas iz¬maksām. Tā tas būs līdz decembrim, un tad redzēsim, kas notiks no 2023. ga¬da 1. janvāra, cik varēsim atļauties nākamā gada bu¬džetā. Bezmaksas ēdināšana no 1. līdz 12. klasei būs bērniem no mazturīgām un trūcī¬gām un daudzbērnu ģimenēm.  Redzot, kas notiek ar energoresursu un komunālo maksājumu cenām, ir skaidrs, ka šo cilvēku kategorija būs lielāka nekā līdz šim. Ja ēdinātu līdz 9. klasei, kā līdz šim,  šobrīd vajadzētu  vairāk nekā miljonu eiro, ko nevaram atļauties. Paralēli ēdināšanas pakalpojumu iepirkumam veicam pārtikas  produktu iepirkumu, un tad, ja neizdosies laikus pabeigt apstrīdēto iepirkumu,  pagarināsim līgumu ar esošajiem ēdinātājiem, lai bērni saņem pusdienas. Ir gan problēma, ka skolas, kur paši gatavoja ēst, tagad laikus nezina, ko  par turpmāko darbu teikt skolu virtuves darbiniekiem – vai darbu turpinās viņi vai ēdinās citi,” tiekoties ar žurnālistiem skaidroja  Alfons Žuks. 

Viņš piebilda, ka visās novada skolās jauni ēdinātāji nav jāmeklē, tikai tur, kur beidzas līgumi. Pie¬mē¬ram, Viesītē un Aknīstē līgums ar ēdinātājiem bija noslēgts uz trim gadiem. Taču arī  tiem, kam līgumi vēl spēkā, par 1,75 eiro vairs ne¬ēdināšot, jo tas nesedzot pusdienu porcijas izmaksas, ēdinātāji prasīšot domei cenas palielinājumu saistībā ar izmaksu pieaugumu. Par Jēkabpils bērnudārziem esot vienošanās, ka tur ēdināšanu nodrošinās iestāžu virtuvēs. 

“Mēs organizējām konkursu, lai redzētu, kādas būs piedāvātās pusdienu cenas, jo bija doma, ka visās skolās ēdināšanu varētu konkursa kārtībā nodrošināt uzņēmumi, nevis skolu virtuves. Ja cenas ir augstas, tad atstātu iepriekšējo kārtību. Mēs jau nezinām, kāda ir reālā cena, ja ēdināšanu nodrošina skolas virtuvē. Piemēram, Zasā ir 70 centi, bet nezinām, vai tur ierēķinātas elektrības izmaksas, algas, trauki, aprīkojums, citas izmaksas. Tā ir, ka saka: mums skolā ēdināšana lēta. Bet, ja lauku skolā ir 30 bērni un tāpat vajag kādus divus pavārus, kam jāmaksā alga, vai tas ir tik lēti? Tāpēc šādos gadījumos tiks veikts reālo izmaksu aprēķins un paskatīsimies, cik prasīs ēdināšanas uzņēmumi, un tad skatīsimies, kā izdevīgāk. Ēdināsim, cik varam ar šī gada budžeta iespējām atļauties,” sola Alfons Žuks.    

Jau ziņots, ka brīvpusdienas Latvijā ir jānodrošina visiem skolēniem līdz 4.klasei, bet Jēkabpilī līdz šim tās nodrošināja līdz pat 9.klasei, kā arī bērnudārzu audzēkņiem.

Komentāri (0-5/5)

  • ES
    19.08.2022 15:22
    Besī ārā :
    Visa vasara nobumbulēta, pašu kontos ripo desmitiem tūkstošu, taukainie vaigi spīd, kreklus sapogāt vairs nevar. Saimnieki, blet!
    Paldies par komentu! Jūsu sāpe tiks uzklausīta.
  • Besī ārā
    19.08.2022 14:43
    Visa vasara nobumbulēta, pašu kontos ripo desmitiem tūkstošu, taukainie vaigi spīd, kreklus sapogāt vairs nevar. Saimnieki, blet!
  • ES
    19.08.2022 13:57
    No tālā krievu ciema,
    Kur valda sals un bads,
    Nāk pavāri ar cieņu
    Un līdzi jaunais gads!

    Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sacīja, ka pārvalde sagatavoja vēstuli birojam, kurā lūdza sūdzību izskatīt pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā, ka strauji tuvojas jaunais gads.
  • iz tautas
    18.08.2022 18:52
    Šim domes sasaukumam nekad un nekas nav skaidrs, tāpat kā uzburbušajam ierēdņu aparātam domē. Noveļ atbildību no viena uz otru, tēlo nezinīšus. Murgs ne sasaukums!Meļi un tizleņi!
  • He he
    18.08.2022 17:29
    Kas viņiem vispār ir skaidrs?

Atstājiet komentāru