2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Valdība un LIZDA panākusi vienošanos, rīkot pedagogu streiku nav pamata

Valdība un LIZDA panākusi vienošanos, rīkot pedagogu streiku nav pamata

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Jēkabpils arodorganizācijas priekšsēdētāja Inga Ermansone sarunā ar Radio1.lv informēja, ka LIZDA un  Izglītības un Zinātnes ministrija panākusi vienošanos un līdz ar to streikot vairs nav pamata. 

Viņa arī piebilda, ka rīt ir sasaukta valdības ārkārtas sēdē, kurā tiks pieņemti konkrēti lēmumi saistībā ar pedagogu prasībām. Jautāta vai panākto vienošanos var saukt par pedagogu uzvaru, Inga Ermansone sacīja, ka ir gūts zināms rezultāts un ir atvieglojuma sajūta pēc intensīvajām sarunām, taču tāda īsta prieka neesot, jo panākts ir kompromiss, ne uzvara. Viņa apliecināja, ka pirmdien, 19.septembrī visās Jēkabpils novada izglītības iestādēs pedagogi strādās kā ierasts 

Jau ziņots, ka streikā vēlmi piedalīties bija izteikuši 576 Jēkabpils novada pedagogi no 24 izglītības iestādēm.

Izglītības un Zinātnes ministrija informē, ka panāktais gala kompromiss attiecas uz algas pieaugumu un slodzes izlīdzināšanu vispārējās izglītības pakāpē, tostarp speciālās izglītības pakāpē.

Pirmsskolas izglītībā no 1. janvāra tiks celta pedagoga likme līdz 1070 eiro, kas būs par 100 eiro vairāk, nekā šā gada 1. septembrī. Šajā izglītības pakāpē slodze tiks balansēta uz 34 stundu darba nedēļu.
Tāpat rasta iespēja par 11% celt finansējumu slodzes līdzsvarošanai profesionālajā izglītībā un interešu izglītībā.

Pēc Izglītības un Zinātnes ministrijas sniegtās informācijas, kopumā finansiālais atbalsts pedagogiem būs 60,2 miljoni eiro. Iepriekš izskanēja, ka 12 miljoni eiro no minētas summas tiks finansēta no pašvaldību budžeta, tomēr pašvaldībām šis būs fiskāli neitrāls risinājums. Pašvaldību budžeta daļu kompensēs plānotie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi. Bet plašāk šis aspekts nākamnedēļ tiks pārrunāts ar pašvaldību pārstāvjiem.

Konkrētus lēmumus plānots pieņemt valdības ārkārtas sēdē sestdien, 17. septembrī.

Arī LIZDA vadītāja Inga Vanaga mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka pirmdien, 19. septembrī, pedagogu streika nebūs, jo vairāku dienu garumā pusēm ir izdevies rast "maksimālus kompromisus un pat vairāk".
Vanaga uzsvēra, ka šodien lemtais ir vēstījums esošajiem un topošajiem pedagogiem, ka uzlabosies viņu darba dzīve. Tāpat LIZDA vadītāja pauda gandarījumu, ka aizejošā valdība tomēr izstrādās pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku.

Kā vēstīts, valdības un LIZDA pārstāvji šonedēļ tikušies četras reizes. Sākotnēji Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvāja 56,5 miljonus vispārējās izglītības pedagogu slodzes sabalansēšanai un atalgojuma pieaugumam, kā arī 3,7 miljonus eiro mācību līdzekļu nodrošināšanai.

LIZDA padomi šis piedāvājums neapmierināja, jo tā vēlējās sabalansēt slodzes arī pirmsskolas izglītības iestādēs. Savukārt otra arodbiedrības prasība bija – valdības lēmums par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku.

Nākamajā tikšanās reizē IZM arodbiedrībai piedāvāja celt pedagogiem algas par 11-12%, šim mērķim no valsts budžeta novirzot 56,5 miljonus eiro, bet no pašvaldību budžetiem – 12 miljonus eiro. LIZDA šajā piedāvājumā saskatīja pozitīvas tendences, jo tajā iekļauts algas pieaugums lielākajai daļai pedagogu, izņemot interešu izglītības pedagogus. Tomēr arī pēc šīs tikšanās LIZDA padome nelēma atcelt pedagogu streiku.

Jau ziņots, ka LIZDA pieteica pedagogu beztermiņa streiku, kurā bija gatavs piedalīties 23 601 izglītības darbinieks no kopumā 815 izglītības iestādēm.

Atstājiet komentāru