2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpiliete Jekaterina Grahoļska-Krjukovska saņem Polijas Republikas Sudraba krustu (FOTO)

31. janvārī Rīgas Kūrijā notika Polijas Republikas pirmā pāra tikšanās ar Latvijā dzīvojošiem poļiem. Polijas Republikas prezidents Andžejs Duda [Andrzej Duda] pasniedza poļu kopienas pārstāvjiem apbalvojumus par sevišķiem nopelniem. Polijas Republikas sudraba  krusts tika pasniegts jēkabpilietei, Jēkabpils poļu valodas un kultūras svētdienas skolas vadītājai Jekaterinai Grahoļskai-Krjukovskai par nopelniem abu valstu sadarbības veicināšanā.

Sarunā ar Radio1.lv Jekaterina Grahoļska-Krjukovska pastāstīja, ka svinīgā ceremonijā apbalvoja vietējos, Latvijā dzīvojošos  poļus par ieguldījumu Polijas un Latvijas diplomātisko attiecību veicināšanā, poļu valodas un kultūras popularizēšanā.

“Svinīgajā ceremonijā viss notika ļoti ātri, jo vizītes dienas prezidentam bija ļoti saspringtas. Apbalvošanā pieminēja Latvijas un Polijas sadarbību kopīgo vēsturi kas ir ļoti līdzīga, jo Latvija un Polija politiskajā arēnā atbalsta vienu otru un arī pašreizējā situācijā ir cieša sadarbība gan militārajā jomā, gan ekonomiskā ziņā. Liela loma sadarbības veicināšanā ir gan latviešiem, kuri dzīvo Polijā, gan poļiem, kuri dzīvo Latvijā. Mēs esam saikne, kura savieno divas valstis, mēs protam runāt gan latviski, gan poliski un pārzinām abu valstu kultūru,” saka Jekaterina Grahoļska-Krjukovska.

Viņa pirms septiņiem gadiem Jēkabpilī atvēra poļu valodas pulciņu, poļu skolas pilsētā vairs nav un Jekaterina Grahoļska-Krjukovska šeit nodarbojas ar poļu valodas izglītību. Jekaterina Grahoļska-Krjukovska organizē un piedalās daudzos projektos saistītos ar Latvijas Polijas sadarbību kultūrā, izglītībā un uzņēmējdarbībā. Viņa arī aktīvi iesaistījās, lai Jēkabpilī tiktu atklāta piemiņas vieta Itai Kozakevičai. Piešķirtais Polijas Republikas sudraba  krusts Jekaterinai Grahoļskai-Krjukovskai ir par ieguldījumu kopumā abu valstu sadarbības veicināšanā, ne par kāda konkrēta projekta realizēšanu.

Polijas prezidents Andžejs Duda, esot vizītē Latvijā, apbalvojumus par abu valstu sadarbības veicināšanu, pasniedza vairākiem tautiešiem. Polijas Republikas Nopelnu ordeņa Komandiera krustu saņēma Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Latvijas Universitātes vēstures profesors Ēriks Jēkabsons tika apbalvots ar Polijas Republikas Nopelnu ordeņa Virsnieka krustu. Latvijas Poļu savienības priekšsēdētājs Rišards Stankevičs arī saņēma Polijas Republikas Nopelnu ordeņa Virsnieka krustu. Zelta Krustus par nopelniem prezidents Andžejs Duda pasniedza tulkam un literatūrzinātniekam Marjanam Rižijam (pseidonīms Māris Salējs) un priesterim Andrim Ševelam. Apbalvoto vidū ir arī Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas direktore Olga Burova, SIA ORLEN Latvija priekšsēdētājs Valdemars Mazureks [Waldemar Mazurek], Polijas-Latvijas attiecību atbalsta biedrības “Silesia” priekšsēdētājs Marjušs Duka [Mariusz Duka], Jēkabpils poļu valodas un kultūras svētdienas skolas vadītāja Jekaterina Grahoļska-Krjukovska, Polijas Republikas vēstniecības Konsulārās daļas referente Alla Ļipņagova [Ałła Lipniagowa] un Rīgas I.Kozakēvičas poļu vidusskolas skolotāja Vanda Jeļinska-Platace.

Kā ziņots, Latvijā šonedēļ oficiālā vizītē ieradās Polijas prezidents Andžejs Duda kopā ar savu dzīvesbiedri Agatu Kornhauzeri-Dudu. Vizītes laikā Latvijas prezidents Egils Levits ar Polijas kolēģi pārrunāja nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai, drošības un enerģētikas situāciju Eiropā un citus aktuālus jautājumus. Tikšanās laikā tika parakstītas Latvijas un Polijas sadarbības programmas izglītībā un kultūrā 2023.-2026.gadam. Savukārt abu prezidentu dzīvesbiedres Andra Levite un Agata Kornhauzere-Duda kopīgi apmeklēja Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari". Vizītes laikā Latvijas un Polijas prezidenti aizvadīja diskusiju ar ekspertiem arī par Latvijas un Polijas sadarbības iespējām aktuālo izaicinājumu risināšanā.

Atstājiet komentāru