2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Lieldienās Kena parkā ar dažādiem pasākumiem ieskandinās pavasara saulgriežus, notiks amatnieku tirgus (FOTO)

Svētdien, 9. aprīlī Kristīgā baznīca svinēs Liedienas - Jēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus un šajā dienā visos Latvijas, arī Jēkabpils novada dienamos notiek svētku dievkalpojumi. Jēkabpilī, Kena parkā šajā dienā svinēs pavasara saulgriežu sagaidīšanu un notiks gadatirgus. Savukārt pirms pūpolsvētdienas Jekabpilī tika izvietoti Lieldienu dekori, radot pavasara un svētku noskaņu, par spīti ziemīgajiem laika apstākļiem.

Svētdien Lieldienas svinēs katoļi, luterāņi un baptisti, savukārt pareizticīgie šos svētkus svinēs 16.aprīlī. Tikmēr latviešu tradīcijās Lieldienas ir pavasara saulgrieži, ko svin par godu pavasara un saules atnākšanai, kuros ar rituālām darbībām mēģina palīdzēt zemes atmodai un jau laikus nodrošināt zemes auglību un veicināt tās svētību. Mūsdienās Lieldienas svin gan apmeklējot baznīcu, gan piedaloties dažādos svētku pasākumos.

Lieldienu pasākumi 

9. aprīlī no plkst. 10.00 līdz 15.00 jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti piedalīties Lieldienu svinībās Jēkabpils Kena parkā un kopā ieskandināt pavasara saulgriežu svētkus!

No plkst. 10.00 parka teritorijā un Dambja ielā darbosies Lieldienu tirdziņš, kurā varēs iegādāties mājražotāju un amatnieku darinājumus 

Plkst. 11.50 Lieldienu svinību pasākumu Kena estrādē atklās folkloras kopa “Krāce”, ar kuru kopā aicinās dziedāt, dejot un izzināt Lieldienu tradīcijas. Pasākuma laikā varēs vērot  gan lielos, gan mazos māksliniekus, ar kuriem kopā radīs Lieldienu noskaņu.

Bez olu krāsošanas un ripināšanas šī diena nav Lielā diena, tāpēc arī to darīs, tāpēc aicina visus ņemt līdzi savas krāsotās olas, lai ar kādu pacīnītos olu kaujās! 

No plkst. 12.00 ikviena ģimene varēs izmēģināt spēkus un parādīt savu stipro garu ģimenes programmas “Mazais Stiprinieks” Lieldienu aktivitātēs.  

Pasākuma laikā būs iespēja iepazīties un apskatīt mini zoo “Karlīnas” mīļdzīvnieciņus, kā arī doties izjādēs ar biedrības “Stulpiņi” zirgiem. Ieeja pasākumā bez maksas. 

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā (Rīgas iela 212) no  3. Līdz 29.aprīlim skatāma tematiska   izstāde “Augšāmcelšanās ir tad, kad viens mirklis atklāj visu citu mirkļu jēgu. Juris Rubenis’’.

Lieldienās vairāki pasākumi norisināsies arī Jēkabpils novada lauku teritorijā. 09.04. plkst.14.00 Asares parkā Lieldienu programma bērniem. Neatbilstošu laika apstākļu gadījumā pasākums notiks Tautas namā. Plkst.16.00 tautas namā Lieldienu koncerts “Latgalīša sirds”. Koncertu sniegs Juris Ostrovskis. Akordeons: Valērijs Mukāns. 

10.aprīlī plkst. 11.00  “Lieldienu rīts Zasā”. Zasas Tautas nama āra terasē (sliktu laikapstākļu gadījumā – Tautas namā). Uzstājas Zasas tautas nama bērnu amatierkolektīvi “Smaidiņi” un “Solītis”. Atrakcijas lieliem un maziem ar Lieldienu zaķi. 12.00 vizināšanās zirga pajūgā. Bezmaksas pasākums.

10.aprīlī plkst.11.30 pie Rubenes Tautas nama Lieldienu pasākums lieliem un maziem. Lieldienu ieskandināšana kopā ar folkloras kopu “Kāre”.Rotaļas, spēles, olu ripināšana, fotografēšanās kopā ar Lieldienu zaķiem. Bezmaksas pasākums. Neatbilstošu laika apstākļu gadījumā pasākums notiks Tautas nama telpās.

10.aprīlī plkst.13.00 Rubenes Tautas namā koncerts “Kā var aizmirst…”. Ar romantiskām un tautā mīlētām dziesmām ietērpts stāsts par A.Vintera  dzīvi un daiļradi. Koncertu sniegs muzikālā apvienība “Karikstes muzikanti” un stāstnieks un dziedonis Reinholds Sprukulis. Bezmaksas pasākums. 

Foto:Spodra Purviņa un Jēkabpils novads/Facebook

Komentāri (0-4/4)

  • hercogs
    04.04.2023 18:09
    Jēkabpilieti!:
    Kādus mākslas elementus tu sagribēji savā noplukušajā un noskrutušajā ar izdauzītām ielām pilsētelē, a?
    ja kaut kas nepatīk, dodies uz savu vatastānu un izbaudi kanalizācijas upes
  • Jēkabpilieti!
    04.04.2023 12:22
    Kādus mākslas elementus tu sagribēji savā noplukušajā un noskrutušajā ar izdauzītām ielām pilsētelē, a?
  • Jekabpilietis
    04.04.2023 11:20
    Kāda vadība , tādi arī mākslinieki. Tiešām mūsu pilsēta pārvēršas par lauku sādžu.
  • Māksliniece neprot mākslu!
    03.04.2023 18:06
    Pilsētas mākslinieks nesaprot elementāri dekorācijas iegādāt vienā tematikā, stilistikā. Śausmas ka pie krieviem, rakstainu paklaju vel pietrukst un semečkss.

Atstājiet komentāru