2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Pabeigta āra ekspozīcijas iekārtošana pie bijušās Krustpils muižas smēdes (FOTO)

Ir pabeigta āra ekspozīcijas iekārtošana pie bijušās Krustpils muižas smēdes. Tajā ir vizualizēts stāsts par 1914. gada auto pārbraucienu.

20. gadsimta sākumā Latvijas teritorijai cauri veda vairāki starptautisko auto sacensību maršruti. Par vienu no prestižākajiem pasākumiem izvērtās „Baltijas Auto un Aero kluba” rīkotās sacīkstes „Par lielkņazienes Viktorijas Fjodorovnas balvu” 1914. gadā. Brauciens sākās Tartu. Latvijas teritorijā maršruts veda caur vietām, kur atradās auto īpašnieku pilis un muižas. Brauciens ilga sešas dienas, tajā piedalījās 27 automobiļi un viens motocikls. Brauciena rīcības komitejā bija arī Krustpils barons Boriss fon Korfs (1883.-1946.), kurš kopā ar sievu Irēnu braucienā piedalījās ar 1911. gadā ražoto automašīnu Benz.

Krustpilī braucēji ieradās 28. jūlija vakarā. Pieņemšanu Krustpils pilī organizēja pats barons Boriss fon Korfs. Tikai vēlā naktī Krustpilī ieradās inženieris Vladimirs fon Kreislers, kura automašīnai bija nopietni bojāts priekšējais tilts. Krustpils pils smēdē, kura tolaik atradās šajā ēkā, sākās pamatīga rosība. Saliektais tilts bija jāremontē. Nākamajā rītā pie smēdes stāvēja inženieris un prasmīgais muižas kalējs. Viņi bija apmierināti ar savu darbu. Auto varēja turpināt ceļu.

Autors: tēlnieks Ģirts Burvis.

Par prototipu izmantots 20.gadsimta sākuma sporta auto.

Avots: jekabpilsmuzejs.lv

Atstājiet komentāru