2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Jēkabpils novadā mācību līdzekļu iegādē vecāku iesaiste visvairāk tiek prasīta bērnudārzos

Jēkabpils novadā mācību līdzekļu iegādē vecāku iesaiste visvairāk tiek prasīta bērnudārzos

Tiesībsargs Juris Jansons šovasar vairākkārt lūdza vecākus dalīties ar informāciju vai bērnudārzos un skolās no vecākiem tiek prasīts iegādāties mācību līdzekļus, kuri jānodrošina valstij un pašvaldībai. Vietvarām atbilde bija jāsniedz līdz 16.augustam un Jēkabpils novads bija to pašvaldību vidū, kas atbildi nesniedza. Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis skaidro, ka atbilde laikus nesniegta objektīvu iemeslu dēļ, jo gan Izglītības pārvaldes, gan skolu vadības darbinieki bijuši atvaļinājumā un nebijis iespējams sagatavot informāciju. Jēkabpils novads atbildi tiesībsargam iesniedzis pagājušajā nedēļā. 
Juris Līcis informē, ka valsts finansējums mācību līdzekļu iegādei Jēkabpils novada izglītības iestādēm 2023.gadā ir 110 671 eiro, savukārt pašvaldība piemaksājot trīs reizes vairāk - 323 772 eiro. Viņš norāda, ka pašvaldības līdzfinansējums sadalās mācību līdzekļu iegādei, skolas aprīkojumam un mācību braucienu nodrošināšanai.
Savukārt attiecībā uz tiesībsarga veikto vecāku un izglītības iestāžu aptauju par mācību līdzekļu iegādi, Juris Līcis norāda, ka Jēkabpils novadā iezīmējies, ka vecāku līdzdalība mācību līdzekļu iegādē tie prasīta biežāk pirmsskolas izglītības iestādēs. Tāpat arī vecāku līdzdalība mācību līdzekļu iegādē novērota vispārizglītojošajās skolās darbmācības un zīmēšanas priekšmetos. Juris Līcis skaidro, ka tā nav skolas vadības sankcionēta, bet ir vecāku izvēle. Sociālekonomiskais stāvoklis ģimenēs ir atšķirīgs un esot vecāki, kas vēlas, lai bērns zīmēšanas stundās darbojas ar citas kvalitātes zīmuļiem, krāsām vai papīru nekā ir iegādāts skolā. Tāpat arī darbmācības stundās, piemēram, daudzi vecāki saviem bērniem nopērk dziju vai citus materiālus, jo, piemēram, ja džemperis ir adīts no skolas iegādātas dzijas, tad tas jāatstāj skolā. Tāpat arī ar zīmējumiem, kas tapuši ar skolas materiāliem, tie jāatstāj skolā. Juris Līcis atzīmēja, ka daļa vecāku vēlas, lai viņu bērnu skolā tapušie darbi paliktu viņu īpašumā un tāpēc ieg’’adājas mācību līdzekļus un materiālus.
Tiesībsargs Juris Jansons prognozē, ka situācija ar mācību līdzekļu iegādi kopumā varētu būt uzlabojusies, jo, atbilstoši vairāku pašvaldību paustajam, to piešķirtā finansējuma apmērs mācību līdzekļu iegādei ļauj izglītības iestādēm nodrošināt visus izglītības satura apguvei nepieciešamos mācību līdzekļus.

Jau vēstīts, ka tiesībsarga izpētē par mācību līdzekļu iegādi saņemts ap 1300 ziņu par teju visiem Latvijas novadiem, visvairāk no Rīgas un lielākajām pilsētām – Jēkabpils, Liepājas, Jelgavas, Valmieras, Ogres un citām.

Tiesībsargs lūdza sabiedrības iesaisti, jo tika saņemti signāli, ka Latvijas izglītības iestādes - skolas un bērnudārzi - sāka atgriezties pie vecās prakses un vecākiem izsniedza sarakstus ar lietām, kas ir jāpērk bērna mācību vajadzībām.

Vairums vecāku snieguši informāciju par dažāda veida kancelejas piederumu iegādi, kas būtu jānodrošina vecākiem, savukārt materiālus, kurus izmantojot, skolēns rada priekšmetu vai produktu, kas paredzēts mācību obligātā satura apguvei, jānodrošina izglītības iestādei. Lielākās neskaidrības bijušas ar mācību priekšmetiem "Dizains un tehnoloģijas" un "Vizuālā māksla", jo no saņemtās informācijas secināts, ka šo abu mācību priekšmetu satura apguvei nepieciešamos produktus un materiālus lielākoties iegādājušies vecāki.

Apjukumu vecākiem radījusi arī kancelejas preču iegāde pirmsskolā - atšķirībā no skolām tādas lietas kā zīmuļi, flomāsteri, otas, dzēšgumijas, šķēres un citi piederumi jānodrošina bērnudārzam, jo tie nepieciešami izglītības satura apguvei.

Bērnudārzos iezīmējusies arī problēma saistībā ar dzeramā ūdens pieejamību. Jansons atgādināja, ka dzeramais ūdens jānodrošina izglītības iestādei, bet vecāki pēc vēlmes var nodrošināt individuālo ūdens pudeli. Tāpat gan bērnudārzā, gan skolā jābūt ērti pieejamam un praktiski viegli lietojamam ūdens krānam, lai, ievērojot nepieciešamās higiēnas prasības, bērni var brīvi piekļūt dzeramajam ūdenim. Vienlaikus vecāki norādījuši, ka nereti dzeramais ūdens bija pieejams tikai izlietnes krānos, kas atrodas tualetēs un ir nehigiēniski.

Vecāki pauduši neizpratni arī par tā dēvēto vecāku padomju tiesībām un pienākumiem, skolas formām, kā arī fonda naudu un skolotāju apdāvināšanu.

Foto: lsm.lv

Komentāri (0-5/5)

  • Ieva
    02.09.2023 12:14
    Mēs arī pirkām zīmēšanas papīrus, flomasterus un aplikāci8jas papīrus, kā arī higiēniskas preces.
  • Mums laimējās
    01.09.2023 23:37
    Vēl nesen kancelejas preču iegāde pirmsskolā - atšķirībā no skolām zīmuļi, flomāsteri, otas, dzēšgumijas, šķēres un citus piederumus nodrošināja bērnudārzs, jo tie nepieciešami izglītības satura apguvei.
  • Aija
    01.09.2023 13:45
    Ir jāprot noformulēt! Dažs labs kāš uz nebēdu, bet prieka asarām raudot pasniedz kā vecāku dāvinājumi :)))))))
  • no Krustpils
    01.09.2023 13:13
    ak tu dieniņ, jau tā viss ir par velti, vismaz mūsu bērnudārzā - būtu pat prieks kaut ko nopirkt papildus bērnu kopējam priekam, bet takš nav brīv.
  • Jecis
    01.09.2023 13:09
    Ja bērnam darbs, kas radīts no par pašvaldības līdzekļiem pirktiem materiāliem, jāatstāj skolā, tad arī pedagogi lai nestiepj uz mājām dāvanas, bet atstāj skolas sienās!!! Ja likums nav izmainīts, tad par dāvanu virs 50 jāmaksā nodoklis ( arī par dāvanu kartēm) !

Atstājiet komentāru