2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Ancenes ciems jaudīgi aizvadījis savus pirmos Ražas svētkus (FOTO)

Sestdien, 23. septembrī, dienā, kad iestājās īstie Rudens saulgrieži, Ancenes viedais ciems svinēja Ražas svētkus, iespējams, pirmos, kopš kolhozu laikiem, portālu Radio1.lv informēja Ancenes kopienas pārstāve Egita Streļčuka. 

Jau no paša rīta Ancenes Graudu centrā jeb SIA “Slaides” piederošās kaltes teritorijā bija neierasta rosība un burzma. Vieta, kur ikdienā valda smagās mašīnas, tehnika un slejas milzīgi graudu kalni, uz vienu dienu bija pārvērtusies par lielisku koncertzāli, kinoteātri, izstāžu zāli un zaļumballes vietu ar absolūti izcilu akustiku un perfektu dejošanas grīdu.

No rīta Ancenes bērni un jaunieši pulcējās kaltē, lai caur meistarklasi iepazītu rudens ražas daudzveidību, bagātību un dekorāciju pamatus. Meistarklašu vadītāju – Ilzes Ermansones un Ingrīdas Degtjarovas vadībā jaunieši izrotāja industriālo vidi tā, ka jauniegūtais skaistums lika aizrauties elpai ne vienam vien pasākuma apmeklētājam.
Rubenes Tautas nama folkloras kopa “Kāre” Ingas Kraševskas vadībā apmeklētājiem rādīja koncertuzvedumu par mūsu senču izmantotajām ražas audzēšanas un novākšanas tradīcijām, apdziedāja Ancenes darbīgākos ļaudis, izdziedāja un izstāstīja ražas svētku godināšanas tradīcijas, kā arī klātesošos ar dejām un rotaļām ievibrēja saulgriežu ritmos. 

Visi klātesošie ar lielu interesi vēroja Jāņa Putniņa veidoto dokumentālo filmu par Ancenes ļaudīm un uzņēmējiem – filmu par mums pašiem un anceniešu dzīvi un darbu 2023. gada vasarā.  Lai gan Ancenē dzīvo vien ap 150 cilvēkiem, Ancene var lepoties ar diezgan lielu uzņēmēju skaitu, kas pārsvarā darbojas lauksaimniecības nozarēs. Šo uzņēmēju darbs tika iemūžināts filmā, kas nākamajām paaudzēm kalpos kā dokumentālā liecība par dzīvi Ancenē 2023. gada vasarā.

Visas dienas garumā skatītājiem bija iespēja skatīt arī fotogrāfa Māra Arbidāna uzņemto foto izstādi, kur iemūžināts Laiks. Darbs. Cilvēki Ancenē 2023 – tā stāstīja par Ancenes uzņēmēju ikdienu – acīm slēpto laiku pirms ienākas ražas. Šī gada oktobrī izstāde būs apskatāma Rubenes Tautas namā.

Pasākuma noslēgumā tika godināti un sveikti uzņēmēji, kas ar savu darbu un varēšanu pierāda, ka arī mazā ciemā var veikt lielus darbus  - tos darīt gan paši, gan dot darbu arī citiem ciema iedzīvotājiem.

Arī vakara noslēgums bija graudu kaltes dzīvei neierasts, jo vietā, kur parasti slejas graudu kalni, uz improvizētas skatuves jeb smagās mašīnas piekabē grupa “Starpbrīdis” lika uz kaltes pulētā betona grīdas satikties zaļumballes deju ritmos gan vietējiem anceniešiem, gan viesiem no Rubeņiem, Asares, Aknīstes,  Slates, Kaldabruņas, Bebrenes un citām apkārtnes vietām.

Gan Ražas svētku pasākums, gan foto izstāde “Laiks. Darbs Cilvēki Ancenē 2023” ir divu Ancenes iedzīvotāju biedrības “Kopā-2” izsapņotu un veiksmīgi īstenotu Sēlijas kultūras programmas projektu rezultāts. Papildu tam – Ražas svētku norisi finansiāli atbalstīja arī Jēkabpils novada pašvaldība, Asares pagasta pārvalde, kā arī vietējie Ancenes uzņēmēji.

Foto: Māris Arbidāns

Attēlos:

1. Ancenes Graudu centrs jeb kalte ražas svētkiem gatava
2. Graudu kaltes pārtapšana koncertzālē
3. SIA “Slaides” Graudu centrs ir augstākā būve Ancenē
4. Bērni meistarklasē iepazīst ražas daudzveidību un piedalās apkārtnes dekorēšanā
5. Izstāde "Laiks. Darbs. Cilvēki Ancenē 2023"
6. Izstāde "Laiks. Darbs. Cilvēki Ancenē 2023"
7. Graudu kalnu virsotnes iekarotas
8. Rubenes Tautas nama folkloras kopa “Kāre” iepazīstina ar sentēvu tradīcijām
9. Rubenes Tautas nama folkloras kopa “Kāre” vadītāja Inga Kraševska
10. Jaunais velosipēdists iemēģina SIA "Slaides" asfalta gludumu
11. Ražas svētki Ancenes ciemā ir plaši apmeklēti
12. Ražas svētku svinīgais pasākums
13. Folkloras kopas “Kāre” vadītais Saulgriežu dancis
14. Folkloras kopa “Kāre” izdancina visus klātesošos
15. Dokumentālās filmas par Anceni pirmizrāde
16. Ražas svētku projekta vadītāja Valentīna Čāmāne ar palīgu
17. SIA "Slaides" kaltes saimnieks Ainis Čāmāns
18. Biedrība Kopā-2 saka paldies Ancenes uzņēmējiem
19. Zaļumballes skatuve grupai "Starpbrīdis" ir gatava. Gaidām dejotājus.

Atstājiet komentāru