2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā jūnijā skatāmas trīs izstādes (FOTO)

Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā jūnijā skatāmas trīs dažādas izstādes par vēsturi, literatūru un karikatūru.

No 3. Līdz 28 jūnijam skatāma tematiska izstāde “14. jūnijs – diena, kura neizgaist…”, kas veltīta  komunistiskā genocīda upuru piemiņai.

 1941.gada 14.jūnijā Padomju okupācijas vara izsūtīja vairāk nekā 15 400 Latvijas iedzīvotāju, izpostot tūkstošiem ģimeņu un cilvēku dzīves. No Jēkabpils izveda r43 ģimenes. Daļu no deportētajiem uzreiz arestēja un nogādāja ieslodzījuma vietās. Pārējos nometināja Sibīrijā un Kazahstānā. Tā bija pirmā masu deportācija no Latvijas.

No 5.līdz 28.jūnijam biblieotēkas apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī pasakas “Mazais princis” grāmatu izstādi. To veido 45 valodās tulkotu populārā stāsta par Mazo princi grāmatu kolekcija. Šī ir viena no Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta pārstāvju sagādātajām grāmatu kolekcijām, kuras mērķis ir atklāt Eiropas valodu daudzveidību. Kolekcijas tiek veidotas un to izstādīšana daudzviet Eiropā organizēta iniciatīvā “Eiropas autoru diena”. 

“Eiropas autoru diena” -  izveidota, lai atklātu skolēniem, ka literatūra var būt viens no veidiem, lai iepazītu Eiropas kultūras bagātību, kā arī veicinātu personisko izaugsmi un iesaisti sociālajos procesos.  Bibliotēka aicina apmeklēt izstādi un ieraudzīt Eiropas valodas daudzveidību Antuāna de Sent-Ekziperī populārākā darba lappusēs. Izstāde tapusi sadarbībā ar  ES māju Rīgā un Jēkabpils novada galvenās bibliotēkas Eiropas Savienības Informācijas punktu. 

Bibliotēkā skatāma arī Induļa Bukas karikatūru izstāde “Kā bij’ vismaz pirms 10 gadiem…”  Apmeklētājus aicina ar vieglu smaidu jūnijā Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas lasītavā aplūkot Induļa Bukas karikatūru izstādi, kurā atspoguļoti politiski un sociāli notikumu caur ironijas prizmu.

 No autora teiktā: “Šī karikatūru kolekcija tapa 2012.gadā. Atlasot apmēram tikai simtu no tūkstošiem iepriekšējā radošuma periodā uzzīmētajām bildītēm. To darot, vadījos saskaņā ar tā laika sabiedriskajām attiecībām sadzīvē, politikā, kas salīdzinoši īsā laikā tomēr ir mainījušās. Tāpēc dažu karikatūru ideja un pamatdoma dažiem cilvēkiem, kas pirms gadiem desmit, piecpadsmit nav sekojuši tā brīža aktualitātēm vai vienkārši ir tās aizmirsuši, šodien var šķist neizprotama. Arī pašam, aplūkojot dažas, tāda apmulsuma un neizpratnes sajūta rodas. Toties vairumā ir tādas, kuru nozīmīgums nav zudis un, cerams, tuvākajās desmitgadēs arī negaisīs.”
 
Autors piebilst, ka visas vai gandrīz visas izstādē izliktās karikatūras kādreiz varēja aplūkot dažādos preses izdevumos. Šī kolekcija pirms divpadsmit gadiem ceļoja pa Preiļu novadu. Jēkabpilī tā ierodas tikai tagad.

Foto: Lilija Kirilova

Atstājiet komentāru