2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Izdota grāmata -  “Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi”

Izdota grāmata - “Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi”

Otrdien,  29. oktobrī pulksten. 16.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā (Andreja Pormaļa ielā 11) visi interesenti aicināti uz Māra Goldmaņa grāmatas "Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi" atvēršanu. 
 

“Ar lielu gandarījumu ir noslēgusies Biedrība Jēkabpils mantojums projektu virkne. Ir tapusi grāmata "Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi". Paldies, tās autoram Mārim Goldmanim par sadarbību ar Biedrību Jēkabpils mantojums un Jēkabpils pilsētas bibliotēku. Kā noskaidrojām, tad pirmā tikšanās ar Mari notika gandrīz vai pirms desmit gadiem, pateicoties, jēkabpilietim, Māra vectēvam Josifam Binderam, kuru uzrunājām Jēkabpils ebreju vēstures pētniecības nolūkos. Liekas, ka viņu bijām uzaicinājušas uz tikšanos Jēkabpils pilsētas bibliotēkā. Tad arī uzzinājām par Māri Goldmani, LU studentu, kurš pēta Jēkabpils un Krustpils ebreju vēsturi zinātnisko darbu ietvaros,” tā par paveikto sociālajā vietnē Facebook rakstīts Jēkabpils pilsētas bibliotēkas profilā. 


Tapusi grāmata, kuras saturs ir balstīts uz zinātniskiem avotiem, dzīvesstāstiem, unikālām fotogrāfijām, bet grāmatā ievietotie pielikumi dot iespēju ieskatīties arī dažos dokumentos. Grāmatas vēstījums ir par Krustpils un Jēkabpils ebreju likteņiem un viņu lomu abu vēsturisko pilsētu dzīvē dažādos laika posmos. Tā balstās uz vēstures avotu studijām, līdz ar Latvijas Valsts vēstures arhīva un Izraēlas arhīvu materiāliem, plaši izmantoti arī dažādos laikos izdotie laikraksti un dzīvesstāsti. Stāstījumu papildina attēli – fotogrāfijas no Jēkabpils Vēstures muzeja krājuma, Izraēlas Centrālā cionistu arhīva, Centrālā ebreju vēstures arhīva, memoriāla «Yad Vashem» arhīva, Latvijas un Igau¬nijas ebreju asociācijas arhīva Šefajimā, Izraēlas Nacionālās bibliotēkas Jeruzalemē un vairāku ģimeņu privātajiem krājumiem. Pielikumā iekļauti daži Latvijas Valsts vēstures arhīva un Jēkabpils zonālā valsts arhīva fondu materiāli.
 

Projektu vadītāja Renāte Lenša. Literārais redaktors Jānis Apinis, zinātniskais redaktors Juris Goldmanis, vāka dizaina autoras Raimonds Vindulis, foto materiāla apstrāde Dainis Ormanis.


Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstīja Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonds, kā arī Jēkabpils novada pašvaldība. 2022.gadā Jēkabpils novada pašvaldība atbalstīja biedrības “Jēkabpils mantojums” projektu "Māra Goldmaņa grāmatas “Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi” manuskripta sagatavošana izdošanai”, piešķirot finansējumu 950 eiro.

Notiks vairāki grāmatas atvēršanas pasākumi. 

Jēkabpilī. 29.oktobrī plkst. 16.oo Jēkabpils pilsētas bibliotēka Andreja Pormaļa ielā 11. Ieeja pasākumā bez maksas.

Rīgā. 5.novembrī plst.18.oo Museum "Jews in Latvia" Skolas ielā 6.

Atstājiet komentāru