2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

PTAC: Unikāla ir Līvānu pašvaldības noraidošā attieksme pret bērnu drošību

PTAC: Unikāla ir Līvānu pašvaldības noraidošā attieksme pret bērnu drošību

Līvānos atklātie trūkumi bērnu rotaļu laukumos nav retums arī citviet Latvijā, bet unikāla ir pašvaldības noraidošā attieksme un nerūpēšanās par savu iedzīvotāju bērnu drošību, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāvji.

Pēc PTAC veiktās pārbaudes Līvānu novada pašvaldība prasības bērnu rotaļlaukumu drošībai novērtējusi kā pārspīlētas. Pašvaldībā cita starpā apgalvo, ka "šībrīža situācijā valsts kontrolējošā institūcija nevis sadarbojas un izvirza jēgpilnas prasības, bet pieprasa neizpildāmo, lielākoties, elementus prasot vispār noņemt".

Septembrī pašvaldība saņēma PTAC veiktās rotaļlaukumu apsekošanas aktu ar pielikumiem uz 112 lapām, informēja Līvānu novada pašvaldībā. Ievērojot PTAC apsekošanas aktos noteikto, rotaļu laukumu konstrukcijas šobrīd ir norobežotas.

PTAC aktā esot informējis, ka uz pašvaldību ir attiecināms Ministru kabineta (MK) noteikumu punkts, ka laukums nedrīkst apdraudēt lietotājus, un Preču un pakalpojumu drošuma likuma pants, kurā noteikts, ka valdītājs ir atbildīgs par sniegto pakalpojumu. Komentējot pašvaldības viedokli, PTAC atzīmē, ka pašvaldība, kritizējot pārbaudes rezultātus, neatsaucas ne uz MK noteikumiem, ne uz citiem normatīvajiem aktiem.

PTAC skaidro, ka neviens no 13 pārbaudītajiem rotaļu laukumiem nav reģistrēts, lai gan MK noteikumi, kas to reglamentē, ir spēkā kopš 2020.gada janvāra. Tāpat rotaļlaukumiem, kuros ir vismaz viena kompleksā iekārta vai vismaz piecas parastās iekārtas, jāveic risku vērtējums un reģistrācija, citādi rotaļlaukumu ekspluatācija nav pieļaujama. Tikai dažos PTAC pārbaudītajos laukumos ir atbilstošs un atbilstoša izmēra triecienu samazinošais segums zem un ap iekārtām, un tikai dažos laukumos ir informatīvās plāksnes.

Valdītāja pienākums ir pārzināt normatīvo aktu prasības un saskaņā ar šīm prasībām veidot un kopt, remontēt laukumus un to iekārtas, uzsver PTAC speciālisti.

PTAC rotaļlaukumos konstatējis gan iekārtas, kuras saskaņā ar standartu prasībām tur vispār nedrīkst atrasties, gan iekārtas avārijas stāvoklī, gan iekārtas, kurām ir būtisks nolietojums; neatbilstošus triecienu samazinošos segumus; iekārtas, kuru remonts veikts neatbilstoši ražotāja instrukcijās noteiktajam - sapuvuši konstrukcijas balsta elementi nevis tiek nomainīti, bet tiek atkārtoti nokrāsoti un papildus pieskrūvēti.

PTAC aktā norādījis, ka rotaļlaukumu iekārtu remontdarbi jāveic saskaņā ar ražotāja instrukcijās noteikto. Tāpat valdītājam regulāri jāveic dažāda periodiskuma pārbaudes un apsekojumi. Ja tas nav darīts, šādas iekārtas, kuras apdraud bērnu veselību un dzīvību, bērnu laukumos nedrīkstētu būt. Līdz ar to PTAC prasība par neatbilstošu un avārijas stāvoklī esošu iekārtu norobežošanu nedēļas laikā esot adekvāta.

Tikmēr Līvānu pašvaldība uzskata, ka "prasībām un kontrolei jābūt samērīgai un pretimnākošai", jo, "demontējot elementus pilnībā, tiks pasliktināta iedzīvotāju un novadā dzīvojošo bērnu dzīves kvalitāte, ierobežojot viņu iespējas aktīvi pavadīt laiku svaigā gaisā". Taču PTAC atzīmē, ka neliek visas nedrošās iekārtas demontēt - ir pieļaujams arī mūžīgs nožogojums.

Tāpat pašvaldība savā publiski paustajā viedoklī piemin tikai daļu no konstatētajām neatbilstībām, uzsver PTAC.

Gadījumā, ja neatbilstības ir nopietnas, PTAC darbinieki norobežojuši spēļu laukumus arī citās pašvaldībās.

PTAC šajā gadā veicis 22 pārbaudes ārtelpu publisko spēļu un rekreācijas laukumos, tostarp neatbilstības konstatētas visās pārbaudītajās pašvaldībās - Valmieras novada, Siguldas novada un Līvānu novada pašvaldībās.

Atstājiet komentāru