2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils slimnīcā pacientēm piedāvā veikt mazinvazīvas ginekoloģiskās operācijas tuvu dzīvesvietai

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” kopš pavasara ginekoloģiskās operācijas veic dr. Zanda Barinska. Līdz ar to Jēkabpils pilsētas un tuvākās apkārtnes sievietēm ir iespēja saņemt ķirurģisko palīdzību tuvu dzīvesvietai. Lai noskaidrotu, kāds ir pacientes ceļš līdz operācijai, laikraksts «Ceturtdiena» uz sarunu aicināja operējošo ginekoloģi dr. Zandu Barinsku. 

-    Kā sākās Jūsu sadarbība ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu?

ZB.:
Tika izteikts darba piedāvājums, atbraucu paskatīties un iepatikās slimnīca, modernās operāciju zāles un nolēmu pamēģināt. Operāciju zāļu aprīkojums ir labā līmenī līdz ar to ir forši un ērti strādāt. Operēju kopā ar savu skolotāju un mentoru Dr. Androniku Mitiļdžanu. Viņa operatīvās spējas iedvesmoja man pašai mācīties operēt un attīstīties. Operācijas uzsākām šī gada pavasarī.

-    Kas ir operējoša ginekologa pacientes, kāda noteikta vecuma vai profesijas sievietes, kurām ir lielāks risks saslimt vai vecumam un profesijai nav nozīmes?

ZB.:
Pacientes, ko operēju, ir gan manas pacientes ar primāri diagnosticētu ginekoloģisku patoloģiju, gan kolēģu nozīmētās pacientes, kuri grib, lai viņas tiktu operētas mūsdienīgi, ar mazinvazīvām metodēm, mazākām rētām, nelielu asins zudumu un līdz ar to arī ātrāku atlabšanas periodu. Kolēģes rekomendē konsultācijas pie manis un tad tiek izlemta tālākā taktika. Pacientes ir sievietes dažādās vecuma grupās, jo palīdzība var būt nepieciešama ikviena vecuma meitenei vai sievietei. 

-    Vai ir kādi izteikti faktori, dzīvesveids, ieradumi, kas var veicināt ginekoloģiskās saslimšanas ? 

ZB.:
Daudzām saslimšanām nav zināmi izraisītājfaktori, tomēr pastāv vairākas teorijas. Piemēram, hormonāls disbalanss, smēķēšana, adipozitāte, ja nav bijušas dzemdības, ja ģimenes anamnēzē bijušas līdzīgas saslimšanas, augsts asinsspiediens, cukura diabēts, tireotoksikoze, stress, utt. 

-    Kādi ir ginekoloģisko operāciju veidi un vai visus veicat? 

ZB.:
Visvairāk man patīk laparoskopiskās operācijas, kuru laikā tiek operētas olnīcu cistomas, dzemdes miomas. Veicu arī diagnostiskas laparoskopijas, kas nereti nepieciešams arī sievietēm/pāriem ar neizskaidrojamu neauglību, neskaidrām sāpēm vēderā, kā arī situācijās, kad nepieciešams veikt biopsiju, lai precizētu diagnozi. Veicu arī olvadu operācijas kā auglības kontroles metodi. Iemesli ir daudz un dažādi, ko vajag un var operēt, viss atkarīgs no sievietes sūdzībām, ginekologa dinamisko novērojumu atradnes, kā arī primāri diagnosticētām patoloģijām. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā veicu arī histerorezektoskopiju, kad tiek operētas dažādas dzemdes dobuma patoloģijas. 

-    Kāpēc tieši laparoskopijas operācijas, kādi ir to plusi? 

ZB.:
Mazinvazīva ārstēšana ar īsāku atveseļošanās laiku, mazākas rētas, mazs asins zudums. Nereti pacientes iet mājās tajā pašā dienā pēc operācijas. 

-    Vai metodi ar kuru operēt, izvēlas ārsts, vai lēmuma pieņemšanā iesaistās arī paciente? 

ZB.:
Pamatā metodi izvēlas ārsts, taču gala lēmums ir pacientei. Savukārt ārsta pienākums ir izskaidrot operācijas gaitu, iespējamo apjomu, iespējamos sarežģījumus. 

-    Cik būtiski ir izveidot uzticamu kontaktu pacientei ar savu ginekologu? 

ZB.:
Manuprāt, tas ir ļoti svarīgi. Vismaz puse manas pacientes ir man teikušas: “Ārprāts, kā man nepatīk iet pie ginekologa, kā man nepatīk šis krēsls”. Tas mudina izveidot uzticamāku kontaktu ar pacienti, lai vismaz mani, kā ārstu, personu būtu patīkami satikt un nākt uz konsultāciju. Domāju, ka jebkuram ārstam jāmēģina izveidot labs kontakts ar pacientu, jo tas ir būtiski rezultatīvai ārstēšanai.  

Ko darīt, ja nepieciešama operācija, bet sievietes ārstējošais ginekologs operācijas neveic?
 
ZB.:
Jautāt savam ārstam, lai iesaka, kur meklēt operējošu dakteri un vēl labāk, ja tas ir tavā pilsētā vai vismaz tās tuvumā.  

-    Kā pieteikties uz operāciju Jēkabpils reģionālajā slimnīcā? 

ZB.:
Sākumā jāatnāk pie manis uz konsultāciju, lai saprastu, kas tiek rekomendēts operēt un kāds būs operācijas apjoms. Tas jānoskaidro un jāsaprot jau iepriekš, jo reizēm nepieciešami papildus izmeklējumi, lai izslēgtu, piemēram, ļaundabīgas saslimšanas. 

-    Atgādiniet, kas, kādi dokumenti jāņem līdzi uz konsultāciju pirms operācijas? 

ZB.:
Pie ginekologa NAV vajadzīgs nosūtījums. 

-    Vai ilgi jāgaida rindā uz operāciju? 

ZB.:
Nē, vienu līdz pusotru mēnesi. 

-    Kādas ir pacienta izmaksas par operāciju un vai cena varētu būt iemesls, kāpēc pacientes nevēršas laikus pie ginekologa?  

ZB.:
Operācijas tiek veiktas par Nacionālā veselības dienesta finansējumu. Izmaksas pacientei ir nelielas, jo valsts apmaksā šīs operācijas. Iespējams, ka ir daļa pacientes, kuras baidās, ka būs jāmaksā daudzi simti vai pat tūkstoši, taču tas tā nav. Ja ir sūdzības, nevajadzētu atlikt vizīti pie ginekologa.

-    Nosauciet būtiskākos simptomus, kad sievietei vizīti pie ginekologa nevajadzētu atlikt? 

ZB.:
Sāpes vēdera lejasdaļā, pastāvīga smaguma sajūta vēderā, neskaidra asiņošana no dzimumceļiem, ilgstošas, stipras menstruācijas, ļoti sāpīgas menstruācijas, menstruālā cikla neizskaidrojami traucējumi, asiņošana menopauzē. 

-    Kas veic tālāko pacientes apskati/uzraudzību, kad tā izrakstās no slimnīcas? 

ZB.:
Vai nu es pati, vai pacientes ārstējošais ginekologs, kas bija viņu novirzījis uz operāciju. 

-    Kāda nozīme ir regulārām profilaktiskām apskatēm? 

ZB.:
Tiek laicīgi diagnosticētas patoloģijas, kas ne vienmēr ļoti agrīni dod simptomus. 

-    Ko sadarbības ziņā sagaidāt no pacientēm?

ZB.:
Pacientes, kurām ir pieraksti pie manis un jebkura cita ārsta, mudinu nākt uz vizītēm. Ja tomēr kaut kādu iemeslu dēļ netiekat, tad lūdzu laikus ziņojiet, atsakiet vizīti, lai apmeklējuma laiku var operatīvi piedāvāt citai pacientei, kas gaida vizīti pie ginekologa, lai ārstu darba laiks tiek efektīvi izmantots. 

-    Šobrīd arvien vairāk izskan informācija par iespēju pusaudžiem - gan zēniem, gan meitenēm - vakcinēties pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV). Kāpēc ir svarīgi izmantot šo iespēju?

ZB.:
Vakcinācija ir droša un CPV ir galvenais dzemdes kakla vēža ierosinātājs. Savukārt vakcīna ir galvenais profilakses veids, kas var pasargāt no vēža, kas, piemēram, nereti skar ļoti jaunas sievietes, vecumā ap 20 gadiem, kurām vēl nav pat dzimuši bērni. Tas ir traģiski. Aicinu ikvienu sievieti, saņemot skrīninga uzaicinājuma vēstuli, doties pie ginekologa un veikt analīzes. 

-    Kā vērtējat darba vidi un tehnisko nodrošinājumu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā? 

ZB.:
Operācijas bloks ir ļoti labs, pieejami daudz labi instrumenti un personāls ir atsaucīgs un labprāt sadarbojas. Ja rodas kādi sarežģījumi, viss tiek laicīgi atrisināts. Tas iedvesmo darīt vairāk un attīstīt sevi darbā, lai viss notiek raiti. 

-    Paldies par sarunu!

Foto: No privāta arhīva

Komentāri (0-1/1)

  • ES
    02.09.2022 01:44
    Atkal iztīrīts! Atjaunoju sākotnējo:
    Šitais ir nevis lasāmgabals, bet REKLĀMGABALS. Nereklamējiet kaktu dakterus. Nevajag jāties ar katru pretimnācēju, tad nebūs jāmeklē kaites. Saviem bērniem labāk mācījuši būtu ģimenes kultūru un tikumiskās vērtības turēšanu, nevis izvirtības. Kas tas par kroplu dakteri, kurš var pateikt- pēc manīm kaut ūdensplūdi. SLAKTERI, nevis dakteri! Mazāk rīt vajag lielveikalu pārtiku un visādas ķīmijas. Un tik skrien špricēties ar visādiem mēsliem un pēc tam rij tabletes spaiņiem. Tādiem rinda uz vēžiniekiem gaiļos ir garantēta.


Atstājiet komentāru