Skolēni “#Auzings” čempionātā izveidojuši visvairāk reklāmu auzu pārslu putrai
Skolēni Latvijā AS "Rīgas Dzirnavnieks" rīkotajā Vislatvijas Putras programmas čempionātā ir izveidojuši visvairāk pasaulē zināmo reklāmu auzu pārslu putrai, kopā uzfilmējot 121 video klipu ar kopējo garumu aptuveni 2 stundas 05 sekundes. Auzu pārslu biezputra ir visbiežāk ēstā putra Latvijā un, pateicoties tās vērtīgajām īpašībām, var teikt, ka tā ir Latvijas dižputra.
Lai izglītotu bērnus par graudaugu lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, skolās jau piekto gadu notiek “Vislatvijas putras programma”. Šoreiz īpaši rīkotajā #Auzings čempionātā skolēnu uzdevums bija izveidot visvairāk video reklāmu auzu pārslu putrai, kas arī veiksmīgi izdevies.
Visaktīvākie bija Vidzemes skolēni - no šī reģiona tika iesūtītas 35 reklāmas. No Kurzemes - 28 reklāmas, no Zemgales - 22 reklāmas, no Rīgas - 19 reklāmas, bet no Latgales - 17 reklāmas. Kopā reklāmu izveidē piedalījās ap 2500 bērnu un to skolotāju.
Kopā ar žūriju un speciālā facebook balsojumā tika noteiktas labākās bērnu izveidotās reklāmas: 1. - 4. klašu grupā kā interesantākā tika atzīta Rīgas 34.vidusskolas 2.b klase (https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872280519479419/),
bet 5.-8. klašu grupā uzvarēja Ezernieku vidusskolas 6.klase (https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872405206133617/).
“Gan biežās lietošanas, gan arī augstās uzturvērtības dēļ auzu pārslas var saukt par vietējo dižputru. Tāpēc šogad putras programma bija veltīta auzām, no kurām tiek gatavota iecienītākā putra Latvijā. Mēs ar gandarījumu varam atzīt, ka uzdevums ir izpildīts - skolēni ir izveidojuši visvairāk mums zināmo reklāmu auzu pārslu putrai, izglītojot, kāpēc tā ir nozīmīga mūsu uzturā. Turklāt esam lepni ar rezultātu - mēneša laikā bērni radīja 121 video reklāmu, katrs radot savu savu stāstu, kāpēc auzu pārslas ir jāēd,” atzīst Anita Berķe, AS “Rīgas Dzirnavnieks” pārstāve un projekta iniciatore.
Starp finālistiem tika izvirzītas arī šādu skolu reklāmas:
Straupes pamatskolas 6.klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872404012800403/),
Pelču speciālās internātskolas attīstības centra 5.klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872366709470800/),
Umurgas pamatskolas 6. klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872365896137548/),
Tīnūžu pamatskolas 5.klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872364559471015/),
Limbažu sākumskolas 4.c klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872348109472660/),
Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas 4.klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872347569472714/),
Ogres sākumskolas 1.a klase
https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872279379479533/),
Olaines 2. vidusskolas 4.a klase
(https://www.facebook.com/Herkulesslv/videos/1872279379479533/) darbi.
„Putras programmas” iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar graudaugu pārslām “Herkuless”, kas projektu īsteno sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem jābūt aptuveni 1/3 – ¼ no mūsu uztura. Ņemot piemēru no Latvijas, Putras programma nu jau tiek īstenota arī Lietuvas un Igaunijas skolās.
Šogad Putras diena (10.oktobris) un Putras mēnesis (oktobris) tika svinēts ar dažādām aktivitātēm. Skolās notika Putras programma ar speciālām putras stundām, putras pagatavošanas meistarklasēm un dažādām citām par graudaugiem izglītojošām aktivitātēm, kurās kopā bija iesaistīti ap 50 000 skolēnu un pirmsskolas audzēkņu. Programmas ietvaros skolās viesojās speciālisti, kas skolēnus iepazīstināja ar auzu graudu pamatīpašībām un to nepieciešamību iekļaut katra skolēna ēdienkartē. Savukārt skolu ēdnīcās tika gatavotas īpašas putras. Vairākas skolas iesaistījās Auzu audzēšanas programmā un pie skolas jau no pavasara audzēja auzas un vēroja to augšanas procesu (Aizupes pamatskola, Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiāle un Valdemārpils vidusskola).
Lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, vairāki restorāni Latvijā pārtapa par Putras vēstniecībām, kurās bērni kopā ar šefpavāriem un sabiedrībā zināmiem cilvēkiem pagatavoja īpašus putras ēdienus un cienāja restorānu apmeklētājus, kā arī ar dažādām aktivitātēm stāstīja, kāpēc ikdienā ir labi ēst graudaugus. Putras vēstniecības notika restorānos “Terra”, “Avalon”, “Fazenda”, “Ferma” un “Rocket Bean Roastery”.
Savukārt “Rīgas Dzirnavnieks” dāvināja lielāko līdz šim putras ziedojumu palīdzības organizācijai “Sarkanais krusts”.
Vairāk informācijas par projektu www.putrasprogramma.lv.
Papildu informācijai:
Inese Ozoliņa
Tālrunis: 26174731