2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Valsts prezidents Lāčplēša dienā vēl pilsoņiem stipru gribu, atbildību un vienotību

Valsts prezidents Lāčplēša dienā vēl pilsoņiem stipru gribu, atbildību un vienotību

Lāčplēša dienā Valsts prezidents Egils Levits vēl pilsoņiem stipru gribu, atbildību un vienotību.

"Lāčplēša diena ir Latvijas armijas lielākās militārās uzvaras diena. Ik gadu 11. novembrī mēs godinām Latvijas kareivjus, kuri Neatkarības karā nosargāja jauno Latvijas valsti," šodien video uzrunā sveicot Latvijas pilsoņus Lāčplēša dienā, teica Levits.

Viņš uzsvēra, ka apstākļi, kādos tolaik cīnījās armija, bija bargi, pat bezcerīgi - Latvijas zeme bija izpostīta, plosījās slimības un bads. Tomēr sapnis par Latviju tika piepildīts.

"Arī mums, pārvarot šī laika grūtības, jābūt ar stipru gribu, savstarpēji atbildīgiem un vienotiem. Tāpēc Lāčplēša dienas gaismiņas šogad iedegsim katrs savas mājas logā! Uzvaras atceri izdzīvosim sevī un kopā ar tuvākajiem! Ar pateicību sirdī pieminēsim tos, kuri cīnījās par Latviju," teica Valsts prezidents.
Lāčplēša dienas svinēšana tika iedibināta īsi pēc 1919.gada 11.novembra - datuma, kurā Latvijas bruņotie spēki guva uzvaru pār skaitliski lielāko un arī labāk apbruņoto Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Tiek uzskatīts, ka tieši šajās dienās izšķīrās 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis - lai gan Latvijas neatkarība bija pasludināta, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību.

Ar 1919.gada 11.novembri simboliski tiek datēta arī Latvijas valsts apbalvojuma - Lāčplēša Kara ordeņa - izveide. Lāčplēša Kara ordeni, kura devīze ir "Par Latviju", piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Brīvības cīņās vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā tika pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Komentāri (0-1/1)

  • Skolnieciņš no Pokaiņu meža
    11.11.2020 17:04
    Ir pienākusi Lāčplēša diena. Šodien, 11.novembrī, godināsim mūsu tautas varoni Lāčplēsi – krustnešu un kristīgo misionāru kāvēju. Katrā no mums dzīvo Lāčplēsis (izņemot baznīcēnus, jo tie skeptiski raugās uz pagāniem). Lāčplēsis ir mūsu brīvības alku un latvietības iemiesojums. Lāčplēsis ir īstens Latvju Dievu dēls. Lāčplēsis ir visas latvju tautas aizsargs. Šajā svētku dienā iedegsim par dodu Lāčplēsim svecītes uz palodzes valsts karoga krāsās. Divas asins sarkanas un vienu baltu. Iekursim ugunskuru sava nama pagalmā. Kvēpināsim kadiķu zariņus un vērmeļu buntes. Ziedosim sauju monētu ugunskurā par godu Lāčplēsim. Noliksim mežā uz svētakmeņa rupjmaizes klaipu un alus kausu par godu mūsu aizgājušo karavīru dvēselītēm. Godināsim to kritušo karavīru dvēselītes, kuri atdeva savas dzīvības par mūsu valsts neatkarību. Piedosim mūsu valdībai – politiķiem, ierēdņiem un alkatīgajiem uzņēmējiem – viņu nepilnības, kļūdas un noziedumus pret savu tautu. Aizmirsīsim aizvainojumu pret savu valsti un valdību. Nedzīvosim pagātnē, raudzīsimies nākotnē. Domāsim par mūsu valsts attīstību un labklājību nākamajos gadu simteņos. Būsim atbildīgi saimnieki savā zemē. Leposimies ar to, ka mēs esam maza un brīva tauta Baltijas jūras piekrastē. Leposimies ar mūsu burvīgo valsti – Latviju. Latvija ir Latvju Dievu dāvana mūsu tautai. Rūpēsimies par mūsu valsts labklājību un nākotni kopā! Lūgsim Latvju Dievus, lai mūsu svabadā tauta zeļ un plaukst! Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu – lai mūsu Pērkons sargā mūsu zemītes robežas! Lūgsim Dabas Māti – Mūsu Radītāju – lai Dabas Māte sniedz mūsu tautai spēku un drosmi! Lūgsim Laimu – Likteņa Dievieti – lai Laima sniedz mūsu tautai veiksmi un bagātības! Lūgsim Veļu Māti – Aizkapa Valdnieci – lai Veļu Māte mūsu tautai sniedz ilgu un raženu mūžu! Turēsim cieņā senlatvju spēka zīmes un senču gudrību! Dzīvosim saticīgi un draudzīgi! Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos! Lai Lāčplēsis pasargā manu tautu mūžīgi mūžos!
    Ar mīlestību pret Tēvzemi, Skolnieciņš no Pokaiņu meža [Latvju Dievu dēls]
    [Latvju Skaudības Dievs]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    #patriotisms #Tēvzeme #Latvija #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #iecietība #saticība #brīvība #LāčplēšaDiena #Lāčplēsis

Atstājiet komentāru