2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pirmo reizi Latvijā konstatēts koronavīrusa Brazīlijas paveids

Pirmo reizi Latvijā konstatēts koronavīrusa Brazīlijas paveids

Pirmo reizi Latvijā personai konstatēta inficēšanās ar Brazīlijas koronavīrusa SARS-CoV-2 paveidu, valdības sēdē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš pavēstīja, ka šis gadījums atklāts, veicot sekvencēšanu. Inficētais ir tālbraucējs un saslimis marta beigās, turklāt pēc tam ticis arī stacionēts.

"Visticamāk, inficēšanās notikusi, kad cilvēks bija izbraucienā uz Itāliju," pieļauj epidemiologs.

Tomēr eksperts arī atzīmēja, ka pašlaik sekundāra inficēšanās ar šo paveidu nav konstatēta.

Cita starpā epidemiologs arī pavēstīja, ka marta vidū tika atklāti divi Dienvidāfrikas koronavīrusa paveida gadījumi, bet tie nebija saistīti ar zināmiem inficēšanās avotiem. Šajā sakarā epidemiologs arī piebilda, ka patlaban šis paveids ir atrodams Latvijā, tomēr kopumā šie gadījumi ir drīzāk sporādiski.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Covid-19 paveids šobrīd sasniedz teju 70% no analizētajiem paraugiem, liecina Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra valdībai sniegtie dati.

Lielbritānijas paveidam atbilstošo izolātu jeb materiālu īpatsvars turpina pieaugt. Līdz šim atklāti 700 izolāti. Iepriekšējā nedēļā tie bijuši 63, kas ir aptuveni 68% analizēto paraugu. Ja divās iepriekšējās nedēļās bija vērojams neliels Lielbritānijas paveida samazinājums, tad pagājušajā nedēļā vērojams atkal neliels kāpums. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš jau iepriekš pauda, ka Lielbritānijas paveids Latvijā ir nostabilizējies.

Kloviņš stāstīja, ka pagājušajā nedēļā identificēts viens Dienvidāfrikas paveida SARS-CoV-2, bet līdz šim kopā identificēti jau 11 šī paveida izolāti.

Atstājiet komentāru