2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

AM sola ļaut iedzīvotājiem sēņot, ogot un medīt Zalves militārajā poligonā, kā arī nodarboties ar lauksaimniecību blakus teritorijās

AM sola ļaut iedzīvotājiem sēņot, ogot un medīt Zalves militārajā poligonā, kā arī nodarboties ar lauksaimniecību blakus teritorijās

Vietējie iedzīvotāji varēs turpināt sēņot, ogot lielākajā daļā topošā Zalves militārā poligona, kā arī turpināt nodarboties ar lauksaimniecību blakus poligonam esošajās teritorijās, tā tikšanās reizē ar iedzīvotājiem informēja Aizsardzības ministrija (AM).

Otrdien Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkuma centra pārstāvji Daudzevā un Viesītē tikās ar Aizkraukles un Jēkabpils novadu domju, pagasta pārvalžu, zemnieku saimniecību, uzņēmumu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai iepazīstinātu ar Zalves militārā poligona izveides plāniem un atbildētu uz iedzīvotāju jautājumiem.

Tikšanās laikā aizsardzības nozares pārstāvji arī informēja, ka augustā Latvijā ieradīsies sabiedroto militāro eksperti, kuri sniegs savu vērtējumu militārā poligona izveidei, un vienojās ar iedzīvotājiem rīkot atkārtotu tikšanos augusta beigās, lai detalizēti apspriestu ar poligona izveidi saistītus jautājumus.

Tā kā jauno militāro poligonu plānots veidot latviešu vēsturiskās zemes Sēlijas teritorijā, tikšanās laikā Daudzevā no iedzīvotāju vidus izskanēja ierosinājums poligonam piešķirt nosaukumu "Sēlijas militārais poligons".

Aizsardzības nozare darīs visu iespējamo, lai pēc iespējas netraucētu iedzīvotāju ikdienu, taču vienlaikus aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un atbalstošiem valsts aizsardzības spēju nodrošināšanā. Vietējie iedzīvotāji varēs turpināt sēņot, ogot lielākajā daļā poligona teritorijas, kā arī turpināt nodarboties ar lauksaimniecību blakus poligonam esošajās teritorijās.

Nacionālie bruņotie spēki neliegs pārvietošanos pa reģionālajiem un valsts ceļiem, taču uz militāro mācību laiku var tikt ierobežota kustība, par ko sabiedrība tiks informēta.

Militārais poligons tiks izveidots teritorijā, kas bagāta ar biotopiem un dažādām putnu sugām. Nacionālie bruņotie spēki ievēros vides aizsardzības prasības un saudzīgi izturēsies pret dabu.

Poligona izveidošanas un iespējamā šaušanas trokšņa dēļ netiks apdraudēti mikrolieguma teritorijā aizsargājamie putni un to ligzdvietas, kā arī netiks nodarīts kaitējums videi un dabas resursiem. Darbības militārajā poligonā notiks saskaņā ar Aizsargjoslu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Lai poligona teritorijā arī turpmāk varētu notikt medības, Aizsardzības ministrija pārslēgs ar medību kolektīviem noslēgtos līgumus. Medības būs jāsaskaņo ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un jāievēro poligonā noteiktās drošības prasības.

Kā ziņots, saskaņā ar Zalves poligona izveides plānu Aizsardzības ministrija plāno pārņemt 25 605 hektārus, kas ietver fizisko un juridisko personu zemes 1034,4 hektāru platībā, valsts zemes 24 540,49 hektāru platībā un pašvaldības zemes 30,91 hektāru platībā, informēja Aizsardzības ministrija.

Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) norādījis, ka militārā bāze netiks uzbūvēta strauji, bet tā attīstīsies pakāpeniski.

Aizsardzības ministrs nav minējis, cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

Materiāls tapis sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamentu

Atstājiet komentāru